Vraagje over wiskey

Geupdate op 15 juni 2020 in Stookforum
18 op 11 juni 2020

Hai ik ben nieuw met wiskey. Ik heb zoals beschreven wiskey mess gemaakt met mout. Nu bijna week verder bijna klaar dus maar nu is de vraag moet ik dit ook klaren of niet?

 
 • Geliked door
Antwoord
3 op 11 juni 2020

Hoi Patricia, een vergisting in een week lijkt mij erg snel. Bij mij duurt het meestal een week of 3.
Klaren doe ik zelf niet, probleem is dat de opgeloste CO2 meer blijft zitten in de vloeistof waardoor de kans op spuwen groter wordt.

Forum Lid
op 11 juni 2020

Oké dan heb ik me goed vergist dan laat ik hem nog een weekje of 2 staan. En dan niet klaren. Dank je wel voor je duidelijke antwoorden Top

Forum Lid
op 11 juni 2020

Graag gedaan, ik weet niet welke ketel je gebruikt maar wat misschien nog een handige tip is om bij het stoken de hoed van de ketel eraf te laten in het begin en het richting de 50 a 55 graden te laten opwarmen, dan even flink roeren in de vloeistof zodat de CO2 eruit gaat, en iets van slaolie bovenin wilt ook nog wel helpen om het spuwen tegen te gaan.

Om te weten wanneer de vergisting over is kun je ook met een hydrometer de S.G. waarde meten, als deze constant blijft over een paar daagjes zal de vergisting zo goed als afgelopen zijn, andere optie is om een aansteker boven de vloeistof te houden, gaat de vlam uit dan is de vergisting nog bezig.

Forum Lid
op 12 juni 2020

Dank je wel voor de tip

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 juni 2020

Hou er rekening mee dat een graan wash flink schuimt dus naast de tips van alchemist je ketel ook maximaal voor 2/3 vullen bij de ruwstook.

Forum Lid
op 12 juni 2020

Oké zal ik dan zeker doen

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 11 juni 2020

Nog een vraagje, wat is de goede en goedkopen manier om wiskey te maken.

Forum Lid
op 11 juni 2020

Ik kan hier alleen mijn eigen mening over geven, maar eerlijk gezegd licht het aan de Whisky stijl waar je naar op zoek bent. Wat mij betreft is volle granen stort de enige methode, 20% diastatisch mout en de rest kan van alles zijn wat zetmeel bevat. Ik ga meestal voor een 100% moutstort maar nu loopt iets te maischen met gierst, maïs,  haver, spelt en pilsmout. 

Forum Lid
op 11 juni 2020

Afgelopen periode alleen mais vergist, verstookt en laten rijpen op eiken. Erg smaakvol. 

Forum Lid
op 11 juni 2020

Ziet er mooi en lekker uit.👍🥃proost goed gedaan.👏👏👏

Forum Lid
op 12 juni 2020

Ben benieuwd of mij dat ook gaat lukken dank jullie wel voor de adviezen en de tips

Forum Lid
op 12 juni 2020

Hoi Patricia, het maken van Whisk(e)y, of in ons geval een gerijpte moutwijn (als we de 3 jaar in een vat niet doen) heeft een aantal basiseisen die succes garanderen, gelukkig zijn die eisen geen raketwetenschap en doen enzymen en gist het werk voor ons. Wat van belang is zijn de volgende punten;

 • Miminaal 10 maar liever 20% diastatisch mout in de stort, deze zet niet alleen de zetmeel om in suikers maar met een goed maischschema levert dit ook de bouwstoffen voor de esters die bijdragen aan geur en smaak. Een stort van alleen granen en weinig (maar liever géén) suiker zorgt voor een vollere body van de Whisk(e)y.
 • Een maischschema dat ook omzetting van van eiwitten naar aminozuren realiseert, temperatuur, p.H. en tijd zijn de sleutelwoorden. Voor wat meer uitleg zie dit topic.
 • Geschikte gist, aantal voorbeelden zijn Fermentis M-1, Mangrove Jacks West Coast, Bakkersgist, Still Spirits Whiskey Yeast. Of je eigen gist opkweken wat ook leuk is om te doen, zie hier voor inspiratie.
 • Gebruik van koper in de stookketel, deze werkt als katalysator voor de estervorming en de esters zijn hetgene wat jouw Whisk(e)y naar een hoger niveau brengt.
 • Het kiezen van een begin- en eindpunt tijdens de fijnstook, op basis van smaak, het beginpunt van opvangen is wanneer de zure smaak van de overloop weg is, eindpunt is meer anticiperen en is afhankelijk van de gebruikte producten.
 • Tijdens het rijpen op hout de vloeistof ook de mogelijkheid geven om te ademen, door het gebruik van bijvoorbeeld een prop watten in de hals. Afspoelen van de chips / blokjes etc. wat gebruikt wordt is aan te raden om een heldere Whisk(e)y te krijgen.

 

Als er één ding is wat ikzelf zou aanraden om te doen is om een Whisk(e)y te maken en deze over een aantal verschillende soorten hout te verdelen, je krijgt meerdere Whiskies en meteen leer je ook iets over de invloed van hout op je eindproduct. Voor suggesties kun je denken aan eiken chips met lichte en zware roast, chips die van bourbon vaten komen, olorosso sherry chips en walnootdoppen. Merendeel van die kun je bij Jan of Erik bestellen. 

 

Whisky maken blijft voor mij een bijna magisch iets als je bemerkt hoe de smaken zich doen ontwikkelen tijdens de vergisting, stoken, het rijpen op hout en daarna op fles. Tijd en geduld is vaak waar het om draait bij het maken van dit heerlijke spul.

Forum Lid
op 12 juni 2020

Ik stook alleen bio mais.gaat op eiken van een dooie oude eik met wat port of sherry bij.event beetje vannile suiker.makkelijk en lekker.gooi nu bij het vergisten wat bio honing bij.ik werk primitief en eigenwijs maar de drank vind iedereen lekker.en is makkelijk te maaken.recept staat op stoken 2000

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 juni 2020

Whiskey is het instap drankje in her destileren .
Het is zeer simpel te maken ( daarom doen zo veel het ) begin met een rogge en gerste mout .
Voor gewoon 1:1 .
Maischen in 3 stappen .
Gebruik een simpele allround gist als b.v. bakkersgist stoken in 2 x
Eerst een volledige overhaal en dan dat deel overhalen met scheiden van voorloop , hart en naloop.
Daarna rijpen op een eiken fust of snippers.

Kan niet mis gaan .

Forum Lid
op 12 juni 2020

Ik gebruik de voorloop van de mais om de bus te ontsmetten.prima spul,vandaag met die warmte en na het ontsmetten was het heel rustig in de bus,de helft sliep.kreeg er een zelfs niet wakker heb ik tot aan de voordeur gedragen en aan ma overgedragen.😜

Forum Lid
op 14 juni 2020

Net 20 ltr.in zonnebloemolie flessen gedaan,we koken veel in Roemenie😂staat daar ook nog 15 ltr.maar van mais is erg lekker.zeker als je hem een tijdje laat staan.

Forum Lid
op 15 juni 2020

Hoe maak je die zonnebloem olie flessen schoon?

Forum Lid
op 15 juni 2020

Met ontvetter en heet water.dustie.ik laat het een nachtje staan en dan doe ik het nog een keer,ik heb er mischien 20 of meer.zijn ideaal.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren