Vraagje over ketelinhoud

Geupdate op 23 december 2019 in Stooktips
4 op 22 december 2019

Ik ben van plan 25 liter druivenwijn in een 35 liter stookketel te destilleren. Hierdoor heb ik achteraf pakweg 3 a 4 liter ruwbrand. Nu heb ik de mogelijkheid om meteen een fijnbrand te doe in deze wel erg grote ketel of ik haal mijn 12 liter ketel erbij en doe de fijnbrand daarin.

De keuze ligt natuurlijk voor de hand maar het probleem is dat de 2 ketels op verschillende locaties zijn waardoor het wel erg makkelijk zou zijn om het gewoon in de grote ketel te doen.

Wat zijn hiervan zoal de nadelen en evt voordelen…?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 22 december 2019

het nadeel van weinig inhoud in grote ketel is dat je voor de hoeveelheid op iets hogere temperatuur moet stoken en de hoogte van ketel gaat meewerken aan fragmentatie waardoor je enigszins kans hebt op aroma verlies .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 december 2019

Uit 25 liter wijn 3 à 4 liter ruwstook? Een vuistregel is ongeveer 1/3 van het volume, dat zou dus pakweg 8 liter ruwstook zijn. Die zou mooi in je 12-literketel passen.

3 liter ruwstook in een ketel van 35 liter zou ik persoonlijk nooit doen.

Maar goed: ik heb geen flauw idee over welke omstandigheden je het hebt, dus kan geen advies geven.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 december 2019

Eens met Robbert. Wat wel zou kunnen is dat je het ruwnat aanlengt met een kleine 20L water, maar dit heeft nadelen, zeker voor een brandewijn. Om een vodka uit graan neutraler te stoken is het een optie, maar met druif wil je smaak overhouden en dus verdunnen tot 35-40% voor een 2e overhaal. Daarnaast is het terugbrengen naar een groot volume iets dat ook om meer gas vraagt, en dus wat meer kost/verbruikt. Geduld is een schone zaak, 12L ketel is geschikter

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 december 2019

Ok bedankt voor de tips. Ik ga de fijnstook dan toch maar in het 12 liter keteltje doen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren