Wie stookt met een kolom

Geupdate op 9 maart 2019 in Mijn installatie
72 op 28 december 2018

Ik zou graag ervaring uitwisselen met mensen die met een kolom stoken. Misschien ben ik verkeerd maar ik denk dat stoken met een alambiek niet vergelijkbaar is met een kolom.

Mijn kolom heeft bovendien bovenaan een dubbele wand waar ik eventueel koeling kan opzetten voor meer reflux. hee

Ik vul 10cm van het onderste deel van de kolom op met raschigringen, is dat een aanrader of beter niet doen.   

Welke tips kunnen jullie geven voor een zo zuiver mogelijk eindproduct.

Ketel snel of traag opwarmen vanaf 60°C tot begin druppelen.

Ketel heef een inhoud van 30L, stookbeurten maken met 12L of 25L.

Eerste run stoken tot 40% of tot 50%. Naarmate het stoken vordert loopt de temperatuur op aan de top, wat is maximum aanvaardbaar, 85°, 90° of 95° 

 

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 28 december 2018

Ik denk dat als je zo zuiver mogelijke alcohol wilt je de kolom goed vol met raschig ringen of koper wol moet steken om zoveel mogelijk reflux te hebben. Als ik naar mijn T500 zie zit die volledig vol rachig ringen. Als ik hem dan zogezegd als alambiek wil gebruiken doe ik alles vanbinnen eruit. (moet dit wel nog testen)

Met mijn alambiek ga ik tot 40% en rond de 90°C. Naar de temperatuur kijk ik eerlijk gezegd niet, ik baseer mij op het alcoholgehalte.

Forum Lid
op 28 december 2018

Hoe hoog en hoe breed is de kolom op uw T500, en wat zijn de verdere karakteristieken van de kolom. Kan je daar eventueel een afbeelding van sturen naar wal punt hen apestaart be.  

Als ik de koeling gebruik aan de bovenkant van mijn kolom haal ik moeiteloos boven 90% zelfs bij 85°C.  

Forum Lid
op 28 december 2018

Het is deze kolom: https://stillspirits.com/products/turbo-500-still

Deze werkt wel niet op temperatuur bovenaan maar op de temperatuur van het koelwater dat er uit komt. Meer koelwater geeft meer reflux door de spiraal dat vanbinnen in de kolom zit. De verwarming moet in principe niet aageraakt worden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
26 op 28 december 2018

Ik stook met een ketel waar diverse kolom types op kunnen maar en ook met slechts een helm.
Kolom hoogte , vulling en koeling heeft invloed op alcohol percentages .
Maar daarnaast ook de beheersing van de temperatuur en hetgeen wat je distilleert .
Elke vorm van ketel en de opbouw geeft een ander karakter en andere manier van werken .
Er zijn b.v. simpele toevoegingen te doen waardoor je zelfs met een ouderwetse potstill , wastobbe , alambiek rond de 88-90% alcohol kunt komen .
( boosten / forceren van alcohol percentages is simpel te doen maar probeer eerst wat vaardigheid te krijgen met jou ketel en deze zijn karakter te beheersen )

Begin met simpele recepten die na leggen aan jou ketel waardoor je snel resultaten hebt .
Het is dan snel leuk en met elke volgende stap wordt het leuker .

Kwaliteit en percentage hangt niet alleen af van de ketel en kolom maar ook de vaardigheid die je hebt .
alambiek/ potstil stoken verschilt zeker met kolom werken .

Als onze voorgangers hiermee dingen konden maken van puur alcohol tot de heerlijkste dranken zal met jou ketel ook zeker veel mogelijk zijn .
Modernere semi en industriële machines zijn gemaakt om sneller en meer alcohol in korte tijd te produceren .

Voor een zuivere alcohol is het belangrijk dat je de temperatuur zo dicht mogelijk bij de 78,3 gr houd op de brug .
Wanneer jou temperatuur oploopt komen er steeds meer andere vluchtige stoffen mee en
daalt percentage ethyl ook .
Maak ook op tijd scheidingen . daarmee kun je ook hoger percentage houden als je op tijd overgaat op naloop.

Forum Lid
op 28 december 2018
Kolom hoogte , vulling en koeling heeft invloed op alcohol percentages .Van Robbert

Daaruit concludeer ik dat ik niets verkeerd doe met raschiringen in de kolom en extra koeling buiten de kolom iets onder de brug, zowel te gebruiken in eerste run als in 2de run, correct?

 

Begin met simpele recepten die na leggen aan jou ketel waardoor je snel resultaten hebt .Van Robbert

Tot heden heb ik enkel uit slechte wijn en bier gestookt. Mijn eerst volgende is water met suiker (en tomatenpuree) vergist met biergist, is dat te verstaan als een simpel recept.

 

Kwaliteit en percentage hangt niet alleen af van de ketel en kolom maar ook de vaardigheid die je hebtVan Robbert

Hieruit versta ik laat het zo traag mogelijk druppelen, correct?

 

Forum Lid
op 28 december 2018
Mijn eerst volgende is water met suiker (en tomatenpuree) vergist met biergist, is dat te verstaan als een simpel receptVan brouwerke

Ik ga morgen zo een Tomatenpuree wash stoken. Hier vindt je zo een calculator: http://shuggo.com/birdwatchers/calculator.htm

Ik heb 2 zakjes mede gist gebruikt dat op moest. Na 2 uur was er al gistactiviteit in het waterslot. Als je biergist gebruikt zie dan dat deze goed tegen een hoog alcohol percentage kan. Of gebruik gewoon bakkersgist.

Forum Lid
op 28 december 2018

Met jou kolom doe je niets verkeerds .
Betreft een simpel recept denk ik aan een vergist fruit of een vodka
maar ook de suiker water kun je als simpel bezien . hou wel jou temperatuur zo constant mogelijk en dicht bij de 78,3 .
Vaardigheid klinkt misschien wat bot .Maar i.d.d. neem de tijd , rustig distileren , hou temperatuur in de gaten , jou alcohol percentage in de gaten houden en neem steeds even een druppel op jou vinger even op puntje van tong en proeven.
zorg voor een geventileerde ruimte.
Met jou enthousiasme
Komt het zeker allemaal goed .

👍

Forum Lid
op 28 december 2018

Ik ga morgen zo een Tomatenpuree wash stoken. Hier vindt je zo een calculator: http://shuggo.com/birdwatchers/calculator.htm

Ik heb 2 zakjes mede gist gebruikt dat op moest. Na 2 uur was er al gistactiviteit in het waterslot. Als je biergist gebruikt zie dan dat deze goed tegen een hoog alcohol percentage kan. Of gebruik gewoon bakkersgist.

Van jeroendv

Ik maak al 30 jaar bier met gist die ik opkweek van enkele kolonies tot een starter van 2L.  De gisting kent niet veel geheimen voor mij. Mijn bier is altijd helder. Met een gist die heel diep (gaat van SG 1075 tot SG 1002) wil ik een suikerwasch maken met 8 kg suiker. Hoeveel water moet ik nog even uitzoeken.   

Forum Lid
op 29 december 2018
Ik ga morgen zo een Tomatenpuree wash stoken. Hier vindt je zo een calculator: http://shuggo.com/birdwatchers/calculator.htmVan jeroendv

Naar aanleiding van die calculator heb ik een vraag.

Is er een topic wat de goede samenstelling is van een suikerwash opsomt, met betrekking op het vergisten.

  • Hoeveel gistcellen per ml, of gram korrelgist/L
  • maximum SG,
  • maximum temperatuur,
  • hoelang beluchten,
  • maximum suiker/L water,
  • welke pH waarde 

 

 

Forum Lid
op 29 december 2018

Ik maak al 30 jaar bier met gist die ik opkweek van enkele kolonies tot een starter van 2L.  De gisting kent niet veel geheimen voor mij. Mijn bier is altijd helder. 

Van brouwerke

Dat weet ik al lang hoor, heb al genoeg foto’s gezien op het hobbybrouwers forum 😀

Forum Lid
op 29 december 2018

Jeroen, lees mijn vragen hierboven eens en misschien heb je wel antwoorden voor mij waar ik verder mee kan. Want wort laten vergisten zal niet hetzelfde zijn als water met suiker en tomatenpuree.

Nog een bijkomende vraag, hoeveel gram puree in een wash van 40L water?

Forum Lid
op 29 december 2018

Wat voor gist gebruik je ?
hoeveel suiker ?

Forum Lid
op 29 december 2018

Nog een bijkomende vraag, hoeveel gram puree in een wash van 40L water?

Van brouwerke

Ik gebruik 1 tomatenpuree potje van 140gram, 1 citroen en 5kg suiker per 20L. Zo moet ik niets afwegen en bekom ik een mash van ongeveer 23L. Ik vergist op 22 a 23°C in mijn gistkast.

De meer ervaren leden zullen hier wel betere antwoorden voor hebben maar dat is hoe ik het doe en het werkt altijd.

Forum Lid
op 29 december 2018

Ik wilde oorspronkelijk de turbo-8 van Brouwland gebruiken maar die wordt hier afgeraden, in verband met bijkomende smaken. 

Ik heb een gistbank met hele goede biergisten en wil mijn sterkste gist inzetten waarvan ik dan een 1,6L starter maak, met meer dan 250.000.000 cellen per mililiter in de starter. Op 1600ml zijn dat dan afgerond 416.000.000.000 actieve jonge gistcellen.

Ik wil een mash van 40 à 45L maken die ik kan vergisten in mijn gistvat met 10 à 12kg suiker.

Wat is het gebruikelijke SG van een maish?

 

 

Crew member
op 29 december 2018

Ik wilde oorspronkelijk de turbo-8 van Brouwland gebruiken maar die wordt hier afgeraden, in verband met bijkomende smaken. 

Ik heb een gistbank met hele goede biergisten en wil mijn sterkste gist inzetten waarvan ik dan een 1,6L starter maak, met meer dan 250.000.000 cellen per mililiter in de starter. Op 1600ml zijn dat dan afgerond 416.000.000.000 actieve jonge gistcellen.

Ik wil een mash van 40 à 45L maken die ik kan vergisten in mijn gistvat met 10 à 12kg suiker.

Wat is het gebruikelijke SG van een maish?

 

 

Van brouwerke

Goed dat je voor deze oplossing gaat met deze geplande hoeveelheid. Turbo gisten mag je ook niet stapelen 😉

Succes!

Forum Lid
op 29 december 2018
Ik gebruik 1 tomatenpuree potje van 140gram, 1 citroen en 5kg suiker per 20L. Zo moet ik niets afwegen en bekom ik een mash van ongeveer 23L. Ik vergist op 22 a 23°C in mijn gistkast.
De meer ervaren leden zullen hier wel betere antwoorden voor hebben maar dat is hoe ik het doe en het werkt altijd.Van jeroendv

Hoeveel gram korrelgist en hoelang gist het dan

heb je al eens de pH gemeten van uw mash?

Forum Lid
op 29 december 2018

Grappig hoe verschillend jouw stijl is van de mijne!

Een tip: terwijl je bier en wijn maakt om zo te bewaren en te drinken, maak je stookwijn en -bier om vrij snel te verstoken. Het is dus geen eindproduct  meer, maar een halffabrikaat.

Overigens is je verzameling biergisten wel interessant om wat te onderzoeken naar smaakverschillen in de whiskys en neutralen.

Forum Lid
op 29 december 2018

Ik gebruik nooit tomaten puree . te zuur en te vervuilend . Handje gekookte spliterwten , bonen of wat rijst is neutraler .
PH tussen 3,5 en 6
SG max 1100 bij start .
zelfgemaakte (of wat bakkersgist als ik haast heb )

Ik ben misschien ouderwets .
Al bijna 40 j en altijd goed resultaat .
van alles wel geprobeerd maar kom altijd terug op ouderwets en stabiele producten .

(betreft verwijzen naar buitenlandse sites met rekenformules is prima maar haal dan ook de producten daar van het juiste merk en gebruik ook water kwaliteit uit dat land waar de calculator vandaan komen .
(water hardheid , zuurtegraad , aanwezige mineralen zijn een factor .) )

Forum Lid
op 29 december 2018
Hoeveel gram korrelgist en hoelang gist het dan
heb je al eens de pH gemeten van uw mash?Van brouwerke

Ik gebruik normaal gewoon 1 zakje korrelgist dat ik eerst even hydrateer (doe ik niet eens bij bier). Ik heb 2 zakjes Mangrove Jack’s Mead gist gebruikt deze keer omdat de gist op moest, eens benieuwd wat dat geeft… Normaal is alles op 7 dagen uitgegist.

Forum Lid
op 29 december 2018
zelfgemaakte (of wat bakkersgist als ik haast heb )Van Robbert

en hoe zit het met de hoeveelheid voedingszouten voor een vlotte vergisting. 

Forum Lid
op 29 december 2018

Nou, als je het dan toch over de wijn hebt: ik gebruik ook geen tomatenpuree meer. Ik weet het niet heel zeker, maar ik vrees dat dat een zeepachtige smaak aan mijn stooksels heeft gegeven, die ik er niet uitkrijg.

Tegenwoordig gebruik ik een recept van shadylane, van een Yankeeforum.

Schaduwlaantjes Simpele Snelle SuikerStook

Breng 0,5 l water aan de kook.

Doe daar 21 gram bakkersgist in (een portie uit de supermarkt). Zet wel eerst het gas uit!!

Doe daar een eetlepel suiker, een eetlepel gistvoeding, een theelepeltje bitterzout en een eetlepel schelpengrit of eierschalen bij.

Laat afkoelen onder goed beluchten en verkruimel er een vitaminepil in.

Los 2,6 kg suiker op in pakweg 5 liter water, giet in een passend gistingsvat, voeg de gemaakte voedingsoplossing toe en vul aan tot 15 liter.

Strooi nog een portie van 21 gram gist over de most.

Houd op pakweg 24 graden.

Kan na 4 dagen uitgegist zijn. Laat nog een dag of 3 staan tot glashelder, giet of hevel af en verstook.

Je krijgt een wijn van 10 %. Toevoegen van meer suiker gaat wel, maar kost onevenredig meer tijd. In twee weken heb je 30 liter van 10 %, maar als je meer suiker toevoegt heb je 15 liter van 15 % in twee weken.

Maar goed: bonen en/of granen voeden ook.

Forum Lid
op 29 december 2018

dat zeep achtige smaakje komt van boterzuren ,azijnzuur , zouten en ethyl deze bindingen .
kortom acetaten . acetaten zijn zeer moeilijk uit te filteren en distileren .
I.d.d. dat is waarvoor ik geen voorstander ben van tomatensap en puree. je voeg een voedings voor gist toe wat extra zuren heeft die gist dus opnemen en ook meer uitscheiden.

Forum Lid
op 29 december 2018

brouwerke voor voedings zouten kun je simpel wat diamoniumfosfaat toevoegen .
( gistvoedings zout )

Forum Lid
op 29 december 2018

Eerst dit: ik heb geen ervaring met kolom maar als het gaat om zo zuiver mogelijk stoken dan is de vergisting de eerste stap. Waarom iets eruit halen wat er niet in hoeft te zitten? De bier- en wijnjongens zijn al veel verder hier mee. Giststarters kunnen er voor zorgen dat er minder foezels en esters worden aangemaakt. Evenals vergisting bij lage temperatuur en voldoende zuurstof in de niet te suikerrijke wash. Type gist en gistvoeding zijn ook weggevertjes. Ik las dat Odin (I-Still) aanbeveelde om dode gistcellen kapot te koken en te gebruiken als gistvoeding. (Geen ervaring mee)

groeten Catnip

Forum Lid
op 30 december 2018

@Robbert: maar binden van die zuren door kalk werkte ook al niet.

Ik heb nou pakweg 10 of 20 liter sterke alcohol. Iemand belangstelling???

@catnip: inderdaad: wat er niet in zit hoef je er niet uit te halen. Schaduwlaan had als eerste wet: maak het de gist naar de zin.

Verder las ik vandaag een leuk artikel: https://www.schneider-oenologie.com/downloads/wirkung-von-sauerstoff-auf-gaerung.pdf

Gaat in op het nut van dode gistcellen, DAP en beluchten. In principe voor het maken van droge wijnen, maar ook heel relevant voor stookwijnen.

Forum Lid
op 30 december 2018

Als kalk niet werkte om de ” zeepsmaak ” kwijt te raken kun je nog met natronloog de alcohol bewerken ( natronloog toevoegen tot ph 5,5 is ) en opnieuw stoken . betekent wel dat je heel goed ketel na de tijd moet spoelen en even alcohol testen na de tijd .

Er is dus duidelijk in voortraject iets fout gegaan .

Forum Lid
op 30 december 2018

@Kees22, bedankt voor interessante artikel. Over gist in “stook”wijn gesproken: laatst “droge port” van 20%  gemaakt door een deel brandewijn aan 1,5 liter natuurlijk geklaarde wijn toe te voegen: Gelijk bezinksel! M.a.w. Hoe geklaard zijn mijn afgelopen stooksels geweest? *-) 

groeten Catnip

Forum Lid
op 30 december 2018

Ik had de alcohol al eerder bewerkt met gewone soda, en actieve kool en eiwithoudende spullen en zo. Ik heb het maar weggegooid in de fles stookspiritus.

Het zou ook aan de ketel kunnen liggen: die gebruik ik maar 2 of 3 keer per jaar. Maar dat zie ik dan komende zomer wel.

Forum Lid
op 30 december 2018

Je mag wel een ketel binnenkort lenen van mij Kees om die te proberen .

Forum Lid
op 31 december 2018

Genereus aanbod! Maar het ging hier om een plan om in de zomer 60 liter per keer te verstoken tot 20 liter ruwstook in mijn 80-liter ketel. De ruwstook zou ik dan verder verwerken met mijn 10-liter-keteltjes. Die laatste gebruik ik bijna wekelijks, die grote maar 2 of 3 keer per jaar. Die blijven wel schoon.

Tegenwoordig maak ik porties van 15 liter Schaduwlaantjes, dan een ruwstook van ketel plus bijvat en dan twee ruwstoken samen fijnstoken met een van de ketels en mijn langnek. Gaat ook goed: proost!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 28 december 2018

Ik kan op mijn ketels zowel een directe bocht naar de koeler als kolommen zetten. Maar ik heb heel atypische kolommen: 15 mm pijp gebogen tot een spiraal. De lengte is 2 of 3 meter, de werkhoogte maar een halve meter.

Omdat de pijp zo nauw is, kan ik er geen vulling in doen. Van een dun kettinkje erin  hangen heb ik maar afgezien: te veel gefrot. Wat ik wel kan doen is natte lappen op de windingen leggen, zodat die gekoeld worden. Met de langnek van 3 meter kan ik dan in een keer van 10 % naar 90 %, als het moet.

Ik vrees dat je aan mijn ervaring niet veel hebt.

Forum Lid
op 28 december 2018

Als je 2- 3 meter spiraal hebt naar boven ook al is de diameter gering heb je toch een heleboel wand oppervlakte waar het distillaat zich aan kan afzetten en ook terug koelen .
Oud maar werkend Príncipe .👌
In jou bescheidenheid geef je wel aan eventuele beginners de tip van de natte lappen / dweil .👍👍
Een al oude truc ook voor de potstill of alambiek .!

( Door verdamping van vocht uit lap onttrek je warmte aan kolom / helm net voor de brug .)

Forum Lid
op 29 december 2018

Dus is kunnen koelen op de kolom, net voor de brug een goede zaak en niet nadelig voor de smaak.

Forum Lid
op 29 december 2018

Ik probeer in het begin van de stook de kolom damp een tijdje stil te houden, dus zo dat de kolom vol damp staat en net niet over de top heen gaat. Ik hoop, maar kan dat niet controleren, dat dan de lichtere fracties, de voorloop dus, langzaam zich verzamelt aan de bovenkant. Na pakweg een halfuurtje draai ik het gas een beetje open of ververs de koude lappen niet meer en dan duw ik de kop langzaam over de top heen naar de koeler.

Ik had laatst zelfs al een opvangpotje van 100 ml vol terwijl de thermometer nog pas op 76 graden stond! Uitgaande van een stookwijn van 10 %. Dat voorvocht stonk trouwens niet eens zo erg.

Forum Lid
op 29 december 2018

Wat je daarin opving zijn i.d.d . licht vluchtige dampen .
voornamelijk ook bindingen van zuren aan methyl en ethyl . vormen van acetaten en een deel methyl .
Wat jij doet is in feite bufferen van die stoffen .
Ouderwets maar verstandig .
als je ineens opstook zullen ondanks voorloop scheiding nog ” verdunde deeltjes ” langer meekomen
Zelf stook ik mijn ketel ook in stadia heel rustig op .

Forum Lid
op 30 december 2018

Ja, dat klinkt allemaal wel aardig, maar helaas heb ik geen gegevens om dat te ondersteunen of bewijzen. Het blijft dus een geloof.

Het resultaat bevalt me, dus ik ga er maar mee door, maar of de verklaring klopt, vraag ik me af.

En ja, versmeren hou je altijd, natuurlijk

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 30 december 2018

MEt reflux +90%
Zonder Reflux 50-85% ABV

Forum Lid
op 30 december 2018

Hier een foto van mijn zelfgemaakte kolom 

Dit is een detail van de extra koeling op net onder de brug

Het koelwater gaat eerst naar de bovenkant in kolomkoeling dan naar de damp koeler onderaan 

Forum Lid
op 30 december 2018

simpel en doeltreffend . je zou ook met t stukje kolomkoeling met koud water koelen .
t stukje op aanvoer en apart slangetje omhoog .

Forum Lid
op 30 december 2018

Ziet er goed uit, inderdaad.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 1 januari 2019

ik ben met deze aan het werken bevalt prima

Forum Lid
op 1 januari 2019

Heel rare constructie. Is die kolom op het vat leeg?

Waar dienen die horizontale dunne buisjes op de kolom voor?

Hoe gaat de flow van de alcohol damp in die 2 verticale delen links? 

De meest linkse is dat de koeler?

Forum Lid
op 1 januari 2019

horizontale buisjes in de kolom is ook koeling zodat water terug valt.

alcoholdamp gaat door de bovenste buisjes, vuil blijft onderin de bekers staan en onderstebuisjes zij ter versteviging gaat niets doorheen

Forum Lid
op 1 januari 2019

Oost-Europees, zo te zien en te horen. Wat zit er in die kleine vaatjes? Hoe lopen de pijpen daarin? En vooral: houden ze inderdaad het vuil binnen?

Forum Lid
op 2 januari 2019

Oost-Europees, zo te zien en te horen. Wat zit er in die kleine vaatjes? Hoe lopen de pijpen daarin? En vooral: houden ze inderdaad het vuil binnen?

Van Kees22

inderdaad is een poolse ketel, en houd het vuil mooi tegen kwam veel vuil uit

Forum Lid
op 2 januari 2019

Wat stook je dan, suikerwash, wijn of nog iets anders?

Wat versta je onder vuil? 

Uit mijn kolom komt glashelder kleurloos vloeistof. 

Forum Lid
op 4 januari 2019

ik stook suiker wash en vuil zat in die bekers voorloop naloop ?

uit de uitloop kraakhelder

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 februari 2019

Ik heb een kolom met reflux, hoeveel liter ruwstook mag ik verwachten uit 20L suikerwash met een densiteit van 990.

Hoever de eerste stook verdunnen voor de fijnstook naar 50% of 40% of 30%.

Forum Lid
op 10 februari 2019

Walter, kun je hier makkelijk berekenen: https://homedistiller.org/calcs/alcohol_yield

Ik ben nu een suikerwash aan het distilleren en bij 6kg suiker aan 92% stoken kan ik 3.59L verkrijgen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 februari 2019

Jeroen, in hoeveel liter water heb je die 6kg suiker opgelost. Tot welk SG heb je het laten gisten SG 1000, hoger of lager.

Forum Lid
op 10 februari 2019

. alcohol is lichter dan water . gewoon water heeft SG van 1000 . Dus bij een goede vergisting zal Uiteindelijke sg onder 1000 liggen 990 – 980.

Forum Lid
op 10 februari 2019

Ja hoor dat weet ik wel. Ik had al eens een gistingtest gedaan met 52,2 suiker opgelost in 200ml water en die is uitgegist met een goede biergist tot SG 988.

Mijn vraag was bedoeld voor Jeroendv in hoeveel water hij die 6 kg suiker had opgelost en wat het SG was na de gisting waar hij bij het afstoken 3,59L bekwam.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 februari 2019

Ik had in totaal 23 liter wash met 6kg suiker, deze was doorgegist tot 990.

De rekentool houdt rekening met een uitgisting van sg990 en het aantal suiker. De hoeveelheid wash is hierdoor niet belangrijk: 6kg suiker op 20 liter of 25 liter geeft dezelfde uitkomst

Als je het alcoholgehalte weet van je wash en het aantal liters kan je de potentiele opbrengst berekenen, denk dat robbert wel weet hoe die berekening is. Ik gebruik gewoon zo een tooltje.

Van de 3.59L opbrengst dat ik kan hebben bewaar ik maar 3 a 3.2 Liter.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 februari 2019

Dus Jeroendv als ik u goed begrijp heb jij uit 6 kg suiker met een ruwstook 3,59L bekomen en daarvan na een fijnstook een 3 tal liter drinkbaar spul bekomen.

Waar vind ik dat rekentooltje 

Forum Lid
op 10 februari 2019

Hier zijn veel rekentools:

https://homedistiller.org/calcs/dilute

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 februari 2019

Ik stook maar 1 keer met de reflux kolom, ik haal hier meteen 92% mee.

Ik kan er volgens de rekentool 3.59L van 92% uithalen maar ik doe altijd 200ml voorloop en stop steeds wat vroeger ook al is het een suikerwash. Als ik 3L alcohol heb stop ik met stoken.

Die tool is de link die ik hierboven al had gegeven, gewoon kg suiker ingeven en het alcoholgehalte je kolom produceert.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 februari 2019

je zou uit 1 kilo goed vergist suiker in pricipe 0,57 liter alcohol kunnen verwachten .
dus uit 6 kilo 3,42 liter schone alcohol .
Maar ga niet gelijk uit van dat soort reken tabellen . zie het als een richt lijn .
er zijn nog veel variabelen .
Is alles goed vergist ?
Heb je toegevoegd stoffen die alcohol vervuilen ?
Is de temperatuur bij stook optimaal.?
Wat voor ketel opbouw gebruik je ?
Hoe zorgvuldig kun je scheidingen maken .
Koeling enz.
Ga altijd uit van dat sowieso 10% van de totale alcohol niet bruikbaar is .
Dus wanneer je een 90% stookt hou je ongeveer 3,08 liter theoretisch over .

Forum Lid
op 10 februari 2019

Hoe komt het toch dat op geen enkele buitenlandse site er ook maar 1 stoker te vinden is die meer dan 60% alcohol overhoud na het maken van de cuts bij suikerwash ?, Alleen hier op het forum…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 februari 2019

Als je de constanten kent, is het vrij eenvoudig na te rekenen.

Suiker wordt omgezet in kooldioxide (CO2) en ethanol (CH3-CH2OH) en die wegen resp. 44 en 46 atomaire eenheden per molecuul (C=12 a.e., O=16 a.e. en H=1 a.e.). Dus 1 kg suiker wordt na volledige omzetting 511 gr ethanol en 489 gr koolzuur. Ethanol weegt 0,79 kg per liter, dus 511 gr alcohol is 647 ml.

Bij het stoken hou je echter voor- en naloop weg, toch al gauw 10 % van de aanwezige alcohol per soort.  Voor de middenloop hou je dan pakweg 515 ml alcohol over. Veel stokers stoppen ook al lang voor ze alle alcohol uitgestookt hebben. En dan heb je nog andere verliezen, zoals morsen en onvolledige vergisting.

Als vuistregel hou ik meestal aan: 1 liter sterke drank per kg suiker. En dan vind ik het grappig als iemand aan de kassa voor een fles wijn wel en voor een kilo suiker niet zijn/haar pasje moet laten zien.

Verdere berekeningen zijn ook vrij makkelijk: (milli)liters drank maal (alcoholpercentage/100) is (milli)liters absolute alcohol. (Milli)liters alcohol gedeeld door (alcoholpercentage/100) is (milli)liters drank. (Met verwaarlozing van de samentrekking, dus het scheelt iets.)

Forum Lid
op 10 februari 2019

De theorie en constanten zijn nauwkeurig maar i.
d.d. er word veel weg .
Theoretische hou je i.d.d. meer over dan in de praktijk.
De 647 ml per kilo is een maximaal wat met de meeste gisten niet wordt gehaald alleen met zeer hoog waardige suikers en in zeer nauwkeurig gecontroleerde zettingen .
Daarom word meest uitgegaan van lagere waarde uitgegaan .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 23 februari 2019

Beste Stokers, 

sinds dit weekend stook ik ook met een kolom, 12 liter met electrische kookplaat. Ik wil graag mijn ervaringen delen en heb ook nog wel wat vragen. Op/aanmerkingen zijn ook zeer welkom.

Ik heb 7 dagen geleden 25 liter stookwijn/wash gemaakt met Alcotec Vodkastar Turbogist.

Recept aangehouden zoals op de verpakking aangegeven staat, alleen heb ik de 6kg suiker van tevoren opgelost in 4 liter water met +-5 gram citroenzuur en dit 20 minuten tegen de kook aan laten sudderen om invertsuiker te maken. (Volgens volkomen stookboek) daarna laten afkoelen, in de emmer, aangevuld tot 25 liter en de gist erin. Begon dezelfde avond te bluppen dus helemaal goed.

Omdat ik een zo hoog mogelijk alcoholpercentage probeer te halen heb ik de kolom gevuld met raschigringen en heb de 25 liter in 3x opgestookt. Resultaat: bijna 4 liter alcohol van 65%.

Ik heb de eerste 50 ml weggegooid voor de zekerheid. Daarna gaan ruiken en proefen en dit was prima. Ik heb daarna eigenlijk doorgestookt (tussendoor ruiken en proeven) totdat er 50% uit kwam en toen ben ik gestopt.

Ik heb de laatste keer de ketel eerst 15 min op het gasfornuis gezet, dit scheelde ruim 30 minuten opwarmen dan wanneer je enkel de electrische kookplaat gebruikt.

Al met al is deze eerste stooksessie enorm goed verlopen voor mijn gevoel! 

Ik heb ook wat vragen:

1)Ik heb een auto hevel gebruikt om de mash over te hevelen. Maar merkte dat ik echt moest pompen, anders duurde het wel heel lang! Of kan ik een suikermash ook gewoon gieten?

2) Ik ga volgende week de meergranenborrel stoken. Ik haal de raschingringen eruit omdat ik de smaak wil behouden. (Denk dat dit de bedoeling is) Haal ik nu ook het “kolom gedeelte” ertussen uit? Of kan ik deze beter laten zitten?

3) ik heb nu bijna 4 liter van 65% gemiddeld. Moet ik dit verdunnen tot onder 40% en  nogmaals stoken of kan ik het zo laten en verwerken? Ik heb een potje met druiven en alcohol staan om te proberen 🙂

4) is 50% een goed moment om te stoppen?

Ik hoor graag jullie mening.

mvg, Koen

 

 

 

 

 

 

Forum Lid
op 24 februari 2019

Een stuk tuinslang met een kurk in het einde en gaatje 1,5 cm van uiteindelijk gebruik ik als hevel . even aanzuigen en het loopt vlot over . je kunt ook overgieten door een trechter heen met wat filterwatten . wel langzaam gieten en proberen de gist bezinksel niet over te gieten .

Als je smaak wil overhalen gebruik je alleen een helm of een korte kolom zonder vulling . de kolom verwijderen is het beste .

65% alcohol is vrij laag als je met kolom hebt gestookt .
misschien temperatuur te hoog geweest of te lang door gegaan .
Bij stoken van alcohol uit suiker moet de temperatuur op brug zo dicht mogelijk bij 78,3 gehouden worden . dan zal percentage vrij lang hoog blijven .
Zodra percentage snel zakt is alcohol bijna op . dat wil zeggen je gaat ook meer water en vervuilingen over krijgen .
Omdat het grootste deel al is opgevangen zal het om weinig alcohol nog gaan .
bij 150 ml 50 % is maar 75 ml alcohol. nog over . vaak de moeite niet om dus lang door te stoken . je krijgt te veel bijproduct wat schadelijk kan zijn aan smaak .

De 4 l die je nu hebt kun je het best verdunnen tot ongeveer 40% en opnieuw overhalen .
Probeer daarbij temperatuur constant te houden rond 78,3 – 81 gr op brug .
wanneer je 2,9 l 85% hebt
goed opletten op smaak en op tijd stoppen .
.

Forum Lid
op 24 februari 2019

Hoi Robbert, dank voor je reactie! Ik ga die 4 liter verdunnen en nogmaals overhalen. Ik zal de temperatuur goed in de gaten houden, ik denk dat ik nu te hoog heb gestookt. Ik laat het resultaat weten:) gr

Forum Lid
op 24 februari 2019

6 kg suiker wordt ca (6*0,51/0,8) = 3,8 liter alcohol. In 4 liter van 65 % zit 2,6 liter alcohol, dus je bent 1,2 liter kwijt. Waarschijnlijk grotendeels in de spoeling: daarin zat nog 1,2/(25-4) = 5,7 % alcohol.

Als je doorstookt tot onder 50 % kun je dat grotendeels nog winnen, maar de vraag is, of dat opweegt tegen het stroomverbruik en de tijd. Ook al omdat je dan inderdaad vooral de naloop wint.

Forum Lid
op 24 februari 2019

Die 3,8 liter zou kunnen als alles echt vergist is .
Ik vermoed dat die 7 dagen vergisten ook te kort is geweest .
vandaar dat tekort in liters alcohol .

Forum Lid
op 24 februari 2019

Neem ik mee voor de volgende keer 🙂 Eerste stook he;) kun je niet langer wachten.

Forum Lid
op 24 februari 2019

Er zijn meerdere gisten waarop staat gisten 7 dagen .
Maar in Praktik zijn de meeste niet Nog niet klaar .
Wanneer je een suiker vergisting hebt gedaan kun je her beste even met SG dobber kijken of ook de suikers allemaal vergist zijn .
SG zou 1000 of lager moeten zijn .

Koen komt allemaal goed . gewoon beetje thuis raken ermee .👍

Forum Lid
op 25 februari 2019

Ik herinner me inderdaad nog het ongeduld. Bij mijn eerste wijn ben ik de hele nacht opgebleven, wachtend op de eerste koolzuurbel in het waterslot. 😉

Forum Lid
op 25 februari 2019

😅😅 Dat is de charme van het maken van drank je kunt er veel tijd in kwijt maar dat is dan ook voor het beste resultaat .👌😋
Snelste drank is gall en gall in en uit rennen en daar is merendeels de drank tegenwoordig van de mengen en roeren kwaliteit . 😅😅

Forum Lid
op 2 maart 2019

Nou, gisteren de 4 liter 65% alcohol verdunt met 2,7 liter water.

Dit in de ketel gedaan en gaan stoken. Kolom weer gevuld met raschigringen en dit keer niet te hoog gestookt. Opbrengst is 2,8 liter van 85% (laatste batch iets minder uiteraard) ik ben op tijd gestopt op kwaliteit zo goed mogelijk te houden. 

Ik heb me alleen danig vergist in de tijd, ik heb van 20:00 uur tot 03:00! gestookt.

Samen met een kameraad was het verschikkelijk gezellig dus dat was het probleem niet. Misschien nu wel te rustig gestookt haha.

Nu eens kijken wat ik er van ga maken 🙂

Gr Koen

 

 

Forum Lid
op 2 maart 2019

Komt mooi uit dan . Ik kwam op 2,9 – 85% uiteindelijk kwam je op 2,8 l mooi resultaat dus . Scheiden dus ruim en goed gegaan .
👍
Nu i.d.d. wat lekkers ervan maken .
En dat laat en gezellig maakt het ook mooier ,
👍👌🍻

Forum Lid
op 9 maart 2019

Het heet niet voor niets moonshine 🙂

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren