We zijn begonnen.

Geupdate 6 dagen geleden in Bier, Wijn en overige dranken
57 op 1 november 2018

Vanaf half 12 tot nu , en de grainfather is eindelijk aan het opwarmen, verslag volgt vanavond.

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 1 november 2018

Alvast een tipje van de sluier oplichten, ik weet waarom het een SCHROOTmolen heet.

😉 😉 😉

Forum Lid
op 1 november 2018

molen na gebruik aan vodden ? zwaar te verduren gehad 😊😊

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 november 2018

Goed om te horen William!

Ik ben benieuwd naar je verslag en mooie foto’s natuurlijk (plaats als je wilt ook maar wat op mijn Facebook pagina https://www.facebook.com/BioBrouwmaat/ ).

Was de molen zo slecht?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 november 2018

 %SMB te groot, dus helaas geen foto’s.

Heb dus geen verstand van dit soort onzin.

 

 

Forum Lid
op 1 november 2018

William, als het je lukt ze naar mij te e-mailen, plaats ik ze alsnog in dit topic.
Goed bezig man!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 november 2018

Vandaag met bierbrouwen begonnen, alles klaarzetten duurde een klein half uur.

Doordat ik dus genoeg filmpjes gekeken heb, was de Grainfather met de gebruiksaanwijzing,

snel ineen gezet en doorgespoeld.

Toen de schrootmolen ineen gezet, dit duurde dus 20 minuten, en toen kon ik draaien.

Na 2 tot 4 omwentelingen, brak de splitpen, blijkbaar verkeerd gemonteerd.

Voordat deze verwijderd was en gerepareerd met een kromme spijker,

was het apparaat al 4 keer bijna tot SCHROOT gereduceerd, heet dus bij mij nu een SCHROOTgeval.

Maar toen dat euvel verholen was, en de veer van de molen na 20min. ook weer op zijn plaats zat begonnen. (En ik heb maar één keer gevloekt………. een uur aan een stuk.)

5 Kilo was in 20 minuten geschroot.

Veel stof en troep, dus als je dat niet wil, bij Erik (Bio-Brouwmaat) meteen geschroot bestellen.

Het was in de partytent, waar ik in stond, 14 graden, Grainfather aan en in half uurtje op 64°C.

Had 20 liter gevuld ,waarover later meer.

Toen de mout gestort en laten pompen.

Eerst 8 minuten gewacht tot de temperatuur weer 64° was.

20 min 64°C

20 min 68°C

20 min 73°C

De Grainfather deed dit zonder problemen, het schijnt dat je een programma kunt in laden, maar ik ben iemand die nog geen foto op kan laden, dus gewoon mijn horloge gebruikt.

Toen het graan verwijderd, en laten uitlekken, en bleek ik nog maar 16 Liter water/Bier over te hebben.

65 minuten op 100° laten koken en pompen, (als je pompt heb je geen schuimprobleem)

Toen de hoppallets in de hopspyder, verwarming af en nog een half uur rond laten pompen.

Eind temperatuur 87°C.

In een cementton teruggekoeld naar ongeveer 25°C. Daarna Gist erop.

Eindresultaat, 2 emmers van 7 Liter bier. Een met Saflager S-189, en een  met

Saflager W-34/70.

Bier smaakte zeer zuur.

Of het al aan het vergisten is weet ik dus niet, aangezien ik zeer rustig gewerkt heb en 

dus was het donker toen de vergisting zou moeten beginnen, maar ik heb vertrouwen.

Al bij al , de Grainfather is een topapparaat, bedankt daarvoor Jan, en mijn moutstort, van Erik, was een heerlijk iets, niets afwegen, etc. gewoon meteen het juiste gewicht.

Of mijn probeersel nu lukt of niet, het ligt dan toch echt aan mij, de amateur.

Het leermoment is dus, genoeg water ,anders wordt het wel heel straf (sterk) bier.

Nu dus afwachten en omdat ik op lage temperatuur vergist, zorgen dat de temperatuur niet onder 9°C zakt in mijn emmers, dat is dus nu de uitdaging.

Buiten wordt het nu toch geen 25° meer voorlopig dus dat zal wel loslopen.

Wordt vervolgd……………….

 

Forum Lid
op 1 november 2018

William, heb je je mout niet gespoeld en geen SG meting gedaan?

Mout neemt veel vocht op en tijdens het maischen verdampt er nog wat. Het spoelen is om de suikers uit de bostel of draf te spoelen.

Hopelijk krijg ik morgen pH test stripjes binnen, dan kun je eenvoudig een meting verrichten en eventueel bijsturen met een brouwzout of melkzuur.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 november 2018

Afwachten Munckerik, foto op facebooksite ligt een tipje van de sluier op.

Had overigens meer vocht verwacht, maar dat zie je pas als het maischvat verwijderd is, maar ik geloof er nog in.

Vat 3 gaat als een speer. 😉

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 1 november 2018

Zo’n eerste keer is altijd spannend, en je leert meteen wat je de volgende keer anders kunt doen. Het maisschema instellen is niet heel moeilijk, er staat hier bij de nederlandse handleidingen nog een filmpje over het instellen van de controller.

Ik begrijp ook dat je de wortkoeler van de Grainfather niet hebt gebruikt? Dat is voor een volgende keer zeker aan te raden om besmetting te voorkomen.

Veel succes met dit eerste experiment!

Oh ja, de mout kant en klaar geschroot bestellen bij Bio-Brouwmaat is inderdaad erg handig!

Forum Lid
op 1 november 2018

De cementbak met koud water gaat ook snel bij afkoelen, gewoon emmer erin , koud water in de bak rondom, en naar 20 minuten wort op temperatuur.

Maisschema instellen zal makkelijk zijn , maar met de hand en een zakhorloge, gaat het ook perfect.

Helaas geen SG gemeten, oechler meter had ik klaar liggen, lag er nog toen alles dicht was. En wat zuurte van smaak, ik houd dus niet van pils, dat vind ik al zuur/bitter.

Heb lekker gespeelt en het resultaat zullen we wel zien, was een leuke dag, met lekker vloeken, zoals dat hoort, meestal is dit op mezelf, en mijn onhandigheid.

Forum Lid
op 1 november 2018

Nou, je hebt het hem toch maar mooi gefixed! En we hebben geleerd dat we schroten aan professionals moeten overlaten. Mocht je je foto’s nog hebben, mail ze maar naar mij dan plaats ik ze hier alsnog. Goed bezig man!!

Forum Lid
op 1 november 2018

Ik heb net je berichten op FB gelezen. Spoelen de volgende keer, dat zorgt voor minder zuur 😉

En meer suikers. De wortkoeler van de Grainfather is zoals Jan al zei om snel te koelen en infecties tegen te gaan. Ik vind het een fantastische koeler.

 

Maar we gaan horen hoe het afloopt. Dat het nu al volop staat te gisten is al een goed teken.

Forum Lid
op 2 november 2018

Ik doe het anders,lege kratten in de auto temp op 21,2 min naar Aldie,twee nieuwe kratten snel naar huis flesjes in de koelkast,na een a twee uur is het op drink temp,tip hou altijd twee flesjes achter de hand,zo dat je wat te drinken hebt in de tijd dat het bier in de koelkast op temp.is.🍺😜

Forum Lid
op 2 november 2018

ChrisV als je vindt dat er geen goed bier is, ga je het zelf maken.

Bock is het enige bier wat mij smaakt.

En wat je zelf maakt, is meestal beter, en anders blijf je doorgaan tot het beter is.

Sommige gaan hun drank halen bij de slijter, andere slijten hun broek er niet aan.

Als Nimrax binnenkort de opgestuurde foto’s op zijn xx mail, 

hier plaatst wordt ChrisV getriggerd en horen we

binnenkort over het Blerickkantje, en is er alleen nog

veel water wat er langs de kant van de Maas stroomt. 😉 😉

Forum Lid
op 2 november 2018

Wiliam dat zelfgemaakt bier beter is ben ik met je eens,maar ik heb daar geen tijd voor,we doen al zoveel dingen zelf dat we een keuze moeten maken,en hier komt zoveel bezoek en die drinken in een weekeinde makkelijk twee kraten leeg,en die maakt het niet uit wat die drinken,dus weggegooide moeite.mischien in de toekomst.als ik meer tijd heb,morgen 400 kg.van mij en 100 van Balkencrosser wegstoken,weekeinde voorbij.maar zelfgemaakt bier komt nog wel.

Forum Lid
op 2 november 2018

Chris ik heb hem! Je gaat die luie fl&*kers even aan het werk zetten. Effe met die Roemeense reten van de bank af. Laat ze lekker een zootje bier maken… en dat doe je met elk bezoek. Zo hebben zij altijd bier, terwijl jij stiekem steeds effe snel naar de Aldi gaat voor maaskantje biertjes. Ze moeten niet alles weten.

Forum Lid
op 2 november 2018

Is een idee,maar die worden al moe als ze mij zien werken,dus zuip ik het bier op voor ze thuis komen ,en zet mijn onschuldig domme gezicht op,en roep gvd.is er geen bier in huis,ik zorg er voor dat ik in de pyama zit,en wat moonshine gedronken heb dan mag ik niet rijden.😜dus zij moeten naar de Aldi😂😂😂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 november 2018

Zure wort bij bierbrouwen heb ik nog nooit meegemaakt. Altijd zoet/bitter.

Heeft iemand daar een verklaring voor?

Forum Lid
op 2 november 2018

Het enige wat ik kan bedenken is dat wanneer je spoelt met water van laten we zeggen pH 7,8 je uiteindelijke pH hoger uitvalt dan wanneer je niet spoelt. Maar of dit hout snijdt…. geen idee. Verder weet ik niet wat de invloed van tomatensaus op het wort is. Wellicht dat dat e.e.a. zuurder maakt?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 2 november 2018

Even iets duidelijk maken , bij mijn wort zit tomatensaus, in mijn bier niet.

De 3e ton  is wort, niet gespoeld, aangevuld met water en wat tomatensaus en 1KG suiker.

Via de Grainfather met helm,(of au bain Marietje)  wordt dat dus géén bier.

Huidige stand, wort gaat als een raket, saflager S-189 bescheiden , saflager W 34/70 weinig reactie.

De 34/70 is vaak wat trager heb ik op het brouwforum gelezen.

Maar 2 gaan oké en de derde is even afwachten.

 

Forum Lid
op 2 november 2018

Wat versta je onder wort William? Ik versta er bier in wording onder.

Forum Lid
op 2 november 2018

Ik bedoel het niet gespoelde graan , dus de draft of bierbostel . (net opgezocht 😉 )

Hierin zitten nog een flinke hoeveelheid niet uitgespoelde suikers.

De bedoeling was 18 liter bier, en dan de draft gewoon dus vergisten.

 

 

Forum Lid
op 2 november 2018

Bitter of zuur, het had een scherpe smaak, maar zoals vermeld de S-189 is al aan het pruttelen, dus niet zuur, maar bitter.

Forum Lid
op 2 november 2018

Ahhh nu snap ik wat je gedaan hebt. Ben wel benieuwd naar wat er uit de 3 vaten gaat komen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 november 2018

Update W-34/70 nog geen activiteit, de S-189 bij 3°c omgevingstemperatuur

nog steeds actief, en het vat met droge Bruggemans gist, blijft rustig door stuiteren.

Dus emmer in plastic cementbak, houtsnippers er rond gestrooid.

en dan met bubbeltjes plastic (van oud verpakkingsmateriaal), bovenlaag afgedekt.

Het waterslot uiteraard vrij houden.

Voorkomen van optrekkende kou.

Cementbak staat van de grond op houten latten, zodat de onderkant weer snel opwarmt,
als de temperatuur stijgt.

Buiten is er vorst op klomphoogte.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 november 2018

3ºC Is wel behoorlijk koud, dat de S-189 dan nog doorgaat. Maar waarom de W-34/70 nog niet is begonnen is wel vreemd, de ideale vergistingstemperatuur is 12ºC. Hopelijk komt hij met wat meer warmte op gang.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 november 2018

De isolatie is blijkbaar voldoende om de 3°c niet in het vat te krijgen.

Isolatie via houtsnipper, en oud verpakkings noppenfolie blijkt genoeg.

Gaat de w 34/70 het niet halen, gooi ik er gewoon bakkersgist op en kijk dan wat het wordt.

Tot maandag ochtend krijgt hij de kans.

Ik snap dat de temperatuur een uitdaging is, vanaf maandag s’nachts 

meer dan 5°c..

De uitdaging is Bio zonder verspilling aan warmtebronnen,moderne rommel , aankoop

van isolatiematerialen etc.

Om Lummel zijn tekst te lenen, 

“klimaatkast? Ech nie!

Temperatuur Cave 25 graden? ech nie slechts 17,5! ( now tussen 17° en 3°)

Staat het gisten? Ech wel! 

Jongens ze konden het in de middeleeuwen al zonder klimaatkast.” 

Ben al aan het brainstormen voor andere isolatie mogelijkheden.

(Now = Note of Wiliam)

Forum Lid
op 3 november 2018

Vandaag gestart met het stoken van mijn druiven die wild vergist zijn en zonder suiker.resultaat 75 liter incl.de pulp de ketel in,opbrengst 12 ltr.van 70% naar 20%.ruikt naar cognac en mooie kleur.90 ltr zelfde druiven zonder suiker met gist,zelfde tijd gestaan en vergist,opbrengst,van 70% naar 25% 12 ltr,mooie kleur maar ruikt niet echt naar cognac,dus mijn expiriment is geslaagd,ik prefereer een goeie drank,dat is op mijn manier gelukt.morgen start ik met de rest 320 ltr.als die net zo goed word dan vergist ik alleen nog wild.was echt verast.dat is pas moonshine.mijn kosten gaan om laag en mijn drank gaat er op vooruit.koeling regenwater gas lpg druiven 400kg €80. Kosten per fles €1.00 -€120. Opbrengst ongeveer 80-100 flessen.😋

Forum Lid
op 3 november 2018

Jullie met moeilijke formules en veel kosten,met klimaatkasten etc.jullie zijn drankstokers geen moonshiners.sorry dat ik dat zeg maar het is zo.als ik dat zo lees gooien jullie zoveel rotzooi en techno.in jullie drank,om iets drinksbaars te maken dan huiver ik.laats heb ik een grote lading wijn gekregen om te verstoken,ik heb die verstookt,helaas heeft die wijn maker er ook zo veel hulpmiddelen in gebruikt.ik heb daar van geleerd dat ik nog alleen stook wat ik van het begin tot het einde zelf in de hand heb.ik werk volgens een manier die ze per ongeluk uit gevonden hebben,ik ga terug naar die holbewoner die ons het genoegen heeft gegeven om zo iets te maken.maar ik heb ook nog een dinusaurus als huisdier.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 november 2018

William, de ideale temperatuur voor de W 34/70 is 12ºC. Zou je hem vandaag dmv de zon niet tot een graad of 15 (of iets warmer) kunnen krijgen, dan moet hij wel wel aanslaan. Daarna mag hij wel weer zakken maar onder de 9ºC krijgt hij het toch echt wel moeilijk.

Ik weet niet wat de invloed is geweest van de pitch temperatuur, een ondergister kun je best bij 18ºC pitchen en dan verder koelen. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 november 2018

6 uur in de ochtend, omgevingstemperatuur 5°C, en 3 vaten die zeer zachtjes pruttelen, en de lucht vanuit het vat naar buiten. Dat gaat goed komen, (deed het al , we zijn aan het proberen) de komende nachten komt de buitentemperatuur voor een week, volgens de voorspellingen, niet onder de 6°C ,alleen op donderdag, en de rest tot de 13e nov. niet onder de 8°C.

Pruttelen alle 3 met een tempo van meer dan een bel , per halve minuut.

Het vat van de 37/70 stond gisteren wel onder druk, maar geen bellen, als het deksel onder druk stond, kon er lucht ontsnappen. De stop gaf dan een ietsje ruimte. Nu pruttelt hij wel. traag maar constant, is er dus in 3 vaten activiteit, ook bij de Bruggeman korrelgist, terwijl die vaak hogere temperaturen prefereert.

Forum Lid
op 5 november 2018

Eindelijk wat 34/70 activiteit en dat met die lage temperaturen, ik sta er van te kijken. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 november 2018

Even ter aanvulling , hoeveel bakkersgist op vat 3, een scheut, genoeg omdat het kan, en om de overlevingskans, met grote temperatuurverschillen te overleven. (ongeveer 3x zoveel als uit de gewone Saflager zakjes.) Er zit 25 liter in het vat.

Forum Lid
op 5 november 2018

20-25 gram natte bakkersgist.ik gooi op 100ltr 150-200 gram natte.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 november 2018

Na een nacht van redelijke warmte, staan er 3 vaten rustig naar elkaar te pruttelen, omdat het nu een graad of 8 als omgevingstemperatuur is, pruttelen ze aan een stuk door.

En omdat het vandaag tot 18 graden stijgt, wordt het een groot feest.

En wat betreft de lage temperaturen, blijkbaar heeft de isolatie, zijn best gedaan.

Ook de 34/70 blijkt dus sterk genoeg, om zich er niet te veel aan te storen.

groeten Wiliam.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 november 2018

William, jij bent met heel iets interessants bezig geloof ik. Helaas nog geen tijd gehad om alles door te lezen maar ben wel extreem geïnteresseerd om op lage temperaturen te vergisten. Het is een gevoel maar volgens mij is koud vergisten beter dan warm.

 

Mijn appeltjes  staan ook lekker te loeien op 16 graden snachts en dat zal vandaag overdag wel wat oplopen naar 20/21 graden want het wordt warm heb ik begrepen. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 6 november 2018

Dit is inderdaad erg interessant. Koud vergisten levert hele “cleane” resultaten op. Bovengistende bieren zoals b.v. een tripel maken weer gebruik van de typische esters die gevormd worden, in pils wil je ze juist weer niet hebben. Zelf probeer ik altijd aan de ondergrens van het gist te vergisten. Momenteel staat er bij mij een pilsner te vergisten op 11ºC. 

Probeer vandaag de temperatuur niet te ver op te laten lopen William. Wanneer 50% van de vergisting erop zit kun je de temperatuur wel geleidelijk op laten lopen tot 15ºC. De esters worden vooral aan het begin van de vergisting geproduceerd. 

Forum Lid
op 6 november 2018

Mijn proef gaat er gewoon om, om met zo simpel mogelijke isolatietechnieken, toch tot een goed resultaat te komen.

Mijn houtsnipper isolatie had beter gekund, als ik het droog opgeslagen had. De isolatie die ik nu heb, zorgt ook dat het niet te warm wordt.

De bedoeling is met zo min mogelijk extra verwarming of koeling, buiten in de schuur te kunnen vergisten. In de middeleeuwen brouwde moeder de vrouw al thuis, zonder extra truckjes, en ik wil dus uiteindelijk een isolatietechniek uitdokteren , die zomer en winter werkt. En een die geen stroom verbruikt. De Grainfather is een topapparaat, maar daarna mag de natuur zijn werk doen, en die heeft meer veerkracht, dan je zult verwachten. Bakkersgist bij minder dan 10°C werkt ook, het gaat langzaam, maar we hebben de tijd. En de bier gisten blijken ook sterker dan verwacht, het zijn geen snelle jongens, maar ze doen hun werk. Iedereen wil op zijn eigen manier een goed resultaat verkrijgen, en ik wil het zo proberen, en ik weet, naar een aantal keren wordt het steeds beter. En ondertussen kan ik op het werk weer verdere ideeën uitdokteren.

Forum Lid
op 6 november 2018

Ik vind het heel leuk en leerzaam om te volgen. Zeker de resultaten van de gisten vind ik verbazingwekkend. 

Forum Lid
op 6 november 2018

Ik weet ,de isolatie kan en moet beter, aangezien het nu nog met “afval” bubbeltjes plastic is, en dat moet dus zonder kunnen, tocht kan ook nog minder, nu is die op de vloer nog te goed voelbaar. Toch gaat het niet slecht. Om half 5 vanavond gingen de vaten niet harder als deze ochtend om 6 uur, dus ik ga er vanuit , dat de isolatie 2 kanten op werkt.

De bedoeling wordt ,om een soort weerstation te kopen die omgeving temperatuur geeft, zodat het geheel duidelijker te volgen is. Hoogste en laagste temperatuur.

De volgende keer moet de SG bekend zijn, de temperatuur wanneer het gist geënt wordt, en de temperatuur van het vat zou interessant zijn. dus een thermometer met voeler. Deze gegevens worden dan alleen gemeten om het proces te documenteren, er mag niet met electronica ingegrepen worden. Dat is de uitdaging. Ik heb het gevoel dat zonder allerlei hulpmiddelen, er toch een goed resultaat mogelijk moet zijn. Ik verwacht nog geen top bier, maar goed drinkbaar zal volgens mij zeker moeten lukken. En anders  “nieuwe ronde , nieuwe kansen”, en een weerstation, wil ik al jaren, dus dat is een goede smoes, om er meteen 2 te kopen, een voor in de schuur en een voor buiten. 😉 En uiteraard zelf aflezen, noteren en niets met app(ie happie) gedoe. Het houd de mens van de straat.

Forum Lid
op 6 november 2018

 

…. en de temperatuur van het vat zou interessant zijn. dus een thermometer met voeler.

…. Ik verwacht nog geen top bier, maar goed drinkbaar zal volgens mij zeker moeten lukken. 

Van william

Voor de temperatuur van het vat zou je een thermowell kunnen overwegen. Je boort een gat in de fermenter en draait de thermowell erin. Dan kun je de voeler van de Grainfather gebruiker en op de controller de temperatuur aflezen. Je meet dan echt de temperatuur van de vergistende wort.

 

Ik denk dat je bier beter wordt dan je zou denken.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 november 2018

Eindelijk de tijd gevonden om bij te lezen. Geweldig topic. Ik ben heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Vandaag heb ik de 2e fermenter binnen gekregen dus binnenkort waag ik me ook aan het bier lijkt me echt kicken als je zo de temp kunt regelen maar op de ouderwetse manier is natuurlijk nog leuker alleen kan ik miet tegen teleurstellingen hahaha, dus doe het maar met de nieuwste technieken. Maar eerst de appels. Ze staan nu bijna 5 dagen te gisten en het waterslot loopt nog als een gek zag ik net met een kamertemperatuur van 16 graden. 

Forum Lid
op 7 november 2018

Ik vergist altijd gewoon buiten,heb de druiven ook gewoon buiten laten staan ,mooi vergist zonder suiker of gist,alleen in de winter zet ik het in mijn aanbouw,en daar is het s’nachts ook niet echt warm.ongeveer 350 kg verstookt opbrengst 72 ltr.die nog op drinksterkte gemaakt moet worden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 8 november 2018

De Saflager S-189 is er mee gestopt, na 7 dagen een sg van 1022, Nu een week zonder    isolatie laten staan, de W 34/70 zit er tegenaan om te stoppen, vat 3 met graan en suiker gaat gewoon rustig verder. Het wort van de S-189 smaakt naar schraal bier, dus in mijn ogen niet slecht. Aangezien er nog wat Carbonation Drops bij gaan , tijdens het bottelen, proef ik al een stukje engel op de tong.

Forum Lid
op 8 november 2018

De kleur is een EBU 47, dus een goede donkere bock, alcohol heb ik niet gemeten, omdat dit totaal geen belang heeft voor de eerste keer, en dat kost extra bier. 😉 😉 😉 .

Forum Lid
op 8 november 2018

Ga je alles van de gist afhalen en een paar dagen lageren Willam? Niet te snel denken dat de vergisting is gestopt, drie dagen hetzelfde SG dan kun je met een gerust hart bottelen anders kun je bommetjes verwachten.

Forum Lid
op 8 november 2018

Laat het gewoon een week op het gist staan, en om de 2 dagen meet ik. Vat blijft met waterslot verder gesloten. Moet nog kraantjes bestellen , bedenk ik me net.

Forum Lid
op 9 november 2018

Vandaag geplaagd persoon geweest, heel de dag de smaak van mijn proeven van gisteren in de mond, samen met de geur. De fantoom smaak en geur waren een last om te dragen. De engelen hebben me vandaag zwaar op de proef gesteld. Even voor de taalpuristen. https://onzetaal.nl/taaladvies/verschraald-bier-verschaald-bier/ 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 november 2018

Ik doe het anders,lege kratten in de auto temp op 21,2 min naar AldieVan ChrisV

Niks tegen Munckerik zeggen hoor… boord temp 23,5graden 2x 6 km + 5 minuten in de Aldi.

Maaskantje bier binnen 45 minuten. Toen thuis bierpakket van Munckerik “unboxen”, filmpje volgt in topic Bio-Brouwmaat. Prettig weekeinde alvast iedereen en cheers! 😉

Admin
op 9 november 2018

Nim, vandaag kwam ik een filmpje van jou tegen uit 2012 waar jij bier ging maken van extract uit een blik. Erg leuk dat je het nu op de echte manier gaat doen met een  pakket van Bio-brouwmaat

 

Door dat filmpje bedacht ik me dat ik dat in 2015 ook eens gedaan heb, ik heb gewoon nog een doos staan met 32 flesjes! Ik dacht dat het bedorven zou zijn, maar na eerst de enorme vette stoflaag er af te hebben gehaald 1 geopend. Met een enorme klap de beugel open (want veel te veel suiker bij het bottelen gebruikt)

 

Heel rustig uitgeschonken en het is erg lekker, absoluut niet over tijd. Het is een Triple Tykes Export Ale van Bull Dog. Schuimen doet het flink, maar als je rustig schenkt is het te doen. Nu een paar koud gezet, dat scheelt ook weer schuim bij het inschenken. Hij is wel veel donkerder uitgevallen dan op het plaatje.

 

 

Forum Lid
op 10 november 2018

ik heb gewoon nog een doos staan met 32 flesjes! Van Stookforum

Ik niet eentje meer. Weet wel dat de laatste vorig jaar opgedronken is tijdens kerst door mijn overbuurman die meteen een abonnement wilde. (gast, dit biertje is duizenden keren gezien en bekeken op youtube en jij drinkt hem nu op!) …Tijd voor iets beters dus JA! Zeker leuk om zelf ECHT bier te brouwen, ook al is de quick fix oplossing die we hebben gefixed ook tot resultaat hebbende… een prima biertje gebleken te zijn… geworden..geweest..
Hou in elk geval1 biertje ervan achter voor mij,voor de aankomende BBQ. Is al een item om naar uit te kijken.Jan man, have fun op die beurs en verras ons met nieuwe shitjes, we zijn er dol op!

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 november 2018

Weer een belangrijke les geleerd, als de temperatuurverschillen zo groot zijn, moet je betere watersloten hebben. Het vat met de S-189 is weer savonds druk gaan opbouwen ondanks een SG van 1020. Doordat het deksel tussen 6°C en 18 °C werkt, is vermoedelijk de stop van het waterslot losgewrongen.

Om de halve minuut activiteit in waterslot, is dus niet uit gegist, en dit was vannacht om 2 uur. We wachten dus nog even af. (Geduld is een schone zaak, maar niet makkelijk)

 

Forum Lid
op 10 november 2018

De ondergisters kunnen lang doorgaan hoor. 

Sterk schommelende temperaturen daar houdt gist niet zo van. Maar wat je met temperatuurschommelingen ook kunt krijgen is dat het waterslot de verkeerde kant op gaat dus krijg je zuurstof in je vat. (Dit kan ook gebeuren als je met een conical fermenter, een fermentasaurus of dergelijke gist aflaat). Om terugstromen te voorkomen heb ik een terugslagventiel geplaatst voor het waterslot. De CO2 kan er wel uit maar de lucht kan er niet in. Je hebt ze in verschillende vormen, de afbeelding is slechts ter illustratie. Ander voordeel is wanneer je met warme dagen te maken krijgt met een drooggevallen waterslot.

 

Forum Lid
op 11 november 2018

heel erg mooi dat bierbrouwen,jammer dat ik weinig tijd er voor heb,anders zou ik het zeker proberen,maar wie weet,in de toekomst? Ik doe nu al zoveel dingen,stoken roken inmaken,jam maken kaas,paddenstoelen zoeken,werken,Adriana bij houden,etc wil deze week ook nog wat wijn maken,hangen nog mooie roden aan de struik.denk 20-25 kg.en wil nog mais stoken,en kijken voor een paar honderd kilo fruit.op de tv was deze week dat eigenlijk iedereen een noodpaket in huis moet hebben,ik weet zeker dat er weinig mensen zijn die zo’n groot nood paket in huis hebben.😂😂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 6 dagen geleden

Het Sg van beide vaten S-189 en de W 34/70 zijn onder de 1020 uitgekomen. Mannen wat ruikt en smaakt dat nu al zááááálig. Nu rust tot 27/11 zodat er zeker geen vergisting meer is. (vandaag 13/11)        

Op 27/11 bottelen met 1 carbonation drop per fles (volgens gebruiksaanwijzing).

De vaten staan nu zonder isolatie, in de frisse lucht, in een partytent. Het vat met graan, ook even in geneusd , en dit ruikt al heerlijk. Maar pruttelt nog steeds, maar dat wordt morgen dus  weer de hele dag die smaak en het fantoomgeur pallet erbij. Wat is het leven zwaar. 😉

Forum Lid
6 dagen geleden

Als het nu al zalig smaakt en ruikt dan beloofd dat wat voor na de rijping.

Hoe ver ben je onder de 1.020 uitgekomen?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 6 dagen geleden

SG van ongeveer 1016 in beide vaten, heb het eerst naar een 20 graden moeten laten opwarmen, maar zat net iets boven de helft tussen 1010 en 1020. Smaak mag dus nog iets zoeter, maar zeker niet te veel. En wat de geur van het graanvat, in een woord “heerlijk”, heb dit niet geproefd, omdat er nog steeds graan bovenop drijft, maar die geur. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren