Whisky recept 1

Geupdate op 11 mei 2019 in Spirits
30 op 17 februari 2016

Dit whisky recept ontvingen wij van ons lid drankzonderkosten:

    • Whisky mout kopen.

 

    • Met een moutmolen malen, niet te fijn lekker grof.

 

    • Per kilo mout, 3 liter water toevoegen en verwarmen tot 50 gr.

 

    • 30 min laten staan

 

    • Verwarmen tot 60 gr

 

    • 30 min laten staan

 

    • Verwarmen tot 70 gr

 

    • 30 min laten staan

 

    • Verwarmen tot 75 gr

 

    • Spoelen; dit betekend dat je de mout uit het water spoelt. het water gebruik je om gist toe te voegen. Hiervan ga je later je whisky van stoken.

 

    • whisky gist toevoegen en 1 week laten staan.

 

    • Na 1 week overgieten in een ander vat. zodat je van het gist af bent (deels)

 

    • na 1 week weer overgieten. je bent nu bijna alle gist kwijt. alcohol nu +/- 8%

 

    • Stoken en alles bewaren nu heb je een ruwe mix van +/- 20%

 

    • Na het voorstoken rustig afstoken en cuts maken, proeven. voorloop en naloop weggooien.
 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 24 februari 2016

jaah.. ik had geprobeerd de whiskey mout te maken.. 80 % mais en 20 % tarwemout.. dat tarwemout had ik nog staan maar dat mais maken was een spektakel..ik heb een verslagje gemaakt over dat avontuur.. lees maar

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 maart 2016

Hier weer een vraag waar ik als begjnner tegenaan loop. Ik wil dus whiskymout kopen, maar nu kom ik deze termen tegen: 3 EBC PEATED 5 PPM 5 KILO,  

Wat betekent 3 EBC, Peated, 5 PPM?

Voel me echt een beginner (ben ik ook) en ik denk er maar aan dat een forum daarvoor bedoeld is ?

Bedankt!

Forum Lid
op 27 mei 2016

Hoi Ben de 5 PPM staat voor het fenolgehalte in de mout PPM betekend Parts Per Million, hoger het fenol des te krachtiger de smaak

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 maart 2016

Deze gebruik ik. Geeft een redelijk zware whisky

http://www.vanderkooyjubbega.nl/whiskymout-3-ebc-medium-20-ppm-25-kilo.html

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 maart 2016

Die site heb ik ook gevonden inderdaad. Maar ik begrijp de bovenstaande termen niet en er staat ook geen uitleg bij. Ik lees ook bij sommige dat een storting van zo en zoveel procent mogelijk is, wat bedoelen ze daarmee?

Voor nieuwelingen moet het toch ook te leren zijn? Een beetje uitleg bij de producten zou vele nieuwelingen goed helpen lijkt mij

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 maart 2016

Ben,
heet aantal PPM’s is de mate waarin de mout is gerookt. Meer PPM betekend een zwaardere whisky. Na het stoken blijft ongeveer de helft in je whisky. 3 EBC PEATED heeft te maken waarop er gerookt is. maar daar ben ik niet geheel zeker van.

wie vult me aan?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 maart 2016

aah.. vrienden.. Nu komen wij in de theorie van het bierbrouwen terecht.. 

het EBC staat voor European Brewery Convention.. en die club heeft een standaard gezet voor de analyse / of groepering van Mout soorten.. lichte moutsoorten (pils -tarwe mout) hebben een lage EBC waarde en donkere mouten (specialB of cara mout) een hoge EBC waarde.. hoe hoger de EBC waarde hoe zwaarder/ dikker/ voller de smaak is het bier.. denk maar aan Guinness..waar veel gebrande mout in zit en dus bier met een mout van een hoge EBC waarde .. 

Vrienden.. EBC waarde gebruik je bij het bepalen van een bier recept.. moet het donker en zwaar bier worden of moet het lekker weg kletsen.. 

om hier meer over uit te vinden zou je.. de artikelen..  eens moeten lezen op de website van de amateurbierbrouwvereniging t’ wort wat.. 
(twortwat.nl)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 april 2016

Hier de URL van de vereniging ’t wort wat met heel veel uitleg:

https://www.twortwat.nl/t-4/nieuws.detail?item_id=1149625589&type=4&back=1&page=/artikelen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 juni 2016

Heeft er iemand een idee hoe lang deze whisky op eikehout snippers moet rijpen? Normaal rijpt whisky minimum drie jaar en één dag op vat voor dat het whisky mag genoemd worden. Ik heb me wel laten vertellen dat wanneer je houtsnippers mee in de fles doet dit veel sneller gaat.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juni 2016

Hoi allemaal
waar en welke mais kan ik gebruiken om whiskey te maken, ik vind wel overal de voedermais, of graansoorten maar geen mais.
M.vr.grt Ron

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 10 juni 2016

hoi weet je ook waar maismout te koop is,
als ik houtsnippers erbij doe voor de rijping waar zijn die te verkrijgen of welke kan ik daarvoor gebruiken, ik heb eens gelezen dat er eikensnippers worden geroosterd om die daarna in je brouwsel te “hangen”, bij zelf roosteren zou dat gewoon in de oven bij 150‘C moeten gebeuren, alleen de tijdsduur weet ik daarvan niet
M.vr.grt Ron

Forum Lid
op 10 juni 2016

Ik heb een stuk eikenhout (15cm doorsnee) van boeren uit de buurt gekregen, die bomen vellen voor het brandhout.
Als tegenhanger van een eiken vat, zaag ik dan een plakje hout af van 1cm dikte, en laat dat een halfjaar in de drank zitten.
Vaten worden warm gestookt om de duigen te kunnen buigen, maar ik heb nog nooit gehoord dat vaten worden geroosterd, wel het graan!

Forum Lid
op 10 juni 2016

thnx Betweeter,
wat ik op tv gezien had was dat ze de vaten vooraf gebrand hebben om er ook een bepaalde smaak aan toe te voegen, maar ergens op internet (en helaas in mijn enthousiasme de pagina niet opgeslagen) had ik dan gelezen om de snippers vooraf te branden om de zelfde smaak erin te krijgen.
De tip met de plak hout is natuurlijk opgeslagen in mijn geheugen.
hoe sla jij je drank op in houtvaatjes of kunststof

Admin
op 10 juni 2016

Lees deze maar eens 🙂 Leuk stukje en gaat precies over het versneld rijpingsproces.
http://www.foodlog.nl/artikel/whisky-veroudering/

Forum Lid
op 10 juni 2016

Ik heb jerrycans van kunststof met een grote gele ronde draaideksel, gekocht bij een caravanzaak om de plak eikenhout er in te krijgen als het nodig is. Wanneer mijn whiskey klaar is, laat ik de plak eikenhout erin zitten voor de volgende stook.
Kijk eens op de internetsite ” ’t wort wat” (bier).
Er zit info bij die je ook voor whiskey kunt gebruiken, o.a. het branden.

Forum Lid
op 10 juni 2016

in de link van stookforum staat precies beschreven wat ik dus bedoelde, geroosterde houtchips. Thnx beiden voor de tips, kunststof vaatjes dus, een heel suk goedkoper dan de eiken vaatjes van 30liter wat wel weer mooi uitziet in de woonkamer, waar ik dan telkens n glaasje van kan tappen.
blij dat ik dit forum ben tegen gekomen en mij aangemeld heb 😉

Forum Lid
op 10 juni 2016
Forum Lid
op 10 juni 2016

De goedkoopste die er zijn. Goede service en kwaliteit

Forum Lid
op 10 juni 2016

hartelijk dank drank, n 50 liter vat is kleiner dan mijn hond zo heb ik jarenlang drinkgenot naast mn bank staan

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 juni 2016

hartelijk dank, drank zeker een optie n 50liter vat is kleiner dan mijn hond is en zo heb ik jarenlang drinkgenot naast mijn bank staan haha

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 juni 2016

Wel even een rvs kraan erbij laten doen voor de zekerheid.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 oktober 2016

hallo ik ben André ik ben al een tijdje whisky mash recepten aan het zoeken maar geen succes op internet hebben jullie geen idee of tips om die recepten te vinden op google of wat dan ook b.v.d

Forum Lid
op 23 oktober 2016

Als je rechts bij recepten kijkt, zie je 3 whiskyrecepten staan!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 10 mei 2019

Is het nodig om mout te vermalen? Of kan er vooraf vermalen mout worden gekocht? Waar?

Forum Lid
op 11 mei 2019

Aangekocht geschroot mout of zelf geschroot mout maakt niet uit als het maar geschroot is. Bij aangekocht geschroot mout dit wel zo snel als mogelijk opmaken ivm smaakverlies!

Forum Lid
op 11 mei 2019

let op . brice 3010 schroten is anders dan vermalen tot meel .
Schroten is grof malen of pletten .

Brouwmaat
op 11 mei 2019
Forum Lid
op 11 mei 2019

ah Daar was je al Erik . ik had net in ander topic al even naar jou verwezen . 👍

Brouwmaat
op 11 mei 2019

In het oorspronkelijke recept van Jan wordt er vanuit gegaan dat het mout gemalen wordt. Het is geen kwestie van goed of fout, het is een andere manier. Wanneer je  (traditioneel) gaat maischen wordt het mout geschroot. Bij schroten wil je dat de kafjes zo veel als mogelijk heel blijven omdat dit je filterbed wordt wanneer je de bostel uit gaat spoelen. Maal je het mout fijn en laat je alles mee vergisten dan kun je het fijner malen.

Kafjes bevatten looizuur. Wanneer je op een te hoge temperatuur gaat maischen of de kafjes mee laat gisten wordt deze (bittere of bitter-zure) smaak uit de kafjes getrokken en levert smaakafwijkingen op. Ook door een te hoge pH (hoger dan 6) worden ze eruit getrokken. Met goed maischen, spoelen en je pH in de gaten te houden kun je dit voorkomen. 

Wanneer je moutsoorten gebruikt zoals bv tarwe, spelt en rogge welke geen kafjes hebben, gebruik je het best rijsthulzen om het spoelen te vergemakkelijken.

Forum Lid
op 11 mei 2019
ah Daar was je al Erik . ik had net in ander topic al even naar jou verwezen . 👍Van Robbert

Ja, en mijn excuus naar iedereen hier! Ik had eerst hier gepost en dacht, omdat er eerst geen antwoord kwam, om dan maar een topic op te starten. Sorry voor mijn dubbele posting en heel erg bedankt voor alle respons!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren