Weer beginnersvragen..

Geupdate 5 dagen geleden in Grainfather
56 op 6 december 2019

Beste stokers, ik ben een verse wat betreft stoken. Bier brouw ik al enkele jaren en is ook de aanleiding van mijn toekomstige stookavontuur.. ik heb namelijk redelijk wat bieren liggen die ik niet echt lekker vind en welke ik wil laten reincarneren in iets anders.. ik zit aan Whiskey te denken.. ik heb een Grainfather en bijgevoegde foto maakt duidelijk welke set ik nu heb om te stoken. ik heb diverse soorten bieren liggen van licht tot zwaar en redelijk wat liters die er al jaren liggen. ik wil er alcohol van maken. heeft iemand tips? 

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 6 december 2019

Je kunt ze stoken maar je krijgt ook de hopsmaken mee in je distillaat. Hoeft niet perse vervelend te zijn hoor maar het hoort niet in whisky. Zorg als je gaat stoken dat je alle CO2 kwijt bent. Flink roeren of steeds overgieten. Ik zou ook distiller conditioner of wat druppels olie (geen olijfolie!) toevoegen om het schuimen tegen te gaan. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 december 2019

Ik ben van plan alle flessen open te maken en overgieten in een vat om het koolzuur eruit te laten en dan pas stoken, zou dat genoeg zijn?

Forum Lid
op 6 december 2019

Zit er hop in moet je soda toevoegen om de hop overheersing kwijt te raken .
hop is een van de vervelenste smaken om kwijt te raken of te reduceren en ook slecht te blenden .
Blenden doe je met de andere vervelende smaal maker . Gember wortel ..
Door te verwarmen rond 50 graden en zo laten staan versneld het verdwijnen van de koolzuur .
En zoals munckerik zegt wat slaolie voor distillatie toevoegen

Crew member
op 6 december 2019

Wanneer je de hopsmaak wel in je distillaat wilt hebben krijg je een zogenaamde Eau de Bière.

Deze vind ik best lekker:

https://stokerijlubberhuizen.nl/eau-de-biere/

 

Forum Lid
op 13 december 2019

Robbert hoe lang zou je dit bier verwarmen op 50 graden om het koolzuur kwijt te raken? ik heb van Grainfather een ketel voor mijn spoelwater die ik op 50 graden in kan stellen, daar zou ik dit bier in kunnen doen voor een tijd. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 december 2019

Ik vind hop geen vervelende smaak nee al hoort het dan niet in Whiskey maar wat moet ik anders met al dat overige bier..en om soda toe te voegen staat me een beetje tegen.. misschien is dat mijn onervarenheid. Slaolie toevoegen dat zou ik dan in het vat moeten doen waar ik alle flessen verzamel? ik ben blij met jullie antwoorden, ik heb zelf niet eens stil gestaan met die hopsmaak..

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 december 2019

Wat betreft temperaturen tijdens het stoken? hebben jullie daar tips over?

Forum Lid
op 7 december 2019

Je gaat waarschijnlijk een overheersende muffe hop smaak krijgen als je niet soda gaat gebruiken .
Zou ik toch adviseren enige gember toevoegen .

(Ik vermoed dat de eau de biere makers daar in voortraject wel rekening mee hebben gehouden )

Voor stook op 50 – 55 gr i.v.m eventuele co2 .
Sla olie voeg je toe voor sluiten van ketel .
Het overhalen max 95 gr op kooknat onderin ketel . En stoken mag oplopen tot ongeveer 88 -89 graden op brug .
Daarboven gaat het gronderig bitter worden .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 december 2019

Gember toevoegen dus.. daar kan ik mee leven en ik heb verse liggen inde koelkast omdat vrouw Reijnos daar thee van maakt.. dus opvangen tot 88 graden en dan  de naloop apart opvangen… hier kan ik wat mee..

Crew member
op 7 december 2019

En met de Grainfather op vermogen stoken, niet op de temperatuur die de controlbox aangeeft (dus even omzetten van temperatuur naar vermogen). Percentage vermogen rond de 35% dan loopt alles lekker rustig.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 7 december 2019

Met soda denk ik dat Robbert Baking Soda bedoeld.

Forum Lid
op 9 december 2019

Ok daar zit ook verschil in ja..

Forum Lid
op 9 december 2019

Ondertussen heb ik al 23 liter overig bier verzameld in een gistvat en het bier is weer lekker aan het vergisten geslagen.. het is druk in het waterslot.. zou ik hier al gemberwortel aan toe moeten voegen om de hopsmaak te neutraliseren?

Forum Lid
op 9 december 2019

De gember zou je nu moeten toevoegen .
Je raakt niet de gehele hop smaak kwijt je gaat het meer blenden in achtergrond door de gember .

Ik bedoelde wel gewone soda. .
Natrium carbonaat . Niet de banking soda

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 december 2019

En hoeveel soda zou ik er dan ongeveer aan toe moeten voegen? bij de 23 liter? en kan dat er nu al bij? wat doet die soda precies? sorry voor al die vragen..

Forum Lid
op 9 december 2019

Ongeveer 12-15 gr.
Het neutraliseer en verbind bepaalde stoffen .
Het reinigt dus .
Daarnaast ook wordt zuurgraad veranderd .

Forum Lid
op 9 december 2019

Probeer de temperatuur van de damp op brug zo dicht mogelijk bij de 78,3 – 81 graden te houden .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 december 2019

Robbert, zou je de Gemberwortel eerst koken voor toevoegen? om besmetting te voorkomen?

Forum Lid
op 9 december 2019

Schoonmaken en raspen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 december 2019

Over gember gesproken: Ik heb niet zo heel lang geleden een gemberwhisky gemaakt. Omdat ik maar 4,5 liter stookwijn had moest ik hem wel in een keer overhalen.

Ondanks dat ik de scheidingen goed kom maken op basis van smaak en reuk was het werkelijk afgrijselijk wat er uit kwam. Ik ben zelfs vroegtijdig met de stook gestopt. Het fles had ik vervolgens in het kastje boven de oven neergezet om te vergeten.

Maar wat een geweldig drankje was daar na een maand of twee uitgekomen zeg! Dus wellicht komt hier ook wel heel wat moois uit. Om je keel wat te sparen zou ik wel  onder de 40 procent ABV blijven, de gember kickt er namelijk aardig in samen met de alcohol. Succes,

groeten Catnip

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 december 2019

Dat verhaal komt me bekend voor, dat heb ik met bieren gehad. Ik heb een paar jaar geleden een bier gebrouwen ter ere van een overleden oom. Dat bier was gebrouwen met te veel gerookte mouten en was werkelijk niet te zuipen zo smerig. Ik heb al die 80 flessen apart gezet en toch bewaard.. gelukkig want na een jaar of 1,5 was dat bier geëvolueerd naar een heel ander gruwelijk lekker bier waarvan ik er nu na 4 jaar nog een paar in de bewaarkelder gezet heb… dat is nu een van de allerbeste bieren die ik ooit gemaakt heb. Maar ik ga er aankomend weekend gember bij doen en voor ik ga stoken doe ik roerend slaolie in de grainfather. over de soda moet ik nog even nadenken… maar wellicht gebruik ik dat ook..

Crew member
op 10 december 2019

Rookmouten evolueren in bieren die rijpen. Wat je zegt, ze worden steeds lekkerder.

 

Er is overigens een whisky met hop. Google maar eens op Boxing Hares. De basis hiervoor is een craft beer. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 december 2019

This brand new creation includes Hallertau and Cascade hops which together develop aromas of lime and tropical fruits, which beautifully complement the sweet honey aroma of Scotch.

Ja nu breng je me aan het twijfelen, of wel soda en gember of zo stoken…

Dit zijn wel de hoppen die ik vaak gebruik, maar welke hoppen er in het vat zitten weet ik zo niet ik heb gewoon alle bieren die ik niet meet nodig heb er in gedonderd.. van bock tot stout..

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 11 december 2019

Oja, het is beter om minimaal 2x te stoken toch? mag er tussen die keren een tijd tussen zitten of maakt dat niks uit? ik kan de alcohol toch bewaren in flessen of een kunststof vat?

Forum Lid
op 11 december 2019

2 – 3 x stoken . Ja rer mag tijd tussen zitten

Forum Lid
op 11 december 2019

Da’s mooi dan kan ik de eerste ronde zonder meten doen, ik heb namelijk nog geen alcoholmeter (Wel een sg meter) ik heb er net een besteld bij Ali voor 10 euro maar dat duurt een weekje voor de binnen is.

https://nl.aliexpress.com/item/32702514945.html?spm=a2g0z.search0302.3.9.473c39adN3JVXz&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_0,searchweb201603_0,ppcSwitch_0&algo_pvid=4f10cfc9-a138-49b3-8441-835b5a501c4b&algo_expid=4f10cfc9-a138-49b3-8441-835b5a501c4b-1

Forum Lid
op 12 december 2019

Er wordt wel beweert dat het de smaak ten goede komt als er enige tijd tussen de eerst en tweede stook zit. Maar ik doe het vaak door tijd gebrek, dan stook ik de stookwijn 1 keer en nog een keer als ik weer tijd heb. Je moet namelijk de stookwijn niet te lang laten staan als deze uitgegist is. 

Forum Lid
op 12 december 2019

Een stookwijn moet je NOOIT te land laten staan .
Tijd tussen overhaling in kan zowel bevordelijk zijn maar ook de drank naar de k*****. Helpen.
Hangt af van het product .
hoe overgehaald . Op ruime temperaturen en laag percentage bevat meer stoffen ,, bijproducten , vervuiling ,zouten , zuren .
En ook opslag aan atmosfeer , temperatuur en licht heeft invloed .
Des te meer bindingen , ontbindingen en oxidatie tussentijds is geeft allemaal invloed op wat het bewerkstelligd in volgende overhaal en wat uiteindelijke uitkomst is .
er zijn bedrijven die bepaalde dranken tussentijds rijpen voor smaakmanipuleren / vormen .
Ester vorming , zouten , zuren enz ,kunnen zowel aroma’s creëren maar ook afbreken .
Dus weet wat je doet niet alleen in het aantal keren dat je iets opnieuw overhaalt maar ook tussentijdse ” behandeling / manier van werken .
heb je weinig inzicht dan altijd zo vlot mogelijk verwerken . Beter iets lager in aroma dan doorgeschoten .
( Te laag kun je met belendingen b.v. corrigeren. )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 13 december 2019

Ok ik heb de flessen afgelopen week leeggemaakt in het vat en wil er dit weekend mee aan de slag..

Omdat dit de eerste keer wordt dat ik ga stoken zou ik best een paar bevestigingen willen hebben en nog enkele vragen.. 

ik heb zoals hierboven aangegeven een Grainfather met rvs deksel en koperen condensor..

Run 1

  1. ik hevelde stookwijn in de Grainfather
  2. ik stel de Grainfather in op % opwarmen en zet hem op 35%
  3. ik wacht met koelen tot de temperatuur in de condensor rond de 40 graden is en dan ga ik alles wat er uit de condensor komt opvangen in een Pet Vat van 5 liter
  4. Ik doe dit tot de temperatuur in de condensor rond de 97 graden is en dan stop ik er mee?
  5. ik gooi wat er nog in de grainfather zit weg en maak hem schoon en zet de opgeleverde alcohol koel weg.

Run 2 doe ik vanwege tijdgebrek een week of 2 later.

Kan iemand dit bevestigen?, heb al veel gevraagd en gelezen maar een bevestiging op de eerste stook is altijd geruststellend..

 

Forum Lid
op 13 december 2019

Even puntje 2:  Opwarmen op 35% duurt een eeuwigheid. Ik warm mijn ketel op met vol vermogen en regel hem dan terug naar 35%. ( het is een T500 ketel, maar het principe is hetzelfde) .

Forum Lid
op 13 december 2019

En bij welke temperatuur regel je hem terug naar 35%?

Forum Lid
op 13 december 2019

Dat is een kwestie van gevoel. Ik regel terug zodra de voorloop begint te komen. ( de eerste druppels). dan de brugtemperatuur langzaam laten oplopen naar 78 graden. ( kookpunt van ethanol) . Eerste 50 a 100 ml weggooien. Daar zit het merendeel van de methanol in en die wil je niet in de fles. Daarna proberen de temperatuur zo lang mogelijk op 78-82 graden te houden, met behoud van productie. Vaak wordt er gezegd 3-5 druppels per seconde.  Dit regel je met het vermogen. Langzamer druppelen kan, maar dan gaat je stook wel erg lang duren. Dit zijn mijn ervaringen. Anderen zullen het op hun eigen manier doen. Belangrijk is dat je begint en goed kijkt, ruikt en experimenteert. 

Forum Lid
op 15 december 2019

Ik ben nu aan het stoken met de grainfather en mijn eerste bevinding zijn nie best.

Ik heb de ketel opgewarmd en het lukt me niet om de temperatuur op de brug rond de 80 graden te houden, als ik verwarm op 20% loopt de temperatuur naar 91 graden en als ik naar 15% ga valt de temperatuur binnen 1 minuut onder de 60 graden terug.

Forum Lid
op 15 december 2019

Dat is heel vervelend inderdaad als je de temperatuur niet nauwkeurig kunt houden .
Toch de moeite waard daar wat op te vinden .
Des te nauwkeuriger je rond 78,3 – 80 graden kunt blijven des te beter en schoner de alcohol .

Forum Lid
op 16 december 2019

ik vraag me af waarom ik dat niet voor elkaar kreeg, misschien was de temperatuur wel te hoor voor ik overschakelde naar % verwarmen.. ik ben doorgegaan tot ik 2,5 liter verzameld had maar wel met een temperatuur van 94 graden.. wat er uit kwam rook wel heel erg lekker moet ik zeggen en ik kon de alcohol pas meten toen het onder de 40% was omdat de vinometer die ik heb maar tot 40% meet. ik ben doorgegaan tot rond de 30% en toen ben ik gestopt.nu heb ik 2,5 liter verdeeld in 4 flessen en zodra ik de refractometer binnen heb voor de alcohol kan ik meten wat het opgeleverd heeft en stook ik het voor de 2de keer. vraag me alleen af wat het minimale is wat ik kan stoken met die ketel, ik neem aan dat 2,5 liter te weinig is? dan kook ik droog denk ik…?

Forum Lid
op 16 december 2019

Ik weet niet wat jou begin volume was maar 2,5 liter van 40% is vrij weinig .
Het is belangrijk om jou temperatuur regeling goed onder controle te krijgen om een schoon alcohol te krijgen .
Stook ook niet te lang door .
Normaliter zou je tijdens het hart deel langdurig op vrijhoog percentage moeten blijven en wanneer rond 85% van het op te vangen deel is geweest heel snel percentage zakken . Op dat moment kun je het beste stoppen .
Dat laatste stukje ( naloop )is al te veel verdund en zou maar een 150 mil ongeveer aan alcohol zijn .
Te vervuilt om wat mee te doen .

Forum Lid
op 16 december 2019

Mijn beginvolume? je bedoelt de liters bier? dat waren er 20. het waren bieren van 6 tot 8 % door elkaar heen. de laatste fles zit rond de 40% maar daarvoor kon ik niet meten met die vinometer omdat die maar tot 40% meet. 

Forum Lid
op 16 december 2019

Ah okee dan is jou totaal opvang wel redelijk met dat percentage .
Jou begin was erg weinig alcohol percentage houdende .
Hoewel normaliter zou je toch op hoger percentage met iets minder volume moeten uitkomen dan .
Al met al dus toch redelijk resultaat maar iets te ” grof ” nog gewerkt .
Kwestie van beetje de slag te pakken krijgen ..
Komt vanzelf goed .

Forum Lid
op 16 december 2019

Dit was een leuke oefening om een beetje het gevoel te krijgen van wat mijn ketel doet en om er wat van te leren, de eerste druppels waren wel spannend haha dit smaakt naar meer. de geuren die vrij kwamen waren geweldig… en ik heb er een paar lekkere zelf gebrouwen biertjes bij op..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 13 december 2019

Ok, ik had begrepen dat ik bij de eerste stook alles kon opvangen en pas bij de 2de stook de ethanol moest scheiden.. maar dan gaan we het zo doen..

Forum Lid
op 13 december 2019

Altijd de eerste 50 – 100 ml weggooien. Wanneer je een tweede stook gaat doen, kun je de eerste wat sneller laten gaan. De scheiding ( cuts) , heads-hearts-tails maak je dan in de tweede stook. . Veel plezier met de eerste

Forum Lid
op 13 december 2019

Dank Gerco

Forum Lid
op 13 december 2019

Scheidingen ( cuts ) maak je op smaak , geur en helderheid , kwaliteit .
Je kunt nooit uitgaan van hoeveelheid in milliliters .
Voor de ene stook is 10 ml voldoende voor een ander kan 150 ml te weinig wezen .

Forum Lid
op 13 december 2019

Er valt nog genoeg te leren dus.. ik ga mijn gruwelijke best doen maar ik heb geen vergelijking materiaal…

Forum Lid
op 13 december 2019

Het is nooit verkeert om eens bij iemand met wat ervaring mee te kijken .
Er is vast wel iemand die daarvoor te vinden is .

Forum Lid
op 13 december 2019

Robbert ik ken in mijn omgeving werkelijk niemand die dat doet.. Motorrijders trouwens wel, ik heb dezelfde gehad als jij daar op je profielfoto hebt staan..

Forum Lid
op 13 december 2019

Ik weet niet waar je woont . Ik zit in buurt van leruwarden .
Je bent welkom om eens mee te kijken .

Gestopt met rijden ?
Ik heb momenteel 3 shovelheads .
Ik hoop volgend jaar weer te kunnen rijden .
Hier wegens omstandigheden al bijna 2 j niet gereden .

Forum Lid
op 14 december 2019

Ow Robbert, die foto is hier op de monitor vrij klein. ik dacht dat het een Roadking was.. ik  heb jaren in clubverband die Roadking gereden.. Ben er na een auto ongeluk en nekklachten mee gestopt en heb nu een camper van 4,5 ton. is een stuk leuker, lekker niet meer in een tentje slapen. 🙂

Forum Lid
op 14 december 2019

Vandaag ben ik er niet aan toegekomen omdat ik te lang bezig ben geweest met afvullen van een tripel en verschrikkelijke rugklachten had… morgen ga ik mijn oude bier opstoken. ik heb er gisteren gember aan toegevoegd en hevel het morgen over in de Grainfather en voeg er een scheut slaolie aan toe tegen het schuimen. dan ga ik beginnen om op te warmen naar 50 graden en daarna naar 78 graden. tot mag 98 graden en dan stop ik. ik kan de alcohol niet meten omdat mijn Ali alcohol meter nog niet binnen is..

Forum Lid
op 14 december 2019

Electra glide en zelfbouw motoren hier .
zelf ook aantal jaren bij club gezeten.
Ik ben al voor Willem van B vertrok weggegaan er was te veel om de Mc te doen .

Forum Lid
op 14 december 2019

98 graden is te hoog .
95 max

Forum Lid
op 14 december 2019

Wij  hadden ook veel mc’s op visite en daar hadden we geen zin in.. bedankt voor je hulp.

95 max!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 6 dagen geleden

Goedemorgen, ik wil zojuist beginnen met stoken en weet de setting niet meer om de grainfather op % in te stellen.. heb hier al lopen zoeken maar ik vind geen antwoorden.. iemand?

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik moest even terugzoeken want ik heb het wel eens voorbij zien komen.

 

Forum Lid
5 dagen geleden

Keibedankt!! het is allemaal gelukt!

Forum Lid
5 dagen geleden

Kijk aan, goed om te horen 👍🏻

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren