Waterverbruik door stoken

Geupdate op 8 februari 2019 in Mijn installatie
36 op 23 januari 2019

Net de afrekening gehad van het water. Ik heb 33 m3 minder verbruikt dan vorig jaar. Dit komt helemaal op het conto van stoken met de t500. Het verbruik is veel minder dan stoken met een ketel. Heb ik de tuin nog gesproeid ook. Helaas elektriciteit/gas al met al wel € 550,- per jaar omhoog. 

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 23 januari 2019

Ik heb een kunststof vat gevuld met water en daar een vijverpompje in die het rondcirculeert .
100 l is voldoende om hele stook te kunnen koelen . volgende dag is weer koud genoeg om weer te stoken met zelfde koelwater
Ik gebruik 1 gasfles vulling voor 12 x distileren .
+gemiddelde 6 bakken koffie tijdens een overhaal

Forum Lid
op 24 januari 2019

Ik hetzelfde systeem. 2 regen tonnen, 300 liter alleen water en 120 liter met spiraal voor de koeling. Ook in de zomer voldoene capaciteit om te koelen. Gas, geen idee omdat ik hetzelde vlammeke ook gebruik voor de brouw van bier. Koffie ook veels te veel inderdaad haha

Forum Lid
op 24 januari 2019

Elektrischiteit voor de easybrew even buiten beschouwing gelaten. Die voel ik ook wel hahaha

Forum Lid
op 4 februari 2019

Mocht het koelwater toch te warm worden dan wat 1,5 liter bevroren frisdrank flessen water in een soort terugloopbak naar je vat leggen en daar je terugvoer langs laten lopen. Die flessen blijven makkelijk 8 uur (of veeeel langer immers hoe meer hoe beter) goed koud.

Forum Lid
op 5 februari 2019

@Robbert, hoeveel liter per uur of per minuut gaat er dan door jou systeem op hoe lang stoken?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 23 januari 2019
Helaas elektriciteit/gas al met al wel € 550,- per jaar omhoog. Van Lummel

Zelfde contract als vorig jaar of over gestapt naar een nieuwe met daarbij alle verhogingen?

Voor € 550,- kan je wel 600 m3 uit je kraan tappen..

Forum Lid
op 23 januari 2019

Nee nog niet overgestapt maar Eneco is wel de duurste heb ik begrepen dus dat ga ik wel doen. Als ik tenminste zin kan maken want heb helemaal geen zin in dit gekut. maar ja daar speculeren ze op de honden. 

 

maar ik weet niet hoe het in Vlaanderen is maar hie is energie krankzinnig omhoog gegaan voor het klimaat.  gemiddeld 350,- per gezin. Krankzinnig. 

Forum Lid
op 23 januari 2019

Dan komt je automatisch in de duurste groep terecht, bij Eneco zeker. Als er iets makkelijk is dan is het wel overstappen..

Forum Lid
op 23 januari 2019

In Vlaanderen ook heel duur hoor, en water nog veel duurder dan in Nederland. Dus stook ik op propaan gekocht in Frankrijk, en water doe ik ook met 2 100l tonnen met een pompje… en het water laat ik zo snel mogelijk circuleren, en aan de uitloop is het max 25gr…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 23 januari 2019

Ik gebruik meestal helemaal geen koelwater, hoogstens een paar liter om lappen nat te maken.

Ik stook wel heel langzaam en je zou verwachten, dat dat meer gas kost dan snel stoken. Maar ik heb het een keer uitgeprobeerd en het scheelt vrijwel niks.

Forum Lid
op 23 januari 2019

Ik gebruik regenwater,altijd twee vaten van 200 ltr.daarna gaat het naar de plantjes.en de vaten regenen weer vol.goed voor milieu en beurs.ok water is niet zo duur maar als je het gratis krijgt.

Forum Lid
op 23 januari 2019

Ik gebruik meestal helemaal geen koelwater, hoogstens een paar liter om lappen nat te maken.

Ik stook wel heel langzaam en je zou verwachten, dat dat meer gas kost dan snel stoken. Maar ik heb het een keer uitgeprobeerd en het scheelt vrijwel niks.

Van Kees22

Kees, ik ben a-technisch en wat ik ga schrijven is vast dom in de ogen van techneuten maar weet zeker dat er meer mensen zijn die dit is opgevallen. Nogmaals weet niet of we over het zelfde praten, maar als ik turbo stook begint deze bijv. op 86 graden in de ketel te lopen. Stook ik kirsch met 6 procent begint de ketel pas te lopen bij 96 graden (pin me er niet op vast) nou is mijn vraag: Volgens mij maakt het niet veel uit qua energie of je 20% stookt of 6% want met 6 procent ben je veel eerder klaar. Dus minder energie en minder water. 

 

Kan het niet beredeneren maar wel ondervonden. Heb altijd gedacht dat 6% alcohol duurder stoken is. Is dag wel zo? Maar hier zitten mensen die dat  kunnen uitleggen. Ben benieuwd. 

Forum Lid
op 23 januari 2019

86 graden komt overeen met 29 % in de vloeistof, 96 graden met 6 %. Volumeprocenten, dan wel.

Destilleren is het uit elkaar plukken van water en ethanol en dat kost energie. Alleen al om de samentrekkingsenergie (de vrijkomende warmte bij het mengen van alcohol en water) te overwinnen. Logischerwijze kost het meer energie om weinig alcohol uit veel water te halen dan om meer alcohol uit minder water.

Ik heb me het vaker afgevraagd welke route het minste energie kost. Ik heb een serie suikerwijnen op stapel staan en zal eens kijken: een simpele ketel, een langnek, een ketel met bijvat: alles van 10 % tot pakweg 50 % zonder tussentijds verdunnen. Uiteraard vanuit een gelijk begin- of naar een gelijk eindvolume.

Maar eerst even de mispels nog afwerken, denk ik.

Forum Lid
op 23 januari 2019

je kunt het laatste kleine beetje alcohol uit grote hoeveelheid water halen door dehydratie .Kees22 Dat is te doen met zeer weinig energie maar met gebruik van enkele simpele toevoegingen .
(Ik vind dit niet de plaats om dit proces uit te leggen .
Daar is iets zorgvuldigheid bij nodig .
Er zouden nieuwsgierigen kunnen experimenteren wat ik niet altijd verstandig vind .)

Forum Lid
op 23 januari 2019

Je bedoelt andersom, denk ik: de laatste resten water uit alcohol halen.

De techniek zelf kost misschien weinig energie, maar je zult zien dat het maken van de benodigde grond- en hulpstoffen dan weer heel moeilijk is. Of het risico is te groot.

Je kunt water ook uitvriezen, schijnt het. Maar ik vind dat een hoop gedoe met veel verlies en het kost dan weer veel energie om te vriezen.

Ik ben van nature een grote aanhanger van de Wet van Behoud van Ellende: het kost altijd ongeveer evenveel. Het moet uit de lengte of uit de breedte.

Maar goed: ik zal eens een serie metingen opzetten.

Anderen mogen dat natuurlijk ook doen. 😉

Forum Lid
op 24 januari 2019

het scheiden van alcohol en water door het ” drogen ” van alcohol bedoel ik
Ja vriesdroog methode is een maar vaak krijg je niet alle alcohol resten .
Nee grond en hulpstoffen is niet duur of moeilijk .
Alleen de bewerking goed en veilig uit te voeren gaat het om .

iedereen mag het doen .
Maar beter om op deze site maar simpel te houden .

Forum Lid
op 24 januari 2019

86 graden komt overeen met 29 % in de vloeistof, 96 graden met 6 %. Volumeprocenten, dan wel.

Van Kees22

Dat is een mooie Kees, ik zei bij 86 graden maar dat kon ook geweest zijn omdat ik er restanten oude of mislukte alcohol bij gegooid had. Onder het motto probeer alles heb ik, weliswaar zenuwachtig en buiten de Grainfather vol gegooid met 10 liter alcohol van ruim 90% en inderdaad dan loopt de alcohol op 78/79 graden. 

 

Is hier een tabel of formule voor dat je weet? Dus bijv. Tem ketel 92 dan zit er nog ongeveer 10% in of zoiets. 

Forum Lid
op 24 januari 2019

Huh? Die zwerven in allerlei vormen over internet!

De cijfers komen uit

http://136.145.83.33:8000/jspui/browse? … Herminio+M.

of:

 http://136.145.83.33:8000/jspui/bitstre … .%2019.pdf

Brau, Herminio M.

Compilation of equilibrium data for the system ethanol-water atmospheric pressure.

Technical Paper 19

University of Puerto Rico, 1957

Die ze verzameld heeft uit eerdere deelwerken.

Grafieken als deze:

komen in allerlei vormen, ook in mol-% en gew-%.

Je gaat vanaf de temperatuur links naar rechts of vanaf het percentage onder naar boven tot je bij de eerste kromme (blauw) komt. Die temperatuur en dat percentage geven het kookpunt bij die sterkte van de vloeistof weer. Bijv 10 % en 93 grd.

Dan ga je naar rechts tot je bij de rode kromme komt en vanaf daar ga je naar beneden tot het percentage. Dan krijg je de sterkte van de bijbehorende damp. Vanaf 10 %/93 grd kom je bij 93 grd/54 %.

Toen jij uit de losse pols 86 graden noemde, zag ik dat dat uitkwam bij ongeveer 29 % vloeistof. Maar dat was losse pols, had je al gezegd.

 

Shit: ik zie dat de links niet goed zijn. Even verbeteren!!

Forum Lid
op 24 januari 2019
Forum Lid
op 24 januari 2019

De links doen het niet meer, geloof ik. Maar goed: dat zijn lange tabellen en ze zwerven wel ergens rond op internet. Anders zoek ik mijn kopie nog wel op.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 24 januari 2019

Ik heb een e-parrot gemaakt. die geeft het heel nauwkeurig aan.

Forum Lid
op 24 januari 2019
Forum Lid
op 24 januari 2019

Lucifertje, kun jij eens uitleggen hoe dit werkt ? , heb je een barometer in je kolom ofzo ? Op eparrot.org gaan ze niet in op hoe het werkt, alleen maar hoe te bouwen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 24 januari 2019

Mooi die tabellen ! boeken vol mee hier liggen .
Maar kijk eens naar variabelen .
Wanneer de stookwijn suikers , glycerine , kalk , gelatine, ( watervrij kopersulfaat) diverse acetaten of andere vluchtige stoffen bevatten . Kun je niet op standaard tabellen aan .

Forum Lid
op 24 januari 2019

Er zijn dus meer tabellen nodig om te vergelijken met het systeem , product waarmee je distilleren gaat .

Forum Lid
op 24 januari 2019

Daar heb je wel gelijk in, maar meestal gaat dat om kleine hoeveelheden, afgezien van suiker in een slecht uitgegiste wijn.

Los daarvan kan ik ook niet op mijn thermometers aan, dus die gebruik ik niet voor het bepalen van het percentage. Hoogstens om een idee te krijgen van de voortgang van de stook.

Forum Lid
op 24 januari 2019

Zelf gebruik ik weinig meters .
De uitstroom snelheid en smaak geven aan waar ik ben .

wanneer ik suikerwater stook voor schone alcohol doe ik dat met een simpele ( boiler) potstill met kolom .
Ik gebruik meestal een simpele toevoeging waardoor ik altijd in eerste stook rond 94% uitkom .
De tabellen zoals boven zijn niet dan geen juiste reverentie .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 januari 2019

Robbert 94% met een potstil dat is hoog. Welke toevoeging gebruik je dan en hoeveel per liter mash als ik vragen mag

Forum Lid
op 25 januari 2019

Ik gebruik niets geen meters of tabellen,ik kijk luister en ruik.en gebruik mijn instinkt,tja hersens gebruik ik ook niet.gaat al die tijd goed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 januari 2019

Vodkaman Er zijn verschillende toevoegingen mogelijk om te boosten / forceren .
ongebluste kalk of calcium bicarbonaat . 40 gr per 10 liter . ( mijn ketel constructie kan 60 gr aan )
Glycerine 20 mil per liter . of geconcentreerde glycerine 15 ml per liter .
Je kunt ook combineren van de stoffen .
ik kan heel exact op 78,3 gr distilleren en ook dit vast houden .

Ook watervrije kopersulfaat gebruik ik . Gebruik hiervan is meer ervaring nodig .

wanneer je maximaal boost let wel op de mogelijkheid tot druk ontlasting op ketel dat die werkt .!!!!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 25 januari 2019

Om terug te komen op de vraag: afgelopen zomer heb ik een constructie gemaakt om water opnieuw te gebruiken: uit de koeler opvangen in een emmer en die terug gieten in een voorraadvat. Uiteraard de emmers geteld, je moet je hersens toch een beetje bezighouden als je verder niks te doen hebt, nietwaar. Voor het ruwstoken van pakweg 60 liter suikerwater heb ik ongeveer 600 liter water opnieuw gebruikt en pakweg 100 liter eenmalig.

Forum Lid
op 25 januari 2019

ik heb nog een paar kunststof vaten staat Kees .
200 liter en 60 liter . gratis ophalen hier . Met 60 liter koudwater en een pompje van €15 pomp je het water rond en Kun je een hele stook voort . En je kunt weken lang het zelfde water gebruiken .

Forum Lid
op 26 januari 2019

Ik had een pompje voor het Gardena-systeem gekocht voor € 2 of zo bij de Emmaus, aan te drijven door een boormachine. Maar ik vond het meer gedoe om dat veilig aan te sluiten dan klooien met emmers. Je moet er toch een beetje bij in de buurt blijven, immers.

En ik vond het wel leuk om een schatting te kunnen maken van het waterverbruik.

Forum Lid
op 26 januari 2019

Water verbruik beperken door gebruik van regenwater. Heb 2 kuubs containers dus 2000ltr water op voorraad + nog 2 in de tuin. Gewoon aangesloten op de hemelwater afvoer. Ik doe er alles mee behalve drinken. In mijn koeler heb ik een aftappunt 10cm onder de rand. De bovenste 10cm wordt bloed heet dit tap ik zo nu en dan af, daar kun je dan weer van alles mee doen waar je normaal warm tapwater voor gebruikt. De voordelen van ‘de  wet van behoud van ellende’. Omdat ik regelmatig in Roemenië kom en dan ook moet douchen met warm water van het vuur ben ik me meer bewust van verspilling.

Forum Lid
op 26 januari 2019

Ja Cobus daar ben ik ook wel eens gaan douche onder de regenpijp,bij een regenbui.ik heb ook altijd 400 ltr regenwater op vooraad.

Forum Lid
op 8 februari 2019

Heb ik mazzel met een 13m3 vijver 😬

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren