Wie kan er wijn/jenever maken van zwarte bessen?

Geupdate op 9 april 2019 in Vraag en aanbod
11 op 7 april 2019

Mijn schoonvader heeft ongeveer 25 liter (ingevroren) zwarte bessen.
Hij zoekt iemand die er wijn of jenever van kan maken.
In ruil voor een flesje als het gelukt is.
Voor meer info bel Dhr. Lorjé, 070-5115897

 
  • Geliked door
Antwoord
3 op 8 april 2019

Ik denk niet dat iemand dat doet.niet om dat ze niet willen,maar.het wordt oogluikend toegelate als je voor eigen gebruik stookt,dus lezen en een keteltje kopen bij Jan.

Forum Lid
op 8 april 2019

zo denk ik ook erover want dan ben je voor andere aan het werken dus ergens een goedkoop keteltje kopen en zelf proberen

 

Forum Lid
op 8 april 2019

Voor een ander distilleren is sowieso verboden daarnaast is het ook een overtreding wanneer je iemand vraagt of uitlokt een overtreding te begaan .
Zoals collega’s al aangeven een beginners keteltje aanschaffen .

Forum Lid
op 8 april 2019

zo is dat voor €40 kan je zo een ali baba ketel kopen of soms op marktplaat nog goed wat minder en kan je het stoken ook leren en later iets beter en wat er mee doen maar iemand anders het laten doen nee geen goed idee

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 8 april 2019

Wat een schuchtere reacties van mensen die er royaal voor uitkomen dat ze (veel) stoken!

25 liter is pakweg 20 kg, neem ik aan. Met maximaal 10 % suiker, wordt dat 2 kg suiker, wordt 1 liter alcohol wordt 2 liter van ongeveer 40 %. Maximaal.

070 is ’s Gravenhage, dan is de afstand een bezwaar.

Forum Lid
op 9 april 2019

Kees die mensen stoken voor zich zelf,ik heb er geen probleem mee om samen met een ander stoker te stoken,maar ik stook niet voor anderen,het zelfde dat ik niets verkoop.ontdanks dat iedereen weet dat ik stook.wat doe je dan als er morgen iemand vraagd om 50 ltr te stoken?voor de een wel en de ander niet? van mij mag iedereen doen wat hij denkt dat goed is,ik ben geen heilige,maar laat hem die mooie hobby zelf beginnen,om hem dan te helpen graag.

Forum Lid
op 9 april 2019

Chris, ik veroordeel niemand: je moet inderdaad doen wat voor jou goed is. Vuvuzela! Iedereen zijn/haar eigen heilige boek, wat mij betreft.

Ik heb in een ver verleden wel eens pruimenwijn afgestookt voor een vriend, dat noemden we loonstook. Of mislukt bier voor een andere vriend. Maar ja, dat waren vrienden. En twee jaar geleden kreeg ik vier vaten met uitgegiste prut, waar ik me zeer mee vermaakt heb.

Voor de een wel en de ander niet? Ik zou daar geen probleem mee hebben, maar je loopt wel risico op scheve ogen en verstoorde verhoudingen.

Werken voor onbekenden is lastiger. Stoken is illegaal, of je het nou doet voor anderen of voor jezelf. Een overtreding of misdrijf uitlokken is echter ook strafbaar, zelfs voor de politie.

Het is inderdaad beter als mensen zelf leren wijnmaken en stoken, maar dat is anderzijds niet iets wat je op een halve achternamiddag leert. En je hebt er spullen voor nodig.

Tenslotte: 25 kg ingevroren zwarte bessen te geef? Nou, dat is best wel aanlokkelijk. En het is zonde om ze weg te gooien. Maar ik zie mezelf dat nog niet hier halen per trein. 😉

Forum Lid
op 9 april 2019

Kees waren niet te geef je krijgt als beloning een fles.als je het stookt.

Forum Lid
op 9 april 2019

Oh, als dat waar is, maakt dat het heel anders. Ik heb aangenomen dat de eigenaar van de zwarte bessen een flesje wilde als het gelukt was, en dat leek me normaal. Als het is zoals jij zegt, zou ik me afgescheept voelen met een flesje voor alle moeite.

Ik stookte in het verleden op 50/50 basis: de helft voor de maker van de wijn, de helft voor mij. We hebben er immers allebei moeite voor gedaan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 april 2019

Om overigens rechtstreeks antwoord te geven op de vraag: wijn maken kan iedereen!

Ik nam voor wijn altijd 2 kg bessen, die pletterde ik en kookte ik. Laten afkoelen tot pakweg 50 graden en pectoenzyme erbij doen. Na een dag fliteren door een theedoek of zo, uit laten lekken en eventueel spoelen. 1,25 kg suiker in het sap oplossen, nog even verhitten tot 75 of 80 graden en verdunnen tot 5 liter. Laten afkoelen tot pakweg 25 graden Celsius en dan gist erbij. Bij voorkeur wijngist, maar bakkersgist gaat ook. In een mandfles onder een dop met waterslot bij rond 18 graden laten uitgisten.

Als de most uitgegist is overhevelen, laten bezinken tot helder en bottelen in wijnflessen. Met kurken, NIET met schroefdoppen. Mooi etiket verzinnen en opplakken.

Jenever maken van zwarte bessen kan niet: dat maak je van granen en jeneverbessen.

Brandewijn, eau de vie of Schnapps maken kan wel.

Afhankelijk van hoe zuiver en onverdund je het wilt hebben, laat je de bessen vergisten op vergelijkbare manier als voor wijnmaken. De hoeveelheid suiker en water kun je dan zelf bepalen: hoe meer suiker, des te meer extra alcohol je krijgt, des te verdunder de smaak wordt. Water is wat nodig om de massa vloeibaar te houden.

Vergisten zou ik doen op de bessen, dus niet op het sap zoals bij wijnmaken.

Na uitgisten verstoken met een eenvoudige ketel met koeler. Ter voorkoming van aanbranden kun je de most eerst filteren of je kunt voorzieningen in de ketel maken, zoals een grote, katoenen zak of een rooster. Ikzelf geef de voorkeur aan een ketel met bijvat, maar ja, die moet je maar net hebben (of kunnen lenen).

Na de ruwstook heb je heldere vloeistof, die je zonder verdere risisco’s op aanbranden gewoon kunt verstoken tot voorloop, middenloop en naloop. Voor- en naloop zijn te bewaren tot volgend jaar of verder te verwerken als reststroom. De middenloop verdunnen tot pakweg 35 tot 40 vol-% alcohol, bottelen en etiketteren.

Afhankelijk van hoe het hele proces verloopt, kun je soms beter 3 in plaats van 2 keer stoken.

Zoals gezegd: van 20 kg zwarte bessen kun je pakweg 1,5 tot 2 liter eau de vie maken van 40 %. Ikzelf zou er niet meer dan 2 kg suiker bijdoen, om op 3 tot 3,5 liter te komen.

Forum Lid
op 9 april 2019

Daar haal je wel 4 ltr.uit met een beetje geluk.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren