Waarmee starten?

Geupdate op 13 januari 2019 in Stookforum
32 op 26 december 2018

 

Hallo aan allen,

Ik heb al een tijdje zin om te beginnen stoken, maar tussen alle verschillende systemen die bestaan weet ik niet waarin mijn centen te stoppen.

de bedoeling is om vooral whisky te stoken, maar ook fruit, aangezien ik in mijn tuin elk jaar gigantische hoeveelheden appels en moerbeien heb.

ik zou liefst op gas stoken, want ik ga het doen in een tuinhuis achteraan de tuin, zonder electriciteit

ik wil geen industriële hoeveelheden stoken, maar de bedoeling is toch wel om e,kele flessen per stook over te houden.

ik heb een budget van 500 tot 600€ max, en daarmee wil ik alles hebben om eraan te beginnen.

Tips zijn sterk gewaardeerd 🙂

thx!

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 26 december 2018

Hoi, Zo in eerste instantie met wat jij beschrijft is het misschien een idee om een leuke alembiek aan te schaffen .
(Neem alleen niet een te kleine . )
Probeer als beginner ook bij andere te gaan kijken hoe dingen werken .

Forum Lid
op 4 januari 2019

Zijn er hier mensen die bereid zijn eens te tonen hoe ze stoken op hun alambiek?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 december 2018

Dat is een lastige vraag, want ik ken je aard en instelling niet. Ik heb ooit iemand de goedkoopste startset voor wijnmaken aangeraden en hij liep teleurgesteld weg. Pas later realiseerde ik me, dat hij graag dure, mooie spullen wilde. Van een mannetje uit Argentinië, de groentenjuwelier of van een maatje uit Schotland.

Je hebt het over whisky en fruit, dus je wilt smaak stoken, geen wodka of neutraal. Dan kun je goed beginnen met een zogenaamde potstill: een eenvoudige ketel met een pijp er op die de damp afvoert naar de koeler. Op Marktplaats adverteert af en toe een bouwer die vanaf pakweg EUR 120 een 10-liter-ketel kan leveren. Maar er zijn ook heel professionele (of professioneel ogende) systemen te koop. Let wel op: afgezien van de witte teflon gastape zijn er weinig kunststoffen bestand tegen hete alcoholdamp!! Zelfs siliconen zijn dubieus!!

Een goed bruikbaar standaard systeem is 3 keer een ruwstook, waarbij je de stookwijn of het -bier tot pakweg van het volume reduceert. Dan doe je 3 verdunde ruwstoken samen in de ketel en ga je fijnstoken. Ik zou zelf de ketel voor de ruwstook maar voor de helft tot hoogstens 2/3 vullen, dus voor een 10-liter-ketel heb je dan 15 tot 20 liter wijn of bier nodig. Dus een gistvat van 20 tot 25 liter. En pannen die daar op berekend zijn.

Voor het opvangen van het destillaat zijn voldoende potjes nodig. Ikzelf gebruik lege potjes van olijven (porties van 100 tot 200 ml) en van conserven (250 tot 500 ml). En uiteraard flessen voor opslag van het resultaat. Ik gebruik zelf 1-liter-sapflessen voor de sterke drank (70 tot 90 %) en daarna lege wijnflessen voor drinksterkte (30 tot 45 %). Goed onderscheid maken: je wilt niet per ongeluk een flinke slok 80 % nemen!!! Etiketten zijn nodig, want je vergeet snel wat er in de fles zit. Oh ja: je hebt nog opslag nodig voor de voor- en naloop die je later nog eens wilt stoken.

In 20 liter 10 % stookbier zit 20 x 0,1 = 2 liter alcohol. Als je 4 kg suiker oplost, verdunt tot 20 liter en vergist, krijg je ongeveer 12 %, dus 2,4 liter alcohol. Na stoken hou je pakweg 2/3 over, dus 1,6 liter alcohol, wordt 4 liter à 40 %.

Als je handig bent, of handige vrienden hebt, kun je een en ander heel goed zelf maken.

Ikzelf ben een aanhanger van flexibel bouwen, dus van knelkoppelingen gebruiken in plaats van solderen. Die zijn van messing, dus er zal iets lood uit komen, maar slechts heel weinig.

De technische uitvoering kan heel verschillend zijn. Ikzelf maak graag dingen zelf en ik kan goed boren, slijpen en schroeven. Sommigen kunnen goed solderen en lassen, dus die maken heel andere dingen of dingen heel anders. Het is niet erg om iets te kopen of te (laten) maken dat niemand anders heeft, als het maar werkt.

Een uitbreiding van deze basis waar ik zelf heel blij mee ben is het bijvat. (In het Engels heet dat ding thumper.) Het mijne is even groot als mijn ketel en ik gebruik het voor van alles: stoken op graan of prut, verdubbelen van volume, verhogen van percentage, toevoegen van smaak. Simpel tussen ketel en koeler neer te zetten en brandt nooit aan.

Een andere uitbreiding is mijn langnek: een spiraalvormige 15 mm koperen pijp van 3 meter lang en maar 50 cm hoog. Werkt fraai als een soort refluxkolom, dus voor neutraal of hoge percentages en past toch onder mijn plafond.

Oh ja: na een uitgebreide discussie op een groot forum kwam men min of meer tot de conclusie: koper voor het stijgende pad, rvs (althans niet-koper) voor het dalende pad. Zou beter zijn voor de gezondheid.

Ben benieuwd naar de volgende reacties! Hier zitten een paar zeer ervaren stokers.

Forum Lid
op 4 januari 2019

Wow dank voor al deze info!

ik denk voor de koperen whisky alambiek te gaan om de kneepjes wat te leren, ik ben niet zo’n handige harry, maar ik weet voorlopig niet wat ik zou moeten doen om een goed werkende potstill te bouwen… misschien kom ik daar ooit wel toe. 

Dank en tot later op het forum!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 27 december 2018

Hello Stattler

 

Gigantische hoeveelheden moerbei ? 

Daar kan je fantastisch mee stoken en heerlijke dingen mee maken.

Appelen is iets anders tenzij je die eerst kan persen.

Ken je situatie niet echt, ook niet hoe groot dat tuinhuisje is,  maar een gewone gasbrander, 20 liter ketel (of 50l biervat) en een rechte kolom van pakweg 1,50 hoog is al wat je nodig hebt om gedurende een paar jaar de kneepjes te leren.

Je hebt echter ook waterkoeling nodig en tenzij er een waterval naast je tuinhuis ligt, heb je een elektrisch pompje nodig om water op te pompen en je installatie te koelen.

Als je natuurlijk een waterkraan in je tuinhuisje hebt is die pomp niet nodig.

Ik zou persoonlijk niet beginnen met reflux, boka, turbogist etc etc  Gewoon een rechte kolom of eventueel een alambiek.  In afwachting van augustus en je oogst van fruit, kan je al suiker vergisten en je installatie monteren.  Dan ben je klaar om moerbei likeur te maken in augustus en calva in oktober.

Veel plezier ermee

PS Vooraleer je stookt met gas :  lees de veiligheidstopics en volg alle regels STRIKT ! 

 

 

Forum Lid
op 4 januari 2019

Dank voor je antwoord.

hoe koud moet je koelwater zijn? Ik kan water uit een vijver pompen, maar afhankelijk van de seizoenen verschilt de temperatuur nogal veel.

wat de moerbei betreft heb ik toch zo’n 100 kg per jaar, kan ik al iets mee doen dacht ik 🙂

Ik heb geen appelpers, maar de lokale fruitboer verperst iedereen zijn appelen voor een kleine bijdrage…

Crew member
op 4 januari 2019

Wanneer je (koel)water warmer is zul je het sneller moeten laten stromen 😉

Forum Lid
op 5 januari 2019

Ik koel aan lucht en zomer of winter maakt geen merkbaar verschil.

Forum Lid
op 13 januari 2019

Zet een regen ton onder je afdak daar koel ik ook mee.ik gebruik twee vaten van 200 ltr.en stook met een ketel van 100 ltr.op gas.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 december 2018

OOPS Dubbel

Sorry

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 december 2018

hallo

 er staan hier bij de zelfbouwers soms ook mooie keteltjes te koop voor weinig geld moest je stroom hebben in uw tuinhuisje zou ik een T500 aanraden 

veel plezier ermee

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 4 januari 2019

Alvast bedankt voor alle reacties! 

Ik twijfel nog tussen de 10l koperen alambiek ofwel de 15l whisky alambiek. Ik veronderstel dat er sowieso niet veel verschil zit in de resultaten die ik met beide kan halen?

 

Forum Lid
op 4 januari 2019

beste Stattler , In komende maand ga ik met ern soort eigen bouw potstill hier distilleren .
nu woon ik wel in noorden van land maar je bent welkom om dan te komen kijken .

Forum Lid
op 4 januari 2019

Hartelijk dank, hou me op de hoogte aub! Ik ben niet bang wat kilometers te doen om wat bij te leren 😊

Forum Lid
op 4 januari 2019

Je bent welkom .
Eind deze maand word het .
ik kaat het weten .

Forum Lid
op 5 januari 2019

Ik wil, met slechts een paar jaar ervaring, niet concurreren met Robbert, maar om eens te komen kijken naar een 10-liter-ketel of een ketel met bijvat ben je hier ook welkom.

Punt is wel: ik doe meestal maar een (soort) stook per dag en ik vraag me af of je er iets aan hebt om die mee te maken.

Forum Lid
op 5 januari 2019

top Kees ! Elk bezoek bij ander is leerzaam .
Het is absoluut niet concurrentie .
Ook jij heb in jou tijd dat je bezig bent vaardigheden gekregen en je zal dingen ook op andere manieren of met andere tools doen .
Iedereen kan van andere tips , trucs handigheidjes ook leren .
Van dingen zien in praktijk leer je meer in 1 dag dan weken lezen in boeken of sites .
Ik ben zelf een voorstander dat mensen zeker in begin bij andere gaan kijken .
Zie alleen al de problemen met maken van Scheiding – voorloop – ziel- naloop .
Proeven , ruiken en ervaren kan niet via letters .
wanneer mensen zelf juist dit soort dingen sneller door hebben haken ze ook minder gauw af dan als steeds maar kun drank k** smaakt.
Ook kunnen kijkers , bezoekers zelf beter zien wat voor materiaal ze zullen gaan gebruiken en in investeren .
Alembiek ,potstill , kolom ketel , t500 , industriële automaten of half automaten .
Nu zie ik hier weinig mensen naast jou en mij die ook wel met primaire en secondair vat distileren .
Maar ook dat kan voor sommige een juiste keuzen kunnen zijn .
Met primair en secondair is b.v. ideaal voor mensen die voornamelijk traditioneel een cognac ( brandy) willen maken .

Forum Lid
op 5 januari 2019

OK, dat is dus geen probleem.

Wat ik wel zat te bedenken: ik zie het niet goed voor me om meer dan 1 opstelling per dag, nou ja, halve dag dan, te laten zien. Ik heb zelf maar een gasfornuis en dus geen plaats om ze naast elkaar in bedrijf te zetten. (Nou ja: de hele grote buiten op stroom en de kleine binnen op gas.)

Maar goed: misschien wijst dat zichzelf wel, afhankelijk van de wederzijdse vragen. En anders is er altijd wel wat drank te proeven en koper te poetsen, ja toch, niet dan?

Forum Lid
op 5 januari 2019

Zelfs 1 stook zou ik al veel uit bijleren, thanks!

ik ga sowieso geen industriële hoeveelheden stoken, moet vooral een hobby voor de weekends worden 😊

Forum Lid
op 5 januari 2019

Zo een dagje is altijd gezellig toch 👍
Simpel beginnen .
Een appel wijn overhalen in simpele potstill hierin de scheidingen maken .
En daarna proeven .

Forum Lid
op 5 januari 2019

Top, dank

Forum Lid
op 5 januari 2019

Of een schaduwlaantjes snelle suikerstook op verschillende manieren.

Of een fruitwijn of zo.

Forum Lid
op 5 januari 2019

Een fruitwijn kun je meer uit leren over Scheidingen maken , Schoonstook of een volsmaak overhaal .
Distillaat met voorstook .
Een likeur stook of een essence concentraat maken .
En daarbij uitleg over Methyl en eventueel test .

Forum Lid
op 6 januari 2019

Ik moest even op de vraag kauwen: wat laat ik dan zien? Inmiddels realiseer ik mij, dat ik genoeg tussenstappen en aspecten hier rond heb slingeren.

Nou ja, ik hoor het wel als er behoefte aan / zin in is.

Forum Lid
op 13 januari 2019

Dag Kees, ik heb al veel in boeken gelezen en video’s bekeken ondertussen, maar wat ik niet uit een video kan leren is het beheersen van de stooksnelheid en het maken van de cuts… dus indien dat mogelijk zou zijn?

Forum Lid
op 13 januari 2019

Het is inderdaad fijn om bij een ander stoker te kijken,doe ik nog als ik in Roemenie ben,je kunt altijd wat leren,ik had mijn leerschool in Roemenie,nu als ik daar ben vragen ze mij om te stoken,drinken het liefst mijn drank.door kijken en luisteren leer je meer dan uit boeken,heb een stoker hier gehad,wilde stoppen om dat het niets werd,kwam bij toeval bij me uit,vroeg mij of hij een keer kon komen als ik stookte.hij maakt nu een heerlijke kruidenbitter.en stoken nu samen.ik stook wel heel primitief.ketel en alc.meter de rest niets.meestal fruit maar ook mais,

Forum Lid
op 13 januari 2019

Dag Stattler: de stooksnelheid hangt af van de toevoer van energie, dus gas of stroom. Scheidingen maken is voor iedereen lastig, geloof ik. In elk geval voor mij, want ik kan niet zo goed ruiken. Er zijn wel trucjes voor en een benadering is meestal goed genoeg.

Maar goed: we kunnen wel een afspraak maken. Een beetje oefenen kan nooit kwaad. Ik kan wel zorgen dat ik zowel een ruwstook als een fijnstook kan doen: de eerste voor de snelheid, de tweede voor het scheiden.

Forum Lid
op 13 januari 2019

Ik ben nu de sleepruimwijn aan het ruwstoken en dat gaat nog een paar dagen kosten. Daarna komen de mispels. Die vruchten gaan allemaal met de ketel en het bijvat. De fijnstook dan met de ketel, waarschijnlijk.

Daarnaast heb ik een paar Schaduwlaantjes suikerstoken staan te wachten op verwerken. Die bederven niet gauw, geloof ik en daar valt makkelijk wat mee te experimenteren en vergelijken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 januari 2019

Hallo allen, ik log zojuist in omdat ik vandaag de schoonmaak van mijn net nieuwe ketel (12 l alambiek) wil doen. Deze discussie komt geweldig van pas! 

Mijn doel is whisky, calvados e.d. Op smaak dus. Heb nu nog alleen een ketel, op elektrisch kookplaatje, met korte extra kolom. Woon in een fruitrijke buurt dus ik hoop dat dat in aug-okt gaat lukken. Nu alvast wat proefstoken.

Ik woon ook in het noorden (Drenthe) en zou het ook heel leuk vinden eens te kijken bij een wat meer ervaren stoker. En ik ben volgend weeknd bij de beurs in Assen…

zijn er mogelijkheden?

Forum Lid
op 13 januari 2019

Ik zit in Venlo,en voorlopig stook ik niet.maar altijd welkom.ik stook nog op de antieke manier,tegenwoordig wat moderner geworden en op gas stoken,vroeger op hout.doe ik nog op vacantie.

Forum Lid
op 13 januari 2019

Je bent hier sowieso welkom . Ik stook sind 1978 -79 en misschien een beetje ervaring Opgedaan door de jaren . ik woon in omgeving leeuwarden .
alleen moet je even een paar weekjes dan wachten . ik stook niet ieder weekend meer .

met een alambiek kun je heel veel verschillende goede dranken in maken .
Zeker zeer geschikt voor Whiskey ,Calvados , cognac / brandy .
zal zeker gaan voldoen .

Forum Lid
op 13 januari 2019

Ik woon aan de Rijn, zuidpunt van de Veluwe. En ik ben de najaarsoogst aan het verwerken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren