Vloeibaar mout extract

Geupdate op 21 mei 2020 in Recepten
70 op 15 april 2020

Voor mijn eerste poging tot whiskey wil ik hier mee proberen. Welke gist uit de stookwinkel kan ik dan best gebruiken?

Hoeveel Whiskey mag ik verwachten?

Hoeveel maal moet ik dit stoken (Grainfather met copperdome)?

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 15 april 2020

Goed spul zeker . Opbrengst per kilo vloeibaar is ongeveer gelijk aan 800 gram droog mout .
Een neutraal gist . Mangrove jack west coast , fermentis C70 of een gewoon bakkersgist .

Aantal x overhalen hangt af van nauwkeurigheid waarmee je werkt , dan zuiverheid van product en methode waarmee je zelf wil stoken en wat je smaak wens is .
Zware whiskey en bourbons worden 2 maar ook wel enkel voudig gestookt. , Zachtere soorten 2 tot 3 maal overgehaald .
Met een alambiek of whiskey ketel heb je vollere smaak dan een cilindrische ongeschouderde ketel dus voor beter een vollere smaak zou je met jou ketel beter max 2 malige stook kunnen doen of met nauwkeurig voorloop en naloop scheiding een 1 malige .

Forum Lid
op 15 april 2020

Dat vloeibaar mout is echt goed en handig spul !

Forum Lid
op 16 april 2020

Bedankt voor het uitgebreide antwoord.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 april 2020

Ik had vorig jaar de barel 674 met 5 kg (invert) suiker gemaakt. 2 van die mangrove jack zakken zouden het zelfde resultaat geven.
Hier is het 2 maal gestookt, een potstill ruwstook en een fijnstook.

Forum Lid
op 15 april 2020

Resultaat was 7L a 40% (verpakking zelf zei slechts 3,5 tot 4,2L van 40% op te bregen).
Stomverbaast kwaliteit en kwantiteit, ga ik zeker nog eens doen met deze zakken en stillspirit’s Gin-gist

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 april 2020

Ga ik proberen. Meteen besteld.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 16 april 2020

Ben normaal zelf niet van klaringmiddel maar is voor vloeibare mout wel nodig, anders komt er zo dikke plakkerige laag in je ketel-kolom na het stoken.

Forum Lid
op 16 april 2020

Bedankt voor de tip!
Ik heb het ook besteld 😋

Forum Lid
op 16 april 2020

bij een goede beslag bereiding en vergisting zou dat plakkerige niet mogen gebeuren .
lijkt op toch eiwit problemen of nog te veel suikers aanwezig .

( Klarenings middelen betekent ook minder smaak omdat je weinig foezels en vezels meer hebt die smaak meebrengen
.

Bin Bier en wijnen maken is klaren belangrijk.
Bij een stookwijn maakt de ketel het helder .
een goed werkende en ingerichte ketel kan troebel verwerken zonder aankoeken .

Forum Lid
op 16 april 2020

Wat ik meestal wel doe is wat langer laten staan om goed te bezinken. Overbrengen in een 2de recipiënt en de bodem vrij ruim laten zitten. Dan in de koelkast en nog eens de bodem achterlaten.
Bij fruit werkt dat goed. Bij turbogisten niet zo goed en moet ik toch klaringsmiddel gebruiken.
Mijn ketel is eigenlijk altijd eenvoudig te kuisen na het stoken.

Forum Lid
op 16 april 2020

SirOlf, klaren bij Whisky hoeft niet in de koelkast te gebeuren, sterker nog het levert eerder problemen op dan voordelen. 

 

De opgeloste CO2 moet ook kunnen vrijkomen zodat de kans op spuwen kleiner wordt tijdens de ruwstook, de koelkast zorgt er juist voor dat deze makkelijker in de oplossing blijft.

Forum Lid
op 16 april 2020

Na vergisten is belangrijk zo vers mogelijk te verwerken .
Bij lang staan gaan er meer en meer zuren bindingen komen ontbinding van gistresten en kan leiden tot onaangename smaken .
Koud weg zetten heb je kans dat je co2 vast houd wat weer tot last kan zijn bij stoken .
Ook weer de bier makers invloed . Die willen juist co2

Forum Lid
op 16 april 2020

Ik stook in een T500, laat die dan leeglopen in een RSV vergistingsvat, dan is de CO2 toch quasi weg?

Forum Lid
op 16 april 2020

Ik bedoel maak mijn stookwijn in een T500

Forum Lid
op 16 april 2020

Ik heb met vaten gehad die ik goed geschud had meerdere keren dat er toch stevige schuimvorming was tijdens de ruwstook (zelfs met het gebruik van slaolie) waardoor alles door de ketel naar buiten kwam.

Als je genoeg kopruimte hebt in de T-500 kun je ook overwegen om alles te verwarmen richting de 50 graden en dan eens flink te roeren om de overige CO2 kwijt te raken, immers is de oplosbaarheid van CO2 evenredig met de temperatuur, hoe hoger de temperatuur van de vloeistof is, des te minder CO2 kan opgelost blijven.

Na deze stap pas de ketel sluiten en beginnen met stoken.

Forum Lid
op 16 april 2020

Dampspanning van co2 neem zeer snel toe bij meer warmte . Het zet meer uit en wordt vluchtiger en ontstijgt uit vloeistof .
Des te kouder des te minder vluchtig dus blijft meer in vloeistof hangen

Wanneer er eiwitten aanwezig zijn wordt co2 gemakkelijk ingekapseld en krijg je bel en schuimvorming .
Olie verlaagd oppervlakte spanning dus minder kans op bel vorming .

( Eiwitten kun je tijdens maischen deels afbreken naar aminozuren)

Inderdaad met ketel open voorverwarmen ontsnapt co2 en daardoor minder schuim

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 16 april 2020

Me suikers waren wel goed vergist, eiwitten weet niet.?
Heb vloeibare mout verwerkt zoals Barrel 674 beschrijving allen dit keer geen klaring middel.
Nadat vergist was 2 dagen buiten geklaard afgeheveld van gistbed en nog 2 weken geklaard.
Foto is van wat voor laag nog in gistvat zat 2e keer.

Forum Lid
op 16 april 2020

Apart, lijkt bijna alsof t slecht gemengd heeft maar als dit het tweede gistvat is. Hoelang heeft je eerste vergisting geduurd?

Het klaren lijkt mij persoonlijk nogal lang, als het uit het eerste gistvat is overgeheveld probeer ik zo snel mogelijk erna te gaan stoken.

Forum Lid
op 16 april 2020

Meestal na week is die wel aardig uutgegist maar laat meestel wel 3 weken staan tot waterslot stil ligt,
Maar ondanks alles smaakt die wel lekker😄

Forum Lid
op 16 april 2020

Ik ben met zowel Barrel 674 als met Mangrove Jack’s vloeibare mout aan de slag geweest. Ik gebruik altijd (met iedere stookwijn) geinverteerde suiker en het staat dan zo’n 3 weken te gisten. Een plakkerige laag onderin het vat heb ik gelukkig nooit gehad. Ik krijg dan toch het idee dat de vergisting niet compleet is geweest.

@Koekoek: Nog SG gemeten voor en na de gisting?

 

Forum Lid
op 16 april 2020

ik vermoed ook dat er wat met gisting fout was .
Wat was ook zuurtegraad en kwaliteit van het gist?
te warm of te koud gestaan ?

2 weken klaren is vragen om verzuring en acetaat vorming !

Forum Lid
op 16 april 2020

Sg begin niet gemeten,
Einde gisting test aansteker en sg 990.
Tempratuur constant rond 21-23 graden.
Heb Still spirit whisky gist gebruik.

Forum Lid
op 16 april 2020

Lijkt of er dan weinig enzym werking is geweest .
Tja betreft gist keuze dat werkt maar is niet geweldig

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 april 2020

Ze praten nu over oversterfte. Ik vraag me ook af hoe het zit met het overstoken 🤔
Hoeveel meer zou er nu gestookt worden?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 april 2020

Wat een service weer van Jan. Eergisteren ‘s avonds laat besteld. Gisterenochtend nog snel iets toegevoegd en deze voormiddag al geleverd 👍👍👍

Admin
op 17 april 2020

Ik doe mijn best SirOlf, altijd leuk om te horen dat de klant tevreden is! Veel succes met de vergisting en de stook natuurlijk!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 april 2020

Top Jan. Hier is ook net de vloeibare mout binnen gekomen. Ga d’r vanuit dat het goed gaat met de vergisting.

Admin
op 18 april 2020

Gaat zeker goed komen. Vroeger hadden we de Barrel 674. Dat was een grote zak met hetzelfde extract in een mooi doosje. Ik verkocht veel maar blijkbaar niet genoeg om dit product op de markt te houden. Bij navraag hebben zij dus aangegeven dat 2 zakken van dit moutextract gelijkstaat aan het Barrel 674 pakket 

Forum Lid
op 18 april 2020

Bij mij stond het 1 uur na ontvangst al te borrelen.
Ik denk dat het voor stookwinkel een boerenjaar wordt 👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 19 april 2020

Het staat als een wilde te vergisten die  vloeibare mout. Vanochtend natte bakkers gist in een emmertje gedaan met een beetje lauw water ietsje appelstroop en een beetje vloeibare mout om de gist alvast opgang te brengen. Het lijkt wel of er iemand met een mitrailleur in het vergistingsvat zit. Lekker spul.

Forum Lid
op 23 april 2020

Ik heb ook twee pakken besteld bij Jan. Komen vandaag binnen. Even een vraagje: Hoeveel gist heb je toegevoegd?  Ik heb nog whiskygist van Still Spirits liggen, maar daar wil ik eigenlijk niet meer mee werken. 

Forum Lid
op 26 april 2020

@ Bewust: bij mij loopt het op zijn laatste benen. Ik denk dat ik woensdag kan gaan stoken. Hoe loopt het bij jou?

Forum Lid
op 26 april 2020

Mooi vlot verlopen.
Mooi dat je ook door de week tijd hebt dat je een vers product meteen kunt verwerken .
Ik weet niet wat voor ketel je gaat gebruiken voor overhalen .
Heb je al idee over methode van werken . ( Aantal overhalen . )
Let op tempetatuur in ieder geval ook vloeibaar mout bevat vezeltjes.
Bij doorstoken boven 95 gr gaan er smaken verloren en komen paar nare andere naar voren ..

Forum Lid
op 26 april 2020

Was dat maar waar. Ik ben zelfstandige en momenteel technisch werkeloos. Gelukkig heeft mijn vrouw een vast inkomen…
Het plan is 2 keer langzaam overhalen en dan proberen er af te blijven 😋

Forum Lid
op 26 april 2020

Komt vast goed . .ja afblijven en laten rijpen altijd beter da gelijk de opvang beker leeg te drinken .

Forum Lid
op 26 april 2020

Ik val terug op nog geen 10% van wat ik normaal heb en de meeste vaste kosten blijven lopen. Die opvangbeker wordt dan wel interessanter 😩

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 22 april 2020

Leuk topic, het mout extract is niet aan te slepen haha. Er is nog wat voorraad, maar maandag komen er nog 48 zakken binnen 😉 https://www.stookwinkel.nl/product/mangrove-jacks-vloeibaar-mout-extract-dark-15-kg/

Gaan de vergistingen nog lekker?

Forum Lid
op 22 april 2020

Bij mij neemt het borrelen af. Als het lukt begin ik direct aan de volgende batch. Er moet toch een deel de kans krijgen te verouderen 😅
Nog een vraagje ivm de houtsnippers. Wegen jullie dat af?
Wat is het beste, de snippers in 70% of eerst aanlengen naar 40-45% en dan pas de snippers?

Forum Lid
op 22 april 2020

Spoel de houtsnippers eerst even af om waasvorming tegen te gaan. Zelf doe ik op 45% rijpen en ik doe het op het oog. Zal ietsvan rond de 15 a 30 gram de liter zijn.

Forum Lid
op 22 april 2020

Hout voeg je toe een paar % boven drink sterkte .
De eerste periode sluit je ook de fles niet af met dop maar met een prop katoen , linnen of hennep zodat het nog kan ademen .
Het aantal gram hangt helemaal af van grote , dikte ,soort en kwaliteit . Dat kan dus zijn van 3 gram tot wel 30 gram per liter .
Dan os kleuring , geur en smaak waarop je moet letten betreft rijpen .
Ga er niet vanuit dat als de kleur perfect is en al veel smaak en je haalt de drank van hout dat de rijping klaar is het werk nog lang na .
Dus stop met jet trekken optijd .

Forum Lid
op 22 april 2020
Forum Lid
op 22 april 2020

Ik ken deze chips niet wat betreft hoe die de drank zal beïnvloeden .
Ook daar voor zal ergens tissen 3 en 30 gr per liter voor staan .
Je kunt twee eetlepels toevoegen bekijk na 24 uur hoe de kleuring is . Is het nog vrij licht kum je iets nog toevoegen .
Doe no6et te veel in begin . Te zwaar hout smaak is moeilijk corrigeren . ( Of je moet ren hoeveelheid zelfde product blank hebben om te blenden)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 april 2020

Zou je met de kits van BrewFerm andere soorten “whiskey” kunnen maken? Zo ja, welke zouden dan het meest geschikt zijn? De donkere? De lichte?

Hoe bepaal je hoeveel extra suiker je zou moeten toevoegen?

 

https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/brouwpakketten/brewferm-bierkits

Forum Lid
op 22 april 2020

Ik vraag me even af of daar de hop al niet in verwerkt zit, zou zelf bij de moutextracten blijven. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 22 april 2020

Daar zit inderdaad de hop al bij in.

 

Of zelf maischen 😎

Forum Lid
op 22 april 2020

Als er hop in zit zou ik het niet aanbevelen, zelf maischen is natuurlijk het ultieme om te doen. Een heerlijk huisparfum gedurende het maischen en je kunt alles naar je eigen hand zetten.

Als je zelf wilt gaan maischen SirOlf en nog mout zoekt weet ik misschien wel nog een adresje 😉 

Forum Lid
op 23 april 2020

Met de hop erin krijg je toch gewoon een ander soort smaak in de whiskey?
In Amerika maken ze tegenwoordig graag ‘whiskey’ van premium speciaalbier. Het probleemloos dat het héél duur is. Daar vinden ze de hop net een extra waarde.

Forum Lid
op 23 april 2020

Ik hou je niet tegen om te experimenteren maar zeg alleen dat ik het zelf niet zou doen. Een aantal dingen die ik gelezen heb op Amerikaanse fora omtrent het “maken” van Whisky zijn dingen die ik niet zou overwegen zelf.

Een extra opmerking is dat Amerikaans bier, net als het speciaalbier daar (IPA even uitgezonderd) weinig smaak heeft;

 

“American Beer is like having sex in a canoe, it’s fucking close to water” .

 

Hop levert bijsmaken op, de meeste stijlen Whisk(e)y zal het ook geen goed doen is mijn mening.

Forum Lid
op 23 april 2020

Hop is gauw overheersend en bij destilatie juist gauw te aanwezig .
Nadeel is dat het lastig ook weer te camoufleren is en zelf met blenden erg aanwezig blijft .

Met Alchemist eens het is niet echt passend in een whiskey .
( Maar ieder zijn smaak )

Forum Lid
op 23 april 2020

Anders zie ik net dat een bepaald soort bier in de aanbieding is, ik denk dat het beste wat je hiermee kunt doen distilleren is. Sterker nog het kan niet erger smaken dan in de huidige vorm;

Grondstof 1,03 euro de liter 

Disclaimer: Ik heb absoluut niks tegen bier maar dit merk zou ik nog niet geven aan mensen waar ik een hekel aan heb.

Forum Lid
op 23 april 2020

Ik denk dat ik voorlopig maar even van het bier weg blijf.

@ Alchemist: dat is geen bier …

Forum Lid
op 23 april 2020

Nick toch ? Zet je nu aan tot kneierij ?
Een goed product maak je met goede verse grondstoffen .
Bier brouwen uit mout is wat werk maar is geen raket wetenschap.
Een beslag maken evenzo .

Gemakzucht en luiheid maakt bagger .
Wil je zonder moeite bier of drank hebben GA NAAR DE SLIJTER !

Forum Lid
op 23 april 2020

Misschien is dit een logischere volgende stap.

Als je het geschroot koopt, blijft het dan minder lang goed?

 

https://bio-brouwmaat.nl/product/hard-mocha-whiskey-bio-recept-op-maat/

Forum Lid
op 23 april 2020

Rustig, rustig, rustig. Het was ietwat meer ludiek bedoeld. Als SirOlf het had doorgezet was hij in één keer genezen van hop in de Whisky 😉 dat zonder te hoeven vergisten etc.

 

Wat mij betreft SirOlf zul je een paar keer Whisky moeten maken met moutextract of liever nog met mout, maischen dus. De reden is dat je dan pas een ijkpunt gaat krijgen hoe een Whisky moet smaken, ik ben zelf achteraf gezien ook iets te snel geweest met aanpassingen toen ik begon en Whisky veranderd veel van smaak gedurende de tijd. De grondstoffen, vergisting, manier van stoken en het rijpen op hout en daarna op fles dragen allemaal bij aan mogelijke nuances. Of als je het grof gaat doen kun je tijdens een van de stappen de overige nuances om zeep helpen.

 

Om meteen een hele hoop wijzigingen aan te brengen in je proces, iedere batch quasi het wiel opnieuw uit te willen vinden gaat je leerproces gruwelijk verstoren. Als je de Whisky de tijd geeft, een periode van maanden vanaf het punt dat de gist begint, zul je merken dat deze veranderd qua smaak. Ga je bij iedere batch een hele hoop wijzigen mag je sommige geleerde lessen niet doortrekken, gevoelsmatig gaat dat wel en dan blijf je eerst in rondjes draaien voordat je echt goed spul gaat maken. 

 

Achteraf heb ik een hoop geleerd in de laatste 9 maanden dat ik hiermee bezig ben en zou ik zelf ook ietwat anders begonnen zijn. Maar zoals bij iedere hobby geldt dat je het meeste leert als je wat fouten maakt gedurende het proces. 

Forum Lid
op 23 april 2020

Geschroot kopen zorgt inderdaad voor een korte periode dat het mout de volle smaak, geur etc. blijft behouden. Echter doet MunckErik alles vacuum verpakken van de mout en heb je nog genoeg tijd nadat het via de post geleverd wordt.

 

Je hebt al een Grainfather en qua prijs gaat je dit nagenoeg niks schelen met moutextracten kopen terwijl je wel nu kunt variëren met de mouten die Erik heeft. Je kunt ook een recept op maat samenstellen en het laten schroten, doe ik iedere keer gebruiken.

 

Er zijn ook genoeg mensen hier beschikbaar die willen helpen een recept voor je te samenstellen afhankelijk van het soort Whisky wat je beoogd.

Crew member
op 23 april 2020

Het schroten van mout zorgt ervoor dat de houdbaarheid verkort wordt. De mouterijen leveren ook geschroot mout en zoals zij het leveren is het ook niet vacuum verpakt. Zo omschrijft de mouterij het:

 

Opslag- en bewaartijd

De mout dient gestockeerd in een propere, frisse en droge ruimte (<22°C; <35%RH). Voor het beste resultaat raden we u aan het geschrote mout binnen de 3 maand en de niet geschrote granen binnen de 24 maand na productie te verbruiken.

 

Omdat ik zelf per bestelling/klantorder schroot en het direct vacumeer is het in principe langer houdbaar dan 3 maanden. Ik vacumeer tot 99,8%. Toch houd ook ik 3 maanden houdbaarheid aan omdat het helaas wel eens voorkomt dat een verpakking lek raakt.

 

Er is overigens een leuke whisky met hop……

 

https://drankdozijn.nl/merk/boxing-hares

 

Forum Lid
op 23 april 2020

Wanneer mensen een goed product willen maken is versheid een must !
Het is altijd raadzaam om op maat te bestellen en wanneer je het nodig hebt . dan hoeft het ook niet van houdbaarheids datums af te hangen .

Vers materiaal meteen verwerken of binnen paar dagen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 april 2020

Hout snippers voeg ik ook een beetje op gevoel toe. Niet meteen handen vol erin gooien. Regelmatig ruiken/proeven en dan ja dit wordt het. Breng het Alcohol percentage naar zo’n 60% zodat de engeltjes er rustig nog wat van kunnen snoepen. 
Wat nu staat te pruttelen krijgt straks gebroken walnoten doppen met Frans eiken na de stook. Vind ik een fijne combinatie. 

Forum Lid
op 23 april 2020
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 4 mei 2020

Het resultaat is 4650ml van 42-43% (net iets te enthousiast bij het dilueren 😕).
Ik heb 2 keer gestookt en 2 keer het eerste deel weggegooid en gestopt als het zakte onder de 40% (met al de moeite die je doet om een goede smaak te hebben gooi ik liever wat teveel weg want bij de 2de stook met de cuts heb ik neiging om het er toch in te gooien). Ik stook wel 2 keer op laag vermogen (ruwstook aan 30% en fijnstook aan 20%). Het duurt wat langer maar eens het in gang is maakt het mij niet uit of het 5u duurt of 10u.
3 keer ongeveer 1,5l op 20, 40 en 60 gram houtsnippers gezet.
Nu wachten en vooral die van 60g in het oog houden.
Stopt de reactie van die houtsnippers op een bepaald moment?

Forum Lid
op 4 mei 2020

Zo werkt het niet helemaal met de houtsnippers, je kunt ook teveel tannines (looizuren) uit het hout trekken wat een bepaalde bijsmaak geeft.
Goede nieuws is dat dit wel wat wegtrekt maar dat kan even duren op fles (bij mijn eerste was het 3 maanden).
Heb je ook iets van een prop watten in de hals van de fles zodat het wat kan ademen in het begin?

Forum Lid
op 4 mei 2020

Het zit in weckpotten (2l) en ik was van plan het dagelijks te luchten of is dat geen goed idee?
Ik kan ze ook niet dicht duwen en een handdoek of zo over leggen.
De rubber is trouwens vervangen door siliconen (waar je handig kan op schrijven wat er in zit 👍).
Dat het wat langer zou duren vind ik trouwens niet erg. Ik mikte op consumptie tegen nieuwjaar (kerstcadeautje voor de mannen in de familie).

Forum Lid
op 4 mei 2020

Je kunt het dagelijks luchten, mijn eerste 4 of 5 Whiskies heb ik verouderd in een gesloten pot. Dat zorgt ervoor dat een aantal zuurtjes aanwezig blijven die het verraden als jonge Whisky, mits de proever dat opmerkt heet dat (9 op de 10 doen dat niet). Wat dan wel geldt is dat het op de fles langer nodig heeft om tot een relatieve eindsmaak te komen. Als Kerstmis het doel is, komt dat helemaal goed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 12 mei 2020

Hoe wordt moutextract (poeder) verwerkt? Zou willen vergisten als basis voor een graanjenever.Hoeveel extract is er nodig voor een mash van 25 liter? Moet het extract gekookt worden en moet die mee in het gistvat of moet die afgeheveld worden vooraleer te vergisten? Ik heb tot hiertoe hierover nog weinig informatie gevonden. Bakkersgist om te vergisten zou blijkbaar goed zijn…

Forum Lid
op 12 mei 2020

Hoi Witteke,

1 kg moutextractpoeder = 1,60 kg mout , normaal zou ik met mout uitgaan van 1 kg per 4 liter water, dus zou je voor de 25 liter een kilo of 4 nodig hebben. 

Wat ik zo lees is dat je het extract toevoegd aan verwarmd water en het dan doet oplossen voordat je koelt. Je kunt het extract gewoon mee vergisten.

Forum Lid
op 12 mei 2020

Bedankt Alchemist, nu heb ik nog wel vernomen (maar dat is misschien ook niet de wijsheid) dat het extract het best gekookt wordt??? En de bakkersgist te gebruiken?

Forum Lid
op 12 mei 2020

Je kunt het wel of niet koken, als je bier zou gaan brouwen zou ik het aanraden, voor het maken van een destillaat zou ik het zelf niet doen. De reden daarvoor is dat je de zuurstof uit het water jaagt door het koken en de zuurstof is wat de gist nodig heeft om in de eerste fase (aerobe, dus zuurstofrijk) te delen.

Als je gaat koken moet je er wel rekening mee houden om weer zuurstof toe te voegen, dat kan eventueel met een douchekraan het water aanvullen tot de gewenste hoeveelheid.

 

Qua gist, je kunt een aantal mogelijkheden overwegen en ook bakkersgist hoort daar bij. Ik geef een aantal mogelijkheden waarbij ik de deur wel open voor commentaar van anderen (in willekeurige volgorde);

  • Bakkersgist
  • Still Spirits Distiller’s Gin Yeast (heb met de Whisky variant goede ervaringen gehad)
  • Mangrove Jack’s M44 U.S. West Coast Yeast (goede ervaringen mee met Whisky maken)
  • Fermentis Safspirit HG-1

 

Forum Lid
op 12 mei 2020

Je kunt beter een voldoende pitch geven en geen zuurstof meer toevoegen .
Als je laag pitched heb je de deling nodig .
Bij hogere pitch / voldoende pitch bij ben je sneller de zuurstof kwijt . En zal gist sneller beginnen ethyl aan te maken .
Bij veel zuurstof dus earobe deelt gist uitsluitend en maakt deze meer bijproducten aan als azijnzuur ,zwavelzuur en andere alcoholen .

Je kunt ook beter niet koken en verwarmen tot 65 graden . Boven 80 graden gaan ook veel vezels en foesels stuk die juist aroma mee geven .

Fermentis c70 voor algemeen gebruik en fermentis m1 voor mouten en granen .
De Fermentis HG 1 meer geschikt in de sappen en fruit .

Forum Lid
op 12 mei 2020

Bedankt. Ik denk dat ik op weg ben!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 mei 2020

juist ook een ton met

Vloeibaar mout extract en suiker gevuld en na 20min. stond die al te pruttelen ben wel benieuwd heb ook nog 2 pakketten van munckerik tegen die alle gestookt zijn hoop ik op mijn eerste fruit want er gaat heel veel fruit zijn dit jaar

gr erik

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren