Vraagje over suiker vergisting

Geupdate op 7 januari 2019 in Stookforum
37 op 18 januari 2018

Hallo
Het zal misschien wel een domme vraag zijn maar ben beginnend stoker dus ga ze toch stellen .
Ik heb een emmer van 20 l met 5 kg opgeloste suiker met 100 gr Bakkersgist staan pruttelen om later te stoken .
Nu is dat al 40 dagen aan het pruttelen via het waterslot , is dat normaal ? Aangezien Ik in het volkomen stookboek heb gelezen dat het na een maand klaar is om te stoken .
Grts

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 18 januari 2018

Wat is de temperatuur in de ruimte waar het staat ?

en heb je alleen suiker met gist of ook nog voedingsstoffen gebruikt ?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2018

Zolang je waterslot bubbelt, is de vergisting nog niet voltooid. Maw er zit nog suiker in je mash, welke nog omgezet wordt in alcohol. 40 dagen is id wel wat lang, maar gewoon afwachten tot het proces is voltooid. Denk erom dat bij het openen van je emmer, er kans op besmetting is. Dicht laten tot de vergisting is voltooid.
100 gram gist op 20 liter is mijn inziens wel heel erg veel. Wat is de  temperatuur van de omgeving waar je emmer staat?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 januari 2018

De emmer staat in de berging rond de 18a19 °
En heb daar nog 5 gram citroen zuur en 10 gram zout .

Forum Lid
op 18 januari 2018

Ik neem aan DAP zout en/of EPSON zout ?

Je moet ook nog tomatenpuree toevoegen, anders zijn er wel erg weinig voedingsstoffen/vitamines voor de gist.

18 a 19 ° is best weinig voor bakkersgist, dan duurt het veel langer.

Waarom heb je geen beproefd recept gebruikt ?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2018

Is zout niet gewoon zout ? Of zit daar dan ook nog verschil in ?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 18 januari 2018
Forum Lid
op 18 januari 2018

Zout, zeezout mag je nooit gebruiken, dit dood het gist.

Je moet voedingszout voor gist gebruiken als het recept dat voorschrijft.

Wat jij gemaakt hebt is niet erg levensvatbaar, ik denk niet dat het echt goedkomt.

Zoek eens op “Birdwatchers” recept hier op het forum voor een goed recept en maak dan een nieuwe wash.

Je kunt je beter eerst goed inlezen voor je verder gaat, en voor je iets doet even vragen op het forum of je het goed doet.

 

Forum Lid
op 18 januari 2018
Forum Lid
op 19 januari 2018

Hoy,

Hier vindt je ook veel over suikerstookwijn.

https://www.stookforum.nl/thread/basis-distillaat-van-suiker-en-turbogist/

Grts.

 

Forum Lid
op 19 januari 2018

Bedankt 🙂

Forum Lid
op 20 januari 2018

Dat gist per definitie dood gaat als je zout toevoegt is iets te kort door de bocht. Het hangt natuurlijk af van de hoeveelheid. Wij gaan dood door te veel, maar ook door te weinig zout. Of het zinvol is om zout toe te voegen is een tweede.

Zoals anderen ook al zeggen komt het waarschijnlijk doordat de gist een gebrek aan voedingsstoffen heeft.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 januari 2018

Het bubbelt, dus de gist is niet dood. Dus misschien valt het allemaal wel mee. Gewoon wat meer geduld hebben. Als de bubbel frequentie lager is dan 1 per minuut zou ik de emmer toch even openen en daar een monster uithalen om suikergehalte mee te bepalen. Als die dichtbij de 1000 is, zou ik gewoon gaan stoken. Zit die op 1050 of zo, dan zal langer wachten niet veel soelaas bieden. Dan kan je alsnog overwegen om te stoken, want zelfs dan is meer dan de helft van de suiker omgezet. Jouw opbrengst zal dan alleen wat lager zijn. Is het suiker gehalte nog veel hoger, zeg boven 1100, dan is het wellicht verstandig opnieuw te beginnen.

Forum Lid
op 19 januari 2018

Oke bedankt , zal Ik eens proberen dan .
En anders was dit een goede leerschool 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 januari 2018

De tijd die je nu bezig bent te lezen hoe het had gemoeten, had je ook even kunnen besteden aan het doornemen van een beproefd recept, dan was je met 7 dagen klaar met gisten.

Forum Lid
op 19 januari 2018

Ja misschien wel , maar iedereen hier is ooit een beginnende Stoker geweest en heeft moeten leren uit zijn eigen gemaakte fouten .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 januari 2018

lijkt er inderdaad op dat er weinig voeding voor de gist aanwezig is. er zijn speciale gistvoedingspoeders te koop bij verschillende hobbybrouw webshops. hier zitten alle benodigdheden voor de gist in. nu op korte termijn kan je er een sneetje brood in gooien, dat werkt meestal ook prima

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 22 januari 2018

Ik gooi er altijd 1 zakje baksoda in als gistvoeding als ik met bakkersgist werk. werkt perfect en een beetje citroenzuur natuurlijk

Forum Lid
op 22 januari 2018

Baksoda geeft hogere PH en daarna citroenzuur die de PH weer verlaagd, wat heeft dat voor een zin ? In baksoda ziet geen enkele stof die de gist nodig heeft, en het wordt sterk afgeraden om dat in je wash te doen omdat het vaak een vieze drap veroorzaakt.

Het heeft wel nut om het in je striprun te doen.

Forum Lid
op 22 januari 2018

Ik gebruik het als gistvoeding en het slaat goed aan daarvoor gebruik ik het en vieze stap heb ik nog nooit last van gehad

Forum Lid
op 22 januari 2018

Je moet doen wat je zelf het beste vind, iedereen is vrij daarin, maar ik wil mensen die dit item leest adviseren om wat verder onderzoek te doen en niet alles zomaar aan te nemen. meer niet, dus het is goed zo….

Forum Lid
op 22 januari 2018

Ik bedoelde het niet verkeerd hoor.
Maar hoezo heeft het wel nut in je striprun dan? Daar heb ik namelijk nooit eerder van gehoord ben wel benieuwd

Forum Lid
op 22 januari 2018

Natriumbicarbonaat ofwel baksoda zorgt ervoor dat gevorme esters(azijn) omgezet wordt in koolzuur, m.a.w. het haalt de vieze smaak van bepaalde esters eruit.

Baksoda moet je in je alcohol doen en niet in je wash, dat heeft zo en zo geen nut, plus dat als je de wash gedistilleerd wordt het een vieze smaak geeft.

Baksoda is geen voedingszout, voedingszouten zijn bijvoorbeeld DAP (Diammoniumfosfaat) en Epsom zout (magnesiumsulfaat). Voeding voor gist.

Wash moet zuur zijn Baksoda maakt het juist minder zuur.

Goede natuurlijke voeding voor gist kan eventueel tomatenpuree zijn.

Of je neemt een zakje met Turbogist, daar zit alles al in, echter niet mijn smaak….

Als je alleen zout/ bakpoeder gebruikt krijg je nooit een goede smaak of goede alcohol opbrengst.

 

 

Forum Lid
op 22 januari 2018

Gompie
Heb jou recept via link ook eens geprobeerd , wou in het begin niet pruttelen , maar nu staat ie mooi en constant te pruttelen , ben benieuwd naar de smaak na distillatie ?

Forum Lid
op 23 januari 2018

Bedankt voor de info gompie weer wat geleerd!?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 januari 2018

Inderdaad egbert , net erbij gedaan en meteen resultaat .
Bedankt voor de tip ??

Forum Lid
op 22 januari 2018

Graag gedaan!?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 december 2018

Vraagje: ik ben een beginner. Waarom lijkt het alsof er geen alcohol in mijn stookwijn zit?

Ik heb in 21 liter water, 7 kg kristalsuiker opgelost en Turbogist toegevoegd. Dit heb ik bij 22C in een gistkast gedurende 96 uur later vergisten. Als ik het proef zit er wel alcohol in maar als ik er een alcohol meter ingooi dat meet hij geen alcohol. De alcoholmeter heb ik gecontroleerd in water en in 96%vol alcohol. Aan de meter ligt het niet. Het SG is 1055, dus er zit nog suiker in, maar hij gist niet meer.

Wat doe ik fout?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 26 december 2018

Volgens mij is dat een alcoholdobber voor heldere destilaten (alcohol/water mengsel) en niet om de vergistingsgraad te meten.

Je gebruikt daarvoor een hydrometer om het SG, het soortelijk gewicht te meten. (Eigenlijke soortelijke massa trouwens). Je meet de soortelijke massa voor en na de vergisting .  Je gebruikt daarna een formule

Begin SG – eind SG x 0,136 + 0,3 = alcoholpercentage. 

Het is altijd bij benadering trouwens. Als je zeker weet dat alles schoon vergist is kan je ook een vinometer gebruiken. Ik vond het ook lastig om alles tot me te nemen in het begin maar ben daarom veel gaan lezen. Succes,

 

groeten Catnip

Forum Lid
op 26 december 2018

Beste Catnip,

Bedankt voor je reactie. Het SG voor vergisting was 1116 en nu 1055 = 61 * 0,315 = 19,215%. Dit zijn rekensommetjes die ik gewend ben van het bierbrouwen.

Forum Lid
op 26 december 2018

(Begin SG – eind SG) x 0,136 + 0,3 = alcoholpercentage.

Vergeet de haakjes niet!!

Aflezend op mijn hydrometer:

1,116 levert ?? pakweg 19 %

1,055 levert 8,7 % alcohol

Het verschil is dan ruwweg 10 % alcohol, gevormd tijdens de gisting van 1,116 naar 1,055. Dan is er nog een tijdje te gaan tot 1,000 of minder.

Forum Lid
op 7 januari 2019

Beste Catnip,

Bedankt voor je reactie. Het SG voor vergisting was 1116 en nu 1055 = 61 * 0,315 = 19,215%. Dit zijn rekensommetjes die ik gewend ben van het bierbrouwen.

Van Uilenspiegel12

Er zit een fout in uw berekening 0,315 moet zijn 0,136.

uw alcoholgehalte zal (1116 – 1055) * 0,136 + 03 = 11,296 vol% zijn

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 december 2018

Je alcohol percentage is nu 7,68. Als je wash is uitgegist moet het makkelijk onder de 1.000 kunnen komen. Je alcohol percentage zal dan 15,42% zijn.

Je wash is nog niet uitgegist. Turbo gist kan bijna niet fout, tenzij je je niet aan de voorschriften houd op de verpakking. 4 dagen is te kort voor 7 kilo suiker. Je moet dus nog even wachten. Meet iedere dag je SG om te zien of die nog zakt.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 december 2018

Oke Tijl, je hebt me. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Tijl_Uilenspiegel

“Zijn naam verklaart zijn talent mensen voor de gek te houden.”

pff. Groeten Catnip

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 december 2018

Ik probeer niemand voor de gek te houden. Sorry als dat het geval was. Ik heb 20 jaar ervaring met bierbrouwen, maar met stoken ben ik een groentje.

@ Monoblock – hoe kom je dan aan 7,68%?

Gr. Tijl

Forum Lid
op 27 december 2018

Ik probeer niemand voor de gek te houden. Sorry als dat het geval was. Ik heb 20 jaar ervaring met bierbrouwen, maar met stoken ben ik een groentje.

@ Monoblock – hoe kom je dan aan 7,68%?

Gr. Tijl

Van Uilenspiegel12

Handige app vooor op je telefoon, ik kan het iedereen aanraden: Brewking

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 december 2018

Alcohol is moeilijk te meten, (Munckerik heeft me dat laatst uitgelegd), via SG meting kun je l het percentage berekenen, zoals aangegeven. Ik begrijp zijn vergissing, en ik geloof dan ook niet dat hij iemand voor de gek houd. Bier en moonshine zijn 2 totaal verschillende expertises, en hebben ook een verschillende aanpak, Uilenspiegel12 kent de berekeningen dus zal snel bij zijn met de rest. En hopelijk heeft hij op andere niveaus, wel de humor en streken van Uilenspiegel, maar dat zal wel blijken, als hij zich voorstelt, neem ik aan. Voorstellen is niet verplicht maar we zien graag wie we plagen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 december 2018

Ik zal me netjes voorstellen in de rubriek ‘voorstellen’, dan weet je een beetje wie je in de maling neemt.

Gr. Tijl

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren