Voorstellen en vraag

Geupdate op 29 januari 2019 in Stooktips
13 op 27 januari 2019

Hoi,

zal me eerst even voorstellen. Ben al een tijdje bezig met het maken van voornamelijk Wiskey. Natuurlijk speur je het internet af maar heb ook hier veel dingen gelezen. Een leuke hobby waar je genoeg tijd in kan steken en experimenteren. Ga er ook mee verder natuurlijk.  ik heb ook meteen een vraag.

Ik hobby met een koperen ketel waar ik ruim 40 liter masch in kan verwerken en een kolom van ongeveer 80 cm hoog en uiteraard een koelhuis. Hoeft natuurlijk niet maar meestal doe ik het met de helft. (20 liter) Daarin zit een Verwarmingselement en heb ik er een temperatuurregelaar op zitten. Na de voorloop zet ik deze op 79 graden.

wat mij opvalt is dat het eindresultaat uit 40 liter masch (gerstemout na vergisting 14%) amper 2 liter is van ongeveer 60%. Ben dan wel gestopt toen het product een percentage van 40% alcohol bereikte. 

Mijn vraag is of dit een normale hoeveelheid is of dat iemand wellicht een tip heeft wat anders moet.

groeten

henk

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 28 januari 2019

Welkom Ben,ik stook op een antieke manier fruit,uit ongeveer 70 liter haal ik 12 – 16 ltr in totaal van 40%. Ik stook tot 20%.dus zou ik doorstoken tot 20%.gr.Chris.

Forum Lid
op 28 januari 2019

Dag Chris,

bedankt voor de reactie. Ik heb ook eerder water, suiker en gist gestookt en toen was het probleem minder en de opbrengst veel hoger. Ben zoekende naar de fout en dat gaat zeker lukken met jullie enthousiaste opmerkingen. Ik ga vast wat leren hier. Groeten henk

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 januari 2019

Welkom Henk, Zoals Chris hier al aangeeft zou je idd 2 a 3x zoveel opbrengst mogen verwachten. Dat kan natuurlijk vele oorzaken hebben. Lekkage hij het destilleren en of teweining koeling zodat er damp uit je condensor komt. Of een foute berekening/meting van je wash, 14% is best pittig voor een gerstemout vergisting.

Forum Lid
op 28 januari 2019

Maar nog als je wash 8 % is zou je nog meer moeten halen als je doorstookt tot20% goede koeling is belangrijk en een goedafgesloten ketel ook.

Forum Lid
op 28 januari 2019

Hoi Arak, bedankt voor je reactie.

ik weet dat de ketel niet lekt. Heb ik extra op gelet en de koeling is ook goed naar mijn mening maar zal er nog eens op letten. Ik stook bewust niet door tot 20% omdat het de bedoeling is om wiskey te laten rijpen. Mij is verteld tijdens een workshop dat je bij wiskey moet stoppen als de 40% grens is bereikt. Mocht je verder naar beneden gaan zou dat de smaak beïnvloeden. 

Wordt vervolgd want de oplossing ligt ergens. Hahaha

groeten en tot gauw. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 januari 2019

Heb je met jodium test gekeken of alle zetmeel goed versuikerd is ?
Weet je zeker dat er 14% alcohol in zat ?
Wanneer de masch na vergisten nog veel zetmeel of suikers bevat is het moeilijk om alcohol percentage correct te meten .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 januari 2019

Dag Robbert,

nee, dat heb ik niet. Ik heb gemeten met een refractometer nadat de watch overgeheveld was naar de ketel. Heb er wel voor gezorgd dat de temperatuur van het genomen monster en de meter tussen de 20 en 25 graden lag. Te lage temperatuur van de meetappratuur en monster. beïnvloed immers het meetresultaat. 

Kan ik de uitvoering van de jodium test ergens terug vinden?

Brouwmaat
op 28 januari 2019

Jodiumtest is heel eenvoudig, je druppelt wat jodium op wat mout uit je mash, verkleurt dit (donker, blauw, paars, zwart of zelfs rood) dan is er nog zetmeel aanwezig.

Over de temperatuur van de druppel mash op een refractometer zou ik me niet te druk maken, die koelt zo snel af en een refractometer heeft vaak een automatic temperature control (ATC)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 januari 2019

Dat laatste is juist. De meter heeft een ATC.

ik ga de test de volgende wasch zo uitvoeren. Ik neem aan dat dit de gewone huis tuin en keuken jodium is.

 

Forum Lid
op 29 januari 2019

gewone jodium van kruidvat of zo Is prima .
👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 29 januari 2019

Munckerik was mij voor .👍

Maar er is toch iets ergens onduidelijk .
Of de 14% meeting toch fout .
Moeilijk zo te zeggen waarom er zo weinig over bleef .

Forum Lid
op 29 januari 2019

Ja, ik begin ook te twijfelen aan de meting. Genoeg argumenten aangedragen waarom mijn meting onjuist is. Heb het al gezegd, ik leer hier iets 😂😂

Forum Lid
op 29 januari 2019

👍 met elkaar , voor elkaar !
👍👍🍻

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren