Vragen n.a.v. eerste sugar wash (T500 gerelateerd)

Geupdate op 14 september 2020 in Stookforum
15 op 31 augustus 2020

Ik heb net twee dagen mijn eerste sugar wash aan het gisten. Dit helemaal volgens de handleiding van de T500 en verhoudingen volgens turbo yeast zakje. Maar ik vraag me af of dit allemaal wel de makkelijkste manier is voor pure alcohol.

Bij de suiker en gist gaat Turbo carbon, naar ik aanneem om eventuele bijproducten van de gist zoals zwavelverbindingen eruit te halen. Dit maakt de wash er niet aantrekkelijker van. Het is een lelijke zwarte drap. Als de gisting voorbij is, moet er turbo clear bij, om o.a. de koolstof te laten neerslaan (denk ik).

Hoe krijg je dan de heldere wash in de T500? Met een slang proberen zo veel mogelijk over te hevelen zonder de wash in beweging te brengen?

Voor zover ik het nu begrepen heb wordt kool ook gebruikt om whiskey te zuiveren, dan verbranden ze de binnenkant van de eiken vaten om nare stofjes te binden.Vanuit dat principe snap ik dat je koolstof gebruikt als filter.

Is het niet veel eenvoudiger om de sugar wash zonder koolstof te fermenteren. Het bezinksel zal dan vooral uit dode gistcellen bestaan. Dus als je dat laat neerslaan en niet mee stookt, heb je er geen last van. En als je dan 90+% alcohol hebt en het is niet zuiver genoeg, gooi het dan nog even door bijvoorbeeld een brita filter.

Dat lijkt me veel minder troep geven en zou op hetzelfde resultaat kunnen uitkomen? Of vergis ik me? Zodra de eerste batch met koolstof klaar is wil ik het uitproberen zonder koolstof. Maar misschien heeft iemand hier al ervaring mee?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 31 augustus 2020

Turbogist, vloeibare koolstof  en klaringsmiddel is  een uitgedacht systeem van StillSpirits. Het nadeel van Turbogist is dat het gist ook (veel) bijproducten maakt. De vloeibare koolstof haalt veel van deze nare stoffen er uit. De kool zakt gewoon naar beneden en als je het klaringsmiddel op de juiste wijze gebruikt krijg je een heldere wash die je af kunt hevelen. 

Filteren over actieve kool achteraf kan ook en is zelfs aan te bevelen met Turbogist (ook wanneer je vloeibare kool gebruikt). Dan krijgen een behoorlijk zuiver product. 

Het EZ filtersysteem van StillSpirits is hier perfect voor.

 

Of dit allemaal de makkelijkste manier is of de beste manier…. daar ga ik geen antwoord op geven want dat is voor iedereen weer anders.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 31 augustus 2020

Bedankt voor je reactie. Als deze wash af is zal ik een volgende achteraf filteren en het met elkaar vergelijken..Ik ben benieuwd hoe zuiver de alcohol is na het stoken van de sugar wash zonder het met koolstof gefilterd te hebben.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 september 2020

Als je een standaard verhouding gebruikt van 21 liter water met 5,5 kilo suiker en een gewoon neutraal gist b.v. bakkers gist of b.v. fermentis c70 , wat citroen zuur en beetje diammonium fosfaat (gistvoeding )
Je stookt op 78,3 op de brug dan krijg je een zeer neutraal alcohol waarbij geen nafiltering of correctie’s middelen meer nodig zijn .
Ook correctie en filtermiddel als b.v. kool / actiefkool laat residuen . !
Een goed basis product is voorwaarde voor een schoon alcohol .

Forum Lid
op 2 september 2020

Domme vraag misschien maar deze stook je dan in t500 ook op ongeveer 55 graden tot alcohol?

Forum Lid
op 2 september 2020

Op T 500zou 55 gr zijn .
Op een normale ketel 78,3 graden brug .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 september 2020

Ik heb de eerste suiker wash deze week gestookt met de T500 en de temperatuur van het koelwater netjes gehouden tussen de 55 en 65 graden, zoals in het boekje staat (De meeste tijd zat hij rond 62-63 graden).

De alcohol is best ok (92% puur en laatste halve liter 90%), maar vergeleken met gekochte 96% alcohol zit er toch nog een lichte geur en smaak van gist aan. Ik heb hem natuurlijk niet puur geproefd, maar tot 40% verdund met gedestilleerd water.

Hoort deze lichte gistsmaak bij de wijze waarop je met de T500 alcohol maakt? Of wordt hij bijvoorbeeld nog zuiverder als je de temperatuur van het koelwater echt rond 55 graden houdt?

Ik zou brita filters kunnen bestellen om te kijken of dat voldoende werkt om de gist smaak er verder uit te krijgen, of een zak actieve kool. Wat zou beter kunnen werken, heeft iemand daar ervaring mee? En als je actieve kool gebruikt, hoe zorg je er dan voor dat de kool niet mee drupt in de alcohol? Ik heb het laatste restje wash door een stapel demake-up schijfjes laten lopen, maar die houden niet alle kool uit de turbo carbon tegen.

Forum Lid
op 13 september 2020

Alcohol moet altijd verouderen voor een betere smaak te krijgen, de temperatuur 55 of 62 graden heeft geen invloed op je smaak van de alcohol.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 september 2020

Overigens heb ik voor het stoken van de wash geprobeerd de T500 te gebruiken om gedestilleerd water te maken, door alle rvs en koperen zadeltjes uit de condensor te halen en dan puur water te stoken. Maar het resultaat was bedroevend. In 2,5 uur tijd slechts 0,5 liter.Hierbij heb ik nog wel geëxperimenteerd met het koelwater. Als je dit uit zet krijg je alleen stoom als opbrengst. Als ik de temperatuur van het koelwater onder de 90 graden breng komt er niets meer uit. De ideale temperatuur van het koelwater lijkt dan ca. 95 graden te zijn. Maar zoals gezegd met een minimale opbrengst.

Ik vermoed dat je beter een copper dome (heb ik nog niet) kunt gebruiken dan de leeggemaakte refluxcondenser.

Forum Lid
op 13 september 2020

Kook temperatuur van water is 100gr daarop destilleer je dus water dus zal je ook andere instellingen moeten doen op de T500 .
De copperdome voor t 500 is niet om zuiverder te stoken maar een concessie op de T500 om een de alembiek benaderen dus meer op smaak overdracht te werken .
nee het is niet de bedoeling om nog een lichte gistsmaak te hebben aan alcohol .
Daarom is het beter om het nog een 2 keer over te halen !
Brita is een water filter .
Je zou actief kool kunnen proberen maar ook dat blijft een lap middel om nu je product acceptabel proberen te krijgen .
Actief kool gebruik is een correcte middel gebruiken .
OM te voorkomen dat je elke keer dit soort extra werk ervan moet hebben met ba corrigeren is beter om ook te kijk waardoor je na destilatie nog die iets onaangename bijsmaak hebt .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 september 2020

Bedankt voor de reacties.

Het destillaat is niet onaangenaam, ik zou het het beste kunnen vergelijken met ongerijpte rum. Maar in vergelijking met (verdunde) gekochte 96% alcohol zit er dus wel een beetje andere geur en smaak aan dan van pure alcohol. En die geur lijkt van de gist te komen.

Robbert, ik snap dat de copper dome meer smaak overdraagt dan de reflux condensor. Het lijkt me dat de dome ook meer verdampt water levert dan een lege reflux condensor, omdat de reflux condensor toch best lang is en het water dus sneller neerslaat. Ook wordt bij de reflux condensor de opstijgende damp afgekoeld met het koelwater, terwijl bij de dome de damp die koelt het destillaat vormt. Dus zou dit ook meer gedestilleerd water moeten opbrengen dan een lege reflux condensor (zou ik denken).

Maar misschien kan die ‘gist’smaak/geur dus ook nog wat verdwijnen als de alcohol langer staat?

Ik zal de volgende ronde koelen tot 55 graden koelwater. Kijken of dat minder geur/smaak geeft.

 

 

Forum Lid
op 14 september 2020

Had ik ook de eerste keer, dat vreemde aroma.
Ik heb de raad opgevolgd van Alchemist uit het topic “luchten van alcohol”: https://www.stookforum.nl/thread/het-luchten-van-alcohol/. Resultaat = een wereld van verschil, echt. 

Enkel de laatste halve liter bleef een soort “karton gedrenkt in slechte rum”-aroma hebben. Maar die gebruik ik dan voor andere toepassingen dan drinken (spoelvloeistof  laadstation scheermachine bijvoorbeeld).

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 september 2020

Dan nog over het gebruik van actieve kool, hoe kun je voorkomen dat kleine deeltjes ervan  mee de alcohol in loopt? En dot watten? Demake-up pads?

Forum Lid
op 13 september 2020

Wanneer je op 100 graden brug temperatuur zit krijg je water damp over .
De hoeveelheid zal san niets uitmaken . Je verdampt alles tot de ketel droog komt te staan .
Eventuele droge stof als calcium , magnesium en nog wat mineralen blijven over in ketel .

Dat is nadeel van gebruik van actief kool je krijgt recidue . Dat moet je weer uitfilteren of klaren met klarings middel als vislijm wat ook weer sporen achterlaat .
Deze kunnen weer invloed hebben op smaak.
Elke correctie die je na destilatie doet heeft gevolg

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 september 2020

Alleen kun je bij de reflux condensor van de  T500 de temperatuur op de brug niet makkelijk meten. Ik heb mijn water niet laten droogkoken, juist om afzettingen tegen te gaan.

Als het uit komt zal ik een deel van de alcohol opnieuw destilleren. Maar dan moet de 92% alcohol wel verdund worden. Zal ik dit doen met 2/3 water 1/3 alcohol? Dan krijg je als het goed is zo’n 30% alcoholoplossing om te stoken.

Forum Lid
op 13 september 2020

Gewoon zoveel water toevoegen dat je onder de 50% uitkomt. .

Tja betreft de t 500 zijn enige updates wel handig .
Een gat boren in brug en daar een draadbusje in solderen voor een sensor of thermometer zou niet verkeerd zijn .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren