Whiskey van gierst en rogge volgens zeer oude methode

Geupdate op 24 maart 2020 in Spirits
38 op 28 januari 2020

Een lekkere whiskey maken maar dan op een manier van het platte land zoals het rond 1800 wel werd gedaan .

filmpje in 2 delen .

Deel 1 beslag maken .

 

 
  • Geliked door
  • Heks
  • Nimrax
  • RuMo
  • Alchemist
  • DeWitteLinde
  • +2
Antwoord
5 op 28 januari 2020

:-)) genieten

Forum Lid
op 28 januari 2020

Wederom een interessant filmpje, dat geeft toch weer het idee dat ze vroeger toch al deze godendrank wisten te maken. Mooi om te zien hoe andere grondstoffen die wij gewend zijn, zoveel invloed hebben.

Forum Lid
op 28 januari 2020

t is jammer dat veel dingen in vergetelheid raken Nick .
Deze manier van werken met grondstoffen zit waarschijnlijk niet voldoende commercieel gewin in .
over paar weken maar de ketel van de kast .
Ook maar in oude ketel overhalen Denk ik .

Forum Lid
op 28 januari 2020

Vergetelheid is de keerzijde van vooruitgang. Ik weet niet of het puur commercieel gewin is, smaken van de klandizie veranderen door de jaren. Het moet goedkoper en toegankelijker, ik denk dat als je de smaken van vroeger van bijvoorbeeld Whisky nu laat proeven aan mensen dat een kleine groep het maar waardeert, waarschijnlijk meer vanwege het nostalgische dan echt de smaak waarderen.

Forum Lid
op 28 januari 2020

Mensen wennen aan de smaken die de industrie hun bied . De eenheids worst .
De Nespresso en de echte smaak van koffie wordt vergeten .de tomaat uit de kassen gekweekt op steenwol en druppelende chemicaliën om zo snel mogelijk gewicht te krijgen . En we vergeten zo langzamerhand hoe een echte tomaat hoort te smaken . En proeft men de echte tomaat dan is de reactie ” ja die op de hamburger van MacDonalds smaakt toch anders ‘

Forum Lid
op 29 januari 2020

Ha! Feit!, en toch zijn er nog een paar puristen. Want wat kan ik genieten van ree uit het bos, rund uit het vechtdal, snoekbaars zelf gevangen,  rabarber uit een volkstuintje of tomaat van de buurvrouw, mijn eigen gekweekte sla. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 januari 2020

SORRY TROUWENS VOOR EVENTUELE TYPE FOUTEN IN TEXTEN  IN FILMPJE >
ALLES IS GEMAAKT OP EEN TELEFOON. Klein toetsenbord 

DIKKE VINGERS

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 januari 2020

Leuk filmpje! Mis wel je commentaar! 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 5 februari 2020

Leuk om een keer te proberen :). wat is het gewicht van de granen en hoeveel liter mash heb je uiteindelijk?

Forum Lid
op 5 februari 2020

Ik heb 4,5 kilo Gierst en 1,5 kilo rogge .
500ml vloeibaar gist uit o.a. kook ,schillen en karnemelk .
Totaal 25 liter staat te vergisten .

Forum Lid
op 12 februari 2020

dankjewel!

Forum Lid
op 12 februari 2020

@Robinhvm Let wel op dat je een goed gistcultuur hebt .
Ik gebruik een zelfgemaakt gist uit kool, schillen en karnemelk fermentatie dus bevat naast lactobasillus ook wilde gisten en andere micro organismen .
bakkers gist of een still spirit maar ook mangrove jack whiskey gist heeft hier wel moeite mee .

Forum Lid
op 24 maart 2020

Eigenlijk is bakkersgist daar dus niet geschikt voor? ook niet als ik deze opkweek als het ware? Sorry voor me laten antwoord  🙂 

Forum Lid
op 24 maart 2020

Natte bakkersgist goed opkwekem goed voeden en de tijd geven op goede themperatuur zal Er wel doorheen komen maar opbrengat zal wat lager liggen .

Forum Lid
op 24 maart 2020

Oke ga ik kijken wat er mogelijk is bedankt voor je antwoord.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 februari 2020

Wat leuk! Txs!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 februari 2020

Voor velen zal dit er raar uitzien zeker betreft kleur maar toch ruikt dit zeer sterk naar een ale .
De basis voor een whiskey uit gierst is bijna voltooid.
Is nog wat koolzuur aanwezig .
ik ga nu de ton warmer zetten .
Zaterdag de ketel maar van zolder

.

Forum Lid
op 18 februari 2020

ziet er voor mij bijzonder uit maar vind het een zeer cool project! Ga ik ooit nadoen. leuk. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 24 februari 2020

Het filmen van deel 2 was lastig . 

Ik hoop dat het toch nog wat aan te zien is .

Crew member
op 24 februari 2020

Goed gedaan gewoon, volledig Nimrax style filmpje,leuk. Top!!!

Forum Lid
op 24 februari 2020

Dankje Nim , .
Goed van jou te horen .
🙏🙏

Forum Lid
op 25 februari 2020

Weer leerzaam👍 is er een specifieke reden voor een enkele overhaal?

Forum Lid
op 25 februari 2020

Daar heb ik inderdaad zeker reden toe . Eigenlijk een paar . Basis product gierst is licht aan smaak dus met enkele overhaal blijft meer smaak . Wel heel belangrijk is goede scheidingen . Te vroeg: weinig smaak .  Te laat komen er bijproducten die bij rijping later beginnen te overheersen . Krijg je een “kuil” smaak . Andere reden is authentiekiteit aan de drank .

(ik heb niet over stro gezeefd dat is misschien niet zo authentiek maar een kunststof perszak en kookzak gebruikt maar dat heeft geen smaak invloed)

Forum Lid
op 25 februari 2020

Aha, ja k ken gierst niet eigenlijk, enkel van naam. Heel lang gedacht dat het een verbastering van ‘gerst’ was of visa versa of een pap van gerst😅
Heb er ook al eerder over gefilosofeerd om graan eenmalig te stoken, maar heb het idee dat er ook wel wat verlies is in volume…

Forum Lid
op 25 februari 2020

elke vorm van distilatie is er een klein deel verlies . 1x stoken wil zeggen dat je nauwkeuriger moet werken in scheiding en maken .
Bij meerdere overhalen verlies je in overhaal en ook in scheiding . .
Uiteindelijk maakt het in totale hoeveelheid niet uit .
Je moet sowieso goed opletten met scheiden .
Fout is te zoeken naar whiskey smaak . Die komt uiteindelijk pas na dagen en ook het hout is daarin bepalend .
een goede scheiding is de foute smaak eruit te houden .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 februari 2020

Zeer goed te volgen en wederom leuk om te kijken, complimenten

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 29 februari 2020

Van deel 3 is geen filmpje gemaakt, de evaluatie door twee beginnende stokers, Catnip en mijzelf.
Wat een genot is deze Whisky, zo eentje waarbij je smaken blijft ontdekken, Catnip gaf het tussendoor het beste weer, een Robbert Whisky, mooi gebalanceerd en geen uitschieters in de smaak, gewoon een mooi aaneensluitend smaakprofiel.
Ik zal morgenavond wanneer ik thuis ben, deze eens op het gemak proeven om de smaaknotities te delen.

Crew member
op 29 februari 2020

Niet eens een deel 3 filmpje…maar knap stukje vakmanschap!!
Maar maandag pas? Het is zaterdag avond, je gaat toch niet aan de spa blauw, Nick? 😉

Forum Lid
op 29 februari 2020

Morgenavond he, niet maandag 😉 . En vandaag zijn heel wat verschillende drankjes aan bod gekomen, Catnip had spul mee, ik had wat reageerbuisjes mee en uit Robbert z’n kelder is ook nog een halve slijterij omhoog gekomen.

Crew member
op 29 februari 2020

Jaaa, maak iedereen maar gek haha. Cheers man!

Forum Lid
op 29 februari 2020

het was een gezellige dag in het noordelijke koude friesland .
Noord en zuid kwam bij elkaar .
whiskey is uitgebreid geproefd zowel mijn gierst whiskey als de meegebracht dranken van catnip en Alchemist .
twee beginnende stokers beide met twee andere inzichten die vol passie zeer interessante dranken ook lieten proeven .
Tussendoor gezamenlijk bezig geweest en een drankje gemaakt met uitgangspunt een variant op plaatselijke bittertjes als het zuidelijke” Schobbeler ‘ en de noordelijker “Schylger Jutters-Bitter”
Samen getrokken tot ” froubuurster bitterje” . 🙂
😂😂

Ook andere dranken uit mijn kelder zijn uitgebreid geproefd dus ik heb weer wat ruimte .

heren Alchemist en catnip bedankt voor een gezellige dag en jullie lovende woorden .

proost 🥂

Forum Lid
op 1 maart 2020

De lovende woorden heb je helemaal zelf verdiend Robbert, we hebben mogen genieten van de verscheidenheid van dranken die je overduidelijk beheerst. De Scheepsbitter komt op m’n lijstje om ook te maken, was erg onder de indruk van de zachtheid ondanks een aantal zeer bittere ingrediënten.

Ik bemerk dat ik vandaag wat meer moeite had om te proeven en ruiken dan gisteren, maar de Gierst Whisky en Froubuurster Bitterje hebben net het proefglaasje ontmoet.

 

Gierst Whisky

Voor degene die Whisky geproefd heeft van Robbert weet dat hij smaken heel goed in elkaar kan laten overvloeien en een vloeiend profiel neerzet. Deze Whisky is daar wederom een voorbeeld van, vooral als je bedenkt dat deze zéér jong is.

Kleur: Amberkleurig in de fles (durf niet te zeggen welke fles we hiervoor gebruikt hebben), Goudkleurig in een Glencairn glas, lichtelijk troebel door het hout.

Op de neus: rozijnen, vanille biscuit of iets broodachtigs (snap Catnip z’n opmerking over krentebollen) en een aangenaam zacht zuurtje dat door de alcohol omhoog getild wordt.

Smaak: het begint met een zoetje dat me aan iets van roomboterwafels (de snoepjes) doet denken, daarna komt het hout ingetogen maar duidelijk langs, aan het einde komt een klein piekje langs van de alcohol die op de achtergrond een kruidachtigs iets met zich meebrengt, wil bijna kruidnagel zeggen en meende dat Catnip gisteren die smaak gisteren ook benoemde. Op de tong eindigt een zeer zachte vanille smaak die vreemd genoeg sterker naar voren kwam toen ik erna een sigaret opstak.

 

Froubuurster Bitterje

Deze heb ik gisteren geproefd nadat deze uit de ketel kwam en afgezwakt was met water en gekarameliseerde suiker. Na een dag is de geur en smaak flink opengebroken en zijn de bestanddelen goed te onderscheiden.

De alcohol-donoren voor deze drank zijn op het oog een vreemde combinatie, tequila (met zo’n rood hoedje op de fles), een Duitse Vieux en Korenwijn, een hele mooie korenwijn. Na wat magie van overhalen op verschillende ketels was het tijd om de kruidenmix toe te voegen, maar liefst 14 ingrediënten zijn gebruikt om een complexe bitter te maken. 

Kleur: de hibiscus had gezorgd voor een mooie paarse toon, door de toevoeging van de gekarameliseerde suiker is een mix tussen de twee ontstaan. Een cognac-achtige kleur is overgebleven met een minieme waas erin.

Op de neus: deze begint duidelijk met de jeneverbes die subtiel overgaat in de cranberry bessen, gevolgd door de oranjebloesem die een zuivere honingtoon geeft. Eindigend met een menging van anijs en nog iets anders wat een drop-achtige associatie oplevert.

Smaak:  de eerste smaak is dropachtig, een mengeling van onder andere de anijs, gevolgd door een combinatie van de hibiscus en citroenmelisse wat een bijna thee-achtige ervaring geeft. De afdronk is zacht met honing wat door de orangjebloesem zal komen. Op de tong blijft iets kruidachtigs liggen als een flinterdunne olielaag, aangezien me dit aan een pastis doet denken vermoed ik dat de anijs dit doet.

Forum Lid
op 1 maart 2020

Dank je alchemist ik wordt er bijna verlegen van .🙏
prachtig zulke positieve reacties te krijgen .
De gierst whiskey heb ik gemaakt volgens zeer oude bijna vergeten manier van whiskey bereiding .
simpel rechttoe rechtaan van voor de tijd van fabrieks gisten en geconditioneerd gemaakte mouten.
de granen behouden daarom ook hun karakter wat jij en catnip zo mooi als krentenbrood / broodachtig beschrijven . Ik zelf hou de smaak als graanig 🙃.

tja het Froubuurster bittertje .
Het idee daarvoor kwam uit zuid ontmoet noord .
Diverse streken hebben hun eigen bittertje .
Weinig tijd om op een gewone middag een whiskey te maken dus leek mij gepast om zo samen een beetje de zuidelijke en noordelijke recepten van bittertjes wat te combineren .
De alquitara op de bar en tijdens zware discussie en luchtige conversaties kwamen ook de combinatie van kruiden heerlijk bij elkaar .

( Wie weet misschien zal ik deze nog eens herhalen als tiny )

🙏🙏🙏🙏 Mijn dank voor jou mooie verslag Nick .

Forum Lid
op 1 maart 2020

Ere wie ere toekomt Robbert, ook de overige dranken die we hebben mogen proeven laten niet alleen een duidelijk gevoel voor smaak zien maar ook een elegante combinatie en vloeiend smaakprofiel. Dat laatste is iets waar ik nog aan moet gaan werken bij m’n niet Whiskies.

Terugdenkend aan het proeven blijf ik het grappig vinden hoezeer ik beinvloed wordt door de kleur van de drank, de (vanwege het vergeten van de echte naam) Blue Curacao van je was ik compleet de weg kwijt met het zoeken van smaken. De rest heeft me wat gegeven om over na te denken om de likeuren wat complexer te gaan maken, tot nu toe hebben maximaal 4 ingrediënten hun weg gevonden in mijn likeuren. Dat en oranjebloesem heeft nu m’n interesse, misschien om mee te rijpen als ik een mede ooit ga maken (beetje valsspelen om de honingsmaak na vergisting terug te krijgen).

Forum Lid
op 1 maart 2020

Parfait D’ amour was de blauwe drank .
Je was misschien even de weg kwijt maar ook daar zitten 11 ingrediënten in .
mooi is van met meer ingrediënten werken je mooie smaken kan bij elkaar brengen als een bouget en sommige juist onverwachte producten waarvan je niet verwacht dat ze erbij passen net die boost kunnen geven .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 maart 2020

Niet veel aan toe te voegen behalve dat er een hoop inspiratie is ontstaan en een hoop is geleerd. Mijn hoofd draait nog steeds overuren van alles wat besproken is.  Met de kennis en ervaring van Robbert en de uitmuntende zintuigelijkheid van Alchemist stond ik even op de schouders van reuzen. Heren bedankt,

groeten Catnip

Crew member
op 1 maart 2020

Magische man hé, Catnip! Ik weet wat je bedoelt. Als Robbert los gaat in een onderwerp, schoot er wel eens de gedachte door mij heen: Gast, briljant en zoveel info! Uiteengezet, toegelicht, uitgelegd en ook waarom. Wel te filmen maar dan vertraagd afspelen?  😉

Forum Lid
op 1 maart 2020

Catnip, je doet je eigen inbreng een beetje te weinig eer. Ik heb nu nog op het lijstje staan om eens door je topic heen te gaan en Google ernaast te houden want er zijn een genoeg aantal kreten van de ester-jager langsgekomen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren