Whisky in een maand

Geupdate op 2 november 2019 in Recepten
37 op 8 september 2019

Hallo mede forum gebruikers. Na een tijd te hebben geëxperimenteerd wil graag mijn versnelde methode met jullie delen.

De mash

Ik schroot 3 kg whisky mout fijn dit doe ik boven mijn gistemmer. ik gooi 3 liter water van 70 graden over de mout. ik los 3 kg suiker op in water en tot dit 70 graden is. Als de mout ca 20 minuten heeft gestaan gooi ik het suikerwater er bij. Dit laat ik nog 10 minuten staan zodat de mash ongeveer 30 minuten heeft gestaan. Om de mash snel te laten afkoelen gooi ik er ca 15 liter water bij vanuit de koelkast, zoveel dat ik ongeveer 25 liter totaal heb. Vanwege het koude water zakt de temperatuur snel tot ca 25 graden. Nu voeg ik een kneep citroenzuur toe, 2 kleine blikjes tomaten puree en 2 zakjes bakkersgis. Dit roer ik niet, Doe het deksel er op met het waterslot en zet de emmer weg. Na 3 uur begint hij al licht te pruttelen. Dit laat ik 2 week staan.

Stoken

Met een grote lepel haal ik het stookwijn uit de emmer. Dit laat ik door een metalen vergiet stromen zodat de grote stukken worden tegen gehouden. Het eerste heeft een mooie gele kleur maar langzamerhand wordt het iets troebeler maar ook dat stook ik mee. Ik heb nu ongeveer 17 liter stookwijn. Dit stook ik een een soort alambiek met een stukje kolom. De eerste 50 ml gooi ik weg. Daarna vang ik de whisky op. Ik stook door tot ca 35%. Wat hierna komt van ik apart op tot ik op 20 % zit. Dit gebruik ik weer bij een volgende eerste stook. De opgevangen whisky stook ik voor de 2de keer.ook wat hier onder de 30 % komt tot 20 % Die gebruik ik ook weer voor de eerste stook. Dit omdat hier best nog veel smaak aanzit. Als ik het verdun krijg ik ongeveer 5 liter van 40 % uit 17 stookwijn.

Hout

Ik doe eikenhout in de oven. Ongeveer stukken van 1 cm vierkant en 10 cm  lang. Dit doe ik in de oven een partij op 115 graden een partij op 160 graden een partij op 204 graden en een partij op 226 graden. Ik laat dit ca een uur per partij in de oven.

Ultrasoon

Ik leng de whisky aan met water tot de gewenste drinkt sterkte, voor mij 40 % doe dit in een ultrasoonbad,Die van mij heeft verwarming, die stel ik in op 45 graden. Voeg het hout bij van elk soort net zoveel.20 gram per halve liter. Ik doe 2,5 liter in mijn bad en voeg dus 100 gram hout toe. Ik zet de ultrasoon aan, Eerst een half uur, daarna is het bad vaak op temperatuur. Nu zet ik de ultrasoon op 5 minuten. Dit laat ik om het half uur doen. Totaal zit het een 4 uur in bad. Ik laat de whisky in een jerrycan lopen en voeg het hout er bij. Maar  ik sluit de jerrycan  niet af. In plaats daarvan doe ik een stuk tork papier op de opening met een elastiekje. Zo kunnen er geen ongewenste gasten komen in mijn whisky. Dit laat ik ca 24 uur staan. Daarna doe ik het deksel er op en na een week heb je heerlijke whisky.

Omdat bbq met whisky vatenchips ook erg in is heb ik enkele van die chips ook gebruikt in het ultrasoonbad op dezelfde wijze. Het resultaat is verbluffend.

 

Het is natuurlijk wel tarten naar de whisky goden. Maar ik wil een 12 jaar wachten op iets wat misschien wel mislukt. Dit gaat best snel en in een maand tijd heb je een goede whisky

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 8 september 2019

Vergeet nooit het Angels share. Pak 50ml Wiskie, giet dit op een vaste plaats uit (bij mij is dat over de grind). Ik ben niet bijgelovig maar de goden verdienen hun deel. Ik pak  dit van mijn eindproduct. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 september 2019

Bij mij ligt de whisky op vaten, de engelen drinken daar al genoeg uit. De rest gaat mooi door het keeltje naar binnen. Niks op t grind voor mij haha

Forum Lid
op 9 september 2019

Ik heb geen vaten , en doe alles in flessen, dus geef ik ,mijn Angels Share , meteen als de drank klaar is, alle sterke drank.

Forum Lid
op 15 september 2019

Mijn schoonzoons zijn mijn angle shares 😉

Forum Lid
op 15 september 2019

En als ze niet de angels respecteren, weten ze dat (pa) een potentieel risico is zeker? Hier hebben de angels , ook nog 2 broers, die voor de duvel niet bang zijn. De ene  fysiek, de andere met brains. 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
19 op 9 september 2019

Ik zou de maisch iets langer laten staan dan kun je waarschijnlijk wat suiker weglaten voor de zelfde hoeveelheid alcohol.

Een uur laten staan is zeker niet slecht, je zou ook wat omhoog kunnen in het water dat je toevoegt.

Maar als het voor jou goed werkt vooral zo laten.

 

Forum Lid
op 9 september 2019

Ik zou persoonlijk geen suikers toevoegen .
alcohol deel uit suikers maakt scherper dan Wanneer je alleen uit granen gebruikt .
En persoonlijk zou ik ook de tomaten puree weglaten .gemout en gemaischte granen bevatten voldoende voeding uit eiwitten en aminozuren .
daarnaast verlaag je nogal ph en je krijgt een bijsmaak .

Crew member
op 9 september 2019

Ik zou net als Robbert ook geen suiker en tomatenpuree toevoegen. 

Forum Lid
op 9 september 2019

Ik heb het wel geprobeerd zonder suiker maar dan is mijn opbrengst aanzienlijk lager. Ik heb het geprobeerd met 6 kg mout met een totaal mash van 25 liter. Maar dan is mijn opbrengst slechts 1,5 liter van 40 %. Door de verhouding zo te doen is de smaak gelijk aan als ik met 100% mout werk maar heb nu 5 liter van 40 % zonder gekke bijsmaken die ik kan waarnemen.

Ik heb ook wel met whisky gist gewerkt maar dan voeg je meer gist toe. Ik ben de tomaten puree wel eens vergeten maar toen was de opbrengst lager. Ook heb ik wel eens gemaist maar ook dat verhoogd de opbrengst niet toen had ik de verhouding 3 liter water  1 kg mout. Ook heb ik wel eens osmoze water gebruikt maar ook hierbij proef ik geen verschil. Ik gebruik nu onthard water uit de kraan en dat bevalt me prima. Op deze wijze krijg ik een fijn resultaat.

Ik zal eens proberen het wat langer te laten staan om te zien wat dat met de suikers van mout doet.

Forum Lid
op 9 september 2019

er zijn veel betere alternatieven voor voeding dan tomaten puree !
denk b.v. tofu , pinda’s , bruine bonen ,witte bonen , sojabonen , kikkererwten , zelfs wat gekookt ei maar dan alleen het eiwit ,marmite .

Forum Lid
op 9 september 2019

Broodkorst, maar eigenlijk alles zolang het je zuurtegraad (ph) maar niet beïnvloed. Tomatenpasta is vrij zuur.

Forum Lid
op 9 september 2019

Ik heb liever minder opbrengst maar puur uit de granen dan suikers extra voor een vollere smaak .
Goed maischen 55 – 65 -72 graden bij goede PH .
Door maischen op 55 graden worden de eiwitten afgebroken tot aminozuren . deze zijn voeding voor gist .
Tomaten puree veranderd ph kan dus te laag worden . bij lager ph werkt enzym minder dus minder omzetting van zetmeel en koolhydraten dus ook minder alcohol.

Forum Lid
op 9 september 2019

ik bedoel liever vollere smaak bij granen dan extra alcohol door suikers .

Forum Lid
op 9 september 2019

Mag ik er van uitgaan dat jij dan ook whisky maakt Robert?

Om heel eerlijk te zijn meet ik de ph niet. Ik heb geen idee wat de waarde moet zijn. Ik heb me daar ook niet in verdiept.

Maar doordat ik vrij grof filter en de naloop weer mee stook ben krijg ik wel de volle whisky smaak.

Hoeveel broodkorst gebruik je dan William?

 

 

Forum Lid
op 9 september 2019

@William , broodkorst kan heel goed werken maar soms bevat dat fabrieks brood veel zout wat weer averecht werkt

Forum Lid
op 9 september 2019

koelboerke , ik maak tegenwoordig meer bourbon dan whiskey .
Het aantal liters whiskey die ik gemaakt heb kun je een leuk zwembad mee vullen .
( ik heb wat rondgelopen in echte distilleerderijen in mijn jonge jaren . stonden ketels met opbrengst van 900 liter per run )
Ik denk dat iedere stoker wel eens whiskey heeft gemaakt .
T is een van de simpelste basis dranken om mee te beginnen .

PH is onderschat .
Zeker bij mout producten !
Gist werking en enzym werking zijn afhankelijk van een goede PH .

Forum Lid
op 9 september 2019

Dat zijn serieuze stookketels dan is die van mij maar een baby 🙂

Maar ik ben nooit te oud om te leren, wat zou de beste ph waarde dan moeten zijn?

 

Forum Lid
op 9 september 2019

5,5

Forum Lid
op 9 september 2019

Wanneer je met volledig mout werkt is 5,5 -5,6 mooi gemiddelde .
wanneer je gaat maischen met deel mout en deel granen is voor sommige enzymen 5,2 meer ideaal .
Je zal ook tijdens maischen veranderingen in p.h hebben richting de 4,7
omdat PH ook verloopt en je optimaal wil kun je ook het best na maischen corrigeren tot rond die 5,5 – 5,6 . .
Waardoor tijdens gisting niet te laag zal uitkomen

Forum Lid
op 16 september 2019

Hieronder een mooi plaatje met maisch temperaturen en pH. Beta en alfa amylase zijn voor de omzetting naar suikers de belangrijkste en in dit plaatje kun je zien dat dat mooi overeenkomt met de pH die Robbert noemt.

Forum Lid
op 16 september 2019

Ach ja soms heeft die ouwe azijnpisser heldere momenten . 😅😅😅

Forum Lid
op 16 september 2019

En zo gaat een simpel recept toch weer een stap hoger 😳. Uiteraard mag het geen whisky genoemd worden maar het lijkt er wel op.
Maischen met alleen mout zal net iets meer smaak afgeven maar kost ook veel tijd.😢 die is altijd schaars bij mij.
Voor mij is het uiteindelijk maar een hobby waarbij ik in een korte tijd zonder al te veel werk tot een eind product kom die ik zelf lekker vind.
Maar uiteraard ben ik ook wel erg nieuwschierig wat de invloed van de ph is en zal me zo’n meter eens aan schaffen en proeven wat dan het verschil is.
Maar ook wil ik wel eens stoken met een thump keg en daar wat smaak in toevoegen
Maar dromen moeten er blijven.

Crew member
op 16 september 2019
Maischen met alleen mout zal net iets meer smaak afgeven maar kost ook veel tijd.😢 die is altijd schaars bij mij. Van koelboerke

 

Maischen met mout geeft niet net iets meer smaak maar het is een wereld van verschil. Maishen kost echt niet zoveel tijd, stoken duurt een stuk langer. Deze droom kun je snel verwezenlijken.

Forum Lid
op 16 september 2019

je ziet ook hoeveel invloed PH heeft Op de werking van enzym
wanneer je PH lager is dan 4,5 gebeurt er dus weinig aan onzetten .

Forum Lid
op 16 september 2019

omzetten

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 9 september 2019

Dank u

Forum Lid
op 9 september 2019

Graag gedaan!

Forum Lid
op 9 september 2019

Ik stook met mais. 12 kg,en gooi daar 9 kg suiker bij,maar tegen de verwachting in wordt hij mooi zacht.

Forum Lid
op 9 september 2019

je kunt er meer uithalen door op 12 kg mais 2 kilo diastatisch mout te gebruiken .
of de mais te koken en daarna in te vriezen .
je maakt dan gebruik van de eigen vrijgekomen sachariden

Forum Lid
op 17 september 2019

Als ik 12 kg.mais kook heb ik een zak van 25 kg vol Adriana is heel makkelijk wat stoken aangaat maar haalt niet de diepvries leeg om die vol te gooien met mais,als het vd.winter een paar dagen gaat vriezen dan gebruik ik God’s diepvries wel.voor nog een extra diepvries heb ik geen plaats.kelder vol inmaak en drank.schuur vol met vaten emmers etc.dus doe ik het op deze manier,de drank is zo ook lekker en de opbrengst maak mij niet zo veel uit.een ltr meer of minder.zal mij een zorg zijn,als hij maar lekker is.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 2 november 2019

Ik heb zojuist een nieuw vat Whisky mash gemaakt van 6 kilo mout aangevuld met water. Nu laten afkoelen en gist er bij. Cheers alvast😎🥃

Forum Lid
op 2 november 2019

Sorry voor de vraag maar Heb je Ph controle en eventuele correctie gedaan ?
Het kan resultaat zo veel verbeteren .

Forum Lid
op 2 november 2019

Ik meet eigenlijk nooit wat, het enigste wat ik meet is het eindresultaat en tot nu toe smaakt dat overheerlijk.

leg het na het stoken op brandhout wat ik met de brander bewerkt heb. Groet, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 2 november 2019

Welke mout heb je gebruikt?
Ik heb laatst whisky mout met cara rye mout gebruikt. Dat werd een verassend lekkere combi.
Als je de whisky in een ultrasoon bad hebt kun je de drank verouderen samen met het gebrande hout. Na een paar uur de drank in de fles doen en afdekken met een keukekpapiertje en een elastiek. Na 24 uur heb je een heerlijke drank 🥂

Forum Lid
op 2 november 2019

Peated mout van Castle malting. Verder geen suiker of wat dan ook.

in de ultrasoon word de smaak minder. Ik laat het een aantal dagen op 50 graden staan afwisselend met de kou en zo’n buiten. Elk uur dat je de whisky op 50 graden houd is 1 maand verouderd.

Cheers, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 2 november 2019

Had ik eerst ook met de ultrasoon maar door hem 24 uur te laden ademen krijgt hij een goede geur en smaak

Forum Lid
op 2 november 2019

Ga ik het ook eens met een gedeelte uitproberen. 👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren