vraagje over sulfiet

Geupdate op 19 februari 2020 in Stookforum
17 op 19 februari 2020

De hoeveelheid staat op de verpakking, 1 gram per 10 liter, maar voor hoe lang staat er niet op , weet iemand voor hoelang je het de tijd moet geven om te werken of klaar is

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 19 februari 2020

Het werkt vrijwel gelijk zodra het is opgelost. .
als je het gebruikt om te ontsmetten van apparatuur en ketels kun je het het beste even een uurtje laten staan .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 februari 2020

Waarvoor ik het wil gebruiken is, ik heb 15 liter appelsap gekocht  bij de lidl sg stond toen op 1,040, vond ik wat laag, sg naar 1.050 gebracht, zakje cider gist  erin, weekje laten staan , sg staat nu op  1, wat klaringsmiddel erin , en tijdens het roeren van het geheel kwam een soort witte geelachtige kauwgum omhoog , en de cider smaakt zuur , nu dacht ik, gooi dat spul in de ketel alcohol eruit, we gaan naar de lidl , halen x liter appelsap , op het pak staat, na openen binnen 3 dagen opmaken , dus sulfiet erin en dan de boel brengen naar een appelsap van een % of???, omdat ik niet zo,n grote fan van een appel cider ben wil ik het toch wel lang bewaren , of zijn er nog andere opties??

Forum Lid
op 19 februari 2020

Als je het gaat stoken waarom klaringsmiddel ?
De ketel krijgt het helder .
Als je klaart raak je ook smaken kwijt die je wel krijgt als je rauw product stook .
( Bier en wijn klaar je .bij distileren is dat met een gied werkende ketel niet noodzakelijk ).
Je had gewoon kunnen afhevelen naar ketel en de droesem laag daarbij achter laten .
Zuur kan komen door de appelsap zelf , toevoeging van citroen of ascorbine zuur voor houdbaarheid of door slechte vergisting .

1040 is prima SG om op te starten .
Ga je het met suiker verhogen win je niet aan smaak alleen aan scherpe alcohol .

Kauwgom ? Waarschijnlijk onvergiste delen met gist resten ?

Cider kun je langer houdbaar maken met sulfiet .
Let wel op dat wanneer sulfiet aanwezig is een nieuwe vergisting veel moeilijker gaat .

Of je moet steriliseren .

Forum Lid
op 19 februari 2020

Cider zelf als vergisting over is gewoon overhevelen met achter laten bezinksel en niet roeren zou al voldoende helder product moeten geven .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 februari 2020

Ik stond in dubio , klaringsmiddel erin , Zuiker toevoegen , kijken hoe het eruit komt qua smaak , of de tweede manier, en daarna hoeft het niet meer te gisten , ik breng de boel  naar een  % of 10, maar dan nog een vraag: appelsap  is sg 1,040, met alcohol het sg brengen  naar 1,200, heb je volgens mij iets meer als 10%alcohol, of werkt het niet zo, is omdat er is appelsap onvergiste suikers zitten en daarom geen alcohol kan meten , ik heb namelijk geen idee??

 

Forum Lid
op 19 februari 2020

sg boven 1100 wil slecht of niet gisten .
Met hoger sg krijg je meer alcohol dat klopt maar door het te doen met suiker toevoeging is niet altijd goed .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 februari 2020

Ik denk dat je me niet begrijpt, of ik leg het verkeerd uit,, de appelsap die ik heb laten vergisten , als die mogen blijkt niet te zuipen te zijn door de ketel draaien en deze alcohol gebruiken om door andere appelsap heen te mengen , dus niet meer vergisten  maar een wijn of cider of iets anders van te maken , maar dan wil ik wel graag het alcohol percentage weten van het nieuwe product, hoe doe je dat , door de sg methode of???

 

Forum Lid
op 19 februari 2020

SG geeft aan de hoeveelheid suiker aanwezig in een oplossing . Daaruit kun je afleiden hoeveel alcohol na vergisting zou kunnen zijn geproduceerd
B.v. bij SG van 1050 op 10 l zou je bij volledige vergisting 6,79 % hebben .bij 1100 13,6 % .

Wat ik begrijp van jou is dat je als je jou cider niet goed genoeg vind je deze gaat stoken in een ketel .
Het percentage wat daaruit komt hangt af van wat jij met jou ketel kan .

Stel dat je een opbrengst hebt van 5 liter 80% wil zeggen dat als je die verdunt met gewone appelsap je dan volume moet delen .

B.v. 5 liter 80% bevat 4 liter alcohol .
Doe je bij die 5 liter ook 5 liter appelsap heb je in die 10 liter dus 4 liter alcohol en dat is dan 40%

Forum Lid
op 19 februari 2020

Ik begrijp je ook niet volledig knoet… wil je een appelsap distilleren (tot eu de vie dus) om daar vervolgens een ‘wijn of cider’ van te maken??? Ik volg niet helemaal of idd verkeerde uitleg…
Treed even in detail aub, het is me niet helemaal duidelijk of je nou wijn/cider, likeur of een eu de vie wilt maken, laat staan hoe. Het lijkt of je deze 3 takken vd sport een beetje door elkaar haalt…

Je hebt dus een ton cider staan, die je gaat bottelen als het goed smaakt en uitgegist is, en als het wat minder goed is ga je die stoken tot eu de vie. Toch?
Maar dan, het distillaat door appelsap mengen; wat is het doel? Je stelt ‘een wijn of cider of….’ er van te maken… maar dan heb je een likeur. Een wijn wordt altijd verkregen door vergisting.

Hoe deze ‘likeur’ te meten?
-Meet je distillaat. (Bv 60%, er zit dus 600ml puur per liter totaal in)
-Wens een percentage en volume voor de te maken likeur. (Bv 1L van 20%)
-Bereken hoeveel ml pure alcohol er in moet daarvoor. (20% van 1L=200ml)
-Bereken hoeveel ml distillaat je nodig hebt om aan die hoeveelheid pure alcohol te komen. (600÷3=200ml puur, dus 1L deel je door het zelfde; 1000÷3=333,333333333ml distillaat van 60% nodig)
-Meet de volumes van water/appelsap en of suiker en voeg bij mekaar zodat je op 1L totaal uitkomt.

De alcohol meting geschiedt dmv een alcohol dobber (op 20°C), niet te vergissen met de SG dobber.
SG dobber gebruik je voor en na de gisting. Hierna bekijk je het verschil, hier is een formule voor om percentage te berekenen.
Alcohol dobber gebruik je enkel voor het distillaat, mengsel alcohol en water. Direct afleesbaar.

Het is niet simpel om een likeur te meten, door alles wat er in opgelost is. Een alcohol dobber kan geen juist percentage aangeven als er ook suiker in is opgelost. Je zal als hobbyist altijd moeten terugrekenen.

Maar nou weet ik nog niet wat je nou precies wilt…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 februari 2020

Robbert oke thx, we weten weer wat meer,.., hieruit en al de vragen blijkt wel dat ik nog weinig weet, dus ben blij met al de info die ik van jouw en de rest krijg, we worden steeds wijzer,, maar robbert, wat is het voor een motor waar je op rijd?

Forum Lid
op 19 februari 2020

Die op de foto is een verbouwde electra glide .
Motorblok is een shovelhead waar ik een andere krukas in heb gezet . Stroker 1600 cc dus .
Ik heb ook nog een paar zelfbouw dingen . Shovel en early shovel ’s .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 februari 2020

Pikketanus, ik weet wat je bedoelt, klopt ook maar ik zit met zo veel vragen en mijn kennis is nog te klein om specifiek te zijn,, maar ik probeer het uit te leggen , ik heb dus 15 liter appelsap vergist tot iets ,wat er niet uit ziet, maar naar toevoeging van wat suiker  best wel goed smaakt,, maar het oog wil ook wat , dus ik dacht ,distilleer al die liters vergist appelsap tot alcohol , voeg daarbij een x aantal liters gewone appelsap  toe , maar wat krijg ik dan , heb geen idee, ik hoop dat de smaak prima is, maar we wachten af, voor 3 maanden geleden wist ik alleen maar dat whisky bij dirk3 vandaan kom, nu maak ik het zelf , zal niet perfect zijn , maar nu al een zeer groot , in het voordeel wat ik maak ,smaakverschil, dus ,, maar ik ben blij dat jullie de kennis die jullie hebben willen delen ,, toppers zijn jullie

Forum Lid
op 19 februari 2020

Geen dank, daar is het forum voor! Juist voor beginners en het delen van ervaring🙂 ben zelf ook nog maar “beginner”, stook pas 5 jaar, dus ook nog niet alles gehad (hoe kan het ook anders). Ik heb ook lang lopen sukkelen met slechts 2 boeken en wikipedia, nog voor ik het forum bereikt had, dus ben ook met enige voorkennis op t forum geraakt en scheelt wel in de zin dat ik al veel termen kende. Het is een interessante hobby dus leren gaat sneller dan je denkt.
Aha, denk dat ik je bedoeling wat beter vat nou.
Je gaat de reeds vergiste boel verstoken en bij gewoon appelsap doen. Goede zet aangezien de boel als wijn niet geschikt lijkt.
Ik zou geen sulfiet bij de appelsap doen als je er al alcohol bij doet. Alcohol conserveert prima.
Zorg wel dat het distilaat drinkbaar is voor je het toevoegt in de zin van smaak. Een minder gelukte stookwijn geeft ook vaak een minder gelukt distillaat. 2e overhaal (het verkregen distillaat nogmaals stoken, met percentage onder de 40% voor het de ketel in gaat) kan wonderen doen.
Hierna kun je het prima mengen met appelsap.
Om het makkelijk te houden:
Verdun je alcohol tot 60% na een 2e overhaal.
Neem appelsap in eenzelfde hoeveelheid en meng. Zo heb je een likeur van 30%.
Appelsap kun je aanzoeten voor je mengt met de alcohol. Ook kun je de dubbele hoeveelheid appelsap inkoken tot je weer het zelfde volume hebt, zo is ie geconcentreerder😉
Succes!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 februari 2020

Ik heb nog steeds een flstc uit 90 , toen der tijd was het thema live to ride , zit er op ,motorisch ,andrews ev 26 mikuni V&H 2 in 1 en S&S hi-4n,  keith black, gaat me niet om vermogen ,,maar hij loopt veel mooier door dit, zit er wel is, onder het genot van ,NU,, een goed glas whisky

Forum Lid
op 19 februari 2020

Leuk speelgoed Knoet

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 februari 2020

Wel he, allemaal hobby , gaat tenslotte om de geneugte des levens

Forum Lid
op 19 februari 2020

Ik hoop deze zomer weer te rijden. .
Nu al meer dan een jaar niet kunnen doen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren