Volgende whisky stookwijn maken

Geupdate op 28 juni 2020 in Recepten
31 op 27 juni 2020

okidokie.

ik heb nu 2 keer een stookwijn gemaakt op basis van suiker/rietsuiker vergisting.

echter ik wil whisky maken en puur dus zonder toegevoegde suiker.

Eerste de volgorde.

de gebruikte grondstoffen moeten geplet worden, oftewel ik moet een schrootmolen hebben.

lukt het eventueel met een blender ook? Ik heb nl een blender die nooit gebruikt word.

de bedoeling is om mbv de 25 ltr ketel een liter of 15 whisky te maken die ik niet in vaatjes ga doen,

kosten moeten in toom blijven.

Over het recept twijfel ik nog,

op het mouten na wil ik alles zelf doen,

zijn er tips waar ik op moet letten?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 27 juni 2020

Ik had dit paar weken terug al een geschreven .

:Whiskey is het instap drankje in het destileren .
Het is zeer simpel te maken ( daarom doen zo veel het ) begin met een rogge en gerste mout .
Voor gewoon 1:1 .
Maischen in 3 stappen .
Gebruik een simpele allround gist als b.v. bakkersgist stoken in 2 x
Eerst een volledige overhaal en dan dat deel overhalen met scheiden van voorloop , hart en naloop.
Daarna rijpen op een eiken fust of snippers.

Simpeler dan dit is er niet in destileren en er kan weinig fout gaan .
En je hebt een drinkbaar resultaat .

Zo kun je elke keer een stapje verder om verbeteren
ph controle en correctie doen .
Een goede gist zelf maken .
Andere verhouding in granen en mouten .
Uitgebreidere maisch processen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2020

Betreft schroten of malen . Je kunt gewoon kant en klaar product kopen .
Malen kan met blender maar hou het grof of net gebroken .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 juni 2020

Ik neem aan stoken met de korte kolom?

de korte kolom is 23 cm hoog en 2 inch,

Forum Lid
op 27 juni 2020

Korte kolom of geen , alleen een hoed .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 27 juni 2020

Bv deze kun je zelfs geschroot bestellen. Dan heb je er ook een fantastische handleiding bij.

Hard Mocha Whiskey Bio

Forum Lid
op 27 juni 2020

Die had ik uiteraard al gezien.

Daar twijfel ik dus een beetje over want ik wil zoveel mogelijk alles zelf doen.

Eigenlijk wilde ik rogge en mout kopen,

schroten maischen 

maar dan krijg je nooit iets vergelijkbaars als bovenstaande mengsel van verschillende mouten.

of ik moet zelf 5 mouten mengen, dus 5 keer 5 kilo mout en dan deze 5 mengen alleen is dat zo simpel ook niet,

de 5 mouten was even als voorbeeld.

als ik bovenstaande doe en 25 ltr mash wil maken.

wat mag je dan verwachten aan opbrengst..

ik denk 3 ltr van ca 45%?

ik moet hier nig over denken want het is een kant en klaar product met ik verwacht telkens een vergelijkbaar resultaat.

 

Forum Lid
op 27 juni 2020

Kg of 6 stort is plusminus 3L 40%👍

Admin
op 27 juni 2020

Kant en klaar in zoverre, Erik mengt jouw recept steeds met dezelfde ingredienten en schroot desgewenst. Je mag het ook zelf doen, dat is iets voordeliger. Het is niet gezegd dat het eindresultaat steeds hetzelfde is. Zoals vermeld in de handleiding is het eindresultaat afhankelijk van de gebruikte gereedschappen/apparatuur en de skills van de kok/brouwer/stoker (je wordt er steeds handiger in dus kwaliteit kan omhoog gaan)

 

Ik zie Bio Brouwmaat zeket niet als kant en klaar leverancier maar als een prachtige service waarbij je geen restanten hoeft weg te gooien en toch je hele recept ,zelf in de hand kunt houden. Zie Bio Moutstort op maat waarbij je per moutsoort zelf het gewicht kunt ingeven. Je kunt het je zelf zo moeilijk naken als je wilt, maar waarom zou je per moutsoort hele balen mout inkopen als dat niet nodig is? Over deze service is heel goed nagedacht. Doe er je voordeel mee 😉

Forum Lid
op 27 juni 2020

Mijn drank smaakt nooit het zelfde, als hobby stoker zijn omstandigheden, werkwijze en ervaring steeds anders. Als je nog zoekende ben wat voor jou het beste werkt zijn de kleine pakketjes mout opmaat heel handig. Je wil wel alles zelf doen maar geschroot kopen is wel heel handig. Ik doe beiden. 

Crew member
op 27 juni 2020

Ik kan helaas nog maar een paar  pakketten maken want de gist is tijdelijk niet meer te krijgen. Wordt eind juli weer verwacht. 😩

Wel heb ik nog de fantastische M1 van Fermentis als je zelf een whisky recept hebt.

Admin
op 27 juni 2020

Erik, dan ben ik er toch om je uit de brand te helpen! Ik kan wel wat missen hoor 🙃

Forum Lid
op 27 juni 2020

👍👍👍 mooi Jan

Crew member
op 27 juni 2020

Erik, dan ben ik er toch om je uit de brand te helpen! Ik kan wel wat missen hoor 🙃

Van Stookforum

Helemaal top Jan 👍🏼

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 juni 2020

voor ongeveer 3, 5 liter whiskey ;
6 kg rogge en 6 kg gerstemout
fermentis m1 gist
en bij kruidvat haal je een potje multiminerale daarvan doe je 1 pil aan begin van Maischen voor betere enzym werking
Meer is niet nodig .
Moeilijker is het niet .
Begun je met een simpele basis als dit kun je zoiets als benchmark gebruiken .
Schrijf elke stap op in logboekje .
Kun je altijd hetzelfde herhalen .
Veranderen in recept en je kunt ook terug komen op dingen ..

Forum Lid
op 27 juni 2020

Ik neem aan dat de rogge niet gemout hoeft te zijn.

Ergens zweeft er een in mijn hoofd iets dat je het beste 20% mout moet hebben.

dus 6 kg rogge en 6 kg gerstemout is 50%

aangezien ik een liter of 20a 30 wil gaan maken maar ik wil met een basis aftrappen van waaruit ik voorzichtig kan aanpassen,

 

Forum Lid
op 27 juni 2020

Tenminste 10 tot 20% mout is ong nodig voor omzetting idd, moet wel diastatisch mout zijn, doorgebrande mouten hebben weinig omzettend vermogen meer.
Sommige gebruiken 100% mout voor whisky. Bij graanjenever is het wel nodig om ongemout te gebruiken, whisky niet perse; naar eigen invulling.

Forum Lid
op 27 juni 2020

De minimale hoeveelheid mout op ongemout product is 10% . We spreken hier wel over diastatisch mout dus met actief enzym .
Vanwege de moderne ” gemodificeerde ” granen bevatten hogere hoeveelheden zetmeel vandaar dat 20% diastatisch mout aan te bevelen is ..
Je kunt dus in principe 20 tot 100 % mout gebruiken ..

Je kunt dus 50 % gewone grof gemalen / geschroot rogge gebruiken en 50% gerstemout .
Eventueel kun je ook roggemout gebruiken met gewoon gerst . Er zal dan een ander zuurbelans in smaak zijn .

een gewone ongemoute rye ( rogge ) geeft meer body aan smaak .

Zoals ik boven beschreef is dit een simpele basis beginsel om een simpele smaakvolle whiskey te maken .

Wanneer je meer specifiek gaat werken met ph adjustment en dergelijke krijg je wel nuances en verbeteringen .

Maischen is even opletten en werken op temperatuur maar ook dat is simpel.

( Whiskey wordt veel gemaakt omdat het is gewoon kinderlijk simpel te maken )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 juni 2020

Ik heb dit rye pakket voor vaderdag gekregen, ben erg benieuwd, wordt ook voor mij de eerste keer. Ik hou dit draadje in de gaten.

Ps bij het pakket zit een uitleg, de juiste gist, kan niet fout gaan zou je zeggen.

Succes daar

Forum Lid
op 28 juni 2020

Ik wil die andere nog bestellen.

dat is meer omdat ik mijn ” eigen rcept ” whisky wil gaan vergelijken.

het recept wat ik wil gaan gebruiken heb ik zo goed als klaar.

ik zal dit recept wat ik als basis wil gebruiken hier nog wel plaatsen compleet met de benodigde grondstoffen en verhoudingen.

mocht ik wat verkeerd doen dan lees ik dat vanzelf hier op het forum,😄

 

Forum Lid
op 28 juni 2020

Zoek anders eens still it, op YouTube ( je kent het misschien al)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 28 juni 2020

Ik ben genootzaakt ook weer een Whiskey tussendoortje te maken .
Een single malt hightland / isle was nogal goed in aarde gevallen .
Ik heb nog maar een fles over en die heb ik Nick (@ alchemist ) belooft .
Bij whiskey proeverij ook in smaak gevallen .
Ben ik zo stom geweest alles weg te geven .
Maar goed het is simpel en snel te reproduceren

Forum Lid
op 28 juni 2020

Zou je daar ook een filmpje van kunnen maken zoals een tiny project?

Ik denk dat er voor veel mensen een heleboel vragen beantwoord zullen worden en mensen met een klein beetje ervaring kunnen wat trucjes afkijken

Forum Lid
op 28 juni 2020

Ik had een filmpje gemaakt maar die was zo groot dat mijn telefoon erop is vast gelopen .
Maar ik ben inderdaad vanplan om weer een filmpje te maken .

Forum Lid
op 28 juni 2020

Super, dat zal een hoop vragen schelen en vast en zeker erg leerzaam zijn

Forum Lid
op 28 juni 2020

Ik volg

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 28 juni 2020

iemand ervaring met deze mout?

 

https://www.unibrew-nederland.nl/whiskymout-3-ebc-peated-5-ppm-25-kilo.html

Kan er niet uit wijs worden of hier rogge bij zit?

 

 

Crew member
op 28 juni 2020

Daar zit geen rogge bij.

En ze hebben waarschijnlijk het ppm gehalte verkeerd ingevoerd. Chateau Whiskymout heeft 30-45 ppm.

Forum Lid
op 28 juni 2020

Ik had al een vernoeden dat er geen rogge in zou zitten.
Het rogge deel wil ik op 50% hebben.
Dus 48% van deze
50% roggemout
En 2keer 1% van een toevoeging die ik er nog door wil doen.

Het recept gaat dus worden
50 roggemout
48 whiskymout
1%
1%
En fermentis M1 gist

Forum Lid
op 28 juni 2020
En ze hebben waarschijnlijk het ppm gehalte verkeerd ingevoerd. Chateau Whiskymout heeft 30-45 ppm.

Van Munckerik

Ze hebben verschillende varianten 5ppm, 10-14ppm en 35ppm.

Forum Lid
op 28 juni 2020

Niet gezien.

dan gaat het de 35 worden.

Crew member
op 28 juni 2020

Ze hebben verschillende varianten 5ppm, 10-14ppm en 35ppm.

Van BadKarma

Dat klopt maar Chateau Whiskymout is 30-45 ppm.  De ander heet Chateau Whiskymout Light (15-25 ppm) en de ander 5-10 ppm is geen Whiskymout maar Peated mout.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren