Whisky recept 1

Geupdate 4 dagen geleden in Spirits
70 op 17 februari 2016

Dit whisky recept ontvingen wij van ons lid drankzonderkosten:

    • Whisky mout kopen.

 

    • Met een moutmolen malen, niet te fijn lekker grof.

 

    • Per kilo mout, 3 liter water toevoegen en verwarmen tot 50 gr.

 

    • 30 min laten staan

 

    • Verwarmen tot 60 gr

 

    • 30 min laten staan

 

    • Verwarmen tot 70 gr

 

    • 30 min laten staan

 

    • Verwarmen tot 75 gr

 

    • Spoelen; dit betekend dat je de mout uit het water spoelt. het water gebruik je om gist toe te voegen. Hiervan ga je later je whisky van stoken.

 

    • whisky gist toevoegen en 1 week laten staan.

 

    • Na 1 week overgieten in een ander vat. zodat je van het gist af bent (deels)

 

    • na 1 week weer overgieten. je bent nu bijna alle gist kwijt. alcohol nu +/- 8%

 

    • Stoken en alles bewaren nu heb je een ruwe mix van +/- 20%

 

    • Na het voorstoken rustig afstoken en cuts maken, proeven. voorloop en naloop weggooien.
 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 24 februari 2016

jaah.. ik had geprobeerd de whiskey mout te maken.. 80 % mais en 20 % tarwemout.. dat tarwemout had ik nog staan maar dat mais maken was een spektakel..ik heb een verslagje gemaakt over dat avontuur.. lees maar

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 maart 2016

Hier weer een vraag waar ik als begjnner tegenaan loop. Ik wil dus whiskymout kopen, maar nu kom ik deze termen tegen: 3 EBC PEATED 5 PPM 5 KILO,  

Wat betekent 3 EBC, Peated, 5 PPM?

Voel me echt een beginner (ben ik ook) en ik denk er maar aan dat een forum daarvoor bedoeld is ?

Bedankt!

Forum Lid
op 27 mei 2016

Hoi Ben de 5 PPM staat voor het fenolgehalte in de mout PPM betekend Parts Per Million, hoger het fenol des te krachtiger de smaak

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 maart 2016

Deze gebruik ik. Geeft een redelijk zware whisky

http://www.vanderkooyjubbega.nl/whiskymout-3-ebc-medium-20-ppm-25-kilo.html

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 maart 2016

Die site heb ik ook gevonden inderdaad. Maar ik begrijp de bovenstaande termen niet en er staat ook geen uitleg bij. Ik lees ook bij sommige dat een storting van zo en zoveel procent mogelijk is, wat bedoelen ze daarmee?

Voor nieuwelingen moet het toch ook te leren zijn? Een beetje uitleg bij de producten zou vele nieuwelingen goed helpen lijkt mij

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 maart 2016

Ben,
heet aantal PPM’s is de mate waarin de mout is gerookt. Meer PPM betekend een zwaardere whisky. Na het stoken blijft ongeveer de helft in je whisky. 3 EBC PEATED heeft te maken waarop er gerookt is. maar daar ben ik niet geheel zeker van.

wie vult me aan?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 maart 2016

aah.. vrienden.. Nu komen wij in de theorie van het bierbrouwen terecht.. 

het EBC staat voor European Brewery Convention.. en die club heeft een standaard gezet voor de analyse / of groepering van Mout soorten.. lichte moutsoorten (pils -tarwe mout) hebben een lage EBC waarde en donkere mouten (specialB of cara mout) een hoge EBC waarde.. hoe hoger de EBC waarde hoe zwaarder/ dikker/ voller de smaak is het bier.. denk maar aan Guinness..waar veel gebrande mout in zit en dus bier met een mout van een hoge EBC waarde .. 

Vrienden.. EBC waarde gebruik je bij het bepalen van een bier recept.. moet het donker en zwaar bier worden of moet het lekker weg kletsen.. 

om hier meer over uit te vinden zou je.. de artikelen..  eens moeten lezen op de website van de amateurbierbrouwvereniging t’ wort wat.. 
(twortwat.nl)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 april 2016

Hier de URL van de vereniging ’t wort wat met heel veel uitleg:

https://www.twortwat.nl/t-4/nieuws.detail?item_id=1149625589&type=4&back=1&page=/artikelen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 juni 2016

Heeft er iemand een idee hoe lang deze whisky op eikehout snippers moet rijpen? Normaal rijpt whisky minimum drie jaar en één dag op vat voor dat het whisky mag genoemd worden. Ik heb me wel laten vertellen dat wanneer je houtsnippers mee in de fles doet dit veel sneller gaat.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juni 2016

Hoi allemaal
waar en welke mais kan ik gebruiken om whiskey te maken, ik vind wel overal de voedermais, of graansoorten maar geen mais.
M.vr.grt Ron

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 10 juni 2016

hoi weet je ook waar maismout te koop is,
als ik houtsnippers erbij doe voor de rijping waar zijn die te verkrijgen of welke kan ik daarvoor gebruiken, ik heb eens gelezen dat er eikensnippers worden geroosterd om die daarna in je brouwsel te “hangen”, bij zelf roosteren zou dat gewoon in de oven bij 150‘C moeten gebeuren, alleen de tijdsduur weet ik daarvan niet
M.vr.grt Ron

Forum Lid
op 10 juni 2016

Ik heb een stuk eikenhout (15cm doorsnee) van boeren uit de buurt gekregen, die bomen vellen voor het brandhout.
Als tegenhanger van een eiken vat, zaag ik dan een plakje hout af van 1cm dikte, en laat dat een halfjaar in de drank zitten.
Vaten worden warm gestookt om de duigen te kunnen buigen, maar ik heb nog nooit gehoord dat vaten worden geroosterd, wel het graan!

Forum Lid
op 10 juni 2016

thnx Betweeter,
wat ik op tv gezien had was dat ze de vaten vooraf gebrand hebben om er ook een bepaalde smaak aan toe te voegen, maar ergens op internet (en helaas in mijn enthousiasme de pagina niet opgeslagen) had ik dan gelezen om de snippers vooraf te branden om de zelfde smaak erin te krijgen.
De tip met de plak hout is natuurlijk opgeslagen in mijn geheugen.
hoe sla jij je drank op in houtvaatjes of kunststof

Admin
op 10 juni 2016

Lees deze maar eens 🙂 Leuk stukje en gaat precies over het versneld rijpingsproces.
http://www.foodlog.nl/artikel/whisky-veroudering/

Forum Lid
op 10 juni 2016

Ik heb jerrycans van kunststof met een grote gele ronde draaideksel, gekocht bij een caravanzaak om de plak eikenhout er in te krijgen als het nodig is. Wanneer mijn whiskey klaar is, laat ik de plak eikenhout erin zitten voor de volgende stook.
Kijk eens op de internetsite ” ’t wort wat” (bier).
Er zit info bij die je ook voor whiskey kunt gebruiken, o.a. het branden.

Forum Lid
op 10 juni 2016

in de link van stookforum staat precies beschreven wat ik dus bedoelde, geroosterde houtchips. Thnx beiden voor de tips, kunststof vaatjes dus, een heel suk goedkoper dan de eiken vaatjes van 30liter wat wel weer mooi uitziet in de woonkamer, waar ik dan telkens n glaasje van kan tappen.
blij dat ik dit forum ben tegen gekomen en mij aangemeld heb 😉

Forum Lid
op 10 juni 2016
Forum Lid
op 10 juni 2016

De goedkoopste die er zijn. Goede service en kwaliteit

Forum Lid
op 10 juni 2016

hartelijk dank drank, n 50 liter vat is kleiner dan mijn hond zo heb ik jarenlang drinkgenot naast mn bank staan

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 juni 2016

hartelijk dank, drank zeker een optie n 50liter vat is kleiner dan mijn hond is en zo heb ik jarenlang drinkgenot naast mijn bank staan haha

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 juni 2016

Wel even een rvs kraan erbij laten doen voor de zekerheid.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 oktober 2016

hallo ik ben André ik ben al een tijdje whisky mash recepten aan het zoeken maar geen succes op internet hebben jullie geen idee of tips om die recepten te vinden op google of wat dan ook b.v.d

Forum Lid
op 23 oktober 2016

Als je rechts bij recepten kijkt, zie je 3 whiskyrecepten staan!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 10 mei 2019

Is het nodig om mout te vermalen? Of kan er vooraf vermalen mout worden gekocht? Waar?

Forum Lid
op 11 mei 2019

Aangekocht geschroot mout of zelf geschroot mout maakt niet uit als het maar geschroot is. Bij aangekocht geschroot mout dit wel zo snel als mogelijk opmaken ivm smaakverlies!

Forum Lid
op 11 mei 2019

let op . brice 3010 schroten is anders dan vermalen tot meel .
Schroten is grof malen of pletten .

Crew member
op 11 mei 2019
Forum Lid
op 11 mei 2019

ah Daar was je al Erik . ik had net in ander topic al even naar jou verwezen . 👍

Crew member
op 11 mei 2019

In het oorspronkelijke recept van Jan wordt er vanuit gegaan dat het mout gemalen wordt. Het is geen kwestie van goed of fout, het is een andere manier. Wanneer je  (traditioneel) gaat maischen wordt het mout geschroot. Bij schroten wil je dat de kafjes zo veel als mogelijk heel blijven omdat dit je filterbed wordt wanneer je de bostel uit gaat spoelen. Maal je het mout fijn en laat je alles mee vergisten dan kun je het fijner malen.

Kafjes bevatten looizuur. Wanneer je op een te hoge temperatuur gaat maischen of de kafjes mee laat gisten wordt deze (bittere of bitter-zure) smaak uit de kafjes getrokken en levert smaakafwijkingen op. Ook door een te hoge pH (hoger dan 6) worden ze eruit getrokken. Met goed maischen, spoelen en je pH in de gaten te houden kun je dit voorkomen. 

Wanneer je moutsoorten gebruikt zoals bv tarwe, spelt en rogge welke geen kafjes hebben, gebruik je het best rijsthulzen om het spoelen te vergemakkelijken.

Forum Lid
op 11 mei 2019
ah Daar was je al Erik . ik had net in ander topic al even naar jou verwezen . 👍Van Robbert

Ja, en mijn excuus naar iedereen hier! Ik had eerst hier gepost en dacht, omdat er eerst geen antwoord kwam, om dan maar een topic op te starten. Sorry voor mijn dubbele posting en heel erg bedankt voor alle respons!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 31 maart 2020

hoeveel whiskey hou je hier aan over??

Forum Lid
op 31 maart 2020

Ff makkelijk rekenen.

als je 100 liter mash hebt van 8% hou je in theorie 8 liter v 100% over.

dat gaat natuurlijk niet lukken.

maar als je 6 liter van 100% over hebt gehouden dan kun je dat verdunnen tot 50% en heb je 12 liter van 50%

na veroudering mag je blij zijn als je 45% overhoud.

 

suiker toevoegen kan wel, levert meer alcohol op maar ik ben bij whisky geen liefhebber van suiker.

dit recept is dus best een mooi recept.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 april 2020

Bovenstaand recept zegt :

Per kilo mout, 3 liter water toevoegen en verwarmen tot 50 gr.

Hoeveel liter wort houd je dan over ? ,

er zal vast veel water in de mout vast worden gehouden…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 2 april 2020

Bovenstaand recept zegt:

Per kilo mout, 3 liter water toevoegen en verwarmen tot 50 gr.

Hoeveel liter mash krijg je dan ?

 

 

Forum Lid
op 6 april 2020

Gisteren ruwstook van een granen vergisting begonnen. Voor het eerst dat ik enkel een granen vergisting heb geprobeerd. Ik vond de vergisting erg snel afgerond. De stookwijn vond ik ronduit stinken, niet de friszure lucht die ik gewend ben van mij andere probeersels. Meer ranzig, verrot, putlucht-achtig.

Ik heb na ca. 0,5 liter de ruwstook afgebroken, omdat de stank mee over kwam in het destillaat. Alles aan het riool gedoneerd.

Ik denk dat ik na het vergisten de stookwijn te lang (nog ca. 2 weken) op de gist heb laten staan. Deze week maar een nieuwe poging wagen.

Forum Lid
op 6 april 2020

Zo te lezen heb je inderdaad last gehad van waterstofsulfide. S.G. meting tussendoor geeft een goede indicatie van wanneer wanneer de vergisting is afgelopen, wanneer deze stabel blijft (meestal onder de 1.000 maar soms stokt het op 1.020) is het overhevelen van het gefermenteerde spul iets wat wel snel moet gebeuren. Anders krijg je last van waterstofsulfide dat uit de dode gistcellen komt.

Hoe snel was je vergisting afgelopen trouwens? 

Forum Lid
op 6 april 2020

Kan Door de ontbinding komen van gist resten maar ook fout in ph zijn geweest .
Bij vergisten zal ph zakken ,. Wanneer deze al in begin te laag is kan een te sterke verzuring problemen leveren .

Forum Lid
op 6 april 2020

Vergisting was eerste drie dagen heftig. vervolgens nog een dag of twee af en toe een bloepje in waterslot en vervolgens stil. Aangezien eerdere vergistingen langer duurden, heb ik het nog even met rust gelaten. Had ik dus beter niet kunnen doen.

Geeft het heel erg als er een zweem troebelheid bij het overhevelen meekomt en uiteindelijk mee de ketel ingaat. Ik krijg bij overhevelen, als ik bijna bij onderzijde ben, altijd wat troebel mee. Vind het ook ‘zonde’ om een vrij dikke laag vloeistof onderin vergistingsemmer te laten staan. 

Forum Lid
op 6 april 2020

Nee het kan geen kwaad om wat troebelheid mee te krijgen ,
Een goede ketel inrichting en bewust stoken kan dat geen kwaad .

Forum Lid
op 8 april 2020

Gisteravond/nacht opnieuw granen gemaischd. Eén en ander staat nu te vergisten. Ik zal zodra waterslot geen bubbels meer geeft de stookwijn van het gist afhalen en verder klaren. Hou je/jullie op de hoogte van de vorderingen.

PS: vind na maischen van een roggemout qua geur een stuk prettiger als die van gerstemout. Meer kruidig lijkt wel.

Forum Lid
op 8 april 2020

Rogge geeft meer body dan gerst .
Let wel op ph want bij rogge en gerts zal dat verschillen dus bijstellen .

Forum Lid
op 8 april 2020

Heb je het sg gemeten? Dan heb je een indicatie. Ook kan je meten wanneer het vergisten ongeveer klaar is dan en een indicatie van de te verwachten opbrengst

Forum Lid
op 8 april 2020

Nee, geen sg gemeten. Wellicht verstandig om te gaan doen. Vergisting loopt nu goed. Eerdere vergistingen ook geen sg metingen gedaan. Uiteindelijk percentage destillaat terug gerekend naar aanvang hoeveelheid stookwijn gaf wel gebruikelijke start %.

Hou jullie op de hoogte van vorderingen. Helaas weet ik niet hoe foto’s te schalen en in te voegen.

Forum Lid
op 10 april 2020

Ben nu een dag of vier verder en de vergisting begint weer te neigen naar de stank die ik eerder ook had. Ik denk dat het mogelijk te maken heeft met de gist die ik nu (weer) heb gebruikt. Vergisting nadert zn einde want enkele keer een bloepje.

Ik dacht met alcotec whiskygist juist een specifieke gist te hebben gebruikt. Ik betwijfel sterk of dit een juiste keuze is geweest. Vorige keer met simpel bakkersgist wel de friszure lucht.

Als huidige lucht zich voortzet, wordt t weer 1 voor t riool.

Heb gelukkig nog een deel mout en bakkersgist. Gaan dat van t weekend maar even proberen.

Forum Lid
op 10 april 2020

Wat was het PH bij begin en wat is Ph nu ,?
Ook al is alcotec een beetje dubieuze kwa kwaliteit .
Binnen paar dagen riool lucht hoofd niet direct gist probleem te zijn .

Forum Lid
op 10 april 2020

Hoeft niet gist te zijn

Forum Lid
op 10 april 2020

Wat als je het heel rustig stookt, komt de lucht dan ook mee? Ik heb gewerkt dat me de alcotec single strain whisky yeast bij een strip run vaak de lucht mee krijg, als ik daarna fijn stook uitvoer de geur helemaal weg is

Forum Lid
op 10 april 2020

Even buiten het gebruik van dubieuze gist vermoed ik ook dat er wat anders aan de hand is. Kevin zou je eens stap voor stap willen beschrijven wat je gedaan hebt?

Forum Lid
op 11 april 2020

Ik ga nu weer wat mais koken,heb 120 ltr.staan maar dat kan meer ik wil nu continu 180 ltr mash hebben staan,want hij is erg lekker,dus wordt veel door het bezoek gedronken.en nu heb ik geen bezoek dus krijg ik de kelder weer goed vol.de primitieve manier hoe ik hem maak zijn de gasten erg over te spreken.laten er andere whisky voor staan.weinig werk en goed resultaat.🌽🥃👍😋

Forum Lid
op 11 april 2020

Ik heb geen pH metingen. Ook geen sg metingen. Eigenlijk weet ik dus niets van het start- of eindpunt anders dan wat ik zie en ruik en ervaring van eerdere keren.

Heb gerstemout geschroot, 2,5 kilo. Per kilo 3 liter water toegevoegd en begonnen met maischen. Maischschema: 55*C voor 1 uur, 62*C voor 1 uur en 72*C voor 3/4 uur.
Daarna moutwijn gespoeld voor rest suikers door een kaasdoek. 3 liter voor spoelen. Uiteindelijk ca 11 liter in vergistingsemmer. Emmer met deksel buiten gezet om af te koelen (was ondertussen 0130 uur). Na wakker worden de gist op oppervlak gestrooid en na0,5 uur hydrateren met garde doorgeroerd. Garde om begin wat zuurstof in de stookwijn te krijgen. Vervolgens met waterslot weg gezet.

Zojuist nagenoeg geen activiteit in waterslot dus over geheveld naar ander vat. T ruikt zurig. Gelukkig niet de enorme stank van vorige keer. Laat t nu rusten en misschien nog een keer overhevelen.
Of als t straks nog lukt ruwstook om te kijken hoe dat eruit komt.

Weet niet hoe via mobiel een foto mee te sturen. Anders dadelijk via laptop even nasturen zodat jullie beeld hebben van hoe stookwijn er nu uitziet

Forum Lid
op 11 april 2020

@ chris Je gebruikt nooit mout en je vriest het ook niet om Cellen open de breken .
Maar probeer eens dit. Na het koken als het afgekoeld is tot 67 – 65 graden Gooi er ongepasteuriseerde honing in en roer deze door .
Ook oude primitieve methode om enzymen werking te krijgen .
In ongepasteuriseerde honing zit alpha en bèta amylase .
Je krijgt meer opbrengst , betere vergisting en zeker ook vollere smaak .
Op 120 liter en ook door de warmte zal weinig honing smaak resteren dus niet stotend zijn .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 11 april 2020

@kevin bij begin zit voldoende zuurstof in water en de stookwijn . Wanneer je voldoende gist toevoegt en je laat het gewoon zelf wegzinken is prima .
Gist in zuurstof rijke omgeving is alleen aan vermeerderen en maakt veel afvalstoffen . Gist in zuurstof arme omgeving gaat alcohol vormen .
Te veel zuurstof tijdens gisting proces geeft oa acetaat vorming .
waarom meet je niet PH en Sg ?
Het zijn basis handelingen . !
Ph is belangrijk onderdeel voor een goed resultaat .
Te lage ph dus veel zuren bederven het resultaat .
Een met SG weet je of je voldoende , te weinig of te hoog in suikers zit . En je hebt een leidraad om te zien waar je in jou proces bent .
Je maisch schema is wat lang maar dat is niet verkeerd.
Heb je ook een jodium test gedaan om te zien of alle zetmeel is omgezet ??

Uiteindelijk Alleen thee zetten is simpeler dan whiskey’s maken .
Daar om maakt iedereen whiskey .
je moet alleen zorgen dat die basis voorwaarden goed zijn .

Forum Lid
op 11 april 2020

Dus Robert je wil toch niet zeggen dat ik simpel ben😂😂😂😂is inderdaad heel makkelijk.en ook nog lekker😋vinden ze hier nog lekkerder dan van fruit.maar goed dat ik nog 80 kg.bio mais heb.😜wil elke week 60 ltr.stoken.😋

Forum Lid
op 11 april 2020

Goed bezig Chris .
Ik heb nu niets te stoken .
Moet alleen paar filmpjes afmaken.
Rust hier . 😂

Forum Lid
op 11 april 2020

Hier staat er een in de keuken taart brood koude schotel te maken en heeft eieren geverfd,ze wilde er nog twee verven maar was ik het niet mee eens🥚🥚zijn zo gebleven wel met rimpels😂😂😂en niet gekookt.😂😂😂

Forum Lid
op 11 april 2020

Heerlijk buiten,biertje er bij,geen stres aan mijn hoofd,mais staat lekker te prutele.een zware shag in mijn mondhoek,Adriana in kort broekje,heeft lekker eten gemaakt.wat wil een man meer.🤔

Forum Lid
op 12 april 2020

@robbert

beginnend stoker hier. Dus mettertijd schaf ik een en ander aan. pH en sg-meter staan op t wensenlijstje. Tot die tijd op de ‘Chris’- manier. 

ben nu toch aan het stoken. De geur die ik eerder naar vond, komt in ruwstook terug als de rooklucht. Heb whiskymout peated gebruikt. Wellicht dat ik me daarin heb vergist (woordgrapje). Ik stook m nu door en bepaal na de fijnstook wat ik er van vind. 

vandaag nieuwe ketelopstelling met nieuwe brander. Is erg wennen. Hij heeft al twee keer gespuugd. En dat verschil zit m net in tikkie hoger, dan gaat ie. Wellicht had ik wat zonnebloemolie in de ketel moeten doen. Denk dat het t schuim is dat meekomt. Een voordeel: alles krijgt na deze spookbedrijf weer een grondige reiniging. 

Forum Lid
op 12 april 2020
Forum Lid
op 12 april 2020

Verstandig inderdaad om je basis apparatuur aan te vullen .
schuim en spugen komt meestal voort uit of te veel eiwitten aanwezig of co2 niet geloosd of te veel vulling in ketel .
Door inderdaad b.v. war olie toe te voegen en rustiger opstoken kun je het voorkomen .

Forum Lid
op 13 april 2020

Ziet er goed uit.👍helaas is mijn drank op,of is op mijn vacantie adres.maar mijn schoonbroerdje bracht mij gisteren een fles met een etiket van whisky ik heb hem geproefd en vroeg hem wat dat voor whisky was,was die van mij hij had nog een fles staan.😂😂😂 dus ik ben tevreden met mijn resultaat.😋

Forum Lid
op 13 april 2020

@Robbert: hoe krijg je de eiwitten weg? De stap op 55*C langer aanhouden?

Forum Lid
op 13 april 2020

@Kevin, mijn maisch emmers staan altijd in de woonkamer. Maar als ik whisky mout gebruik wordt er wel gevraagd om de emmer niet naast de bank te zetten. Ik denk dat de turflucht uit de whisky mout  die typische lucht veroorzaakt. Maar na 2 maal stoken en een paar weken rijpen wordt dit juist aangenaam.

Aan je ketel zal het niet liggen die ziet er top uit.

Forum Lid
op 13 april 2020

Alle eiwitten raak je niet kwijt omdat je later ook gist e.d. toevoegt maar een groot deel veranderen in aminozuren .
Een uur zou voldoende moeten zijn .
Maar let daarbij ook op dat je Ph goed is .
Zuren hebben ook invloed op eiwitten .

Forum Lid
op 1 mei 2020

@Robbert: heb een nieuwe pan met mais en gerstemout gemaischd. Mijn sg-meting geeft nu 1056 aan. Kun je aangeven in welke range ik goed zit? Heb zojuist gezocht op forum,maar kan t niet vinden. 

Forum Lid
op 1 mei 2020

Rekening houdend met het fijt dat er altijd wat afweiking zit in SG zit je zeker goed . ..
1056 is net paar puntjes onder 1060
Voor een dergelijk beslag gewoon rond de sg 1060 in achterhoofd houden .
Beetje eronder , beetje erboven komt helemaal goed .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 april 2020

Ik zou alleen je gasbus buiten zetten, beetje verder afgescheiden van de vlam.

Forum Lid
op 13 april 2020

Ja en kunstgras brand ook,als je ketel alc.zou lekken of je stoot per ongeluk wat om.dan kun je een probleem krijgen,denk er aan je verzekering betaald niets,buiten dat je zelf wat kan overkomen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 4 dagen geleden

Beste allen kan er ook honing bij dit recept (bovenaan) om de smaak iets zachter te krijgen.beetje zoet met een beetje rook vind ik zo lekker. 

Crew member
4 dagen geleden

Je  kunt ook honing gebruiken maar als het goed is dan wordt al het zoet omgezet in alcohol 😉

Forum Lid
4 dagen geleden

Denk dat het verstandiger is om het na het rijpen op hout toe te voegen, als een Drambuie 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren