Wachten op of……. snel verouderen alcohol

Geupdate op 10 februari 2019 in Stookforum
28 op 8 februari 2019

ik zit nog niet zo lang op dit prachtige forum maar als ik ‘verouderen’ van alcohol zoek word ik overal op de site heen gestuurd met evenveel antwoorden vandaar deze topic.

onlangs heb ik een ‘sous vide’ apparaat gehad voor mijn verjaardag wat dezelfde dag gebruikt werd om mijn  whisky, rum en verse alcohol te verouderen.

Het apparaat op 3 1/2 uur gezet met 50graden. Een glaasje achtergehouden om te kijken wat het verschil zou zijn. Ik moet toegeven dat ik zoveel verschil niet verwacht had. Wat eerst vrij scherpe whisky was heel zacht geworden, de veel ronder en zachter van smaak en de alchohol eerst redelijk scherp en duidelijk vers gestookt nu gewoonweg super. Dat in een goede 3 uurtjes tijd.

 

 
  • Geliked door
Antwoord
10 op 8 februari 2019

Super resultaat! Er staat geen vaste tijd voor, maar door proeven en proberen word je wijzer. Deze 3 uur kan bij een volgende batch ook weer anders zijn. Maar wat een tijdwinst zo he!

Een Sous Vide Apparaat is ook heel leuk! Ook voor langzame garing van vlees. Grainfather bezitters hebben ook (meestal zonder dat ze het weten) het meest perfecte Sous Vide Apparaat in huis. Ik zoek nog een goed seal apparaat voor Sous Vide zakken. Lijkt me leuk hier eens een nieus topic aan te wijden.

Forum Lid
op 8 februari 2019

Inderdaad, ik heb de sous vide gevraagd voor het koken in eerste instantie dus dit is een prachtige bijkomstigheid. De sealer bij de Lidl 25,00 is prima voor droge doeleinden. Ik heb deze terug gebracht en wacht nu tot ze de Pro versie 60,00 weer krijgen. Deze schijnt erg goed te werken volgens een kennis van me. Ik wacht dus tot ze deze weer hebben. 

Forum Lid
op 8 februari 2019

Betreft het ouder maken, ik had niet zo’n enorme smaakwinst verwacht met 3 uurtjes ‘verouderen’ met een sous vide.

overigen, de sous vide bij de Lidl werkt perfect en is betaalbaar

 

Admin
op 8 februari 2019

Het is een heel gaaf systeem. De sealer moet wel echt goed zijn, ik wil mijn vlees niet verknallen door een lekje.

Cirucleert deze sous vide stick het water ook? Ik las ergens eens dat sommigen er zelfs mee maischen. 

Ik ga binnenkort zeker eens experimenteren met de Grainfather als Sous Vide ketel, het systeem is er echt perfect voor.

Forum Lid
op 8 februari 2019

Deze sous vide zou ik niet in dikke maisch doen ivm het circulatie systeem. Deze circuleert dus perfect. Over de sealer, de pro geeft gelijk een dubbele seal terwijl die van 24,00 ik met natte marinade soms wel 4 keer moest overdoen. De pro is daar beslist geschikt voor met een redelijke prijs. Ik heb mij aardig verdiept in die materie maar de Lidl sous vide is mijns inziens uitstekend. De pro sealer schijnt erg goed te zijn volgens derden heb deze nog niet binnen. Ik laat het weten 👍

Forum Lid
op 8 februari 2019
Forum Lid
op 9 februari 2019

Paolo

kan jij kort de werking uitleggen van zo’n sous vide zowel van koken als van eten berijden ermee ?

 

Forum Lid
op 10 februari 2019

Sorry P, duurde even, had over je berichtje heen gelezen. Zelf marineer ik vlees altijd met een ‘natte’ marinade maar kan natuurlijk ook droog zijn. Vlees, ook groenten, vis, zelfs knoflook doe ik in een plastic zak en trek deze vacuüm met een vacumeer-machine. De marinade trek veel meer dan normaal zo in het vlees/vis. Deze doe ik in een bak met water waar het apparaat in staat. Afhankelijk wat ik erin heb natuurlijk stel ik tijd en warmte in. Op deze manier kan je een lamschouder een 8 uur zetten op een 50c.. als dit gedaan is kan je, wat ik altijd doe, het stuk vlees nog even lekker aanbakken zonder het te hoeven garen. Zo krijg je super mals vlees en de kruiden zitten er veel meer in dan gewoon te marineren.

volgende project is knoflook een 3 dagen op een 50c zodat deze zwart wordt. Heb dit geproeft en is echt super. 

Forum Lid
op 10 februari 2019
Forum Lid
op 10 februari 2019

Bovenstaand een klein voorbeeldje

Forum Lid
op 10 februari 2019

tx Paolo

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 februari 2019

Voor het kunstmatig verouderen altijd eerst na het stoken de drank een paar dagen laten rusten .
Vers gestookte drank oxideert zelf de eerste paar uren en bepaalde verbindingen en ontbindingen ontstaan die
noodzakelijk zijn.
Zuurstof speelt dan juist een belangrijke rol .
Zou je meteen gaan verouderen heb je kans dat een aantal belangrijke smaakstoffen verloren gaan .

Forum Lid
op 9 februari 2019

Top dank je, zo leer ik elke dag weer.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 februari 2019

Mooi resultaat👍 ben zelf meer van het wegleggen op vat en wachten. De kriebels die ik krijg elke keer als ik de vaten zie blijft voor mij de kick en het verlangen naar het onbekende. Moet mezelf toch vaak op de vingers tikken zodat ik er ook af blijf😂😂

Forum Lid
op 9 februari 2019

Dat snap ik helemaal. Helaas ben ik nog niet zover en goed al zijn m’n brouwsels zoals odins whisky, en 2e generatie vodka en een paar gewoon alcohol erg goed gelukt volgens mijn schoonzoons 😬🤪

Lijkt me super tegen de tijd echt wegleggen en in een vaatje al helemaal. Eerst maar eens de beginselen goed onder de knie krijgen (met jullie hulp).

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 februari 2019

voor de handige doehetzelver.
Een dompelaar van €6,00 , een thermostaat uit sloop boiler of op ali van €5,00
En je heb een sous vide , thumper voorverwarmer , Verwarmer voor optimaal macereren . enz enz enz .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 februari 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 februari 2019
Forum Lid
op 9 februari 2019

Met de slowcooker gaat verouderen ook prima

Forum Lid
op 9 februari 2019

( Het kan nog simpeler met zwavel en gallotannine toevoegingen . zogenaamd chemisch verouderen Wat de grote jongens in drank industrie doen is eigenlijk heel simpel en in paar min resultaat maar ik ben er geen voorstander van .)

Forum Lid
op 10 februari 2019

Slowcooker stopte ermee vandaar de sous vide.

overigens Robbert, ik weet dat mijn lieftallige echtgenote het niet prettig(lees veilig) zou vinden als ik zo’n zelf-fabrikaat een paar dagen aan zou zetten in onze keuken 😬. Maar je hebt gelijk, normaal gesproken ben ik er juist van van zulke dingen te maken👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 februari 2019

Inderdaad, ik stook al jaren whisky en heb zo ook mijn truc om hem snel te verouderen. Na het stoken van de graanalcohol zet ik alles te week op eiksnippers. Een volledige week laat ik het staan op 30 graden in een grote ketel met een los deksel zodat er een beetje lucht aankan. Inderdaad verlies je zo een beetje aan volume maar dat weegt niet op tegen het resultaat. Per 24 uur wordt de whisky een jaar ouder in smaak en lijmt hij uitstekend aan het glas. Naast de cv ketel of achter de kachel zijn ideale plaatsen maar controleer wel of de temperatuur van de alcohol\whisky op + 30 graden blijft!
Als er volgens uw smaak genoeg houtsmaak aanwezig is kan je de snippers vlugger verwijderen en voeg er ook twee gram suiker per liter bij, je zal versteld staan van het resultaat.
Met wijn lukt deze truc ook uitstekend …. en slechte wijn kan je goed maken door er wat porto onder te mengen…
Deze truc vond ik ooit op het internet en wees er zeker van dat grote bedrijven er ook gebruik van maken.
Zelf drink ik niet zoveel maar ik heb veel vrienden ….

Forum Lid
op 10 februari 2019

En wat is het verschil als je hetzelfde doet op pakweg 50 graden?

Forum Lid
op 10 februari 2019

Het kunstmatig oxideren / verouderen kun he het beste doen met verwarmen tussen 50 en max 58 gr .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 februari 2019

Op 50 graden zal het waarschijnlijk vlugger gaan maar zal er meer alcohol verdampen. Ik maak de whisky aan op 45 graden alcohol en na de week hou ik nog ruim 42 % over.
Hetzelfde gebeurt ook in mijn eiken vat, na een jaar verdwijnt er eveneens een volume en dat noemen ze de gehost. En neen …. niemand drinkt er stiekem van.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 februari 2019

Heerlijk al die tips. Weer wat gekeerd 💪

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 februari 2019

Evds3, heb hierboven antwoord gegeven op je vraag betreft gebruik sous vide 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 februari 2019

Weer een goede reden om een magneetroerder met verwarming aan te schaffen. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren