Welke chips

Geupdate op 22 februari 2020 in Stookforum
17 op 13 februari 2020

Ik heb dus wat whisky gemaakt , alleen met houten whisky chips op 45% en ik  moet zeggen , dirk vd Broek , mij zie je niet meer,maar ik wil de smaak wat zachter hebben , ik heb er al wat water bij gedaan , maar de “hout“ smaak is even te veel , te hard, tja over smaak valt niet te twisten , maar ik waag toch een poging, ik gebruik nu eiken whisky chips, dus welke chips zou ik kunnen gebruiken of toevoegen om de smaak wat zachter te krijgen

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 13 februari 2020

@ Knoet, heb mij daar nog niet in verdiept welke chips ik zal nemen ooit. Heb hier voor de druiven wijn eiken chips om eens te proberen . Hoelang heb jij de whisky chips op 45% gehad als ik vragen mag, groetjes Ton

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 februari 2020

een week of 5

Forum Lid
op 13 februari 2020

Oké, dan ga ik hem hier op 2 weken houden op 10 liter wijn

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 februari 2020

Er zijn diverse snippers en ook vaten te krijgen .
Al het hout dat je gebruikt kun je het beste van te voren spoelen of wateren .
Ook kun je het hout erkenning b.v. ports of sherry .
Wanneer je een kruik of fles gebruikt sluit dan niet af met een dop maar met katoen, watten of hennep prop.
Hierdoor kan de drank net als in vat ademen waardoor betere oxidatie en dus ook betere rijping .

Forum Lid
op 13 februari 2020

Er staat weer een auto spellings correctie fout . Het moet zijn hout weken in b.v.

Door vooraf wateren is het hout ook beter te gebruiken zonder gelijk die heftige taan smaak van looizuur

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 februari 2020

En wat is het verhaal achter het ageing van hout met een ultrasoon reiniger, ik heb namelijk zo ding van een liter of 6, dus kan genoeg hout in ,, maar welk ,,mijn wijsheid is, hoe ouder de whisky dus de zachter word hij ,, maar jullie echte lekkere dingen makers, hebben dit garen ook al uitgevonden , net zoals 3 jaar in een vat voordat het whisky mag heten , terug is gebracht naar 6 weken tot 6 maanden  met chips, misschien te veel vragen , ik lees het 

Happy stoken 

Forum Lid
op 13 februari 2020

Ultrasoon heb ik maar gebruik ik om oliepompen , carburateurs en motor onderdelen mee te reinigen .
Voor gebruik bij drank correctie zijner veel betere en minder distructieve dingen en middelen te vinden .

Een zachte whiskey begint bij de basis bij het beslag dan de stook en daarna het rijpen en niet in het natraject nog eens gecorrigeerd .
Goede opbouw en plan maakt een goede whiskey .
Rijping op hout kun je diverse voor gebruiken allen met specifieke karakter .
Roemeens eiken en Frans eiken zijn beide zeer geliefd .
ook hoe is het vat tevoren gebruikt .
Of eventueel het hout .
Hout moet altijd gewatert zijn voor gebruik .
Daarna kun je enkel malig gebruiken wat meer kleuring en smaak geeft dan hout wat vaker is gebruikt . Hetzij voor de whisky hetzij voor andere dranken.
Walnoten hout als van de boom of de walnoot dop kunnen een zachtere hout smaak geven dan eiken .
Je kunt ook licht roosteren maar ook tegen verkolen aan .

Je kunt verouderen door : eau bain Marie te verwarmen . Je kunt dit aantal keren herhalen .
Ook koud en warm opslaan om de beurt , met UV en IR licht kun je versnellen .
Je kunt ook met chemicaliën verouderen . Dan ben je enkele uren klaar wat gelijkstaat aan 10 of meer jaren . ( Hoe met chemicaliën ga ik niet uitleggen op een site omdat er misschien fout geexpirimeerd gaat worden )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 februari 2020

OKE thx

 

Forum Lid
op 13 februari 2020

Ik heb je een mail gestuurd Knoet .
Laat even een bericht als het goed is gegaan .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 februari 2020

Is het ozon apparaat ook geschikt om te verouderen ?

Forum Lid
op 14 februari 2020

Nee ! Murmillo . Je maakt er teveel mee stuk wat juist de smaakvorming zou maken

Forum Lid
op 14 februari 2020

Ok dank!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 februari 2020

Was het maar zo simpel, gewoon wat hout toevoegen. Nee helaas. Hoeveel hout(gram houtsnippers ofzo) bij hoeveel procent alcohol voor hoe lang bij hoeveel lucht contact. Het is tot nu toe iedere keer weer een verassing. En ik doe echt me best om er een lijn in te krijgen. Maar dat houdt het wel spannend.

Forum Lid
op 14 februari 2020

Er is ook niet een vaste tijd en gewicht aan te plakken .
Het alcohol percentage moet je 10% – 15% van het totaal percentage drinksterkte hoger houden
Dus v.b. Drinksterkte 30% zou 33 tot 34,5 % zijn en 40% word dan 44 – 46 %
Voor hout snipper is contact tijd afhankelijk van hoeveelheid en hoeveel je wil verkleuring en smaak je wil . 5 tot 30 gram per 10 liter en tijd van dag of 5 tot 30 dagen .
Vat lagering hangt ook nog af van inhoud meer liters in groot van heeft lager contact oppervlakte dan 1 ,liter in 1 liter vat .
Maar hangt ook af van hoe is vat voorbereid , ingewatert of niet . Meerdere keren gebruikt of nieuw .
Is vat gereconditioneerd ?
De meeste distileerderij hebben vaste vaten leverancier en staatjes uit eigen jarenlang productie opgemaakt en houden dat aan .

Forum Lid
op 15 februari 2020

Robbert: you got mail,.. bedankt in het grote recepten boek 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 februari 2020

Erg interessant allemaal weer Robbert, dank je 👍. Hoop geleerd weer!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 februari 2020

Ja erg interessant de mogelijkheden wat betreft de te gebruiken chips(hout). Ik ben wel erg gecharmeerd van de noten doppen. Heb een deel van mijn appel stook op noten doppen gehad   wat een zachtere en het lijkt een iets zoetere smaak heeft gegeven aan de drank vergeleken bij  de drank waar ik enkel (Frans) eiken chips op heb gehad. 
Ook de Whisky op noot gehad met een beetje gerookt eiken erbij.  Het kleurt ook mooi, met een oranje gloed erin.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren