Weer een topic over schoonmaken

Geupdate op 12 februari 2020 in Mijn installatie
6 op 7 februari 2020

Hallo iedereen
Ik heb hier veel gelezen over schoonmaken. Veel zeggen schoonmaak azijn of citroenzuur.
En veel zeggen dat je dat juist niet moet doen omdat je dan juis corrosie opwekt.
Ik heb wat groene aanslag in mijn toekomstig koelspiraal en in mijn oude boiler. Hoe moet ik dit dan schoonmaken.
Ik wil beginnen met stoken maar ik wil niet na de eerste keer al ziek worden van koper-corrosie aanslag snap je natuurlijk wel

 
  • Geliked door
Antwoord
3 op 7 februari 2020

Schoonmaakazijn en citroenzuur en een beetje zout. Daarna gewoon goed en VEEL spoelen. En dan is er niks aan de hand

Forum Lid
op 8 februari 2020

Of even na schoonmaken, met soda, dan is het koper niet meer zuur en bevattelijk voor corrosie.

 

Forum Lid
op 8 februari 2020

Basisch is niet veel beter hoor gompie… altijd goed na spoelen met kraanwater (licht basisch dus ph 7 – 8). De kalk in het kraanwater is gemaakt voor leidingen denk ik altijd maar. 3 keer spoelen en t zuur is ook geneutraliseerd, evenals de logen. Ook een teveel aan logen goed wegspoelen. Klein aandeel kalk beschermt, maar veel soda is ook corrosief op koper.

Ook hier gaat er een halve gram citroenzuur in en een ml of 200 azijn (de gewone witte huishoud) per 5L water, op een keteltje van 12L. Water vanuit de waterkoker gaat wat vlugger, half litertje uit de ketel trekken en vervolgens bouw ik m af en spuit ik m goed door met kraanwater. Dan uitdruppen en gebruiken, of droogdeppen/uitlekken en wegzetten.

Na gebruik spoel ik enkel met kraanwater om, tenzij echt vuil. Het kookgedeelte wil ik nog wel eens een doek doorhalen omdat er soms wel wat prut vanboven aankoekt.
Koelspiraal wil ik nog wel eens een pompje op zetten, dan 5L plus 200ml azijn en 2 gram citroenzuur. Dit laat ik dan circuleren met 50°C, voor 3 kwartier ongeveer. Daarna gaat de tuinslang er even op, even leeg laten lopen en opnieuw doorspuiten. Voor de zekerheid nog eens uitlekken en doorspuiten.

Ieder vind zijn middenweg uiteindelijk, en doet wat voor hen werkt.
Dat je ziek wordt van koperoxide staat vast, maar als je goed naar je stook blijft kijken kun je gerust blijven. Als je zeker wilt zijn heb ik wel n trucje;
Zet je ketel op, en zet bij je uitloop potjes neer om cuts te maken. Zet er een onder je uitloop en leg hier in een zeefje met een stukje keukenpapier. Je vult je potje en kijkt naar het keukenpapier: als het een lichtblauwe kleur heeft potje wegschuiven. Wit betekent zuiver, vooralsnog. De ‘goede’ potjes zet je een week of 2 op kamertemperatuur gesloten weg. Daarna goed kijken of er blauwe stipjes beginnen te vormen. Zo ja, zit er wat oxide in. Zo niet, de lekkere potjes blenden en rijpen die handel 🙂 maar niet te bang er voor zijn, is eigenlijk niet nodig.

Forum Lid
op 8 februari 2020

Alleen als mijn koelspiraal heel lang niet is gebruikt krijg deze wat extra aandacht. Ik doe dan wat van het bekende mengsel van azijn en citroenzuur in de spiraal en laat dít een paar uur weken. Ik laat het er uitlopen en doe dan wat azijn en citroenzuur in de ketel. Dan een stook zonder koelwater zodat er stoom uit de koeler komt(dit stinkt enorm). Daarna heel goed doorspoelen met water. En wat zeker zo belangrijk is, is het droog maken na de stook(meestal door er lucht doorheen te blazen).

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 februari 2020

Okee. Nou ik ga het allemaal nog eens proberen. Vandaag wat schoonmaak azijn geprobeerd met zout. Uurtje later weken en daarna schrobben. No resultaat. Ik zal eens wat citroenzuur kopen. En ik dacht op het werk ergens nog zoutzuur te hebben. Dat klinkt al agressiever. Maar de spiraal binnekant kun je niet controleren… Wat als daar groene of zwarte aanslag in zit? Komt dat eruit met vullen met het bekende mengsel en een dag laten staan?

Forum Lid
op 12 februari 2020

Normaal gebruik je azijn zuur of citroenzuur .

Maar Als het niet wil kun je met HCL ofwel zoutzuur de ketel vullen.
zoutzuur 10 % zou voldoende moeten zijn .

Mijn laatste ketel heeft een nacht vol gestaan met HCL 30%
Na een nacht natrium hydroxide in de ketel gedaan .

Hierna na gespoelt .
Met pH papier het laatste spoelwater gecontroleerd .
Brand schoon ! !!!

Pas op met zoutzuur dat is zeer bijtend en niet inademen .
natrium hydroxide is ook zeer bijtend dus gebruik handschoenen en in geventileerde ruimte.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren