Wie heeft veel ervaring met het toedienen van houtsnippers ?

Geupdate op 12 september 2020 in Spirits
9 op 10 september 2020
 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 10 september 2020

Wie heeft veel ervaring met het toevoegen van houtsnippers? Wat op de zakjes staat heb je niets aan! Ik denk dat ervaring beter is!

Forum Lid
op 10 september 2020

Ik merk dat de snippers erg snel veel smaak afgeven. Ik kan enkel adviseren om een weinig snippers aan distillaat toe te voegen en vervolgens dagelijks de voorgang te bewaken. Het gaat snel en een overdaad aan houtgeur en -smaak krijg je er niet meer uit. 

Ik zou zelf zeggen een halve eetlepel snippers op een liter 55% distillaat.

Liever wat rustiger en langer moeten wachten dan……

Forum Lid
op 10 september 2020

De geur en smaak worden een heel stuk zachter als je het lang de tijd geeft op fles, maar je zit dan wel aan een periode van 4 maanden minimaal. Ook bij het teveel aan hout kun je de fles eens een tijdje laten staan om dan te kijken hoe het smaakt.

 

Maar welke snippers heb je gebruikt Kevin? 

Ik doe zelf trouwens de snippers bij de alcohol wanneer deze verdund is naar een 45%.

Forum Lid
op 10 september 2020

Ik Sonja heb Amerikaans eiken gebruikt in de vlierbloemen destillaat het geeft weinig smaak een kleur af en meestal staat alles 2 jaar op fles!

Forum Lid
op 10 september 2020

Ik heb de Frans Eiken chips – Medium toast. Heb eveneens met Oloroso gespeeld, maar daarmee miste ik de houtgeur die ik met Frans eiken er wel in krijg.

Verder heb ik begrepen dat rond de 55% wat meer de vanille tonen uit het hout worden getrokken, vandaar dit percentage. 

Zwakt een eventueel teveel houtsmaak af in de loop van de tijd? Ben namelijk met één whisky iets te enthousiast geweest met de snippers. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 september 2020

Ik heb in het afgelopen jaar wat ervaring opgedaan met snippers en verschillende soorten hout (gok een 12 verschillende onderhand) en er zijn daarbij een aantal leermomenten geweest. 

Daarom is het misschien makkelijker om eerst een tweetal vragen te beantwoorden;

  • Welke drank wil je voorzien van hout?
  • Welke snippers heb je? 

Sommige soorten hout (bijvoorbeeld deze) geven relatief gezien een hele hoop smaak af die met name in het begin overheerst. Verder is het rijpen op hout onderheving van een aantal factoren zoals tijd, mogelijkheid om te ademen (denk aan een prop watten of keukenpapier in de hals), de smaak van de gestookte drank etc.

Voor de zachtere soorten hout (meeste snippers) gebruik ik een handvol op een liter of 2 a 3, tijd is meer een bepalende factor.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 september 2020

Hout snippers , staafjes , blokjes of vat rijping is niet een vaste tijd of gewicht voor te stellen omdat er veel verschil is en soort hout , soort drank , specifiek gewenste smaak , manier van toepassen , hardheid van hout , kernhout , leeftijd van het hout sinds kap , gewaterd of niet gewaterd , tannine / looizuur hoeveelheid in hout , zuurtegraad in hout
Keuze is ook wat je wil toevoegen , bitter , vanille achtig , fruiting , roosig , scherp , zacht .
Gebruik je nog toevoeging in rijpen voir snellere rijping enz .

De rijpings tijd is kwestie van regelmatig proeven , ruiken , kijken naar helderheid enz

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 september 2020

Mag ik als leek even aanhaken?  Voor m’n witte druiven brandewijn 40% wilde ik de houtsnippers ook eens proberen. Heb gekozen voor Eiken Chips Medium Toasted. Dacht voorzichtig te beginnen, met 3 gram op een liter. Maar ’s-morgens ligt zo’n beetje alles op de bodem……??? Fles links is zoals ik ‘m ’s-morgens aantref. En fles rechts is dezelfde na wat schudden. (Dit is de 4e dag. En de fles staat ‘s-nachts open).

Doe ik iets fout? Moet ik de snippers eerst schoonmaken? Of vóór weken?

Forum Lid
op 12 september 2020

Het hout zinkt sowieso na een tijdje, het wassen van de snippers doe ik altijd om waasvorming tegen te gaan. M’n hout gelagerde dranken zijn altijd kraakhelder, aan het einde filter ik t nog door een laagje of 2 keukenrol voor de zekerheid.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren