Vragen over na de gist en smaak toevoegen

Geupdate op 20 december 2019 in Gist vragen
3 op 18 december 2019

Hallo, ik heb wat vragen over mijn rauwe stook. ( ik gebruik turbo yeast 8 kilo suiker en 25l water. Normaal drink ik wat ik rechtstreeks stook. Tussen de 65 en 70% )
Nu was mijn plan om mijn volgende stook allemaal bij elkaar te gooien in een grote fles zodat ik het alcoholpercentage naar 40% kan brengen. Kan ik dit gewoon met water doen?

Verder was mijn plan om eens met smaken te experimenteren.
Ik zou graag bijvoorbeeld fruit, een kaneelstokje, een vanillestokje, pepertjes, of andere dingen toevoegen. Kan ik dit gewoon aan de fles toevoegen als ik m gebotteld heb en een tijdje later
gewoon weer door een filter trekken? Zodat de smaak blijft en het helder is? Of eventueel zelfs laten zitten? ( Al lijkt mij dat dat een te sterke smaak geeft.)

Kan ik als ik bijvoorbeeld een limoen toe wil voegen beter de schil alleen of kan het hele fruit er in? En bestaat er dan op nagisting van het fruit in de fles, en eventueel methanol vorming?

Ik hoop wat handige antwoorden tegemoet te zien over wat wel of niet mogelijk is. Want het zou zonde zijn de drank helemaal kapot te maken.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 18 december 2019

probeer volgende keer eens een wat minder suiker ( en ander gist ). . je zal zien dat met 6 kilo op 25 er beter en schoner resultaat is . Je kunt gewoon water er bij doen . Ja je kunt van alles maceren in de alcohol Het laten zitten of de tijd dat je het laat trekken is sowieso van invloed op smaak sterkte . limoen kun je geheel toevoegen of alleen de schil . Wanneer je dun schilt en het wit zoveel mogelijk verwijderd is bevorderlijk in smaak . De witte laag maakt erg bitter en muf . Kans op nagisting is klein vanwege hoge alcohol percentage.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 december 2019

Wat voor gist zou je me aanraden met 6K suiker? Wat is het resultaat aan hoeveelheid alcohol hiervan ongeveer na het stoken? Bedoel je wel een turbo gist of iets wat een paar week moet staan?

 

Daarbij, kan ik ook bijvoorbeeld appel, ( appel kaneel drankje ) of ander fruit toevoegen of zijn er bepaalde fruit die niet handig zijn?

 

Verder ben ik opzoek naar pure cacao wat blijkbaar lastiger te vinden is dan ik dacht.

 

Normaal drink ik het puur, maar volgens sommige vrienden smaakt het dan naar lijm/spiritus.

Als ik aan een fles spiritus ruik en dan aan mijn moonshine is de spiritus duidelijk veel sterker qua geur maar er zit niet veel verschil tussen. Kan ik ook hier iets mee doen om dit te voorkomen/verminderen? Zodat het de smaak ten goede komt?

Forum Lid
op 20 december 2019

Turbo gist is leuk als je snel zuip alcohol wil .
Als je kwaliteit wil moet je gist tijd geven .
Ik denk dat jou vrienden een goede smaak ontwikkeling hebben .
Suiker alcohol is sowieso scherper dan graan of alcohol uit fruit en turbo gisten maken het ook niet beter.
Uit 1 kilo suiker krijg je 510 gr alcohol max .of je nu turbo hebt of niet . Het gaat om een goed verlopende vergisting .
1 liter alcohol weegt 789,4 gr .
Dus kun je uitrekenen wat je zou kunnen verwachten .
Hou wel rekening met wat voor percentage je met jou ketel kunt eruit krijgen .

Cacao bonen kun je bestellen bij b.v. pit&pit .
Er zijn diverse recepten te vinden en werk wijze met fruit en kaneel .
Er is vanalles te macerere in alcohol om er een drank van te maken .
Uit fruit kun je zelf alcohol vergisten en een drank eruit stoken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren