48 op 1 februari 2019

Vandaag begint mijn project SourBier Onder een genot van een Bourgogne des Flandres typ ik deze tekst. Mijn eerste taak was het volgende: 2 keer 500 gr Hop uit de vriezer gehaald en in luchtdichte bewaarbakken gedaan. Het gaat hier om Fuggle Bio Hop en Opal Bio Hop, beide van onze huisleverancier Munckerik en beide met een laag gehalte aan Alfazuren. Het hop dat ik nodig heb, voor mijn Sour (zuur) bier moet 1 jaar oud zijn, en stilaan tegen het brouwen, naar kaas gaan ruiken. Verder ben ik dus de komende 9 maanden bezig met recepten zoeken. Bier brouwen in kleine batches, om te leren, met mijn hop, maischen en smaakervaring te spelen. (Uiteraard ga ik natuurlijk ook verder met mijn  eigen fruit, en graanprojectjes en als Pinodestoker zijn rietsuiker melasse project wil herhalen , heb ik ook graag mijn voorraad .) Ook moet ik nog vele ervaringen van andere lezen en vaten kopen, het bier moet namelijk 18 maanden op “vat” gisten.  De discussie blijft, of dit houten vaten moeten zijn , of dat inox vaten met houtsnippers ook werken. Op het Duitse bierforum , heeft beide een plaats. Op het Nederlandse Bierforum is er oa het lijntje LOWBACH. Op het moment dus nog veel inlezen, en zoeken. Het boek “American Sour Beers” van Tonsmeier is onderweg. Kunze’s “Technologie Brauer und Mälzer” had al aardige adviezen (er is ook een Engelse versie), maar heb nu ook “Yeast”, “Water”, “Hops” en “Malt” in huis gehaald. Een hele zomer dus om voor te bereiden. De gist zal een Ale gist moeten zijn. Roeselaere Ale Blend, heeft bij vele de voorkeur, dit is een Lambiekgist (voor het benodigde melkzuur). Maar ik wil ook nog ervaringen zoeken van bieren gemaakt met andere Ale/Lambic gisten. Heb dus dit draadje vandaag geopend, en alle adviezen zijn welkom. 18 maanden vergisten om tot de conclusie te komen ,dat het niet te pruimen is, wil ik uiteraard voorkomen. Misschien nog ideeën voor boeken , naslagwerken, ervaringen, alles is welkom. Ik weet dit wordt een Post, van lange adem, en zoals zovele wil ik hem tot het einde bijhouden, en meldingen er op maken. Vele houden het helaas geen 18 maanden vol om te blijven posten, dus hou me regelmatig wakker. Ik zal deze post als enige in mijn mailbox blijven volgen, en proberen vragen te beantwoorden, als het mogelijk is. Waarschijnlijk zullen onze andere specialisten kunnen bijspringen, als ik er niet uit kom, of onzin verkoop. De brouw dag wordt 1 November 2019, wat een goede beginperiode voor vergisting geeft, omdat het vergisten niet te warm moet gebeuren, en zeker niet in het begin. Mijn Bourgogne des Flandres is op , dus tot meldens.

Sköll William

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 1 februari 2019

Dit wordt een ontzettend interessant en leerzaam project. De tijd die je neemt voor inlezen/voorbereiden vind ik te prijzen en ik denk dat we hier veel kunnen leren. Ik ga dit volgen en hoop dat het een groot succes wordt.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 februari 2019

Hoy,

Ik heb ook interesse, ik heb altijd bier zoals n’en goede geuze weten appreciëren.

Wat ik niet goed begrijp in uw tekst, je zegt gisten tot in november, is het eerst gisten en dan rijpen, of is het echt 18 maanden gisten, eerst n’en gewone gisting en dan andere zoals melkzuurgisting e.a. ???

Ik ga dit topic ook proberen te volgen.

grts.

 

Forum Lid
op 2 februari 2019

Sommige vergisten eerst met bijvoorbeeld een Saf-Ale 05, steken het geheel op vat met een ander gist zoals een Roeselaere Ale Blend. Een Rodenbach (Palm group) staat 24 maanden op eiken foeders (vaten) van duizend en meer liter. Daar werken ze met 2 gisten tegelijk. Zover bekend werken ze bij Verhaege Vichte (Duchesse de Bourgogne)  met gemengde vergisting. Weer andere gebruiken alléén een gist die blijkbaar al die tijd doorgist, zoals de Roeselaere. (andere zullen er ook zijn, maar zover is mijn gist onderzoek nog niet 🙂 🙂 ) Of het gist zolang doorgist is de vraag, maar men hevelt al die tijd niet over. Sommige gebruiken alleen een bovengisting, andere met een extra melkzuurgist, of voeren melkzuur, en azijnzuur toe. Je ziet er is nog veel te lezen en te onderzoeken. Zoals vermeld, word de meeste informatie over deze bieren, niet of onnauwkeurig op fora beschreven, omdat de rijpingsperiode zo lang is. Toch wil ik me er aan wagen, met een risico van 2 jaar werk, en een minder goed resultaat. Ook wil ik zoveel mogelijk informatie over dit project delen, om zelf vooral bij te leren, en te delen. Ik weet dat er vele liefhebbers zijn van Sour bier, maar vele, de teleurstelling willen voorkomen, door er niet aan te beginnen. Ik begin nu dus al zo vroeg, omdat voorbereiding al het halve werk is. Simpel de discussie, eiken vat of Inox (RVS) vat. Eik geeft het nodige lucht voor verzuring Inox moet je “luchten”. De vraag oud bier (18-24 maanden) in eiken vaten, het jonge bier om mee te blenden (mengen), hetzelfde recept en vaten of afwijkend. (“jonge” bier tot 12 maanden oud). Ik hoop dat vele deze reis mee willen volgen, en adviseren en corrigeren waar nodig en/of gewenst. Overigens is Geuze een blend van oude en jonge Lambiek bieren , die net als Vlaams rood/bruin nog jaren kunnen nagisten op fles, terwijl de hoofdvergisting ook gewoon op het vat gebeurd. Dus het bier wordt met de jaren alleen maar beter. Lambiek wordt gebrouwen met “wilde” gist die gewoon te kopen is. Ook Lambiek en Geuze vallen wat betreft smaak onder de sour bieren.

Sköll William.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 februari 2019

Overigens vul per liter lambiek 200 tot 400 gram zure kersen en zet dit op vat, en je hebt….. Kriek (lambiek). 

Forum Lid
op 10 maart 2019

Ben al tot het inzicht gebracht, dat overhevelen niet nodig is, als men met Brettanomyces werkt, gebruikt deze de slurrie, onderin je vat, als voeding en esterproductie. (American Sour Beers). Hier nog wat extra Brettanomyces info. https://www.mbaa.com/districts/Northwest/mash/Documents/Brewing%20with%20Brettanomyces.pdf en http://brettanomycesproject.com/  Het huiswerk is nu al een heerlijke reis , langs gisten, Brett (ook een gist), Lactobaccilicum, etc. En dat alles met een sour bier in de hand. Het leven is zwaar, ik weet het. 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 maart 2019

Ik heb ooit het genoegen gehad om een tour de l’ambiek te doen achter de schermen. Achtereenvolgens Cantillon, 3 Fonteinen & Boon. Iedereen gebruikte wilde gisting wat voor thuisbrouwers bijna zeker niet te doen is. Het meest sprak mij Cantillon aan omdat ze nog volledig artisenaal werken. Boon is zéér modern. 3 Fontijnen zit daar iets tussen.

Na het koken wordt de wort in een grote ondiepe kuip aan de lucht afgekoeld. De besmetting gebeurt rond de 28°C. De vergisting gebeurt daarna op eiken vaten. Bij sommigen in een solera systeem zoals bij sherry.

Voor een particulier eigenlijk dus niet te doen. Mogelijk brengt gemengde gisting de oplossing. 

Kortom ik ben benieuwd naar het resultaat.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 16 maart 2019

Op zich , kun je van elke moutstort een sour bier maken. Roeselare of S -05 met brettanomyces erbij en lang laten pruttelen. Nu ben ik wat recepten aan het bij elkaar zoeken, en heb er nu een van Roasted Barley Bio 10%, Special B 10%, Tarwemout Cara Ruby Bio 30%, Maisvlokken 10%. Nu zoek ik nog een goede gerstmout van 40%. Wat is volgens jullie een goede keuze. Vienna, Munich, gerstvlokken, of ……………

Crew member
op 16 maart 2019

Gezien de redelijke hoeveelheid donkere moutsoorten zou ik een lichtere soort kiezen zoals pilsmout of misschien pale ale mout. In ieder geval een met een hoog diastatisch vermogen. Welke kleur wil je uiteindelijk krijgen?

Forum Lid
op 16 maart 2019

Kleur is van geen belang, een hogere zuurtegraad is het doel, en daarvoor is vooral de gist en brett./lacto. een belangrijk punt ism heel veel geduld. Als ik het recept van No-Boil Berliner Weisse pak, dan gaat het om 2/3 Duits pils-mout, en 1/3 Tarwemout. 2 Fuggle bloemen, safale US-05 en Wyeast 5335 lactob. of een brett. Kleur zal een blonde zure worden. (American Sour beers recept)

Crew member
op 16 maart 2019

Had je ook Melanoiden mout overwogen? Als het goed is heb ik die in Bio binnen nu en twee weken in het assortiment.

Forum Lid
op 16 maart 2019

Weer meer opzoekwerk. Zou goed voor de smaak zijn, en ook nog rood kleuren. Ik houd hem/haar in gedachte. 

Crew member
op 16 maart 2019

Het houd je van de straat 🙂

Voor jouw informatie; het zal een EBC waarde hebben van 40.

Forum Lid
op 31 juli 2019

Naslag is hier het handigst : Melanoïden mout of Melanoïdine mout?  Munckerik kijk een op de originele zak.  Maximaal 20% storten. 20% Gerstmout erbij dus.

Crew member
op 31 juli 2019

Ja dat is een keuze, welke naam gebruik je. Omdat de meesten op Melanoïdine zoeken is dat een logischere naam om te gebruiken. De mouterij gebruikt een andere naam 😉

Forum Lid
op 8 september 2019

Volgens wat naslag, zou ik “Diep gebrande mouten”,  moeten gebruiken, wat zijn de voorstellen ideeën? Heb het ook via mail aan Erik gevraagt ( https://bio-brouwmaat.nl/contact-bio-brouwmaat/     maar om mijn verslag beschikbaar te stellen, meld ik het ook hier. Dus diep gebrand met melanoide, of een combinatie. 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 september 2019

Wat de vergisting betreft , ik zou de vergisting doen op inox of ander maar niet op hout , maar de lagering natuurlijk wel , Bij Rodenbach is dit ook zo

Wat ik ook hoor van brouwers die zure bieren maken is dat ze bij lagering op het vat een twee tal flesjes bier gekocht in de winkel bij doen in de lagering

Forum Lid
op 9 september 2019

Ja maar waar blijft dan je eigen smaak? Ik weet welke gist, welke lacto, etc ik wil gebruiken. Donder ik er dan bijvoorbeeld Rodenbach bij, gaat die mogelijk mijn eigen bier overheersen. De gisten van bestaande bieren zijn mogelijk sterker, dan de wilde gist die ik ga “vangen”. Het gaat lang duren, maar als het mislukt, dan heb ik het zelf gedaan, en kan ik een ander zuur bier niet de schuld geven. 1 1/2 jaar is lang, maar dat is eigenlijk de uitdaging. https://hobbybrauer.de/forum/viewtopic.php?f=17&t=16038&hilit=flemisch+red

Hier een geweldig stuk van info

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 oktober 2019

Blijf toch twijfelen , over welke Brett. ik ga nemen. Neem ik een Roeselaere Ale Blend, (alles in een) of een “willekeurige “Ale en wat extra Brett.? De MJ Liberty Bell (M 36) gaf bij wat testen een uitgesproken kantje. De MJ 41 en MJ 42 waren wat minder. Maar over een kortere periode kun je ook weer niet meteen een echte impressie krijgen.  Zal dus bij Brouwland langs moeten, of ze de Roeselare hebben, anders zal het toch de MJ 36 met Brett. naar keuze moeten worden. Onze dealers hebben helaas , maar logischerwijze, geen Brett. in het aanbod. Hoef de Brett. nog niet meteen te hebben , kan die na 1 maand ook nog toevoegen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 oktober 2019

Ben ook bezig geweest met wilde gist vangen, maar dat is nog géén doorslaand succes. Verdelen op agar-schaaltjes is al wel gelukt, maar de stammen apart laten groeien, en dan opkweken, gaat vanwege tijd (1-11) niet meer lukken, omdat er niet meer mee getest kan worden. Iets voor later. Zomer was dit jaar iets te lang, en heeft veel van de mens geëist. Had de laatste weken even een terugval, van energie, en de werkgever gaat in dit geval voor. Geen werkprestatie ,weinig geld. Bij ziekte zit je ,hier in België, naar een paar weken op 55% van je laatste loon. En dat kunnen we ons niet veroorloven, dus na het werk, veel gerust. Ik snap onze ChrisV, zal volgende keer beter luisteren. ( maar niet heus) 😉 😉 😉 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 14 oktober 2019

En dit gaat het worden. Roasted barley 10%, Special B 20%, Cara Ruby 10%,Pale ale 40%,Melanoide 10% Spelt 10%. En als gist de MJ 36 Liberty Bell. Zojuist op de spelt na alles besteld ,bij onze Munckerik. (Spelt was nog in voorraad) De Brett zal ik later bij een andere leverancier moeten halen. Maar dat kan ook nog maanden nadat ik al aan het vergisten ben. (tijd op minder dan een maand verschil, is het doel, mogelijk nog tegelijk)

Crew member
op 14 oktober 2019

Alles is onderweg William 😉

Bestelde mouten wijken wat af van wat je hierboven hebt geschreven. Ben heel benieuwd naar het resultaat met de Brett.

Forum Lid
op 14 oktober 2019

Oké: Roasted barley bio 1000-1400 EBC, Special b bio 300 EBC, Tarwemout Ruby Bio 40-60 EBC, Pale ale mout bio 6-9 EBC, Melanoide mout light bio 40 EBC, Speltmout bio 3-7 EBC (the devil is in the detail) Al die moeilijke namen, had gewoon mijn briefje overgeschreven . 🙂 🙂  En 2 x de MJ Liberty Bell , wat een Ale gist is.

Forum Lid
op 16 oktober 2019

2 dagen geleden besteld, vandaag alles, perfect gevacumeerd en geschroot en wel binnen. (in Belgique) 

Forum Lid
op 16 oktober 2019

Dat wordt laat vanavond William . heel wat te doen .
heerlijk hobbyen .
👍👌

Crew member
op 16 oktober 2019

Goed om te horen William. Heel veel brouwplezier en houd ons op de hoogte. Ik heb nog nooit iets met Brett gedaan. Wellicht inspireert dit mij om het ook eens te gaan doen 🙂

 

Het had overigens gisteren al binnen moeten komen als PostNl had meegewerkt. Ze hebben het een hele dag laten staan omdat de twee rolcontainers vol waren. Toch nog een beetje ambtenarij daar.

Forum Lid
op 16 oktober 2019

PostNL zijn geen ambtenaren meer…. was het nog maar de Post Telegraaf en Telefoon.. Hier gooien ze pakjes door de brievenbus en zetten zelf de vereiste handtekening.. dat gaat sneller…

Sorry off topic

Forum Lid
op 17 oktober 2019

Hier de afspraak gemaakt, door poort, naar car-poort en daar onder neerleggen (25 meter van straat, uit zicht).90% van de tijd hebben we hier dezelfde bezorger. Bpost is elke keer iemand anders. Hoef zelf niet aanwezig te zijn, DBP “van” Jan ,kan je zelfs melden, op dag van aflevering, waar te plaatsen. 

Forum Lid
op 19 oktober 2019

Zojuist besteld: Voor een andere partij (batch) White Labs WLP644 Saccharromyces Trois (advies uit boek American Sour Beers) dan voor deze bovenstaande partij (Batch) White Labs WLP 650 Brettanomyces Bruxellensis en White Labs WLP 672 Lactobacillus Brevis. Deze worden 3 weken na eerste vergisting met de Lyberty Bell , toegevoegd. Zal er ook een kleine hoeveelheid van op Petrischaaltjes proberen op te kweken en te bewaren. Baat het niet, dan schaad het ook niet.

Forum Lid
op 19 oktober 2019

Dus op petri een aantal cellen opkweken, daarna in een moutextract vermeerderen, aangezien Brett als 2e vergisting maar 10ml nodig heeft , kan ik zo genoeg maken voor de rest van mijn leven. 😉 Wil ook nog de WLP677 Lac., WLP645 Brett, WLP653 Brett. Lambic en de WLP655 Belgian Sour Mix 1, aanschaffen, en dan nog wat vloeibare speciallekes bestellen. De Roeselaere zal er zo ook wel komen. En zo wil ik een eigen backup maken. Bewaartijden moeten lukken tot ruim 1 Jaar. Heb petrischaaltjes , cryobuisjes en glasbuizen met dop besteld, even als de erlenmeyers.

Crew member
op 19 oktober 2019

Goed bezig William 👍🏼

Vergeet niet wat plaatjes te posten, zijn we gek op 😁

Forum Lid
op 19 oktober 2019

Voor het petri-gebeuren ,hierboven, heb ik me het boek, “First steps in Yeast culture” ,van Pierre Rajotte, aangeschaft. Dit is voor het bewaren van gist, toch wel een hebberigheidje. Er is in het Duits, Nederlands en Engels genoeg op het net te vinden, maar stap voor stap een basisboek is toch wel heerlijk. Ook “Basisvaardigheden Microbiologie” van Eus van Hove, is een aanrader , maar dan vooral voor algemene vaardigheden, en kennis.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 november 2019

Gisteren 1 November was het dan zover. Het begin van mijn zuurbier, live, project.

Om 8.55 uur mijn Grainfather gevuld met 17 Liter water, en daarna gevuld met ,geschroot (want ik ben soms lui), Bio-Brouwmaat mengsel. (Munckerik, nogmaals bedankt)

-Pale Ale mout Bio 2000 gr

-Tarwemout Ruby Bio 1000 gr

-Roasterd Barley Bio 500 gr

-Special B Bio 500 gr

-Melanoide Mout Light Bio 500 gr

Om 9.20 uur dus het 42°C begin.

42°C 30 min

56°C 30 min

65°C 30 min

72°C 30 min

(Overigens heb ik een -tig tal recepten zonder diverse temperaturen, want … lees laatste regel.)

Daarna naar kookpunt brengen, ondertussen spoelen met 7 liter “kokend” water.

Na 20 min op 100°C de hop erbij. Deze is op 1 Februari uit de vriezer gehaald en in een gesloten doos, bij 15°C tot 20 °C bewaard. Deze hop rook nog niet naar de beoogde “oude kaas”, maar de geur was al wel aan het vervagen.

50 gr Fuggle Bio Hop en 50 gr Opal Bio Hop (pallets)

Om 13.08 uur alles overgepompt naar een Mangrove Jack Fermentorvat (van onze Jan) met een warmte jas. Dit overpompen gebeurde zonder te koelen. (moet er even een paar op stang jagen, en tegen de haren instrijken.) Om 1.00 uur s’nachts de MJ M36 Liberty Bell Ale Yeast toegevoegd. Had nu 22 Liter met (jawel gemeten) een SG 1050.

Deze morgen om 7 uur was er een ratel aan het gaan, dat heet geen bubbelen meer. 

Om terug te komen op het niet koelen van de wort, dit is maar een rommelig gedoe, smaakafwijking is geen issue, want MANNEN ik gebruik over een aantal weken BRETTANOMYCES. (Lacto is nog de vraag.) Dus een lekker dagje gespeeld.

Wordt vervolgd…………………..

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 november 2019

Mooi geschreven William! Goed bezig!!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 2 november 2019

We zijn begonnen 👍🏼😁

Mooi verslag, blijf ons op de hoogte houden want ik ben erg benieuwd naar het resultaat.

 

Het verouderen van hop….. ik had begin dit jaar nog wat hop aan mijn oude planten hangen. Deze had in de volle zon, regen, sneeuw, wind en vorst gehangen. De bellen waren bruin maar roken nog overheerlijk. 

En wat schroten betreft William…. je bent niet de enige die lui is hoor😂

Admin
op 3 november 2019

Ik heb niet eens een schrootmolen, ben erg blij met Eriks schroot en vacumeerservice 😉

Mooi recept William!

Forum Lid
op 3 november 2019

Heb zelf wel een schrootmolen, maar in dit geval wilde ik zeker weten, dat de grootte goed was. Zelf schroot ik normaal ruwer, en voor kleine testen, heel fijn. Nu is het een “zaak” van 12 tot 18 maanden. Dan neem je minder risico’s met “bijzaken”. Overigens een kleine extra overdenking, mijn SG was 1050, maar er zaten nog steeds proefbare suikers in de mout. (Drink koffie zwart, dus smaakpapillen uiterst gevoelig tijdens bierbrouwen.) Volgende keer gooi ik dit dus met 20/25 liter water in een vergistingsemmer, en kijk hoeveel alcohol ik er dan nog uit krijg. 🙂 🙂 🙂 .

Forum Lid
op 4 november 2019

Maandag ochtend ,na 56 uur Sg1050 naar SG1030, rustig geluid nu. Rond 21 november gaat de Brettanomyces erbij. Zal eerst de helft op fles zetten, zodat er een bier zonder en met brett komt om te proeven. Veel kleine batches geeft sneller resultaat om te verbeteren.

Sköll William

Forum Lid
op 4 november 2019

Mooi bezig zo William! Ben benieuwd.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 november 2019

Na exact een week is het stil in mijn vat, SG1015 ongeveer. Heb er nu de Brettanomyces Bruxellensis bij gedaan, en kan nu eigenlijk na vandaag zeggen , tot over een half jaar ,minimaal. Heb gelukkig nog 2 MJ vergistingsvaten. Dus het zal eerder zijn voordat ik weer verder ga spelen. Maar nu zal ik even niets kunnen doen, en beginnen met mijn andere bier. Ja sommige microbe zijn gevaarlijk, je komt er niet meer vanaf.Maar er zijn ergere dingen Maar een maîtresse, kost teveel tijd, en mist de klasse van de misses, een MUSTANG neemt plaats in en dan moet je weer een garage kopen of huren.(En alle grote steden, zijn alleen voor de saaie ????? pieten? (of mag je dat ook al niet meer zeggen?), want je mag er met een klassieker niet binnen. O JAWEL, als ze je kunnen laten betalen) Op naar het volgende bier. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 november 2019

Heel stiletjes is mijn Brettanomyces zijn werk aan het doen, het waterslot staat niet in evenwicht, maar een blub per paar minuten, zoals verwacht. Maar door zo nu en dan op te letten ,blijft hij toch doorgaan. (Had mijn Rum ook tot stilstand, heb er de slurry van een Boon oude geuze bij gegooid, en jawel, we hebben weer actie in de Dame Jeanne.) Er is een heel nieuw vergisting hoofdstuk bij gekomen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 november 2019

Heb vandaag alleen mijn  maanden oude hop geopend, zit in een brooddoos, en bij mijn bierbrouwen ,begin November, had ik door de vele geuren, niet rustig kunnen ruiken. De geuren zijn na een maand alweer gedeeltelijk anders dan vorige. 

Wat blijkt, de Fluggle Bio hop , heeft een sublieme zachte geur, de  Opal Bio Hop is nog even spectaculair aanwezig , alsof hij vers uit het vriesvak komt. Denk dat ik eens rond ga zoeken, of er nog ergens oude hop te koop is tegen een leuk prijsje. Voorraad mag voor zuur bier gerust jaren oud zijn. Dus voor het zure bier rondkijken, voor gewoon donker zal ik nog wel even moeten vers bijhouden.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 november 2019

Het lijkt dat de Brettanomyces rustig ligt te garen, een blub, om het kwartier, haal ik niet, maar dat kan je dus bij “wilde” gist verwachten. Ga de volgende keer ook in glas werken, zodat ik kan zien wat er gebeurt. Nu is het gewoon een jaar afblijven, en er het beste van hopen. 

Forum Lid
op 29 november 2019

Had ook wat Brettanomyces overgeënt naar mijn Rum, en deze gaat dus nog steeds, gestaagd. Dus ook de rum wordt verder “doorgegaard”. Vergisting loopt nu al  een stuk langer dan normaal. Ben benieuwd waar dit eindigt , uiteraard ook wat betreft smaak. Het waterslot staat te bubbelen alsof ik vorige week de rum pas ben gaan vergisten. (1 november was de start) 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2020

Doordat ik in 2 Dame Jeanne’s vergist, moet ik regelmatig wat zuurstof toevoegen, in een vat gebeurt dit automatisch, door de wand. Gewoon een slang erin , luchtpompje erop en 5 minuten zachtjes laten draaien.En dit eens in de 5 weken. Niet te hard want anders schuimt alles uit de fles.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2020

Het zuurtje zit er zeker in, zal als ik weer normaal de kelder in kan ,

beginnen met het jong bier.

Nu met plaster (gips) is de kelder nog een no go volgens de chef.

Blijf niet naar het hospitaal lopen, is de opmerking.

Ben natuurlijk wel gaan kijken ,en beluchten, maar wat niet weet ………..

Ben alleen nog aan het bekijken of ik er hetzelfde tegenaan gooi of een

No-Boil Berliner Weisse sauer bier.

(Recept uit American Sour  Beers, dus vanwege auteursrechten ga ik deze niet vermelden)

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2020

Overigens werk ik hier met hop die tekort aan de lucht heeft bloot gestaan.

Begin je met zuur bier, zorg dat je “oude” hop hebt. Bestel dus ruim van tevoren.

Mijn hop begint nu “zweetvoeten” achtig te worden, na 1.5 jaar in een plastic doos, bij temperaturen van 15 tot 19 graden.

Bij opslag in een ruimte, met hogere temperatuurverschillen, verwacht ik sneller resultaat.

Ze zeggen , de bak open laten, maar ik bewaar graag de vrede in huis.

 1. Het ruikt heerlijk, maar schijnbaar heb ik er volgens de chef geen verstand van. 🙂 (Conflict vanuit haar kant)
 2. Bij te sterke geur, denkt de chef dat het ranzig is, en zoals gewoonlijk verdwijnt zoiets , zonder vragen, in de vuilbak . (Ruzie vanuit mijn kant)
 3. Ongedierte (muizen ratten) vervuilen de hop, vreten alles maar geen hop. (maar het stinkt niet 😉 ) (voortdurende oorlog ,in een buitenwijk, met buren die composteren in open bak)

En nee ik denk dat je nooit teveel hop kan hebben , als ik binnenkort mijn voorraad weer moet aanvullen, eens kijken of ik overjarige hop kan vinden. (alles Bio, anders géén bier)

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2020

Ongedierte in kelder is al jaren 0, maar heb eens een beetje in de schuur laten staan,

(jeugdzonde) en gevolg, rattenkeutels rond de bak, maar niet van gevreten.

Dacht , zal dit eens snel verouderen. Helaas operatie gelukt, patiënt  weggegooid.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2020

Zit net te lezen, ergens eind December 2019 ,overgeheveld naar glas, moest ook nog een rum in het verlof vergisten en had in een ander vat ook nog iets anders staan, en rum vergist ik in 2 fermentors tegelijk. En ik heb er maar 3 fermentors, en anders moet ik over op plastic, en voor lang fermenterend bier en Rum is dit totaal ongeschikt. (je krijgt het niet meer zuiver.)

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren