Vodka yeast prestige

Geupdate 5 dagen geleden in Stooktips
12 op 29 augustus 2020

Kan iemand mij uitleggen hoe ik dit moet gebruiken tot drinkbare vodka ?

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 29 augustus 2020
Forum Lid
op 23 oktober 2020

Gisteren precies dit recept gemaakt. (netjes met stabilizer, gefilterd water etc.)

Vanochtend ver genoeg afgekoeld – helaas tot mijn grote spijt was er na toevoeging van het zakje van Gert Strand geen activiteit 🙁

Heb half jaartje geleden of zo het startpakket gekocht bij stookwinkel en daar zaten twee zakjes van Gert Strand bij (Wheat vodka yeast) – deze dus.

Heb na anderhalf uur wachten maar 140 gram bakkersgist bij de mash gedaan en het bubbelt nu wel goed.

Iemand anders vergelijkbare ervaringen met deze gist? Ben benauwd om het tweede zakje te gebruiken. Ik zie dat deze ook niet meer verkocht worden?…

(overigens: de THT datum op het zakje was 18 oktober 2020; @stookforum – kan het hier aan gelegen hebben?)

 

Vodka Yeast Blend with AG

Forum Lid
op 23 oktober 2020

Het opstarten van activiteit, of ja bubbels kan even duren. Als er genoeg voeding en zuurstof in de wort zit kan dit tot richting een dag duren. De eerste fase van een vergisting is vermeerdering van de gistcellen, dan schuimt nog echt niks. Vanuit m’n eigen vergistingen kan ik zeggen dat het tussen de 5 minuten en zestal uur kan duren voordat t begint.

Forum Lid
op 1 november 2020

Dank je – de 2e keer ging t na 30 minuten los- zonder extra toevoeging van gist.

Forum Lid
op 1 november 2020

Anderhalf uur voor gist en je doet er meteen nog een hoop bij???

Bij mij begint zelfs de turbo gist na 6uur nog niet 🙂 Gewoon rustig afwachten en alles komt goed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 oktober 2020

De fabrikant geeft aan certificaten te hebben dat de datum minimaal 2 jaar langer na dato op het zakje bruikbaar is.

Je hebt het ook over stabalizer. Waneer heb je dat gebruikt? Dat is een gist stopper. Daar kill je de gist dus mee.

Forum Lid
op 1 november 2020

Vóór t maischen aan t water toegevoegd. Daar ligt t idd niet aan – de 2e poging gist nu lekker.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 oktober 2020

P.s ze worden nog wel verkocht maar ik ben door de voorraad heen. Ze staan op uitverkocht. Begin december komt het pas weer binnen. Het is een heel populair product. Maar geef het idd wel even de tijd, het moet wel de kans krijgen te starten. 2 soorten gist door elkaar is geen goed idee, dat levert stress bij de gist op.

Forum Lid
op 1 november 2020

Ik had een dikke laag witte neerslag na t gisten. Zal combi zijn geweest van niet geconverteerd zetmeel, en gist en stress producten. Heb er een 1.800 ml @ 40%ABV mee gekregen – t ruikt meer dan acceptabel. Maar eens even wachten hoe de 2e gisting lukt.

Was overigens mijn eerste stook met granen. Daarvoor alleen neutraal gemaakt en daar haal ik inmiddels > 95% ABV (zelfgemaakte en geautomatiseerde refluxkolom)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 november 2020

Hoi allemaal, heb op een of andere manier geen notificatie van jullie berichten gekregen.

Dank voor de antwoorden – ben inmiddels weer een stap verder. In een 2e poging heb ik het gisten wel aan de praat – met het 2e proefzakje.
Misschien iets te ongeduldig geweest.

De 5.2 pH stabilizer zit er nu ook in (conform recept Smiley) – wordt helemaal aan t begin vd wortbereiding toegevoegd aan wortwater – gelijk met de kalk.

Wat we wel nog opviel: als ik de wort liet rusten en jodiumtest op bovendrijvend vocht deed ging dat goed. Roerde ik echter en dan jodiumtest bleek er toch nog zetmeel te zijn. SG uiteindelijk op 1048, eigenlijk net te weinig (maar we gisten vrolijk door). Blijkbaar moeten de tarwevlokken eerst nog 20-30 minuten gekookt worden om celwanden te breken. Heb nog wat staan, ga voor 3e en perfecte poging 😉

Forum Lid
op 1 november 2020

Heb je de jodiumtinctuur in de gistemmer gedaan? Dat is eigenlijk niet de bedoeling…

Forum Lid
5 dagen geleden

Neen niet in de emmer gedaan maar wat vocht met lepeltje eruit gehaald. Maar zo kun je mijn tekst idd ook lezen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren