Voorloop

Geupdate op 15 januari 2019 in Het Café (praathuis)
5 op 14 januari 2019

Heeft er al iemand de voorloop apart gehouden en vergeten? het rare ervan is dat de zeer scherpe geur veranderd in die van zure melk. Welke reacties zouden hier gebeuren?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 14 januari 2019

Ik heb laatst gelezen dat zelfs in 96% alc bacteriën kunnen komen..

of dat waar is weet ik niet zeker…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 januari 2019

Simpel gezegd Er is veel te ontleden aan distillaat .
Er spelen veel stoffen een rol waaronder
esters , foezels , vezels , mineralen , zouten , zuren ,aldehyden , vetzuren , koolstoffen , zwavelwaterstof , zwavelzuur , diverse alcoholen en acetaten enz enz .
Diverse stoffen kunnen scheikundige bindingen vormen met diverse andere stoffen .
ook Kunnen stoffen door invloed van andere uiteenvallen.
Sommige stoffen zijn beneficiair ander totaal ongewild .
Bij elke vergisting zijn er dus ook afvalstoffen .
Zelfs suiker vergisting !
Het is niet alleen alcohol en water wat overblijft bij vergisting .
Ook tijdens het distilleren zelf zijn er stoffen die nog binden en meekomen .
Zou je bij distillatie 98% halen is er nog 2 % waar residuen in zitten .
Sommige residuen kunnen alsnog oxideren en later nog bijsmaak geven .
Distileren is het scheiden van stoffen op vluchtigheid .
Door o.a. en voornamelijk zuren als boterzuur en azijnzuur en zouten die zich door een katalysator als zwavelzuur ( gevormd door het gist ) binden aan methyl en ethyl alcohol krijg je die scherpe , acetaten en zuren smaken aan voorloop omdat die tussen 55 gr en de 78 al vrijkomen .
Bij distillatie krijg je een concentraat van die stoffen .
Laat je voorloop apart staan kunnen deels gebonden stoffen alsnog binden of bindingen weer met andere stoffen nieuwe bindingen vormen En ook weer stoffen loskomen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 januari 2019

Ik ben het voor 96% eens met Robbert. Die 98 % is alleen mogelijk als de alcohol al niet 100% zuiver is 😀

https://m.youtube.com/watch?v=e_tN86YoESg

Hierbij een leuk filmpje over het watergehalte in alcohol (in dit geval: isopropanol)

@ Robbert: Wat vermoed jij wat voor die geur heeft gezorgd?

 

groeten Catnip

 

Forum Lid
op 14 januari 2019

dehydratatie van alcohol naar 98% is te doen met toevoeging .

Als die geur i.d.d. melk achtig is zou het kunnen komen door aanwezige vetzuren. Boterzuur .

Forum Lid
op 15 januari 2019

Ik heb voorloop van appels is van mei vorig jaar ontdooi er de autoruiten mee ruikt nog lekker naar appels.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren