Waarmee solderen jullie?

Geupdate op 15 september 2020 in Mijn installatie
8 op 5 september 2020

Ik wil binnenkort wat upgrades maken aan mijn ketel. Helaas moet ik een nieuw klein turbosetje aanschaffen met gas en zuurstof. Maar dan nu mijn vraag, waarmee hardsolderen jullie? Zilver en flux, of kan fosfor vulling ook? Wat is het stevigste en welke flux gebruik je bij je soldeer?

Is voor mij al een tijd geleden 🙂

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 8 september 2020

hoi Erik jan 

Sowieso is een hard soldering een stevige verbinding , ik weet niet of er veel verschil in sterkte zit . zelf heb ik flux van griffon gebruikt flux 6 met zilver.   ook koper/ koper solderen is een optie 

pas er op dat je met hard solderen enorm veel energie erin brengt ….pas op voor kromtrekken.

Forum Lid
op 9 september 2020

Koper op koper, is daar ook een flux voor nodig? Lijkt me er het mooiste uitzien.

Inderdaad het kromtrekken en tegenstoken is ietscwaar ik weer even op moet bijscholen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 september 2020

Flux en silversoldeer.

Ik weet niet wat je wilt updaten? 

Ik heb een kraag gemaakt voor mijn destileerketel kop. Zit goed vast en gaat prima.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 september 2020

Ik ben bezig om een soort kruidenschaal te maken waardoor hete alcohol dampen gaan. Maar ik denk dat ik voor koper op koper ga omdat ik dat het mooiste eruit vind zien

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 september 2020

S-39 vloeimiddel en zilversoldeer (geschikt voor drinkwater) zonder lood. Brander moet consistent zijn.
Oppervlakte schoonmaken en opruwen, goed warm stoken en vloeimiddel er op. Zorg voor ventilatie ivm gassen. Te solderen deel aantikken met wat tin en op zichzelf laten koelen (dus niet met water). Vloeimiddel weg poetsen en reinigen. Verbinding zou stevig genoeg moeten zijn voor t meest van onze doeleinden, dus zie niet in waarom je het steviger zou willen. Misschien dat je dan richting tiglassen kunt kijken.
Kromtrekken is met koper naar mijn weten minimaal vergeleken ijzer, komt denk ik mede door goede warmtegeleiding van t koper in combinatie van geringe plaatdikte die we gebruiken.
Benieuwd naar je resultaat🙂

Forum Lid
op 15 september 2020

Ik heb deze methode ook gebruikt. Ik had ook liever willen hardsolderen, maar voor een eerste keer, eerst maar even wat proberen. Ik heb dit setje gekocht bij de Praxis:
https://www.praxis.nl/gereedschap-installatiemateriaal/installatiemateriaal/sanitair/loodgietersgereedschap/griffon-soldeerset/5195727

Werkte prima, alleen goed opletten dat je de flux er niet affikt, dan pakt de soldeer totaal niet meer (flux achteraf bijvoegen heeft geen zin). Zoals Pikketanus ook zegt: Te solderen deel aantikken met wat tin. Wanneer je qua temperatuur in de buurt komt, zie je het vanzelf.

Hoe kleiner kleiner het gat wat je moet overbruggen, hoe beter en makkelijker het is. Ik heb mijn kolom aan de deksel gesoldeerd, maar het gat waar hij in moest vallen was niet zo mooi rond als ik had gehoopt. Ik had op sommige plekken tot wel 1mm te overbruggen, maar dat is (bij de 2de poging) gelukt. Maar ook juist om deze reden had ik liever willen hardsolderen. Ik ben bang dat de soldeer sneller poreus wordt, zijn sterkte verliest en gaat scheuren (zoals met de vorige verbinding is gebeurd), maar dat komt vooral doordat er bij mij veel gewicht (als een hefboom) aan deze verbinding hangt . 

Desalniettemin! Wat Pikketanus ook zei, voor onze applicatie is het “zacht” solderen een prima oplossing, en het soldeert prima. Aanschouw! (de druiper aan de binnenkant kwam door het grote gat van 1mm)

 

Disclaimer: Ik ben hobbyist, geen ervaren metaalbewerker, noch koelmonteur.

Forum Lid
op 15 september 2020

Strak dan doe je het beter dan ik 🙂 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 september 2020

Zachtsolderen is inderdaad voor het meeste goed genoeg. Dat gaat me ook erg goed af. Maar sommige stukken wil ik wat steviger aangezien ze nog wel eens los gaan door mijn constructie. Ik ga binnenkort toch een setje met mappgas halen en koper op koper proberen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren