Wie kan mij adviseren. Dilemma m.b.t. lageren op eiken vaten

Geupdate op 26 februari 2019 in Stookforum
17 op 21 februari 2019

Wie kan mij helpen? Ik heb 80 liter distillaat dat ik wil lageren op nieuw Frans eiken. Zal ik hiervoor een 80 liter vat nemen en alles erin, of 30 liter apart houden en 50 liter op hout laten rusten??

 
  • Geliked door
Antwoord
7 op 21 februari 2019

t is maar net wat jezelf wil En of je eraf kan blijven ūüėäūüėč.
Wanneer je alles op een vat laat rusten krijg je alles op een smaak gebruik je twee vaten en die zijn van zelfde productie / kruiperij zal er weinig verschil zijn .
Ik weet niet wat voir distillaat het is .
maar je kunt ook een vat neutraal houden en 2:e vat van binnen roosten / branden .
Met twee vaten heb je iets meer verlies dan 1 vat .
Je kunt ook een deel op vat zetten en een deel in kruiken met eiken en noten doppen waardoor je smaak verschillen juist krijgt wat je weer kunt blenden .
Als je goed lagert zal er weinig problemen zijn .
Stels dat er iets met lucht vochtigheid zou zijn zou een vat kunnen gaan zweten of lekken . heb je meerdere vaten heb je niet gelijk alles weg gelekt .
( een vat dat op naad of naden gaat zweten of lekken kun je met lijst naalden dichten )

Forum Lid
op 26 februari 2019

Dank voor je antwoord, Robbert.

Laat ik voorop stellen dat ik er zeker vanaf kan blijven. Dus dat is het probleem niet. Waar moet ik op letten qua luchtvochtigheid? Ik wil natuurlijk de engelen niet voor de benen schoppen, maar hoe minder verlies hoe beter. 

Forum Lid
op 26 februari 2019

het beste is een vat te lageren bij een luchtvochtigheid van 70 tot 75% .
De temperatuur zou rond 11 -12 gr optimaal zijn . wanneer je whiskey o.i.d. opslaat mag het iets hoger maar probeer niet te warm te laten worden .
Max 17 gr . ( zeker voor wijnen . boven 17 gr gaat deze verzuren . )

Forum Lid
op 26 februari 2019

( indien zomers temp oploopt en luchtvochtigheid kritiek wordt kun je een katoenen laken eroverheen leggen en deze met een spoeibusje / planten spuit af en toe even licht vochtig spuiten . )

Forum Lid
op 26 februari 2019

Ik dacht dat alcohol het meest stabiel is op 20 graden celsius. Maar deze temperatuur heeft blijkbaar niets te maken met het lageren..? Daarom had ik een kamer in huis bedacht om het vat te plaatsen. Maar dan was het argument ‘temperatuur stabiliteit’. En dat is 19 graden. Is dit een kritieke temperatuur? Het betreft een moutwijn dat ik wil lageren. Dat had ik nog niet gezegd..

Forum Lid
op 26 februari 2019

een moutwijn zal niet gauw verzuren of nagisten en zal bij 19 gr niet gelijk schaden . .
Maar let op de luchtvochtigheid dan des te meer .
Bij hogere temperaturen droogt ook sneller het vat uit ..
dus ook het vat altijd in schaduw houden .
voor langere tijd lageren is beter om toch wat lagere temperatuur aan te houden .

Forum Lid
op 26 februari 2019

In dit geval spreken we over een nieuw vat van 80 liter. Verwachting is dat we de moutwijn maximaal 100 dagen laten staan. Kan ik uit je woorden halen dat dit goed mogelijk is, al dan niet met een natte doek over het vat getrokken?

Forum Lid
op 26 februari 2019

100dagen is wat korte lagering . .
( whiskey hoort minimaal 3j )
Als je een maand of 6 zou lageren op ergens tussen 12 en 19 graden zou i.d.d. wel kunnen mer een moutwijn
Een vochtige doek . niet een te natte doek !
als een doek langzaam uitdampt heb je niet alleen licht vochtigheid op vat maar uitdampen onttrekt ook warmte .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 februari 2019

Hoe kleiner je vat hoe sneller het rijpingsproces. En waarom alles het zelfde, de variatie is juist zo leuk. Ik bewaar wel altijd een klein beetje blanke drank zodat ik wat kan verdunnen als de smaak te intens is.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 22 februari 2019

Ik zou meerdere kleintjes halen en later blenden. Geeft een nog unieker smaakprofiel

Forum Lid
op 22 februari 2019

Of meerdere kleine vaatjes. En dan na een paar maanden de eerste leeg drinken en een paar maanden later de volgende. Ik doe ook wel eens houtsnippers in de drank die ik er na een paar maanden uitfiltert en dan de drank het vat in(nog meer smaak in kortere tijd). En ja, je heb dan wel wat meer verlies, maar 80 liter is wel even genoeg.

Forum Lid
op 22 februari 2019

als je er meerdere gaat gebruiken kun je ook een vat branden van binnen .
Geeft nog meer keus voor blenden .

Forum Lid
op 26 februari 2019

+ als je eenmaal de vaten hebt, kun je na de eerste lagering er zo weer nieuwe drank op gooien en nog iets meer aparts maken

Forum Lid
op 26 februari 2019

Ik blijf bij de vaatjes en blends maken, elke keer weer iets unieks

Forum Lid
op 26 februari 2019

is ook beter om na gebruik de vaten niet lang leeg te laten staan .
Staat een vat enkele weken leeg drogen ze weer wat in en moet je eigenlijk de hoepels even aan slaan .
daardoor minder kans op zweten of lekken bij opnieuw in gebruik nemen
Na ze 4-5 x gebruikt te hebben of lang te hebben gestaan schraap ik het vat uit zodat de binnenwand weer fris is of ik roast ze opnieuw .
(een gebruikt vat wat vochtig leegstaat zou ook schimmel in kunnen vormen ..)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 februari 2019

Er wordt geadviseerd om bij een nieuw klein vat je drank met een hoog alcoholpromillage de eerste keer niet te lang in het vat te houden. Ik heb een jerrycan met sherry die ik gebruik om een nieuw vat voor te behandelen(1 maand). De 5 liter vaten heb ik nog maar 1 keer gevuld om te lageren en staan in een kledingkast. De 3 liter staat binnen handbereik in de woonkamer en vul ik gelijk weer als deze leeg is(met wat dan ook). Misschien al voor de tiende keer. Beetje voor de smaak maar ook voor de show.

Forum Lid
op 26 februari 2019

een nieuw vat kun je even inwateren .
( i.d.d. sherry of een wijn in zetten kan ook maar is geeft ook weer aroma . de een wil dat wel de ander niet .
Een vat vul je met bronwater en natte doeken om leggen . Na een dag of 2 doeken erom weg en even met water laten staan .
Indien hij zweet of lekt kun je langs de naad waar hij lekt een of twee kleine naalden of spijkertjes s slaan naast het lek .
Een nieuw vat geeft veel looizuur af wat een hoogpercetage alcohol een bittere smaak geeft kan geven .
Een klein volume zal dat sterker opnemen .
inwateren ennPaar x spoelen met lauw water en daarna vullen neemt ook dat mee af .
Maar looizuur en tannine zijn ook wwer deel van smaak dat wijn , Whiskey’s ,port enz het karakter geeft .
Ook tijdens lageren kun je nu en dan proeven of de gewenste smaak er al is .
Ee zijn diverse distilleerderijen die gebruik maken van de krachtige smaak vanuit nieuwe vaten om dat met andere te blenden .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren