Vraagje ivm koelwater

Geupdate op 20 juli 2020 in Stookforum
21 op 21 juni 2020

Hoi allen,

Ik ben al een tijdje aan het denken om te beginnen met alcohol stoken, maar ik heb vooral een vraag ivm het koelwater. Momenteel is er op veel plaatsen een periode van droogte, dus ik zou zo economisch mogelijk met het water willen omgaan. Ik heb echter geen regenwaterput om mee te koelen.

Ik heb hier al gelezen dat sommige mensen een vat gebruiken om te koelen. Hoe groot moet zo’n vat ongeveer zijn om een paar uur te stoken. Want als het water dat erin gaat ongeveer 20 graden is, en wat er weer uitkomt 60 graden, wordt het vat dan niet te snel warm?

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 21 juni 2020

Hallo MrKonijn,

Een 200 liter vat zou ruim voldoende kunnen zijn voor de meeste systemen.
Bij twijfel: zet er 2 naast elkaar. Bij vul systemen via de regenpijp heeft elke bouwmarkt.
En ik heb bijvoorbeeld een pomp onder de kruipruimte waarmee ik het kan op pompen en de vijver en tonnen kan vullen. Overigens hulde voor je duurzaamheids instelling.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 juni 2020

Heb een dompelpomp in regenton liggen 220l, kan ik gewoon 2x me ruwstook mee doen.
Heb een 15l stookketel.

Forum Lid
op 21 juni 2020

Ik koel met een vat van 200 liter een ketel met 50 ltr inhoud ongeveer 4 uur.mijn spiraal loopt door het vat.ik gebruik regenwater heb 3 tonnen van 200 ltr en mijn koelvat zit ook altijd vol.zo hebben mijn plantjes water en ik koel er mee.ik denk ook aan het milieu.goed zo dat zouden we allen moeten doen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 juni 2020

Hier wordt het water soms wel bijna 60 graden.
Als de koeler maar voldoende lang is 😅

Forum Lid
op 21 juni 2020

Ik heb gisteren 30 ltr vervangen van de 200 ltr om te koelen,maar nu het zo warm is dan is mijn water bij de start al zo’n 15 graden,ik heb daar 16 ltr mee gestookt,zat 50 ltr in de ketel.ik stook daar ongeveer 4 uur mee.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juni 2020

Ik heb een paar ketels van 10 en 15 liter en gebruik daarvoor ongeveer 9 liter spiraal op een voet in de lucht. Dan kun je maar langzaam stoken, maar het voordeel is wel dat je er, na goed instellen van het vuur, amper omkijken naar hebt. Als ik haast heb kan ik natte lappen over de spiraal leggen en af en toe verversen of benevelen met een plantenspuit.

Voor een ketel van 60 liter heb ik vorige zomer een paar vaten van in totaal pakweg 70 liter op een verhoging gezet. Om te beginnen heb ik met de lijnkoeler gekoeld vanuit de kraan en het water opgevangen en in de vaten gegoten. Toen die vol waren, heb ik ze gebruikt om verder te koelen. Als het water te warm werd, kon ik af en toe een emmer koud water bijvullen. Voor een ruwstook van 60 liter had ik eenmalig dus 60 liter nodig en in de loop van de stook nog eens pakweg 60 liter. Daar vulde ik een bad mee, zodat ik na gedane arbeid lekker met een verse borrel in bad kon.

Shotgunkoelers schijnen nog minder water nodig te hebben.

Ook kun je tussen het eerste vat koelwater en de grotere voorraad nog het koelwater koelen met lucht. Heb je wel pompen en ventilators nodig.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 juni 2020

Ik vang het water op, zeker in het begin vd stook is het nog vrij weinig.

als de temp in de ketel op loopt heb ik wat meer koelwater nodig.

het koelwater gaat bij mij gewoon de tuin in.

anders ga ik wel sproeien, dus eerst koelen en dan de tuin in.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 juni 2020

Bedankt allemaal voor de nuttige informatie. Ik heb echter nog een vraagje bij een pomp in een vat. Ik weet al dat deze krachtig genoeg moet zijn om de hoogte te overbruggen etc. Maar wat als de pomp te krachtig is? Hoe kan je de waterflow dan beter afregelen om op de perfecte koeltemperatuur te komen? 

Ik heb gelezen dat je bij de T500 de koeltemperatuur bij de uitlaat best rond de 50 a 60°C houdt. 

Forum Lid
op 29 juni 2020

Als het kan helpen: ik heb gisteren nog een stook gedaan met de T500. De koeling met gewoon kraanwater maar om idd geen water te verspillen heb ik het koelwater opgevangen en in mijn (bijna lege) regenton gegoten. (Dat water gebruik ik dan voor mijn immer dorstige tomatenplanten in de serre).

Vermits ik het stoken met de T500 op zich nu al wat onder de knie begin te krijgen heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om eens vrij nauwkeurig te meten hoeveel koelwater ik verbruikte. Ik kwam uit op 134 liter. 
Ik bedoel maar, zo kan het dus ook. Kraanwater gebruiken en niet laten weglopen in de wasbak, maar hergebruiken. 

Forum Lid
op 29 juni 2020

Zelf ook groot voorstander van recycling.
Ik gebruik voor 12L alambiek een 60L specikuip,
Voor m’n 30L alambiek een 90L specikuip.
Hier in gaat een aquariumpompje pompje in met maximaal vermogen 500L/h. Regelbaar op 3 standen, en opvoerhoogte van 80cm.
Voor mijn vaste stromendwater koeler is dit genoeg, denk dat temperatuur van het koelwater in een liebig koeler sneller oploopt (minder koeloppervlakte)…

Forum Lid
op 29 juni 2020

Dat zou ook het mooiste zijn.

maar mijn tuin heeft ook water nodig.

recyclen van water en dan de sproeier op de tuin zetten..

dan kan ik het koelwater net zo goed gelijk in de tuin mikken.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 juni 2020

Interessant topic.

Ik ga deze week mijn 10l keteltje halen, en heb daar ook over nagedacht.

Wij hebben een eigen waterbron, en hier verder geen drinkwaterleiding of iets. We zijn dus sowieso al zuinig met water.

De toiletten spoelen we met regenwater vanuit een 1000l vat waar we een tweede hydrofoor op hebben aangesloten. Als ik dus mijn ketel wil koelen, zal die hydrofoor dus continue staan te pompen, en dat voor een klein straaltje.

Opvangen kan ik in een van de 80l jerrycans die ik hier nog heb staan, dus het hergebruiken is geen probleem.

Maar aan een aquarium pompje had ik nog niet gedacht.

Forum Lid
op 30 juni 2020

Met een 10L keteltje is dat zeker voldoende koelwater.
Tsja, in het begin (zegmaar eerste 2 jaar) heb ik alles met kannen gekoeld. Zelfde principe als met pomp, alleen dan met de hand. Zwoegen maar deste meer waardeer ik het pompje nu. Deed het ook met stuk of zes 12L emmers ipv specikuip, nu is het gewoon achterover leunen🤙🏼

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juni 2020

Heb ook een 10 liter keteltje en heb er een plastic bak van de action naast staan van 100 liter met een aquarium pomp voor de circulatie. om het te verversen heb ik een pomp van Alie gekocht en op de kraan aangesloten. temp goed in de gaten houden voor verversen maar werkt prima zo.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 30 juni 2020

Ik heb even zitten kijken naar aquarium pompjes, maar ze geven allemaal aan dat het ‘ van 140 tot 400/600/etc liter per uur is. Hoeveel liter zou ik nodig hebben voor een 10 liter ketel? De kleinste die ik heb gezien was die van minimaal 140l p/u, maar dat leek me weer zo veel?

Forum Lid
op 30 juni 2020

heeft ook te maken hoe hoog je koelbak staat tov je koeler. hoe hoger je het koelwater moet pompen hoe meer power je nodig hebt. Mijn koelbak staat bijna even hoog en heb je maar een ligt pompje nodig die het rustig rond kan pompen. bij Whis kosten deze pompjes haast niets en als je een sterke pomp neemt kan je deze altijd nog knijpen.mijn pomp om het leeg te pompen zou een 3500liter pomp zijn. lijkt veel maar is toch maar een klein pompje

Forum Lid
op 30 juni 2020

Reken ff terug naar L/min, dan kun j met een emmer bij uitloop en grote kan water en timer testen hoeveel water er doorpast

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 juli 2020

Ondertussen aan het stoken geslagen. Ik dacht even een update te geven hoe ik het nu uiteindelijk doe, indien anderen ook eenzelfde soort van oplossing willen.

Heb de 12L koperen ketel van stookwinkel.
Mijn koelwateropstelling is nu een 65L kuip, die ongeveer met 40L water gevuld is. Ik heb een tweedehandspompje van iemand gekregen (1500L/h) dat een te groot debiet heeft. Het debiet regel ik verder af met twee kraantjes, een terug naar de kuip, de andere naar de koeler. Het water uit de koeler stroomt dan terug naar de kuip.
Bij de start van de stook is de temperatuur van het water rond de 20°C, na een 4 uurtjes stoken is het water in de kuip rond de 30°C.

De volgende dag is het water weer mooi tegen de 20°C. Die 40L water heb ik nu al 3 keer gebruikt om mee te stoken.

Forum Lid
op 20 juli 2020

Leuk om een update te zien.Lijkt erg op hoe ik het ook doe👍
Waar komt bij jou het water in de koeler?
Ik hang de slang die aan t pompje zit ongeveer halverwege in het vat en gebruik enkel de overloop (bovenste buisje/afvoer). Het onderste buisje, oorspronkelijk inlaat voor koelwater, is afgesloten. Ik koel dus van onder en het warme stijgt sws naar boven, waar het de koeler weer verlaat.
Voor een pompje op oorspronkelijke inlaat heb je serieuze kracht nodig, zoals de waterdruk van een kraan…

Forum Lid
op 20 juli 2020

Ik gebruik de oorspronkelijke ingang van de koeler. De pomp die ik heb is een beetje overkill qua debiet, vandaar de dubbele kraan.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2020

Ik heb het nu zo gedaan. Klein 12volt pompje, een 60liter vat en de slang wat geknepen. Als het ene vat leef is, hang ik de pomp in het andere en het afvoerslangetje in de lege.

Als het andere hok klaar is zet ik er fatsoenlijke kraantjes tussen om de aanvoer te kunnen regelen. Maar zoals het nu staat kan ik zo’n anderhalf uur stoken zonder naar het water te hoeven kijken. En pas na vier keer achter elkaar heen en weer wordt het water écht warm.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren