Water in alcohol of andersom ?

Geupdate op 2 oktober 2019 in Stooktips
46 op 11 maart 2018

Ik heb nu al diverse keren op Russische websites gelezen dat als een beginneling bij het verdunnen van de alcohol “water in de alcohol” doet i.p.v. “alcohol in het water” dat ze uit hun dak gaan, absoluut not done dus.

Weet iemand iets af van dit gegeven ?, het heeft iets te maken met een chemische reactie…

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 12 maart 2018

Bij het verdunnen van een sterk zuur of loog is dit heel belangrijk. Bij alcohol kan ik het me niet zo goed voorstellen.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 maart 2018

De kans dat je drank troebel word is dan minder.

Forum Lid
op 12 maart 2018

Weer wat geleerd

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 12 maart 2018

Ga dit zeker eens proberen !

 

Forum Lid
op 12 maart 2018

Ik gooi altijd water in de alcohol.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 12 maart 2018

Ik heb het een beetje verder uitgezocht:

Als je water in alcohol giet, krijg je de volgende reactie:
CH3CH2O- + H2O → CH3CH2OH + OH- waarbij je ziet dat water als zuur reageert door het afstaan van een H+.
De ionen OH vormen een onstabiel peroxide en H +, OH- en CH2-koolzuur en vormt daarbij azijn tot ketonen.
De eenvoudigste keton-verbinding is aceton.

Mijn vraag is eigenlijk waarom de russen hier zo fel over zijn…

Iemand verstand van chemie ?

Forum Lid
op 12 maart 2018

Het troebel worden komt,door of olie of themp.veschil water drank,of te veel verdunt,of slecht water met veel kalk.als ik water bij de alcohol gooi blijft die mooi helder en is beter de alc.te meten.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 10 september 2019

“Als je water in alcohol giet, krijg je de volgende reactie:
CH3CH2O- + H2O → CH3CH2OH + OH-”
Nee want ethanol heeft een pka van 15,9.

Forum Lid
op 10 september 2019

Wat is CH2-koolzuur?

Ik kan me ook niet voorstellen dat er erg veel koolzuur in destillaat zit. En trouwens ook niet veel azijn. In verdunwater kan wat koolzuur zitten, maar toch ook weinig azijn.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 19 juni 2018

Het gaat bij de russen om wodka en kraan/regen/rivier water. Oliën en zuren spelen hier geen rol maar de opgeloste mineralen in het water. Mineralen lossen wel op in water en niet in alcohol.

Als je gaat verdunnen en het water bij de hoog % alcohol doet komt het mineraal rijk water in de alcohol. de mineralen slaan neer.

Doe je het andersom. Dan verdun je dus het water met alcohol. Dan blijven de mineralen in het water opgelost.

 

Forum Lid
op 20 juni 2018

In Roemenie gebruiken we water uit de put,waar ik kom zit er veel kalk in het water,maar op ander plaatsen ijzer,en nitriet zijn veel buiten wc’,en aan huis veel vee ,dus de ontlasting van dieren en wc kunnen in je putwater terecht komen,het kraanwater is ook van slechte kwalitijd.dus gebruiken we daar bronwater.ik denk dat in Rusland het water niet veel beter is,hier in Limburg hebben we goed drinkwater,is geen gezuiverd rivier water,dus ik heb hier geen problemen,ik laat het water wel op de zelfde temph.komen als de alc.

Forum Lid
op 20 juni 2018

ik ben veel in rusland geweest met de truck en ooit geweten :wij vroegen water bij het eten en kregen een karaf water later vroegen we er nog een omdat het goed smaakte en ik ging kijken waarom die naar buiten ging en die haalde het water gewoon uit een riviertje !!! dit was ergens begin ’90

 

Forum Lid
op 20 juni 2018

juist ook nog mijn vers gebrande vodca aangelengd met water en geen probleem ! water staat wel enkele dagen in dezelfde kamer waar ik stook dus zelfde temp.

 

Forum Lid
op 20 juni 2018

Ik ben in de Oekraine en Baltische Staten geweest maar volgens mij zuiveren ze kraanwater niet of heel slecht. Elke kraan had destijds een een eigen filter wat weer zo weinig werd vervangen dat je er nog niet uit kon drinken. Was ook ergens in de jaren 90. 

Forum Lid
op 10 september 2019

Ik heb deze middag mijn pastis van 90° gelengd met water tot 47° en deze is troebel gekomen , niet blind geslagen zoals je water zou toevoegen in je glas.

Ik heb gemengd met flessen water , zou dit nog uitklaren ? moet wel nog de kruiden uit filteren.

Is de eerste keer dat ik dit meemaak , gebruik anders kraanwater

Forum Lid
op 10 september 2019

blindslaan kan komen door stolen van etherische oliën toevoegen van wat alcohol wordt het weer helder .
Is dit niet het geval dan komt het meestal door hardheid van het toegevoegde water.
in hard water zitten zouten die in water oplossen . o.a. Calcium en Magnesiumzouten .
Als we alcohol mengen met hard water kunnen deze neerslaan als Calcium , magnesiumsulfaat en – Bicarbonaat. deze zijn niet langer oplosbaar en blijven als grijze waas zweven en is vaak erg lastig uit te filteren .
Je kunt proberen met papier filter een aantal keren doorgieten .
Lukt dit niet kun je een klaringsmiddel als vislijm , eiwit of magere melk gebruiken . Na enkele dagen is de likeur helden en kun je het van de bezinksel afhevelen of het filteren

Forum Lid
op 10 september 2019

Dank voor het antwoord , denk dat het hardheid van het water is want zoals je zegt is het een grijsachtige waas en niet zoals je water toevoegt in je glas bij de Pastis.

Dit is het water die ik heb toegevoegd en als ik me niet vergis is het de tweede keer dat ik dit tegenkom met dit water en wat nog vreemd is , dat het mengsel warm was voelde onmiddellijk dat het niet normaal was temperatuur gemeten en was 28° dit was warmer dan het water en de alcohol apart gemeten.

 

Forum Lid
op 10 september 2019

probeer eerst paar x te filteren door papier .
lukt dit niet een beetje vislijm erdoor roeren en daarna filteren .

Forum Lid
op 10 september 2019

Ik ben al volgend op een vraagje gekomen: helpt het ook als je hard water wat je wilt gebruiken eerst kookt?

Forum Lid
op 10 september 2019

helpt wel maar let op dat het koud genoeg is bij toevoegen .

Forum Lid
op 10 september 2019

Dat bij mengen van sterke alcohol en water het mengsel warmer wordt, is heel normaal. Het wel 6 graden schelen. Dat komt omdat een alcohol-water-mengsel samentrekt. 1 liter alcohol plus 1 liter water is minder dan 2 liter drank.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 10 september 2019

Ik giet altijd eerst alcohol in de drankfles en dan (kraan)water. Nooit problemen.

Forum Lid
op 10 september 2019

Ik las “ooit ergens” dat je dan moet zorgen dat de alcohol percentage minimaal 37 % is, dan verdwijnt de waas.

Forum Lid
op 11 september 2019

Ah, dat kan het zijn: ik ga nooit onder de 40 %.

Overigens: lees jij Russisch? Ik wou weer eens op zoek naar informatie over de kleine bijvaatjes die ze gebruiken om vuil op te vangen. Boosters, worden ze hier ook wel genoemd. Maar ik ken het Russische woord daarvoor niet, dus kan niet zoeken.

Vertalen doe ik via google, dat gaat al is het bij vlagen erg vermakelijk.

Crew member
op 11 september 2019
en dan (kraan)water. Nooit problemen.Van Kees22

Tip van Robbert: gebruik vers (gekookt) regenwater.
Roetdeeltjes verontreiniging heb ik zojuist nog gemeten en is in
vers regenwater 025 (!) ppm. Kraanwater gaf 272 ppm.

Forum Lid
op 11 september 2019

Bij mij komt het niet omdat het onder de 37 % zit want hij is 46 %

Zal zijn zoals Robbert zegt , komt door het harde water

Heb nu 4 tal keren gefilterd door keukenrol en is heel wat uitgeklaard en heefd niet meer die grijze kleur , is nog niet wat het moet zijn maar kan er mee leven en als je aanlengt met water slaat hij mooi blind zoals het hoort te zijn met de goede kleur .

Forum Lid
op 11 september 2019

Kees22 , die ” vuilvangers ” zijn paar verschillende methodes voor maar ik vermoed dat jij bedoeld als een rectificatie ketel . maar ingericht dat de damp langs soda water of natrium bicarbonaat word geleid .

Crew member
op 11 september 2019

Meer info over bovenstaande experiment, <klik hier>.

Crew member
op 11 september 2019

Tip van Robbert: gebruik vers (gekookt) regenwater. Roetdeeltjes verontreiniging heb ik zojuist nog gemeten en is in vers regenwater 025 (!) ppm. Kraanwater gaf 272 ppm.

Van Nimrax

Ik weet niet hoe jij dat meet Nim maar regenwater bevat toch wel meer ongewenste stoffen die je niet wilt drinken.

Conclusies

Opgevangen regenwater is schoner dan oppervlaktewater, maar zeker niet schoon. Neerslag bevat meestal (lage) concentraties ionen, maar ook organische microverontreinigingen, zoals pesticiden en PAKs kunnen voorkomen. Microbiologische verontreiniging door vervuiling van het oppervlak vormt het grootste gevaar bij gebruik als drinkwater. Bovendien bevat het opgevangen water vaak hoge concentraties metalen. Wel is regenwater vrij van bijvoorbeeld medicijnresten, verzorgingsproducten en zoetstoffen. Welke verontreinigingen precies voorkomen en in welke concentraties, is sterk afhankelijk van de specifieke omstandigheden op een locatie.

De oppervlakte van Nederlandse daken is gemiddeld 60 m2. De hoeveelheid regenwater die hierop kan worden opgevangen dekt slechts een klein deel van de waterbehoefte van huishoudens: indien al het regenwater zou kunnen worden opgevangen maximaal 54% van de waterbehoefte van een gemiddeld huishouden (2,2 personen). Indien echter rekening wordt gehouden met de runoffcoëfficiënt en first-flush komt men uit op ongeveer 25%.

Het wordt afgeraden om drinkwater per huishouden te produceren. Enerzijds kan er niet voldaan worden aan de watervraag, maar veel belangrijker nog is dat de (microbiologische) kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Waar drinkwaterbedrijven uitgebreide monitoringsprogramma’s hebben, is dit op kleine schaal op dit moment nog zeer duur. Eenvoudige sensoren om de kwaliteit te monitoren zijn nog niet beschikbaar. Tenslotte zijn de kosten voor drinkwaterzuiveringssystemen voor individuele huishoudens zeer hoog.

Concepten zoals in België, waar regenwater wordt opgevangen en gebruikt als huishoudwater, blijken ook duur te zijn. In deze berekeningen zijn bijkomende voordelen, zoals het ontlasten van rioolwaterzuivering en minder waterschade op straat in het geval van piekbuien, echter niet meegenomen.

Het opvangen van regenwater van al het verharde oppervlak op wijk- of buurtniveau en transport naar een centrale lokale zuivering voor de productie van drinkwater lijkt wel mogelijk. Vervolgens kan dit water via het reguliere net naar de huizen worden getransporteerd. Het is waarschijnlijk wel duurder dan het huidige, centraal geproduceerde drinkwater. Een voordeel is dat het drinkwaterbedrijf verantwoordelijk blijft voor de kwaliteit van het geproduceerde water. Het transport van het drinkwater via het reguliere net naar de klanten heeft als voordeel dat te lange verblijftijden in het leidingnet worden voorkomen. Economisch voordeel van dit systeem zou vooral kunnen zitten in afkoppeling van het regenwater van het riool en een kleinere kans op schade door overstromingen tijdens piekbuien.

Crew member
op 11 september 2019

Interessant!

Crew member
op 11 september 2019

Zeker interessant temeer omdat ik gisteren nog las dat Nederland de meest vervuilde lucht heeft. Ik ben blij dat ik niet meer dagelijks op de weg zit en fijnstof aan het inademen ben.

Crew member
op 11 september 2019

Scootertjes met ultramicro fijnstof schijnen copd en astma patiënten heel hard op te gaan… Maar nu woon ik in een relatief schoon gebied, kust Den Helder maar ook hier, als je een luchtfilterhoes waar buitenlucht door wordt aangezogen van wit naar bruin/zwart ziet gaan dan hoef je helemaal niet meer te roken om aan je dagelijkse portie ingeademde gif ellende te komen.

Crew member
op 11 september 2019
Forum Lid
op 11 september 2019

Ik woon in de buurt van Rotterdam onder die pijpen van de Shell, als je hier in de regen loopt ben je binnen de kortste keren blond. Overigens zegt Shell dat alles over waait en pas bij Breda neer slaat.

Forum Lid
op 11 september 2019

Gelukkig hebben we regen nu . Door regen verminderd fijnstof aanzienlijk !

Crew member
op 11 september 2019

Overigens zegt Shell dat alles over waait en pas bij Breda neer slaat.

Van RuMo

Oh gelukkig maar hahaha. 

Forum Lid
op 11 september 2019

Erik, je verbouw die bio mout toch niet in je achter tuin, kan geen kwaad dus.

Forum Lid
op 11 september 2019

Ga dat overigens wel eens proberen dat alcohol bij water, in plaats van andersom. Zo veel moeilijker is dat niet. En alle beetjes helpen om een goede drank te krijgen.

Crew member
op 11 september 2019

Nee dat niet maar nu wordt ik misschien weer blond 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 september 2019

‘Grondwaterbronnen van Nederlands drinkwater steeds meer vervuild’
Dus naast de mineralen die in grondwater zitten die de alcohol zoals de magnesium zouten die al jaren bekent staan ons alcohol te vertroebelen . Dus nog meer moderne problematiek :
https://nu.nl/binnenland/5991493/grondwaterbronnen-van-nederlands-drinkwater-steeds-meer-vervuild.html

 

Forum Lid
op 12 september 2019

Jammer dat het punt van dat de standaard mineralen in grondwater en leidingwater die echt invloed hebben op de drankkwaliteit nu overschreeuwd word door de milieu problemen discussie .

Er zijn sowieso overal haken en ogen aan .
we kunnen ook weer zeiken over kosten van reinigers van water en extra gas en elektriciteit ervoor nodig .
ja jammer dan ! hobby kost geld als je wil bezuinigen moet je geen hobby beginnen .
Ik heb zelf net water ontharders aangeschaft . kost geld . je heb het er voir over of niet .

Crew member
op 12 september 2019

We zijn ons milieu en onszelf langzaam aan het vergiftigen Robbert. Onder andere meststoffen en bestrijdingsmiddelen zijn daar de grote boosdoeners van. Verstandige keuzes maken.

Forum Lid
op 12 september 2019

Ja Erik anticiperen op de situatie .
En vanwege ook uitgestrektheid van land zal dat ook voor de een anders zijn dan de ander .
Dat vergiftigen gaat wel door zolang het maken van geld overheerst .
Wanneer winsten minder worden worden op andere gebied de marche en tolerantie aangepast want echt problemen aan te pakken kost meer .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 oktober 2019

Ik dacht dat dit met het verschil in dichtheid te maken had..
Als je alcohol op water schenkt zou het ‘drijven’ en het zwaardere water grotendeels op de bodem blijven. Wanneer je water op alcohol schenkt, wilt het zwaardere water zakken, waar het zich gaande weg al mengt met de alcohol. Hierdoor zou je wat sneller een percentage kunnen aflezen.
Echter, dat is mijn theorie. Heb ook geleerd altijd de alcohol te verdunnen met water, en niet het water te versterken met alcohol. Het is immers ook ‘verdunnen’😅

Forum Lid
op 2 oktober 2019

Ja, daar heb je een argument. Ik heb tijdens een feestje wel eens alcohol van 80 % op spa of sevenup gegoten en dat bleef inderdaad drijven.

Maar bij verdunnen schud ik de fles altijd grondig door elkaar, want het duurt even voor de menging goed is. Scheelt ook in de smaak.

Crew member
op 2 oktober 2019

En zo hebben meerdere verschillende volgordes potentieel weer absoluut invloed op geur,smaak en karakter van het eindresultaat. Ook al is mij ook eerder (met klem door een laborant en mijn scheikunde leraar)-> geadviseerd om water bij de wijn (alcohol) te doen en niet andersom.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren