Vraag over methanol

Geupdate op 21 februari 2020 in Stookforum
13 op 16 februari 2020

Een vraag van een beginner m.b.t.methanol.

Ik ben reeds enige tijd lid van dit forum, maar nog niet echt actief. Ik heb de beinnersgids afgedrukt en netjes ingebonden en heb deze inmiddels diverse malen bestudeerd. Een duidelijk stukje werk en dank aan de samensteller hiervan.

Nu mijn vraag over methanol.  In de gids staat dat je op een wash van 25 liter op minimaal 150ml methanol moet rekenen. Kan ik dit ongestraft door rekenen op een ketel van 12 liter die ik voor 80% vul ?  Ik kom dan op 57.6ml ethanol. Dit rond ik dan veiligheidshalve af op 65ml. Is dit goed of neem ik dan nog te veel risico ?

Wat me ook niet helemaal duidelijk is de temperatuur en ethanol.

Als ik naar de kookcurve mengsel ethanol-water kijk (pagina 11 van de gids)warmen we direct op naar het kookpunt van de wash. Gedurende dat traject komt op enig moment de methanol vrij. Vanaf welke temperatuur komt de methanol vrij  en is de methanol bij het kookpunt van de wash geheel uit de damp verdwenen?

IK zie graag jullie reacties.

Mvg,

Wim

 

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 16 februari 2020

Naar mijn weten zal ik er altijd wel iets van methanol mee komen, alleen de hoeveelheid is in het begin van de stook veel groter dan na de 150 ml. Dit omdat het meeste er dan uitgestookt is. Wat overblijft is zo verwaarloosbaar dat je het kan vergeten.

Volgens mij zit je op een 12 liter ketel die je voor 80% vult goed met 65eml voorloop weg te doen

Forum Lid
op 20 februari 2020

Duidelijk , Thanks

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 16 februari 2020

Er zijn diverse topics over methanol .
Toets bij zoeken . Methyl of methanol en je kunt alles nalezen .
Kijk anders naar een topic van paar dagen terug .
“SUIKERWASH: RISICO OP METHANOL?”

Forum Lid
op 20 februari 2020

Daar ga ik zeker eens lezen.

Bedankt voor de tip.

Forum Lid
op 20 februari 2020

Robbert,

 

Ik heb je uitleg gelezen. En duidelijk verhaal.

Hier kan ik ook echt iets mee !

 

Het zou goed zijn als dit wordt opgenomen in de beginnersgids.

Zoals Kees22 aangeeft een correct verhaal. Deze duidelijke info ontbreekt.

Forum Lid
op 21 februari 2020

Een goede beginnersgide zou zeker niet verkeerd zijn . Alle basis begrippen en wetenswaardigheden op een rij.
Nodig Basis materiaal , hoe een normaal beslag te maken. . En basis begrippen betreft themperatuur werking / damp beheersing .
Wat noodzaak is van maken van scheidingen en hoe deze te maken .
Hoe de simpelste beginners dranken als whiskey , jenever , vodka , aquavit , gin en rum te maken .

Zonder onzin verhalen over methyl , whiskey uit roggebrood en alleen maar gefixeerd op suiker vergisting en hoge alcoholen van 95% .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 februari 2020

Wat Robbert zegt.

Wordt het geen tijd een correct verhaal in die handleiding op te nemen?

Overigens gooi je de voorloop vanzelf weg: die stinkt immers.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 februari 2020

Hoi Wim,

Je haalt wat dingen door elkaar. In de voorloop, (het deel wat als eerste uit de ketel komt bij het stoken) zit onder andere methanol. Het is niet alleen maar methanol. Methanol zelf heeft trouwens geen geur. Dit in tegenstelling tot andere stoffen die graag als eerste meekomen. Het is een beetje wat Kees22 zegt; de voorloop stinkt!!

Die 150 ml is echt alleen een vuistregel. Het heeft geen zin om het door te gaan berekenen naar andere ordes van grootte. Er zijn teveel variabelen. Let op de temperatuur ‘op de brug’, ruik,observeer en proef. De kooktemperatuur is altijd anders dan de damptemperatuur. Dat was toegpasselijk genoeg  voor mij de ‘eye opener’ 😉. Lees Robbert’s posts over deze zaken eens goed door.

De methanol zal voor het grootste deel met de voorloop meekomen. Maar door verschillen in verdampsnelheid en het vormen van waterstofbruggen , lift er altijd een deel mee met de rest van het destillaat. Met suiker als basis zou ik me sowieso geen zorgen maken. Wat ben je van plan te vergisten/stoken?

groeten Catnip

 

Forum Lid
op 20 februari 2020

Hoi Catnip,

Bedankt voor je reactie.

Het was me al duidelijk dat er in de voorloop meer stoffen zitten dan alleen methanol en ook dat dit stinkt. Ik heb de thermometer boven in de ketel zitten dus deze meet de damptemperatuur. Ik neem aan dat de damptemperatuur hoger is dan de kooktemperatuur.

Ik heb vaak veel fruit waar ik wijnen van maak en wil daar nu ook  een deel van gaan destileren.

Ik ga zeker de posts van Robbert lezen hierover.

Groet, Wim

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 21 februari 2020

Het gevaar van methanol is dat het door het lichaam wordt omgezet tot mierenzuur wat een zwaar zenuwgif is. Ethanol daarentegen wordt omgezet tot azijnzuur. 

Forum Lid
op 21 februari 2020

Ik denk dat de mensen eerder sterven door een overdosis ethanol dan methanol.

 

Forum Lid
op 21 februari 2020

Methanol is bij normaal en secuur werken zo kleine hoeveelheid dat het lichaam het kan verwerken .
Mensen houden blijkbaar van stigmatiseren van drank maar eten rijst zonder erover na te denken dat de meeste rijst soorten arcenicum bevatten .
Drinken Koffie en daar zit naast cafeïne ook acrylamide in , een kanker verwekken de stof .
Appels , peren ,kersen ,abrikoos, pruim en amandelen bevatten cyanide voornamelijk in pitten wat giftiger is dan methyl .
Tomaten bevatten tomateine .
Aardappelen zit alkaloïd solanine in .
Whiskey bevat oxaalzuur en tannine .
Wijnen zit zoveel tering zooi in , teveel om op te noemen.
En elke keer weer de hexenjacht op methyl .
Ben je er bang voor check het met simpele test die hier al op meerdere plaatsen staat .
Is er methyl doe een complete voorstook zodat je het grootste deel kwijt bent .

Stook bewust en weet wat je stookt dan is er geen paniek nodig .

(Het magnetisch veld van computer of telefoon is schadelijk . En toch lees ieder dit topic ,De straling in een tesla is zo hoog dat bewezen is dat baby’s daar een tumor van kan krijgen .
Maar daar hoor je niemand over . )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 februari 2020
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren