Dit topic is gesloten, u kunt alleen lezen

Welkom op Stookforum!

Geupdate op 29 augustus 2019 in Stookforum
2 op 14 februari 2016

Stookforum.nl

De ontmoetingsplaats voor iedereen die zelf wel eens een borreltje maakt, wil maken of het gewoon heel interessant vind om er alles over te weten te komen.

Het forum is nog jong, en daarom nog niet zo heel uitgebreid. Dit zal langzaam groeien. We zien dat er veeeeeel meer lezers dan schrijvers zijn, ongeveer 400 per dag! maar we zouden het nog leuker vinden als iedereen zich zou aanmelden en gezellig mee komt praten. Je bent immers niet voor niets op dit gezellige forum terechtgekomen toch? Met zijn allen kunnen wij er een enorm succes van maken! Meld je aan, iedereen is welkom!

Word lid, stel je voor! Plaats een fotootje van je ketelopstelling of van iets anders dat met je hobby te maken heeft. Stel je vragen en laat anderen jouw vragen beantwoorden! Of deel natuurlijk jouw kennis met anderen!

Heb jij een fantastisch Whisky recept? Maak jij een betere Slivovitsj dan een Serviër? Deel het! Je bijdrage zal niet onopgemerkt blijven!

Alleen zo kunnen wij met zijn allen stookforum.nl tot leven wekken en laten groeien tot een gezellige plek om (wellicht onder het genot van een borreltje) met mede stokers te praten over wat jij het liefst doet, Een betere borrel maken dan je bij de slijter kopen kunt!

Oh ja, ons youtubekanaal is nu ook te vinden via www.stooktv.nl Af en toe plaatsen wij daar een stookfilmpje of een recept!

 
  • Geliked door
  • Ton
  • danny2018
  • Krikke
  • TommyLF
  • +5
1 op 29 augustus 2019

dag iedereen

heb me net geregistreerd omdat ik samen met mijn zoon wat wil toeleggen op het rum-maken/stoken. Als jongeling ben ik begonnen met parfums waarbij ik zelf de (ethanol)alcohol destileerde (en tot 100 % aanzuiverde !) en heb daarna ook veel fruitwijnen gemaakt. Toen ik over twee jaar terug een batch appelwijn had gemaakt die wel goed had gegist maar een slechte smaak had, ben ik de wijn beginnen stoken. Omdat ik laborant van opleiding ben, beschik wel wat over “destillatiekennis” en heb ik, startend van een hogedrukketel, een fractioneerkolom en liebigkoeler uit koper gemaakt en de wijn daarmee gedistilleerd. Daarbij heb ik me gebaseerd op de damptemperatuur bij de condensatieplaats (inlaat koeler) om de methanol (dus voorloop) en ethanol te scheiden. Het destilaat was steeds ts 94 en 96 % maar mankeerde naar mijn gevoel de appelsmaak hoewel die wel enigzins in de nasmaak terug te vinden was. Ik heb in jullie forum(s) al redelijk wat gelezen over het stoken maar vind er niet genoeg details in terug betreffende de voorloop, de temperaturen, de % opbrengsten. Ik lees ook dat er een eerste maal wordt gestookt zonder verwijdering van voorloop ? Mijn eerste vra(a)g(en) is aan jullie : stoken jullie op “temperatuur” of op “gevoel” ? gebeurt dat met fractionatiekolom of moet ik die achtewege laten om meer smaak over te brengen ? Ik lees ook dat jullie % tage alcohol na het stoken vrij laag is, stoken jullie langer na of ligt dat eveneens aan de fractiekolom ?

Ik stuur later wel even foto van mijn opstelling en alvast bedankt voor de gedeelde interesse

Admin
op 29 augustus 2019

dag iedereen

heb me net geregistreerd omdat ik samen met mijn zoon wat wil toeleggen op het rum-maken/stoken. Als jongeling ben ik begonnen met parfums waarbij ik zelf de (ethanol)alcohol destileerde (en tot 100 % aanzuiverde !) en heb daarna ook veel fruitwijnen gemaakt. Toen ik over twee jaar terug een batch appelwijn had gemaakt die wel goed had gegist maar een slechte smaak had, ben ik de wijn beginnen stoken. Omdat ik laborant van opleiding ben, beschik wel wat over “destillatiekennis” en heb ik, startend van een hogedrukketel, een fractioneerkolom en liebigkoeler uit koper gemaakt en de wijn daarmee gedistilleerd. Daarbij heb ik me gebaseerd op de damptemperatuur bij de condensatieplaats (inlaat koeler) om de methanol (dus voorloop) en ethanol te scheiden. Het destilaat was steeds ts 94 en 96 % maar mankeerde naar mijn gevoel de appelsmaak hoewel die wel enigzins in de nasmaak terug te vinden was. Ik heb in jullie forum(s) al redelijk wat gelezen over het stoken maar vind er niet genoeg details in terug betreffende de voorloop, de temperaturen, de % opbrengsten. Ik lees ook dat er een eerste maal wordt gestookt zonder verwijdering van voorloop ? Mijn eerste vra(a)g(en) is aan jullie : stoken jullie op “temperatuur” of op “gevoel” ? gebeurt dat met fractionatiekolom of moet ik die achtewege laten om meer smaak over te brengen ? Ik lees ook dat jullie % tage alcohol na het stoken vrij laag is, stoken jullie langer na of ligt dat eveneens aan de fractiekolom ?

Ik stuur later wel even foto van mijn opstelling en alvast bedankt voor de gedeelde interesse

Van streetrodder

Edit Jan, welkom Streetrodder. Ik heb je bericht gekopieerd naar het voorstel topic.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Annuleren