Wat is mout en wat is het verschil met normale granen

Geupdate op 15 oktober 2018 in Stooktips
86 op 16 juli 2017

Dit is even een korte uitleg van wat mout nu eigenlijk is. 

In topics over het maken van whisky, wodka en bieren kan naar dit topic verwezen worden.

Mout kan van alle graansoorten gemaakt worden. Meestal is mout gemaakt van gerst. Dit omdat deze graansoort de meeste enzymen kan aanmaken en weinig eiwit bevat. Voor bier, whisky en wodka worden speciale rassen gekweekt. Voor bier wordt dit ook wel brouwmout genoemd

Dus nogmaals, alle soorten graan (ook mais) kan worden gebruikt om mout van te maken.

Hoe werkt dit?

Thuis is dit een proces dat zeer bewerkelijk is (eigenlijk niet te doen in de hoeveelheden die je nodig hebt)

Mouten gebeurt in de mouterij.

Het te mouten graan wordt in een warme ruimte op de grond gelegd en licht bevochtigd. De graankorrel zal hierdoor ontkiemen. Tijdens dat ontkiemen worden in de moutkorrel enzymen aangemaakt die zetmeel kunnen omzetten in (vergistbare) suikers. Deze suikers heeft het plantje normaal gesproken zelf nodig om te kunnen groeien, wij willen dat niet dus dat ontkiemingsproces moet gestopt worden. Op dit moment heet de moutkorrel groenmout.

Het ontkiemingsproces moet worden gestopt. Dat noem je eesten. Dat gebeurt op de eestvloer. De eestvloer is een ruimte met op de grond miljoenen kleine gaatjes waar de moutkorrel niet doorheen kan vallen. Door deze gaatjes wordt hete lucht geblazen. Het kiempje aan de buitenkant van de graankorrel droogt uit en de verhitte mout gaat in een trommel die ervoor zorgt dat alle uitgedroogde kiempjes er af vallen. Wat je nu hebt is mout.

Als je dit thuis zou moeten doen zou dat met heel kleine hoeveelheden per keer in de oven moeten gebeuren, dat is niet te doen.

Mout met rooksmaak.

Er zijn ook peated moutsoorten, dan ruikt de moutkorrel naar rook (bijvoorbeeld turf) dan is het eesten niet met hete lucht gebeurd maar boven turfrook. Deze peated soorten worden gebruikt om sommige soorten whisy van te maken. Er zijn ook enkele biersoorten die peated mout gebruiken, denk aan de Porters.

De mout is na het eesten klaar voor gebruik.

Maischen

Om bierwort, wodka mash of whisky mash te maken moet er nog wel wat gebeuren.

De hele moutkorrel wordt door een schrootmolen gehaald die ervoor zorgt dat de moutkorrel gebroken wordt en zo de aanwezige zetmelen samen met de aanwezige enzymen met elkaar in contact komen. De geschrote mout wordt in een ketel met water gedaan en een bepaalde periode op verschillende temperaturen verwarmd. Deze temperaturen verschillen per recept maar zullen meestal tussen de 55 en 65 graden zweven. Deze temperaturen zorgen ervoor dat de enymen die tijdens het moutproces zjin ontstaan het aanwezige zetmeel omzetten in suikers. Die suikers hebben wij nodig om te kunnen vergisten. Dit verwarmen in een ketel noemen we het maischen. Nadat je volgens het recept klaar bent moet er nog gespoeld worden. De gemalen en uitgemaischte korrels moeten met heet water van een zelfde temperatuur worden schoongespoeld (bijvoorbeeld in een groot vergiet of speciaal voor dit doel bedoelde moutkorf) om zoveel mogelijk suikers uit de mout te spoelen. Dit uiteindelijke mengsel heet de wort. Dit wordt nog een tijd gekookt om nare geuren en smaken er uit te verdampen en bacterien te doden. Daarna moet snel worden teruggekoeld om infectie te voorkomen  en kan dan worden vergist. Een speciale brouwketel zoals de Grainfather is om deze reden voorzien van een tegenstroom wortkoeler. De kokende wort kan zo in minuten worden teruggekoeld naar een temperatuur van tussen de 20 en 30 graden.

Waarom kun je geen gewoon graan vergisten?

In gewoon graan dat niet gemout is zijn geen enzymen aanwezig. Het zetmeel wordt dan niet omgezet in suiker en zonder suiker kan er niet worden vergist.

Hoe kan ik gewoon graan wel vergisten?

Als je ongemout graan wilt vergisten dan kan dat door het te mengen met gemoute granen. 1 kilo gemout graan bevat voldoende enzymen om het zetmeel van 10 kilo ongemout om te zetten tijdens het maisch proces.

Ook kun je voorbewerken met enzymen uit een zakje of flesje om zetmeel om te zetten in vergistbare suikers.

Kan ik ook aardappels (ook zetmeel) omzetten naar vergistbare suikers door mout of enzymen toe te voegen?

Ja, absoluut! Sommige Wodka’s worden op deze manier gemaakt.

 
 • Geliked door
 • Lummel
 • JohnDoe
Antwoord
13 op 16 juli 2017

Heel mooi Jan, ik kan het bijna helemaal volgen. Maar ik ga dus ( beging het jargon te snappen)  me niet bezig houden met mouten. Dat koop je gewoon voor 1 euro de kilo.

 

Stap 2 ga maischen, dus de gemoute (gekochte gerst)  door de schrootmolen ( die je overigens de kop niet kost) halen. Laten we zeggen 4 of 5 kilo. Deze ga ik tot 90 minuten onder de 65 graden houden maar in hoeveel water? De bedoeling is 25  liter stookwijn te maken. 

 

En voor het spoelen gebruik ik gewoon kraanwater of het water waarin de mout heeft gelegen? Volgens mij is het water uit de kraan ongeveer 60/65 graden dus je kan gewoon spoelen in bij wijze van spreken de douche? 

Stap 3. Mengsel zo snel mogelijk koelen. Hoe kan je dat het beste doen? En dan gewoon tot 20/25 graden, gist erbij en waterslot erop? 

Forum Lid
op 16 juli 2017

Kan niet meer corrigeren, doodmoe van de spellingscontrole 

Admin
op 16 juli 2017

Leuk he leren 🙂 Gaat bijna vanzelf zo 😉

 

Ik weet de verhoudingen van het maischen en spoelen niet precies. maar je moet er rekening mee houden dat het spoelwater in je uiteindelijke stookwijn terecht komt. De verhoudingen weet ik niet precies, ik denk dat een bier of whiskymaker je dat kan vertellen. Maar je moet dus uitkomen op een resultaat van 25 liter zonder schroot. dat is dan je wort.

 

Bijvoorbeeld de geschrote mout in 15 liter water maischen en 10 liter spoelwater achter de hand houden. (nogmaals, deze hoeveelheid is een gok maar zo werkt het ongveer)

 

Ik denk als je een normale combiketel hebt je de 65 graden niet haalt uit de kraan. Maar dat zal niet zo heel precies komen.

 

Dat terugkoelen is moelijk omd at snel te doen, de bierketels hebben een wortkoeler waar dat snel mee gaat. Jij zou kunnen denken aan een kuip water waar je je ketel met 25 liter hete wort in zou kunnen zetten om snel terug te koelen.

Forum Lid
op 16 juli 2017

Is dat dan ook de reden dat de complete granifather € 1350,- of zoiets. Omdat je er dan die koeling bij hebt? 

Admin
op 16 juli 2017

De Grainfather kost 789,00 en dat is inclusief de wortkoeler. Dat is een soort dubbele slang waar de wort doorheen gepompt wordt. De slang heeft een mantel waar in tegengestelde richting koud leidingwater doorheen wordt gepompt zodat de wort supersnel terugkoelt naar en graad of 20. Dan kan de gist er bij.

 

De set van 1359,00 is de nieuwe conical fermenter die over een ander soort koeler en verwarmer beschikt. Dat is bedoeld om je wort temperatuurgestuurd te laten vergisten. Zeg maar een heel luxe alternatief voor een klimaatkast 😉 Heb je niet perse nodig hoor.

Forum Lid
op 16 juli 2017

Overigens het hete water gemeten. Na een minuut de 63 graden gezien dus dat is wel goed. 

Admin
op 16 juli 2017

Dat is goed heet, dat haal ik hier niet. Wel ideaal voor jou om snel zowel je water voor het maischen als je spoelwater op temperatuur te hebben!

Forum Lid
op 16 juli 2017

De Grainfather kost 789,00 en dat is inclusief de wortkoeler. Dat is een soort dubbele slang waar de wort doorheen gepompt wordt. De slang heeft een mantel waar in tegengestelde richting koud leidingwater doorheen wordt gepompt zodat de wort supersnel terugkoelt naar en graad of 20. Dan kan de gist er bij.

 

De set van 1359,00 is de nieuwe conical fermenter die over een ander soort koeler en verwarmer beschikt. Dat is bedoeld om je wort temperatuurgestuurd te laten vergisten. Zeg maar een heel luxe alternatief voor een klimaatkast 😉 Heb je niet perse nodig hoor.

Van Stookforum

Hahaha, dan zou ik alsnog een klimaatkast hebben. Maar serieus, ik ben echt even aan het kijken wat ik al heb en wat eventuele meerwaarde is van alleen de grainfather en het complete set. En de grainfather doet het zelfde als de t500 toch of kom ik dan met die 1359,- op je site ook niet weg. 

Admin
op 16 juli 2017

Je hebt voldoende aan de Grainfather van 789,00 mits je de vergsiting gewoon in je kunststof vaten blijf doen.

 

De Grainfather neemt het hele maischproces uit handen. Hij verwarmt je water met het moutschroot gedurende de periodes en temperaturen die jij hebt ingesteld (draadloos met een app op je telefoon) als dit klaar is krijg jij een signaal en trek je de korf met je mout omhoog en laat je uitlekken. Daar kun jij nu je spolwater langzaam overheen doorheen laten lopen. Dus geen geklooi met vergieten.

 

Nu kun je de de boel nog laten koken om het goed steriel te maken (belangrijk bij het biermaken, wat minder belangrijk bij wodka of whisky maken)

 

Nu gaat de vloeistof door de koeler en pomp je het in je vergsitingsvat. Gist erbij, waterslote er op en wachten maar 🙂 

Admin
op 16 juli 2017

De boiler van je T500 zou vervangen kunnen worden door de Grainfather, dat kost je niets extras. De boiler van de T500 wordt dan wel meestal behouden om je spoelwater in warm te maken (Spargewater heet dat voor nog meer jargon 😉 )

Forum Lid
op 16 juli 2017

Ok, begin het te snappen denk ik en de grainfather doet het zelfde als de t500. Dat zou betekenen dat deze overcompleet is of is dat niet het geval. 

Admin
op 16 juli 2017

De Grainfather kun je natuurlijk ook gebruiken als grote boiler en de deksel en de condensor van de T500 past er bovenop. In dat opzicht is het hetzelfde. Echter de Grainfather kan veel meer dan dat en is de T500 boiler niets meer dan een domme kookketel. 

 

De Grainfather kun je helemaal op temperatuur instellen maar ook op vermogen laten draaien (Dan slaat hij niet af als een bepaalde temperatuur is bereikt) De Grainfather is heel universeel wat dat betreft en de T500 boiler kan eigenlijk maar een ding. Een vloeistof heet maken.

Forum Lid
op 16 juli 2017

Hahahaha, dus de t500 blijft. Gelukkig maar. Ik moet het allemaal even laten bezinken en zal vannacht weer een paar youtube filmpjes bekijken. Nu de laatste stookwijn rum stoken, vat vullen en de hut opruimen want het rumproject heeft wel een bende veroorzaakt. 

Admin
op 16 juli 2017

Veel succes man! Ik hoor tzt wel of je denkt een Grainfather nodig te hebben 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 16 juli 2017

Mijn mening is als je een gemout of gemalted produkt koop  draai je die door de schrootmolen  hup alles in de ton water er bij 50 celcius lekker roeren net dikke brinta aflaten koelen 25 celcius aanvullen met warm water effe roeren gist erbij en klaar is klara zo had ik het gedaan met gemoute gerst je hoef het niet uit te spoelen je ben immers geen bier aan het brouwen maar een whisky mash aan het maken . Meschien heb ik het mis maar het eind resultaat was perfect.

Admin
op 16 juli 2017

Dat is zoals de whisky van Stooktv werkt. Handig  als je geen bierbrouw aparatuur bezit. 

Forum Lid
op 16 juli 2017

Dat is wat ik wilde lezen.

Ik lees namelijk wel eens vaker dat de beste whisky gemaakt word door de granen in het stookbier te laten zitten. Vergisten op een graanbed noemt men dat dan. Dus niet naspoelen maar de bostel meevergisten.

 

Vraag ik me alleen nog af hoe je dat aanpakt als het geheel uitgegist is. Het lijkt me dat er heel wat vloeistof in het graanbed blijft zitten als je de zaak afhevelt. Zonde natuurlijk. Stop je dat in een stookzak om het ook mee te stoken, wring je het uit … ?

 

Als ik kijk naar birdwatchers waar ik veel ervaring mee heb vind ik het opvallend hoeveel bezinksel er in de fles zit. Dat komt natuurlijk ook allemaal in het graanbed terecht. Als ik 15 liter birdwatchers afhevel dan heb ik krapaan 14 liter in de ketel. de rest gooi ik weg.

 

Voor de meeste whisky recepten kom ik op 3-4 kilo graan voor 15 liter stookbier. Dat is dan wel heel veel wat je weg moet gooien.

Hoe pak je dat aan ?

 

Admin
op 16 juli 2017

Hoi Quirijn, hoe ik de mash maakte kun je hier zien: https://www.youtube.com/watch?v=8lb7txZ4NGY&t=12s

 

Het filteren laat ik hier zien. https://www.youtube.com/watch?v=6IyczTfX6PM&t=52s

 

Idd veel restant in de bostel. Dat kun je laten uitlekken in een kookzak. Ik heb wel geleerd niet meer te wringen, dan komt er ook gistsmaak in je distillaat.

 

Weet wel dat toen ik deze filmpjes maakte ik minder wist dan vandaag, maar het recept is al veel gemaakt ?

Brouwmaat
op 16 juli 2017

De bostel neemt behoorlijk wat vocht op inderdaad dus ook alcohol. Wanneer je dat niet mee kunt stoken heb je veel verlies. 

 

Wat is het voordeel van de bostel mee vergisten? 

Met het spoelen, spoel je zoveel mogelijk suikers uit de bostel. Komt er genoeg gist bij de dikke laag bostel?

 

Admin
op 16 juli 2017

Het enige voordeel is voor mij dat je niet hoeft te maischen. De enzymen hebben nu veel langer de tijd om het maximale er uit te kunnen halen zonder te maischen.

 

Ik heb een percentage van 11% behaald met 5 kilo mout en 20 liter water.. het nadeel is idd dat er veel vocht in de dikke laag bostel blijft. In het begin is de laag bostel nog niet echt een dikke koek. Je kunt de emmer de eerste dagen goed walsen zodat de gist en de suikers goed met elkaar in contact komen.

 

Ik ben op dit idee gekomen omdat ik een film had gezien van een amerikaanse whiskymaker waarbij dit in het groot op deze manier gebeurde. Ik weet niet meer welke stokerij dit was maar het was een bekend merk. Ik heb het meermalen gedaan, n het komt me soms op kritiek te staan maar het werkt wel. Ik las gisteren nog dat Polderstoker het ook gemaakt had ?

Brouwmaat
op 16 juli 2017

Ik ben de laatste die kritiek zal geven Jan 😉

 

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden dus dit zal ook zeker werken. Maar dat de betere whisky’s dit zouden doen wist ik niet en ik heb het ook in Schotland nooit gezien. De wort wordt gekookt om steriel te worden (ja ook bij whisky) omdat een infectie (met bv een wilde gist) de smaak beïnvloed. Dus dat wil men niet. Het is juist de gist die voor een heel groot deel de uiteindelijke smaak bepaalt. Hier wordt vaak licht over gedacht maar maak maar eens een wort en splits die in twee gelijke delen en voeg verschillende gisten toe. Je zult verbaasd zijn.

Voor het koelen van de wordt gebruikt men een pomp en bostel door een pomp zal niet (makkelijk) gaan vrees ik. Waarmee niet gezegd is dat dit niet gebeurd.

 

Admin
op 16 juli 2017

Je hebt gelijk, gist beinvloed de smaak enorm. Daar ben ik me zeker van bewust.

 

Ik moet ook toegeven dat er bij mij niet gekookt is en ook niet gekoeld is. Dat kan een risico zijn. Nou zweven er bij mij in huis weinig wilde gisten vermoed ik, maar het zou met de mout meegelift kunnen zijn.

 

Een proef met verschillende gisten is wel een goed idee, ik wil ook graag Prestige vergelijken met still Spirits.

 

Vroeg of laat zal ik zelf toch ook aan de Grainfather moeten ?

Brouwmaat
op 16 juli 2017

Jan ik val van mijn stoel; je gebruikt nog geen Grainfather en geen T500? Zeker ook geen spargewater heater!

 

Een infectie loop je ook niet erg makkelijk op maar wilde gisten zweven overal door de lucht. Lambiek is van spontane gisting en dat wordt in heel Nederland en België gepoogd door hobbybrouwers te maken. En vaak met succes.

 

Admin
op 16 juli 2017

Haha ja ik begrijp dat je van stoel valt van dit nieuws, maar ik heb altijd geleerd dat als je in de alcoholbranche zit je niet zelf je beste klant moet worden. Ik dacht dat dat ook voor de aparatuur goldt ?

 

Als je een lambiek van wilde gisting wilt maken, laat je dan het deksel gedurende enkele uren open staan? Het moet ook de kans krijgen de wilde gisten op te vangen toch? Dat gaat dan ook wel eens mis (bederf) of niet?

Brouwmaat
op 16 juli 2017

Je laat inderdaad het deksel er af omdat je gist wilt vangen. Het ziet er vaak ook uit alsof het aan het beschimmelen is maar dat hoort er bij. Er zijn hele groepen hobby brouwers die dit doen en dan een deel van hun “Lambiek” bij elkaar voegen. Steken heet dat.

En dan laten rijpen op hout.

Forum Lid
op 17 juli 2017

Oke.

 

Ik heb nog nooit wort van graan gemaakt. Wel eens geprobeerd maar mislukt. Het smaakte niet zoet dus heb ik niet eens geprobeerd het te vergisten.

 

Wat ik ervan begrijp is dat vergisten op een graanbed de smaak van de granen goed in de moutwijn/stookbier brengt en dus ook in het destillaat.

 

Dat is zo even het enige voordeel wat ik ervan kan noemen.

En infecties heb ik ook nog nooit meegemaakt. Terwijl suikerwater hier toch geregeld een avondje staat te koelen. Gewoon in een schone fles met de stop erop.

 

Ik ben ook een tijdje bezig geweest UJSSM te maken. De afkorting staat voor Uncle Jesse’s Single Sour mash. Daarvoor moet je keteloverschot bewaren. Dat beschimmelde bij mij wel iedere keer, hoe schoon ik ook werkte. Maar met dat UJSSM ben ik gestopt. Het levert nou niet echt een fijne borrel op. Het is in feite een gewone suikerwatervergisting met wat graan (geen mout) erin die dan smaak op zou moeten leveren. Dat heb ik er nooit aan afgeproefd.

 

Ik zal nog wel eens wat mout kopen en een nieuwe poging doen. Helaas word mout hier niet in het dorp verkocht. Maak ik eerst nog wel een obstler uit wat pakken appelsap, en de bananaboatwatchers staat hier ook nog.

 

Zijn tenminste dingen die ze hier om de hoek te koop hebben. Werk aan de winkel.

 

Brouwmaat
op 17 juli 2017

Een besmetting zal niet zo vaak voorkomen maar juist bij temperaturen van rond de 40 graden in de kans op besmetting groot. Een avondje koelen met een stop erop zal de kans zeker verkleinen.

Wanneer je een wort maakt maisch je het op verschillende temperaturen en vervolgens kook je het dus ik denk dat er behoorlijk wat smaak meekomt. Ik zou zo niet kunnen bedenken waarom het meevergieten meer smaak op zou leveren maar het zou best kunnen.

 

Dat de boel bij jou is gaan schimmelen is toch dat er een besmetting heeft plaatsgevonden bij je keteloverschot na de stook. 

 

Wat je niet om de hoek kunt vinden kun je wellicht via internet bestellen?!

 

Succes.

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Even inhaken; ik heb inderdaad mout besteld bij v.d. Kooy in Jubbega, door de blender gehaald – het wordt bij mij helaas wel wat fijner dan ik zou willen (dus een schrootmolen is wat mij betreft nog een optie). Met goed heet water een nacht laten staan. Daarna is het vocht echt zoet en kan de gist er bij. Na een week afhevelen; dat lukte van geen kant (de pap is te dik voor het hevelslangetje. Ik heb met een kan de vloeistof overgegoten, door de kookzak (of welke filter dan ook). De resterende pulp heb ik in een kaasdoek gegooid en daar t water uit laten lopen in de stookwijn (dus niet gewrongen). Uiteindelijk had ik nig steeds een vloeistof met erg veel vaste deeltjes, dus ik heb alles nog een keer gefilterd met een uitwasbaar filter (en dat moet je dus ook steeds uitwassen – de moutpap doet t filter dichtslibben). Kost tijd maar gaat prima: en ik hield van ca. 24 liter in de gistemmer een goeie 15 liter ‘schone’ stookwijn over, met een goed alcoholpercentage (maar hoe hoog weet ik niet want ik kon de vinometer niet aflezen). Daaruit heb ik dik 4 liter ‘ruwstook’ gehaald (met de 10l. alembiek) en die ga ik deze week nog eens stoken en dan laten rijpen. Voor mij werkt deze methode dus, nu nog afwachten of het resultaat ook drinkbaar is…..

Brouwmaat
op 17 juli 2017

Dan heb je toch best nog wat verloren. Maar als je daar vrede mee hebt is het prima. Een schrootmolen is zeker een optie of misschien wel een aanrader. Ze worden regelmatig tweede hands aangeboden. Voordeel is dat je geen pap krijgt en dus weer minder verlies hebt.

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Nu was dit mijn allereerste stook hoor, ik stop de run misschien nog wel iets te vroeg (als t echt druppel voor druppel gaat en er dan ‘maar’ 20% in zit vind ik het wel klaar). Maar je verliest van je oorspronkelijke 24 a 25 liter wel degelijk doordat je pulp en gefilterde (natte) moutdeeltjes wegspoelt. De 4,25 liter die ik overhield had n 50-51% alcohol en daar ben ik eigenlijk heel tevreden over. Het ruikt ook prettig (iets zoetig) en ik heb goeie hoop op (uiteindelijk) een mooie whisky…. (en dan gaan we gauw weer een – andere – mout-mash opzetten)

 

Brouwmaat
op 17 juli 2017

Geen slecht resultaat toch!

Succes met de volgend mash.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 16 juli 2017

ik ben dronken en stoned maar gaat mijn steun en toeverlaat hier kletsnat. Hahahaha het blijft mensenwerk hè. 

Forum Lid
op 16 juli 2017

En toch, ik als amateur heb nog nooit bederf gehad. kon me ook nooit schelen behalve met morellensap van 2,00 per liter. Dan wordt het toch wat anders. 

 

 

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

ik ben dronken en stoned maar gaat mijn steun en toeverlaat hier kletsnat. Hahahaha het blijft mensenwerk hè. 

Van Lummel

hmm, was gisteren geloof ik inderdaad dronken zie ik nu. Maar dat project lijkt me ook interessant nu ik een grainfather heb. Dat jij er geen hebt! Maar ja sommige moeten ook werken toch? Wachten op pakjes is ook zo wat. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 juli 2017

Om nog even terug te komen op het thuismouten, wat dus erg omslachtig is, heb ik wel een idee wat mischien de moeite is om eens te proberen. Dit is een idee dat gewoon nu in mij opkomt en het zou moeten werken.

 

Het groenmout is dus graan dat net ontkiemd is alvorens het op de eestvloer met hete lucht gedroogd wordt. Op het moment dat het nog groenmout is bevat het zeer veel enzymen. Na het eesten gaat een deel van de enzymen kapot, gelukkig niet alles want dan hebben we er niets meer aan.

 

Nu dacht ik, dat het leuk zou zijn om dit eens te proberen met bijvoorbeeld dat paardenvoer uit het andere topic. Bevochtig 1  kilo graan, om het even welke soort en laat dit ontkiemen. Zodra de meeste korreltjes ontkiemd zijn schroot je 5 kilo graankorrels/paardenvoermix en de kilo zojuist ontkiemde graankorrels en ga daar een mee maischen. Het groenmout bevat meer enzymen dan droog mout, dus waarom zou dit niet werken?

 

Ik denk dat het bevochtigen van het graan op een grote bakplaat moet gebeuren en daar een vochtige doek overheen. Met enkele dagen zouden de kiempjes zichtbaar moeten zijn.

 

Wie heeft zin om dit eens te proberen? Ik denk dat dit met het paardenvoer een leuk projectje kan worden.

Forum Lid
op 17 juli 2017

Dat is wel leuk om te proberen groen door de molen ,wat ik gehoord heb dat in Rusland gooien ze het ook zo in het vat .Ik ga dit proberen Als ik ze zie kombine ga ik er meteen heen eerste is brouwgerst dan de tarwe en wat haver en rogge moet ik denk bestellen met de suikermais dan kan ik tenminste mijn 150 l vat vullen.

Forum Lid
op 17 juli 2017

ik bedoel 100 litervaatje

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 juli 2017

Lummel, heb je je ketel al uitgepakt? Nu kun je aan je wodka project beginnen!

Brouwmaat
op 19 juli 2017

Volgens mij zit er maar te kijken en denk: “wat heb ik me nou weer aan laten smeren” 🙂

 

Forum Lid
op 20 juli 2017

Hahahah dat heb je goed. Ga zo uitpakken. Maar eerst een biertje voor kalmte en rust  maar lukt het mij dat ding aan de praat te krijgen dan kan iedereen het

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2017

Tip voor mensen die toch zelf mout willen maken van gerst, kan dit wel een handige tool zijn.

Stockli Dehydrator er zijn meerdere merken en ook maten.

Klikkerdeklik

of zoek op google op Dehydrator of natuurlijk alieexpress

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2017

Je kan het ook in de oven doen of in een kussensloop dicht binden en in de was droger of nat door de gehakt molen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 juli 2017

Heeft u daar echt ervaring mee Pinodestoker ?

 

Mijn ervaringen zijn bij eenmalige expirimenten gebleven. Ik heb wel eens een moutwijn geprobeerd te maken. Dat mislukte. U kunt het hierboven nalezen, en ik zal u graag mijn ervaringen na-vertellen mocht u erop staan.

 

Het heeft

 – in mijn opzicht –

allemaal te maken met hoe makkelijk de grondstoffen in uw naaste omgeving te verkrijgen zijn. Als u een dure grondstof via het internet bestellen wilt – en kunt –  dan is dat allemaal prima natuurlijk, maar telt dat voor mij niet mee onder het kopje “makkelijk om te doen”.

 

Niet iedereen kan zich een 15 euro verzenkosten veroorloven voor een 14 euro aan gist.

Niet iedereen kan zich een 35 euro verzenkosten verzenkosten veroorloven voor 25 euro aan mout.

 

Het probleem wat u volgens mij over het hoofd ziet is de verkrijgbaarheid aan mout. (Hoofartikel van dit onderwerp).

 

Hier in het dorp kan ik de meeste granen wel bekomen aan prijzen die brouwshop concurrentie aandoen. Maar gemounte granen … ?

Nee,

dat hebbuh we nie. En dat in een winkel waar ik zoveel gerst, tarwe, gerst, haver, en noem en maar op kan kopen. Hoeveel kilo wil je hebben … ?

Mout hebben zij niet.

En dan woon ik nog in een dorpje waar we ook nog een bakker hebben. De bakker zelf heb ik nog nooit gesproken, maar de meisjes in zijn winkel die kijken me echt aan alsof zij water zien branden hoor. Het zijn dezelfde meisjes die al naar een Tarvo (moutbrood) grijpen als ik de deur maar opendoe.

 

 

 

 

Dus zo makkelijk ligt het allemaal niet.

Of misschien ook wel als u een kilometertje of 60 kunt autorijden voor een halfje mout. Die luxe heb ik echter niet …

 …

 

Forum Lid
op 21 juli 2017

 

Ik vond het eigenlijk best makkelijk Quirijn, ik heb nu twee keer mout besteld bij ‘van der Kooy – Jubbega’ en die hebben niet alleen ruime keus maar rekenen per zending maar een 6 euro aan verzendkosten. Als je 30 kilo zou bestellen dus twee dubbeltjes per kilo aan verzendkosten (en daar kun je dan 6 keer van stoken. Juist omdat je in winkels soms ofwel de hoofdprijs betaalt of ondeskundig (en vooral heel jong) personeel tegenover je hebt is internet voor mij vaak een verrassend effectief alternatief.

Forum Lid
op 21 juli 2017

Heel veel webwinkels bieden vanaf een bepaald bedrag gratis verzending aan.

Stookwinkel al vanaf 10 euro als ik me niet vergis, maar Jan heeft geen mout dus mss een slecht voorbeeld.

Brouwmarkt bied gratis verzending aan vanaf 70 euro, mocht je eronder zitten is de verzending maar 4 euro

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 augustus 2017

Ik gooi deze even opnieuw omhoog, Pino gaat zelf mouten, dus Pino, kom dr maar in!

Brouwmaat
op 8 augustus 2017

Daar ben ik ook wel benieuwd naar.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 9 augustus 2017

Ik heb het bij wodka maken van graan zonder suiker geschreven want daar ben ik mee bezig.

Admin
op 9 augustus 2017

Oke, mocht het mouten allemaal goed gaan, zou je dan hier ook een verslagje willen maken? Dan houden we de mout facts bij elkaar ?

Forum Lid
op 10 augustus 2017
Forum Lid
op 10 augustus 2017

Maandag ben ik begonnen met het mouten van tarwe. Eerst heb ik de tarwe een halve dag laten weken in water zodat ze zich helemaal vol konden zuigen en het overige water af gegoten en vervolgen uitgespreid over een dik laken en afgedekt . 2 keer per dag wordt het door elkaar gehusseld en mocht het droog worden sproei ik er water over heen . Als over een paar dagen de kiem op het punt staat om uit de korrel te komen   (dit kan je zien door de korrel aan de bolle kant open te breken en kan je de kiem zien zitten)   is het tijd om te schroten of drogen ,ik ga het niet drogen zo door de schrootmolen in de kookpot om de warmte behandeling te ondergaan uit te spoelen en het grove spul in een zak doen en ook in het gist vat gooien.

Forum Lid
op 11 augustus 2017

Dit is wel het uiterste uit de hobby halen,…. leuk om te lezen Pinodestoker..

Als je dit achter de rug hebt ben je natuurlijk wel gelijk dé ervaringsdeskundige hier op het forum..  🙂  

grt DB

 

Admin
op 11 augustus 2017

Langzaam aan ontstaan hier iconen met hun eigen specialiteiten, Pino de Rumstoker, ChrisV de Fruitstoker, Lummel de allesstoker die alles meteen groot aanpakt etc…. Leuk man!!!

Forum Lid
op 26 augustus 2017

jaja, Jan we zijn er maar druk mee. De ultieme test. Ben nu 99 minuten 4,5 kilo gemout gerst op 65 graden aan het maischen in de Grainfather en dan ga ik het meten. Dan doe ik straks exact het zelfde en gooi er 2,5 kilo schoon gerst bij (Duivenvoer, nog geen 11,- 25 kilo ) en dan meet ik weer de sg  

 

spannend op niet?

 

Admin
op 26 augustus 2017

Idd spannend! Leuk vooral. Hoelang laat je het ongemoute duivenvoer mee maischen? Wordt het niet tijd het er nu bij te doen?

 

Ik heb ook een zak van 25 kilo whiskymout 10 ppm staan nu. Maar moet eerst 3 projectjes afstoken voor ik daar aan ga beginnen.

 

Heel veel succes, ben erg benieuwd!

Forum Lid
op 26 augustus 2017

Nee deze draait nu zonder extra gerst. Dat is de grap en straks doe ik het met 2’5 kilo gerst meer maar dan ongemout. Dus 7 kilo en dan meet ik van beiden de sg. Hoeveel heeft het duivenvoer aan suikers opgeleverd? 

 

Forum Lid
op 26 augustus 2017

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 augustus 2017

28 liter mash sg 1062, potentieel bijna 8% volgende keer exact het zelfde alleen 2,5 kilo gerst erbij. Ben heel benieuwd 

Admin
op 26 augustus 2017

Mooie test! Ben ook heel benieuwd hoeveel de enzymen uit je mout uit de ongemoute gerst kunnen omzetten naar suikers. Leuk zo’n hobby dagje! Ik ben ook bezig ?

Forum Lid
op 26 augustus 2017

De gerst is overigens kut te malen, krijg hem nauwelijks kapot in de molen ben nu een kwartiertje een kilo aan het stomen ben benieuwd of ze dan breken.  Zo niet ga ik desnoods 2 keer 99 minuten maischen, kan het schelen de Grainfather doet toch zijn werk. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 26 augustus 2017

Inmiddels loopt het waterslot van de batch van 3 uur geleden een heel klein beetje met stills wodkagist, dus dat komt goed. Is 29 liter geworden hoop dat het vannacht er niet overheen gaat. Dus 29 liter sg 1062 en  ik ga over een half uurtje de 4,5 kilo mout met ongeveer 2,5  kilo  gerst overpompen. Heb alleen deze keet 19 liter water gebruikt voor het maischen dus heb eigenlijk maar 11 liter voor het spoelen anders kom ik weer veel te ver boven de 25 liter uit. We zien het zo wel.

Forum Lid
op 26 augustus 2017

Kut kut kut kut kut, alle moeite voor niks, weer een sg van 1062. Gerst alleen doet dus niks. 

 

Forum Lid
op 26 augustus 2017

Hoy,

Ik heb het nog niet geprobeerd alleen maar van te lezen.

je moet bij uwe ongemoute graan een 1 – 2 Kg gemoute graan doen voor de enzymen voor de omzetting van suikers.

grts. 

Forum Lid
op 26 augustus 2017

Heb ik gedaan, 4,5 kilo en het gerst deed niets. Hoewel, hoe raar is dit, heb vandaag dus 2 keer 4,5 kilo gemout gerst gedaan en de 2e keer dus met 2,5 kilo gerst erbij. Zelfde sg namelijk 1062 . Zonder de gerst duurde het een paar uur voor hij ging gisten, die met gerst in 10 minuten  ik lieg niet zie foto

 

Brouwmaat
op 26 augustus 2017

In de Still Spirits gist zitten ook enzymen dus ik ben benieuwd naar het percentage aan het eind van beide vergistingen.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
18 op 26 augustus 2017

Ik ben nog druk bezig  met mouten 2x perdag doorhuzelen en kijkeken of het kiemt er zitten nu wortetes aan en ik denk dat ze tegen het kiemen aan zitten dus zou ik morgen kunnen schroten en het heeft lang geduurd als ik tarwe heb gezaaid kan het met twee weken boven staan en ik ben al 3 weken bezig dus ik denk dat ik een te dikke laag had 4cm dus de volgende keer maar een laag van 1 cm .

Forum Lid
op 26 augustus 2017

Ik ga toch beide verstoken nu wil ik het weten ook. En de volgende keer maar gemout graan van een € 1,- de kilo. Het is de moeite niet waard om zelf te mouten. 

Forum Lid
op 26 augustus 2017

Nee het is een hoop werk en schiet niet op maar toch leuk en maar weer afwachten wat het resultaat wordt.

Forum Lid
op 29 augustus 2017

Vandaag de tarwe maar in de zon laten drogen want de tarwe vochtig schroten gaat niet er kwam stopverf uit en het ging loeizwaar  met geweld naai je een ezel en met nog meer twee zeg maar.Morgen maar schroten en een warmte behandeling en in het vat.Ik heb eergister een proefje gedaan met halve kilo tarwe en een warmtebehandeling gedaan 1uur 55 graden en een half uur 85+-en langzaam afgekoeld en vervolgens de vloeistof gemeten met de oechslemeter en die gaf 1080 aan en dat wordt denk ik 10% in het gist vat.

 

Admin
op 30 augustus 2017

Leuk project Pino, ziet er goed uit!

 

Is het uiteindelijk goed droog geworden in de zon?

Forum Lid
op 30 augustus 2017

Ja droog genoeg om te schroten het vocht gehalte is nu schat ik 25 % het krummelt goed door de molen.

Forum Lid
op 10 september 2017

de amylase  in de kiemen hebben goed hun best gedaan en de tarwe was van goede bak kwaliteit had een hecto liter gewicht van 80 dus kan er veel meel omgezet worden in suiker. Resultaat 35 liter stookwijn met 12%alc met alleen tarwe.

Forum Lid
op 25 september 2018
Forum Lid
op 25 september 2018
Forum Lid
op 25 september 2018

5 kg.Whiky mout schroten .

23 l . Opwarmen 60 min – 65.c 

              ,,            60 min 75 .c

              ,,            30 min 85 .c

afkoelen tot 25 .c Uniebrew Whiky gist er bij en na een uur was het volop aan het gisten.

Forum Lid
op 25 september 2018

s.g. 1050 . 3 kg suiker opgelost en toegevoegd . s.g. 80

Forum Lid
op 25 september 2018

1080 ?

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Hoeveel stookwijn heb je hier uitgehaald?
En ben ook benieuwd naar de hoeveelheid ná stoken.

Ik haalde 4 liter stookwijn, (uit de whiskymout in de blender) vond dat ik vergelijk met mijn suikerwash nogal weinig.

Brouwmaat
op 15 oktober 2018

Wanneer je mout gaat vergisten heeft de opbrengst ook te maken met de manier van maischen. De ene maischmethode is de andere niet en de ene zal meer onvergistbare suikers opleveren dan de andere. Mout vergisten of suiker vergisten is appels met peren vergelijken. Het rendement van mout is veel lager dan dat van 100% vergistbare suiker. Je kwaliteit is echter veel beter dan enkel suiker vergisten. Het zijn keuzes die je maakt.

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Vanuit een filterzak het ik 15 lieter schone stookwijn gekregen en daarna weer aan het gisten gekregen na toevoeging van rietsuiker en roggebrood en daar heb ik ook weer 15 lieter schoon gekregen en dat staat nu te klaren .

Forum Lid
op 15 oktober 2018
Forum Lid
op 15 oktober 2018

Het verslag over het geheel komt na het stoken.

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Toen het SG 1000 was heb ik met een glazen vino meter gemeten maar die gaf 24 % aan , hoe kan dat , heb ik nog niet eerder meegemaakt .

Brouwmaat
op 15 oktober 2018

Wanneer je van 1.080 naar 1.000 bent gegaan heb je 10,5% alcohol. Vinometer is niet zo betrouwbaar.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 oktober 2018

De rest mout weer laten gisten na 3 kg suiker erbij te hebben gedaan , weer 15 lieter , maar helaas de fles uit mijn handen laten glippen en daar was de vrouw echt niet blij mee . ????

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Mij is wel eens een vat overgelopen in de winter,had ik bij de verwarming gezet,resultaat pers naar de knoppen,maar Adriana niet kwaad,was die pers al lang moe,???

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren