Welke kruiden worden er nu precies bij het bereiden van GIN gebruikt?

Geupdate op 28 april 2017 in Spirits
26 op 7 januari 2017

GIN wordt als basis alleen maar van pure alcohol gemaakt.

Maar welke kruiden worden er nu precies bij het bereiden van GIN toegevoegd?

Na wat zoeken op internet vond ik deze kruidenpakketten:

https://www.bol.com/nl/p/kruidenpakket-voor-gin-tonic/9200000063548889/

https://www.sixpacks.be/drank/gin-botanicals-de-perfecte-kruiden/

https://www.theflavorshop.be/gin-online-kopen/kruiden-voor-gin-tonic-botanicals/?page=all

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 7 januari 2017

Bedankt Betweter, bol.com lijkt mij de beste keuze. Sixpacks en theflavorshop zijn verdomd duur. Waarschijnlijk ben je wel goedkoper uit op de lange termijn als je het allemaal los koopt. Maar om te proberen is het prima, anders moet je weer van die grote zakken kopen.

Gin is een erg lekker drankje, binnenkort dus maar eens gaan proberen. Maar eerst mijn eigen receptje met citroenschil, sinaasappelschil, laurier, jeneverbessen, vanille, kruidnagel, venkelzaad en honing.

gr

 

Forum Lid
op 8 januari 2017

Geef me maar een seintje als je gin rijp is om te drinken, ha, ha, ha.

Forum Lid
op 8 januari 2017

Bij nader inzien ga ik ze toch los kopen, ik ga wel dezelfde kruiden kopen. Als iemand deze ook wilt kan ik dezelfde toesturen (binnen NL) voor €12,50 is iets goedkoper! 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 11 januari 2017

Grappig/interessant. 
Zag gister een bekroonde lokaal gestookte Ierse Gin met daarin vlier bloemen. heeft iemand dit eerder gezien. (heb m nog niet geproefd, dat ga ik later deze maand doen) 

P.s. Op Homedistiller staan zeer veel verschillende recepten. (geen een met vlier bloemen)

http://homedistiller.org/flavor

 

Forum Lid
op 11 januari 2017

Van vlierbloemen kun je ook een prima likeurtje marcereren waar vooral vrouwen gek op zijn. Dus in het voorjaar gaan plukken.

Ook kun je in het voorjaar de dennetoppen gaan plukken, dat zijn de nieuwe lichtgroene uitlopers aan de denneboom.

Je dient deze om en om in lagen van 3cm met bruine suiker in grote weckpotten te doen en zeker 2 maanden te laten staan op een koele donkere plaats.

Tussentijds omschudden en aan het einde in een zeef goed laten uitlekken.

Het resultaat is een uitstekende hoestdrank voor in de winter.

Forum Lid
op 11 januari 2017

Je gebruikt dit dus niet voor de smaak?(omdat het lekker is) heb je hier het precieze recept van, alcohol?, water, verhoudingen etc. Klinkt interessant.

 

Forum Lid
op 11 januari 2017

Vlierbloesem siroop of likeur.

INGREDIENTEN

60 gram citroenzuur 
1,5 liter water
1,5 kg suiker
3 citroenen (gewassen  niet geschild  in schijfjes gesneden)
20 schermen vlierbloesem (eerst 3x spoelen), deze kun je vinden in de vrije natuur (eind mei, begin juni)

Fris aperitiefdrankje met een zomerse toets.
 

Voorbereiding

Vlierbloesems plukken en 3 keer spoelen
Citroenen spoelen en in grote stukken snijden

Bereidingswijze

Het water koken, de suiker toevoegen en oplossen.
Water ietwat laten afkoelen, dan het citroenzuur onder mengen.
De gesneden citroenschijfjes + de vlierbloesems toevoegen en
goed mengen
Afdekken en 72u laten trekken (in een kom met deksel)
en 2x per dag omroeren.
Dan het mengsel filteren.

Deze siroop kun je invriezen in kleine flesjes.
– de siroop is zeer lekker over een bolletje ijs
– op zomerse dagen kan men de siroop bij spuitwater voegen
naar smaak
– je kan een beetje siroop toevoegen bij champagne,
schuimwijn of witte wijn..
– Of je mengt de siroop met witte rum voor een lekker aperitiefrankje: meng 400ml extract + 600ml witte rum of alcohol van 40%

 

Forum Lid
op 23 januari 2017

Hoedjevanpapier, bedoel je de hoestdrank van dennetoppen?

Dit is een heel simpel en oud recept van het platte land.

In het voorjaar de dennetoppen van ongeveer 5cm lang oogsten en goed wassen met lauwwater en uit laten lekken

Maak daarna laagjes van ongeveer 3cm dik in een grote weckpot van 3 liter.

Daaroverheen een laag donkerbruine basterdsuiker van 2cm.

Dit een aantal keren herhalen totdat de weckpot vol is.

Na een week is alles ingezakt en de suiker opgelost.

Dus weer plukken en aanvullen totdat de weckpot weer vol is, etc.

Zet de weckpot op een koele, donkere plaats en schud de pot 1 x p/week goed door elkaar.

Na minstens 2 maanden, langer mag ook, alles uit laten lekken in een grote zeef.

Breng de hoestdrank met alcohol 40% op smaak door over de zeef met dennetoppen wat alcohol te sprenkelen om de laatste suiker eruit te spoelen.

Maak hem niet te sterk!

 

Forum Lid
op 24 januari 2017

Klinkt goed! Zolang t maar van die zoete troep met een sterke smaak is voor de keel, maar dan met kwaliteit 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 januari 2017

Betweter, voor hoeveel liter alcohol is dat zakje van de bol?

Forum Lid
op 25 januari 2017

 

Frank, er zijn vele soorten GIN met elk zijn eigen kruidenmengsel.

Welk kruid en de hoeveelheid van ieder kruid is afhankelijk van de persoonlijke smaak.

De ene houdt van meer bitter of meer bitterzoet, de ander vindt een wat kruidige smaak lekker.

Hier een lijst van GIN’s:

 

BAYSWATER

Met de Bayswater Gin heb je een echte London Dry Gin in huis. Ze is vernoemd naar de beroemde Londense wijk en is bovendien de enige distilleerdij in London die nog zelf hun gin distilleren en bottelen. Bayswater Gin blijft bovendien trouw aan een ambachtelijk recept waar naast graan ook nog gestookt wordt met 9 botanicals. De gin wordt 5 keer gedistilleerd en wordt steeds gemaakt in kleine batches. De overheersende jeneverbes wordt in perfecte balans gebracht door de verschillende kruiden zoals citrus en nootmuskaat. De gin heeft een mooie afdronk waarin we duidelijk de aanwezigheid van citroen en sinaasappelschil smaken.

BOBBY’S

Een kruidige gin uit Schiedam gemaakt naar het receptuur van opa Jakobus (Bobby). Bobby’s Schiedam Dry Gin is een complexe Gin, gemaakt van lokale en exotische botanicals. Onder andere Jeneverbes, Cubeb Peper, Rozenbottel, Kruidnagel en Citroengras zijn ingrediënten van deze Gin

BOMBAY SAPPHIRE

Bombay Sapphire Gin behoort tot de meest elegante en complexe gins uit een rijtje van velen. Dit is niet verwonderlijk als je weet dat ze bij de Bombay Spirits Company dit pareltje al aan het koken zijn sinds 1761!

De gin is beroemd om zijn zachtheid en nuance. Zij maken gebruik van tien verschillende kruiden en botanicals oa: jeneverbessen, amandelen, citroenschil, zoethout, koriander, iris, cassia schors.

Ondanks zijn alcoholgehalte blijft hij heel vol en lang in de mond en komt bovendien ook bijzonder zacht binnen zonder het branderig gevoel van de alcohol vanachter in de keel te krijgen

BOTANIST ISLAY DRY GIN

Het aroma van The Botanist is ontzettend prikkelend, scherp te noemen waarbij tinten van harsachtige den, jeneverbessen en eucalyptus afgewisseld worden door de subtiele smaak van parma viooltjes, heideplant, gekonfijte gember en salie.

The Botanist is een eerder droge drank waarbij het klassieke jeneverbesingrediënt naar voren komt maar in ontzettend sterke mate wordt gedomineerd door een ietwat sappige dennensmaak. Eveneens treedt er een kruidige complexiteit op de voorgrond tezamen met enkele zachte tinten van zoethout.

De nasmaak wordt gedomineerd door het traditionele jeneverbesaspect dat gedurende lange tijd wordt doorgevoerd in de zuivere en droge ‘finish’. In deze finish kunnen ook nog enkele tinten waar worden genomen: de parma viooltjes in combinatie met het zoethout.

Wat bij deze Botanist Islay Dry tot stand is gekomen is een ontzettend robuuste gin die bewaard kan worden voor een speciale gelegenheid waarop u iets te vieren hebt.

CITADELLE

Citadelle gin vindt zijn oorsprong in Frankrijk en is 4 keer gedistilleerd op basis van graan en een mix van 19 botanicals van over heel de wereld. Ze gebruiken een aantal klassiekers zoals de jeneverbes, koriander, amandel en cassia schors maar ook kardemom, paradijszaad, viooltjes, venkel en kaneel komen aan bod.

COPPERHEAD

Copperhead Gin is het resultaat van een samenwerking tussen Yvan Vindevogel, een apotheker uit Kortrijk die sterk geïnteresseerd is in het heelkundige aspect van gin, en Bernard Fillier, eigenaar van de door menig gekende graanstokerij Filliers die superieur is in het distilleren van alcohol op basis van jeneverbessen.

De overheerlijk zachte Belgische gin bevat verschillende botanicals als jeneverbessen, sinaasappelschil, korianderzaad, engelwortel maar ook kardemom. Dit geeft je een zachte en frisse neus van citrus. Voeg de medicinele bitters Aperitivum,Digestivum en Energeticum bij de gin voor een extra helende touch . Aperitivum maakt van uw gintonic een perfecte aperitief die de smaakpapillen open zet om de honger te bevorderen, Energeticum werkt perfect om de maag te verlichten tijdens de maaltijd en Digestivium is ideaal om de spijsvertering in werking te stellen. Als kers op de taart geeft het extra energie als je deze gin tonic drinkt.

Naast de bijzonder zachte smaak is ook de koperen fles zeer opvallend. De naam Copperhead wijst niet alleen op de koperen lambiek die al van de oorsprong gebruikt wordt om alcohol in te stoken, maar hij wijst ook op de Koperkop, een type slang die gekend is van het symbool voor de farmacie.

Je kan deze prachtige alchemistische gin zowel als aperitief drinken voor het eten, maar zeker ook tijdens of na het eten als digestief!

EDGERTON PINK

Een speciale Pink Gin uit London, vooral veel liefhebbers uit de cocktail wereld zien vele mogelijkheden met deze speciale gin. De bijzondere kleur komt voort uit het gebruik van de Pommegranate vrucht. Deze super premium gin is een prachtige verschijning in ons toch al zeer uitgebreide gin assortiment. Rijke en volle kruidige smaken maken de Gin tot een topper van formaat.

EDINBURGH ELDERFLOWER

Natuurlijk gin gemaakt van 100% vers geplukte vlierbloesem. Een erg subtiele gin met een heldere bloemige geur met tonen van peer, perzik en grapefruit. Maar uiteraard het meest belangrijk de frissen smaak van verse vlierbloesem.

 FERDINAND’S

Ferdinand Saar Dry Gin wordt geproduceerd met de grootste zorg en vakmanschap. Om het onderscheidend vermogen en de complexiteit te behouden, vermijden ze het gebruik van industriële productiemethoden en distilleren ze uitsluitend in kleine batches met behulp van regionale ingrediënten van eigen bodem.

Voordat het infusie proces met Riesling druiven begint, wordt Saar Ferdinand’s Dry Gin gedistilleerd met behulp van botanische planten en kruiden zoals: jeneverbes, lavendel, rosa canina, sleedoorn, rozenbottel, angelica, hop bloesem, rozen, koriander, gember, citroen en tijm.

Ze gebruiken alleen laat geoogste en hand geselecteerde Riesling druiven van de Grand VDP Saar Burger wijngaard. De botanische planten en kruiden samen met de hand geplukte druiven van de steile leisteen hellingen van de Saar geven deze fenomenale gin zijn individuele karakter en gegarandeerd maximaal drinkplezier.

FIFTY POUNDS DRY GIN

Wanneer je de fles van de Fifty Pounds gin bekijkt valt zijn elegantie en schoonheid meteen op en je zou denken dat de fles dan ook effectief ’50 pounds’ kost! Gelukkig is niets minder waar.

De merknaam ‘Fifty Pounds’ dateert uit de 18de eeuw toen Koning George II de scepter zwaaide. Er werd zoveel illegale gin gestookt dat de volksgezondheid er onder leed. In reactie daarop heeft het toenmalig Parlement een belasting geheven van 50 pond pér stokerij. Velen konden dit niet betalen en moesten hun klein ‘fabriekje’ sluiten.Dit recept was generaties lang verdwenen en werd door afstammelingen nieuw leven in geblazen. Het resultaat is de ‘Fifty Pounds’ gin.

FILLIERS 28

Filliers, de bekendste jeneverstokerij van Belgie, lanceerde vorig jaar hun eerste gin. De ‘28’ verwijst naar het aantal botanicals dat gebruikt werd. Naast de meer klassieke ingrediënten zoals de jeneverbes, koriander en citroen werd er ook gewerkt met oranjebloesems, kardemom, lavendelbloesems, gember, gentiaanwortel en angelicawortel.

Filliers is trots op zijn Belgische roots en kiest daarom voor hop van eigen bodem, deze heeft namelijk een typische en aparte bitterheid die zich perfect leent tot deze gin. 

 GLORIOUS

Glorious gin wordt gedistilleerd in New York door de Breuckelen Distilling Company in Brooklyn op Brooklyn 19th Street. Voor de bereiding van de Glorious gin gebruikt men de volgende botanicals: rozemarijn, gember, jeneverbessen, grapefruit en citroen.  Glorious opende in 2010 en wordt volledig met de hand geproduceerd. Om het distillaat te verdunnen gebruikt men lokaal bronwater. Glorious gin wordt gedistilleerd met graan uit New York!

 HENDRICKS  DRY GIN

Hendrick’s Gin kan niet onmiddellijk beschouwd worden als een doorsnee gin. Ondanks het feit dat hij beschikt over 11 klassieke ingrediënten, wordt de smaak van deze gin vaak op punt gebracht door toevoeging van de Bulgaarse roos of een stukje komkommer. Tot de 11 klassieke ingrediënten behoren onder andere: jeneverbessen, engelwortel, koriander, sinaasappelschillen,…

Wat onmiddellijk opvalt aan Hendrick’s, is het feit dat de gin gebotteld werd in flesjes met een oud, apotheekachtig uiterlijk.

HERNO SWEDISH GIN

Herno wordt gedestilleerd in een koperen ketel met unieke kruiden; Jeneverbes, zoete Cassia, zware peper, vanille, limoen en Zweedse rode besjes. Bij het destilleren is alleen het zuiverste water toegevoegd. Door de peper is de gin vrij pittig van smaak

LANGLEY

Langley’s Distillery heeft sinds de oprichting in 1920 al vele prijzen gewonnen en is nog altijd in het bezit van de familie Palmer. Voor deze klassieke Gin worden 8 botanicals (niet vrijgegeven) gebruikt. “Connie”, de kleinste Engelse koperen ketels, geproduceerd in 1960 door John Dore & Co, worden gebruikt om een zeer constante Gin mee te maken. Het resultaat: een uiterst klassieke en kwalitatief zeer hoogstaande Gin!

MARE

Gin Mare is zoals de naam wellicht doet vermoeden een zwoele, mediterrane spirit. Deze gin werd voor het eerst gestookt in een pittoresk, Spaans vissersdorpje in de 19de eeuw. Dit zorgt ervoor dat tot op vandaag de componenten van deze drank regionaal en van goede kwaliteit zijn gebleven. Tot deze Spaanse bestanddelen behoren Arbequina olijven, rozemarijn, basilicum en tijm. Deze specerijen worden verder aangevuld door enkele klassieke basisbestanddelen: jeneverbessen, koriander, kardemom en citrus.

 MONKEY 47

Deze gin omvat een zeer sterk doordringende smaak van jeneverbessen en subtiele tinten citrus. Het aroma is eerder floraal, afgewisseld met de subtiele geur van veenbessen en zwarte peper.

Het excentrieke karakter van deze gin komt naar boven in het feit dat de traditionele Britse recepten gecombineerd worden met deze van het exotische India en de zuiverheid van het Zwarte Woud in Duitsland. Deze unieke combinatie kwam tot stand dankzij oprichter Montgomery Collins die het beste uit verschillende landen wist samen te brengen.

Indien u op zoek bent naar een kwaliteitsvolle, zuivere gin kunnen wij u zeker en vast Monkey 47 aanraden. Het meest unieke ingrediënt, zijn toch wel de veenbessen die weinig gebruikt worden in het overgrote deel van de gin’s

OLD ENGLISH POT STILL

Old English Dry Gin wordt gedistilleerd volgens een origineel recept uit 1783 in Engeland. Voor de gin gebruikt men 11 soorten kruiden (jeneverbes, koriander, citroenschil, appelsienschil, engelwortel, kaneel, zoethout, liswortel, nootmuskaat en kardemom) die dan worden toegevoegd aan de oudste, nog werkende Pot Still “Angela” in England (genoemd naar de moeder van de vroegere meester distilleerder). De Old English wordt gebotteld in gerecycleerde champagneflessen en afgesloten met zegellak. Net zoals het gebruikelijk was in 1783. Einde van de 18e eeuw was Engeland de grootste importeur van Franse champagne. Zelfs dan werden de flessen gerecycleerd en is het dus niet verwonderlijk dat veel champagneflessen in hun “tweede leven” jenever flessen waren.

SACRED

De Sacred gin behoort tot de London Dry familie en de distilleerdij is gelegen in Highgate, London. Deze gin kwam pas in 2009 op de markt en Ian Hart startte deze microstokerij bij hem thuis.Toen de zaken voor hem als headhunter niet zo goed gingen kon hij zich focussen op zijn echte passie, alcoholische dranken en wijnen. Na een aantal probeersels spoorde zijn vrienden hem aan om zijn passie professioneler aan te pakken en hij ging opzoek naar de beste botanicals zoals: Citroen, limoen sinaasappel, nootmuskaat, jeneverbes en wierookhars, De naam ‘Sacred’ is afgeleid van één van de botanicals: Olibanum of ‘Boswelia Sacra’ in het Latijns.

SIPSMITH DRY GIN

Dat Sipsmith nog maar een prille ginstokerij is, die in 2009 werd opgestart is te merken aan het feit dat ze ingrediënten uit verschillende uithoeken van de wereld weten te verwerken. Hiernaast maken ze nog steeds gebruik van een traditioneel productieproces waardoor er gesproken kan worden over de zogenaamde one-shot-gin.

Bij dit proces wordt de exacte hoeveelheid botanische producten gedistilleerd, in plaats van te werken met een verdubbeling van de hoeveelheid die een tijdsvoordeel oplevert. Om zeker te zijn van een legendarische kwaliteit met gebruik van wereldwijd verspreide botanische kruiden, opteerden de ‘Sipsmiths’ voor deze productiemethode.

SYLVIUS

Sylvius Gin komt van de eeuwenoude Nederlandse distilleerderij Onder de Boompjes uit Schiedam. Deze gin is een eerbetoon aan Dr. Franciscus Sylvius die rond 1650 de naamgever was van Genievre. In diezelfde tijd is Onder de Boompjes begonnen met het stoken van jenevers. Deze gin maakt dan ook gebruikt van de kruiden en specerijen die destijds voorhanden waren, namelijk: steranijs, zoethout, kaneel, krummel en lavendel. Sylvius Gin wordt ambachtelijk gestookt in kleine koperen ketels door meersterstoker Justus Walop. Het gehele productieproces wordt nog ouderwets met de hand gedaan.

TANQUERAY

Tanqueray wordt beschouwd als één van de oudste en meest gerespecteerde ginmerken. Menig ginexpert is er rotsvast van overtuigd dat de producten van Tanqueray de gouden regel vormen voor vergelijkingen met andere ginsoorten.

De Special Dry werd voor het eerst geïntroduceerd in 1950 en wordt nog steeds op dezelfde, traditionele wijze geproduceerd met een alcoholpercentage van maar liefst 47,30 %. Uniek is dat de productie, ondanks het feit zij uit wisten te groeien tot een grote speler, authentiek is gebleven zonder toevoeging van moderne technologie.

THE LONDON GIN NO.1 ORIGINAL BLUE

Deze gin heeft een zeer opvallende kleur waaraan hij tevens zijn bijpassende naam heeft te danken: ‘The Original Blue Gin’. Deze opvallende blauwe kleur komt tot stand door het gebruik van de Gardeniabloem.

Aan de basis van de goede smaak liggen 4 factoren: het gebruik van bronwater uit Noord-Londen, de verwerking van het beste graan uit Suffolk en Norfolk, een zorgvuldig uitgevoerd distillatieproces en het gebruik van 12 kruiden en specerijen uit de hele wereld.

Zo komen de jeneverbessen uit de Kroatische Dalmatiabergen, komen de zwarte bessen uit Hong Kong en wordt er gebruik gemaakt van extra zoete Turkse anijs. De gebruikte kaneel komt uit Ceylon (Sri Lanka), de koriander uit Marroko en zijn de liswortel en citroen- en sinaasappelschillen afkomstig uit Italië. Ten slotte wordt er gebruik gemaakt van bonenkruid uit de Franse Alpen en Griekse amandelen.

Het klassieke aroma van de meeste gin’s (jeneverbes, citroenschil enzovoort), wordt bij ‘The Original Blue Gin’ sterk naar achteren geschoven door de florale toets van de gardeniabloem. Door het behoorlijk hoge alcoholpercentage, bevat deze drank een zeer intense en kleurrijke geur.

Wat de smaak betreft, leent London N°1 gin zich niet tot pure consummatie. Door het hoge alcoholpercentage, is deze drank volledig geschikt voor de creatie van gincocktails.

 V2C DRY GIN

V2C dry gin is een gin zoals een gin hoort te zijn. Valt prima te mixen met tonic, maar is ook ideaal in een heerlijke cocktail. Door het gebruik van de beste en meeste verse ingredienten, zoals sinaasappel, zoethout en laurier waarborgt V2C deze kwaliteit. Daar voegen ze een klein beetje gember aan toe voor wat pit. 

V2C OAKED GIN

Naast de klassieke botanische ingrediënten: sinaasappel, jeneverbes, engelwortel, zoethout, laurier en St. Janskruid zijn mooie tonen van koriander, kardemom, citroen, gember, toegevoegd. Na het destilleren heeft de gin een prachtige oaked kleur en smaak gekregen door toevoeging van limousin eikenhout. Dit resulteert in een prachtig oer Hollandse gin met een vleugje Oriënt. Alles in een kleine oplage en met de hand gemaakt.

VL 92 DRY GIN

VL92 is ontstaan door de zoektocht van twee Nederlandse ondernemers naar hun ultieme Gin. De Nederlandse traditie van Jenever komt terug door de basis van Moutwijn van deze Gin. Het gebruik en hoge aandeel koriander in deze gin zorgt voor een unieke smaak.

VØRDING

Vørding, een geboren en getogen Amsterdammer met een liefde voor gin en een passie voor perfectie. Eigenwijs als hij is begon hij met de zoektocht naar zijn perfecte recept. Sinaasappel, jeneverbes en kaneel vormden de basis, en de licht rokerige en volle smaak van gebrand cederhout bleek de ideale toevoeging om de gin zijn kenmerkende karakter te geven. Het resultaat is een zijdezachte gin naar origineel Amsterdams recept dat met trots wordt vervaardigd in Schiedam.

WENNEKER ELDERFLOWER

De Wenneker distilleerderij staat  bekend, sinds 1693, om hun hoge kwaliteit jenevers. Nieuw in de collectie is de Wenneker Elderflower Dry Gin; gemaakt van 6 destillaten; Jeneverbessen, Lime-tree blossom, citroen, sinaasappel, koriander en Elderflower.  Afgezien van zuiver water en de passie van het maken is er niets anders toegevoegd. Het resultaat is een frisse, heldere Gin met de delicate smaak van Elderflower

WILLIAM CHASE EXTRA DRY

Williams GB Gin wordt geproduceerd uit de multi-award winnende Chase Vodka en wordt gedistilleerd in een handgemaakte koperen pot still. Hierna volgt een kolom distillatie voor de zuiverheid. Het wordt dan voorzichtig doordrenkt in jeneverbessen om de droogste mogelijke gin te bereiken. Daarna worden 10 met de hand geselecteerd botanicals toegevoegd: kaneel, nootmuskaat, gember, amandel, koriander, kardemom, kruidnagel, drop en citroen. Elke fles wordt met de hand gevuld en verzegeld met een mooie waslaag

WILLIAM CHASE DRY GIN

Williams Chase Elegant Crisp Gin: Deze gin wordt gedistilleerd uit de biologische Engels appels en heeft tinten van citrusvruchten, pepermunt, vlierbloesem, honing en jeneverbessen. Een erg lekkere gin, ook om puur te drinken. De gin is evenwichtig, elegant en fris. Williams gin word gedestilleerd met jeneverbes, koriander, engelwortel, zoethout, lis, sinaasappel-en citroenschil, hop, vlierbloesem en verse Bramley appels . Veel van deze kruiden zijn afkomstig van de boerderij direct buiten hun Herefordshire distilleerderij, ook de verse appels uit de boomgaard.

WINT & LILA GIN

Wint & Lila Gin is een London Dry Gin gemaakt door de beroemde Oost-Indische compagnie.
Wint & Lila wordt vijf maal gedistilleerd en men maakt gebruik van de klassieke botanicals zoals: jeneverbessen, koriander, engelwortel en kaneel maar ook enkele Andalusische kruiden zoals sinaasappel, citroen en limoenschil, oranje bloesem en munt.

ZUIDAM DUTCH COURAGE

Voor Zuidam gin worden alle ingrediënten apart gedistilleerd. Dit leidt tot 14 distillatierondes, 5 voor de basis-spirit (graan) en 9 voor de planten (Italiaanse jeneverbes en iriswortel, Marokkaanse koriander, engelwortel, Spaanse sinaasappel en citroen, hele vanillebonen uit Madagascar, Indiase zoethoutwortel en kardemombonen uit Sri Lanka). Vervolgens wordt de gin geblendt  en 3 maanden gerijpt.

ZUIDAM AGED GIN

Zuidam’s Aged Gin is in de basis hetzelfde distillaat als de Dry Gin. Waar deze voor de botteling slechts een rustperiode van drie maanden doormaakt, wordt de Aged Gin negen maanden op 200 litervaten van Amerikaans eikenhout gerijpt. De gin wint hierdoor aan kracht en diepgang, zonder zijn verfijning te verliezen.

ZUIDAM OLD TOM’S

De Old Tom Gin van zuidam is wat zoeter dan de Aged Gin. Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van zoethout en vanille

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 januari 2017

Oke, en nu allemaal proeven *hik*

@betweter, Als je lange gedeeltes wilt knippen plakken is het makkelijker om gewoon de link te sturen (dan blijft het forum iets overzichtelijker, en kunnen mensen je bron beoordelen)
Zoals dit bij voorbeeld:
http://www.topido.com/gedistilleerd/gin

*weet niet 100% of dit je bron was maar is ook slechts ter voorbeeld, 

Forum Lid
op 25 januari 2017

[spoiler]
Of met spoilers

Geen idee of het werkt op dit forum…
[/spoiler]

Helaas niet, maar code kan je dan wel ingeven 

string appData = Environment.GetFolderPath(Environment.SpecialFolder.ApplicationData);
ineens eens testen

Forum Lid
op 25 januari 2017

Bram, dit was inderdaad mijn bron.  Ik had inderdaad ook de link kunnen plaatsen.

Ik wilde hiermee aangeven dat er geen standaard kruidenbuiltje/recept bestaat.

Ik experimenteer ook met de smaak. Ik heb een weckpot met kraantje staan met 8 ltr. inhoud en doe bij de alcohol van 38%, iedere keer wat kruid erbij totdat ikzelf tevreden ben.

Ik ben begonnen met 50gr. basterd suiker, daarna gedroogde en geplette jeneverbessen, toen citroenschillen en 1cm van een pijpje kaneel, etc.

Wat je erin gooit en smaak heeft afgegeven, kun je niet meer terugdraaien, dus met hele kleine beetjes beginnen. Belangrijk is dat je alles opschrijft.

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 25 januari 2017

Ik ben de laatste tijd de individuele ingrediënten van veel gins aan het verzamelen, deze kunnen nogal uniek zijn.  Zoals in het geval bij de The Botanist *Nog een manier ven Linken 😉
zoals je mogelijk weet zit ik nog even “vast” in het buitenland dus kan ik nog niet stoken.

Hoe dan ook, ik begin me wel af te vragen of ik zowel whiskey als Gin kan stoken. heb ooit eens geprobeerd sinaasappel olie te maken met een oude stook ketel en na afloop smaakte ieder stooksel naar bittere sinas appel olie. 

 

p.s. heb een potstill met kolom dus wil proberen om ieder kruit individueel te stoken (via damp) en daarna te mixen. Iemand ervaring met hangende geuren/smaken?

Forum Lid
op 25 januari 2017

Als je kruiden afzonderlijk wilt stoken om er de olie uit te halen, zul je bergen kruiden nodig hebben voor een paar druppeltjes.

Je kunt ze beter p/250 ml liter apart marcereren, dan krijg je de smaak en geur zoals die in je GIN zal gaan smaken, alleen zijn de afzonderlijke kruiden niet te pruimen.

Het duurt wel een paar weken voordat de smaak/geur is afgegeven.

Daar komt bij dat kruiden op elkaar inwerken en je na het lageren toch weer iets anders proeft.

Het is en blijft een lang traject voordat je echt tevreden bent

Forum Lid
op 25 januari 2017

Mmm… Ik denk dat ik het voor nu wel bij whisky en cognac hou. Dan haal ik leter wel een losse ketel voor gin, mocht ik dat dan nog steeds willen.

 

Forum Lid
op 9 april 2017

Betweter, gebruik je voor je gin recept zelf gedroogde sinaasappel schillen? Zo ja, hoe droog je die dan het beste?

Forum Lid
op 9 april 2017

auke, zelf gebruik ik helemaal geen verse of gedroogde sinaasappelschillen in de gin.

Vers geeft altijd meer smaak af. Wel van tevoren goed afwassen.

Als je verse sinaasappelen gebruikt dien je alleen het oranje laagje met een dunschiller te gebruiken. Pas op met teveel schil toevoegen, omdat het lang duurt met het oplossen van de olien en afgeven van de smaak.

Forum Lid
op 20 april 2017

Hallo Betweter. Ik heb nu een hele simpele Gin staan trekken. Ik weet niet eens of het de naam mag dragen. Ik heb stooksel van 75% en daaraan heb ik een mengsel van jeneverbes, kruiden-peper, gemberwortel en korianderzaad toegevoegd. Ik proef nu een beetje, en ben best wel aangenaam verrast. Het ontbreekt een beetje aan complexiteit, voor de rest al een aardige borrel. Voor de volgende ronde; heb jij een goed recept voor me?

Forum Lid
op 20 april 2017

Hai Auke, in principe bestaat er geen standaard gin en heeft ieder merk zijn eigen recept. Ik heb ergens op dit forum een hele lange lijst staan van fabrikaten en wat er bij iedere fabrikant in z’n gin zit.

Ik lees bij jouw recept dat je er jeneverbes in hebt zitten, wat neigt naar jenever.

Dat is zeker niet verkeerd, immers is gin de Engelse versie van onze oude genever.

Maar tegenwoordig wordt de Nederlandse jenever ook van pure alcohol gemaakt en dus géén moutwijn welke eerst is gebrouwen, vergist en gestookt.

Dus lijkt jouw brouwsel enigszins op de Nederlandse moderne versie van jenever / gin.

De smaak kan door lageren (ietwat suiker toevoegen) en evt. wat eiken chips een wat betere en complexere smaak krijgen.

Pas op voor koriander omdat dit kruid veel smaak afgeeft.

Tenslotte is het vooral proeven en opschrijven wat en hoeveel je gedaan hebt om alles achteraf te kunnen recapituleren.

 

 

Forum Lid
op 20 april 2017
jeneverbes, kruiden-peper, gemberwortel en korianderzaad toegevoegd.Van aukedebier

 hoy,

hoeveel koriander heb je gebruikt per liter alcohol ik 15 ik vindt het een beetje te veel .

MVG.

 

Forum Lid
op 21 april 2017

Dumo, Ik heb maar 5 gram korianderzaad gebruikt. Verder 8 gram gekneusde jeneverbes, 10 gram gemberwortel en vier zwarte kruiden-peperkorrels. Het staat nu ongeveer een week te trekken. Ik wil het na een aantal weken verdunnen.

 

Forum Lid
op 21 april 2017

Betweter; ik houd alles idd netjes bij, zodat ik mijn ‘gouden recept’ kan herhalen. Het zal nog wel even duren voordat ik die heb gevonden.. In de lijst van fabrikaten vind ik wel ingredienten, maar geen hoeveelheden. Maar met een beetje gezond verstand, kan ik de hoeveelheden wel wat inschatten. Hier in Finland zijn ze erg trots op hun Gin: Napue. Volgens mij verkozen tot beste Gin in 2015!

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 april 2017

Ik heb trouwens nog wat hop-pallets liggen. Het zou zomaar bij een goede Gin kunnen passen. 

Forum Lid
op 28 april 2017

Hop is een bloem met bittere smaak die normaal gekookt wordt en niet gemacereerd.

Maar ja, alles is uit te proberen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren