Wijn maken (eventueel met de koeler en conical fermenter)

Geupdate op 12 juli 2018 in Bier, Wijn en overige dranken
45 op 8 juli 2018

Heren, 

Ik krijg een enorme oogst witte druiven (hoop ik) en ben in bezit van een chiller (zei de pocher). Professioneel gist zal ongetwijfeld door Stookwinkel geleverd kunnen worden.

 

Begin maar met de eerste vraag, op welke temperatuur moet witte wijn vergisten? En dan gelijk de 2e vraag, waarom zou ik er geen Champagne van kunnen maken? 

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 8 juli 2018

Vraag 1: Meest ideaal tussen 20 en 30 graden Celcius.

Vraag 2: schuimwijn kan perfect, zie Jans:  
 “Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak” , alleen in plaats van appels 

gebruik je druiven, met de juiste professionele gist, die Jan je wel kan leveren.

( Champagne kun je alleen maken met vergunning, in de Champagne streek. 😉 😉 😉 )

Bijv. Mangrove Jacks Cider gist, voor appel, peer etc… en Carbonation Drops, 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 8 juli 2018

Omdat je niet in champagne woont meneer de pocher. 🙂 Maar idd waarom niet een witte mouserende wijn heerlijk.

Forum Lid
op 8 juli 2018

Jaja Arak, dat was mij bekend. Alles is marketing en van alles wat ik niet weet, weet ik dat in ieder geval voldoende van markering om niet van de honger dood te gaan. Voor de rest weet ik niet zoveel anders zou ik het niet vragen. 

 

William, ik dacht nu juist dat champagne ook vergist werd op een koele temperatuur. Vandaar ook Noord-Frankrijk en niet het Zuiden en vandaar ook dat champagne gist bestaat. Althans zo dacht ik. 

 

 

Forum Lid
op 8 juli 2018

Ik ben nu zo onder de %dat ik daar niet op kan reageren,komt nog.??

 

Forum Lid
op 8 juli 2018

Mooi Chris, tik er ook nog eentje weg, misschien 2 want zeg nooit iets wat je niet waar kan maken, maar lang gaat het niet meer duren voor ik in bed kruip. Mijn excuus is dat ik de tuin nog aan het sproeien ben. Je moet wat bedenken toch? 

Forum Lid
op 9 juli 2018

Kan je als je het bubbelend in de fles wilt niet, net als met bier, gewoon een beetje suiker toevoegen op de fles? Volgens mij had Jan champagnegisten in zn winkel die een aardig % weten te halen. Gistingstemp geen idee, zal vast op de verpakking staan

Forum Lid
op 9 juli 2018

Wil je t trouwens alleen van het sap maken of wil je ook de pulp e.d. mee vergisten? Als je alleen het sap wilt vergisten gooi dan niet het pulp e.d. weg maar laat dit appart vergisten. Gooi een rits oven bakkorrels (bodem goed bedekt) en een laagje water in de keter (tot net boven de bakkorrels) in de ketel en stook daarna de uitgegiste pulp e.d. zo krijg je een grappa achtige drank

Admin
op 9 juli 2018

Ja hoor, dat werkt net zo. De champagneboeren voegen Liqueur de Tirage toe, een suikerwatertje ?

De flessen gaan vervolgens met de hals naar beneden voor de hergisting op fles. Als dat klaar is bevriezen ze de hals en schieten de ijsklomp met de gist uit de fles en dan komt er snel een nieuwe kurk in. Deze techniek staat ergens op het forum uitgelegd en er staan ook filmpjes naar de techniek. Heb nog niet gezocht, ben net wakker ?De techniek heet methode traditionel, is veel te vinden op Youtube.

Forum Lid
op 9 juli 2018

https://www.youtube.com/watch?v=5pH9CF756ZM

Dit was het filmpje eerder gepost. kon hem even niet vinden op het forum.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 juli 2018

Na een nachtje op you tube en Google gezeten te hebben kom ik tot de conclusie dat de ideale temperatuur van witte wijn om te vergisten tussen de 7 en 16 graden ligt. Dus daar is de conical fermenter perfect voor. Vergisting kan tot 50 dagen duren heb ik gelezen. Inderdaad ligt de temp voor rood tussen de 20 en 30 graden. Maar ik heb witte druiven en helaas geen rode die is een paar jaar gelden dood gegaan. 

 

Nu nog gist wat die temperatuur aankan en een mooie nazomer. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 9 juli 2018

De champagne gist die ik ooit gebruikt heb heeft een temp range van 16 – 30 graden. en kan tot 17% aan. Heb het een keer gebruikt als alternatief voor turbo om tekijken wat smaak effect was. En moet zeggen de neutraal was stukken beter dan een turbo naaar mijn bescheide mening.

Ga je ook met sulfiet werken? Zat daar net zelf over telezen want wil zelf zwarte bessen wijn gaan maken. Een aantal zaken deed me denken aan de mitsen en maren die de bierbrouwers vaak noemen over oxidatie en de acetaldehyde. Sulfiet in wijn

 

Forum Lid
op 9 juli 2018

Arak zover ben ik nog niet. Ik weet dat er Sulfiet wordt gebruikt maar waarvoor, geen idee maar heb wel altijd begrepen dat je daar kopijn van krijgt. Overigens bedankt voor de link. Ga deze is bestuderen.

 

Forum Lid
op 9 juli 2018

Inmiddels doorgelezen en nee ik wil liever geen sulfiet gebruiken. Ik krijg het idee dat je dat ook niet nodig hebt als je rechtstreeks een litertje uit de fermenter tapt als je gaat drinken. M.a.w. bottelen overslaan. 

 

Forum Lid
op 9 juli 2018

Ik gebruik het ook liever niet. Vond het stukje wel leerzaam om te weten waar je op moet letten. Oxidatie vermijden is dan de beste weg. En houdbaarheid hoeven we ons geen zorgen temaken denk ik 😉 Ik dacht dat die koude periode vooral met de lagering/klaren en niet met de gisting temaken had..

Forum Lid
op 9 juli 2018

En houdbaarheid hoeven we ons geen zorgen temaken denk ik 😉 

Van Arak

Hahaha dat weet ik wel zeker. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 juli 2018

Jan ik zie nieuwe handel voor je met de fermenters. Er zijn wijnmakers die gezamenlijk druiven/sap/most inkopen. Een soort van Pino project dus maar dan voor wijn. Ik word steeds enthousiaster voor het idee.

 

En ik ga volgend jaar maar eens wat druivenrassen planten heb grond genoeg beschikbaar. Althans mijn moeder maar dat erf ik toch dus die investering wil ik wel doen. Tenminste als het werkt zoals ik hoop. Dus niet bottelen maar in de fermenter laten

Forum Lid
op 9 juli 2018

Druiven aanplanten is een goed idee,ik heb vorig jaar wijn gemaakt,druiven in een emmer wat  suiker en laten staan als hij uitgegist was weer wat suiker,ik weet alleen niet meer of ik gist gebruikt heb,maar voor de eerste keer op de primitieve manier was het best genslaagd,alleen als ik het weer doe laat ik het wat langer staan,normaal stook ik de druiven,en maak ik er wijnbrand van.maar ik had wat druiven van eigen oogst,dus heb ik er wijn van gemaakt.en van sulfiet krijg je hoofdpijn.

 

Forum Lid
op 9 juli 2018

Gezamenlijk most/sap inkopen ben ik voorstander voor, lekker grappa oid stoken! Nieuw project volgend jaar?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 juli 2018

Mooi nieuw project Lummel. Ben benieuwd hoe dat gaat lopen en hoe je het gaat doen!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 juli 2018

Het klnkt lekker, ik ben dol op Champagne! Ik hoop dat je in de buurt komt. Anders heb je alsnog een lekkere mouserende wijn.

Zorg alvast voor goede Champagneflessen, normale flessen kunnen snel klappen bij druk van binnenuit.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 11 juli 2018

Ben zo gefrustreerd als de ziekte. Uitgebreid mijn moeder gesproken en ze geeft het project geen schijn van kans. Voordat de druiven rijp zijn hebben de vogels ze al te pakken. De coniferen die ik van plan was te plaatsen om de warmte binnen de plantage te houden zouden veel geld kosten maar ok, maar netten enz gaat echt te ver. 

 

Heb overigens al dagen zin in een Bloodoy Mary maar niet van die zontomaatje zooi kan ik zelf wel een blikje tomaten puree aanlengen. Heb uit frustratie zin om meer morellensap te kopen. Oja Jan, is een ander topic maar ergens had ik gelezen dar je bang was dat de Wijkgaard niet kon leveren. Morellen zijn laat dus richting augustus zou zo maar kunnen volgens mijn moeder in de Betuwe. 

Forum Lid
op 11 juli 2018

Hangt van de soort en grondsoort af wanneer ze rijpen. en nu met de droogte gaat het bij mij sneller. Ik heb ze al op en de vogels de rest.

Admin
op 11 juli 2018

Lummel, ik zit een beetje in de knoei als het sap begin augustus komt. Ik ben vanaf 26 juli 1 a 2 weken weg, zal je net zien dat het dan komt. Mocht dat zo zijn mag je mijn reservering van 50 liter wel overnemen hoor als je meer wilt.

Heb verdomme net speciaal hiervoor een 60 liter vat gekocht. Zou het jammer vinden als ik niet meedoe dit jaar maar heb liever dat het bij een bekende terecht komt ?. 

 

 

Forum Lid
op 11 juli 2018

De Betuwe is klei. Maar vogelbescherming of Dierenpoes kan wel beweren dat het slecht gaat met de vogels maar zo slecht gaat het dus niet in de Betuwe. En ze vreten geen 1 druif maar ze pakken er 1 en is die niet lekker pakken ze de volgende. Althans volgens mijn moeder die daar al 73 jaar woont. Einde project dus. Overigens tegen mijn huis zijn ze nog keihard. Hoop op een goede oogst en volgend jaar wordt het dus sap kopen of met Chris slijmen. 

Forum Lid
op 11 juli 2018

Lummel, ik zit een beetje in de knoei als het sap begin augustus komt. Ik ben vanaf 26 juli 1 a 2 weken weg, zal je net zien dat het dan komt. Mocht dat zo zijn mag je mijn reservering van 50 liter wel overnemen hoor als je meer wilt.

Heb verdomme net speciaal hiervoor een 60 liter vat gekocht. Zou het jammer vinden als ik niet meedoe dit jaar maar heb liever dat het bij een bekende terecht komt ?. 

 

 

Van Stookforum

Dat is inderdaad lastig. Mocht het zo zijn wil ik wel een extra 25 liter meenemen. Dan zit ik op 75 liter en 3 gisttonnen. Meer kan ik op dat moment ook niet kwijt. Wellicht neemt een ander die andere 25 liter mee. 

 

Maar hoe zeker is het dat je niet afneemt? Ze zijn vroeger dit jaar met dit weer dat kan niet anders. 

Admin
op 11 juli 2018

Nu overal de kersen al lang en breed in de winkel en op de  markt liggen had ik het sap al wel verwacht inmiddels.

Als het voor de 25e komt haal ik het nog af. Ik heb in Frankrijk mn 1e reservering staan op 28 juli maar dat is zwarte zaterdag, dus probeer iets eerder te vertrekken. En blijf dan 1 a 2 weken weg. Baal er wel van hoor. Heb echt zin in dit project.

Forum Lid
op 11 juli 2018

Ik krijg ook nog pruimen van mijn moeder dat is het probleem. Het is heel simpel moet ik jouw 50 liter overnemen dan bestel ik volgend jaar minder (als het niet op is) maar ik moet het wel kwijt kunnen. 

Admin
op 11 juli 2018

Dan wachten we nog heel even af. Met wat geluk komt het nog voor mn vakantie. Kan het in mn vakantie lekker vergisten. Hoop het zo he!

Forum Lid
op 11 juli 2018

Ik zit overigens ook even na te denken hoe dit logsitiek aan te pakken want wil in de fermenter laten koelen en dat is makkelijker met 3 tonnen of zelfs 4 want zo kan ik het gistbed levend houden. Ik heb overigens jouw wodka gist van still en prestige nog en daar doe ik het weer mee, dat terzijde. 

Hoe zeker is het dat je niet kan afnemen dan neem ik die 50 liter wel mee. 

Admin
op 11 juli 2018

Laten we zeggen dat als het volgende week niet komt dat ik dan oversla. Als je wilt kan ik mn 60 liter Speidel vat aan je verzenden hoor. Daarin kun je het in 1 keer waterdicht vervoeren.

Forum Lid
op 11 juli 2018

Als het sap komt dan is het te laat om te bestellen. Ik moet dus nu bestellen. Zullen we het zo doen. Ik bestel niks en pik 25 liter van je in als het volgende week komt. Is het later neem ik de hele 50 liter? 

Admin
op 11 juli 2018

Als het op tijd komt wil ik wel de volle 50 liter, anders rij ik 2 uur voor 25 liter sap. Ik dacht dat jij ook al 50 liter had gereserveerd toch?

We kijken het wel even aan.

Heb verdomme 2 kinderen die over een maand rijexamen mogen doen. Als dat iets eerder was hadden zij het sap mogen halen (mits ze slagen).  Die gaan toch niet mee op vakantie. Slechte planning weer. Planning sap fout, zwarte zaterdag fout, planning rijexamens fout en levering conical fermenters loopt ook weer fout door vakantie. Verder heb ik er wel zin in hoor ?

Forum Lid
op 11 juli 2018

Ik ken het, ben mijn frustratie ook aan het wegzuipen met een bloody Mary. Had zelfs geen tijd om tabasco te zoeken door mijn mislukte wijnproject in de Betuwel

Ok we kijken het even aan en zo langzamerhand krijg ik toch wel zin in 50 liter extra. Zolang ze niet gaan plukken kan je wel bestellen verwacht ik. Zoveel kansen op vers kersensap zijn er niet.

 

Denk er nog even over na of je afstand wil doen of bel die man even op wanneer hij verwacht dat het komt. Valt het binnen jou planning dan bestel ik 50 liter bij. 

Admin
op 11 juli 2018

Ik ga hem nu mailen.

Admin
op 11 juli 2018

Dit is zijn antwoord. Helaas nog geen duidelijkheid, maar ook zij kunnen er niets aan doen.

 

Beste Jan,
 
Helaas geen idee omdat ik dit zelf 1 of 2 dagen van te voren hoor.
Voor ons ook altijd spannend wanneer het zo ver is.
 

Met vriendelijke groet,

Rene van Wijk
De Wijkgaard

Forum Lid
op 11 juli 2018

Hahaha, zei ik toch! Wat nu? Doe je afstand van de ene keer per jaar dat je kersensap kunt krijgen of zal ik zelf 50 liter bij bestellen of  je anders het hele jaar jaloers maken? 

Forum Lid
op 11 juli 2018

kut die wodka hakt erin maar je begrijpt me vast. Zal ik bestellen of ga je afstand doen. hahaha het leven is wreed

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 juli 2018

Hahaha het moet niet gekker worden. Je hebt ze wakker gemaakt dit komt net bij mij binnen.

 

morrellesap
 
Beste Klant,

Het zal niet lang meer duren voordat het morrellensap er is.

Zorg alvast voor voldoende vaten/flessen die meer inhoud kunnen hebben dan de hoeveelheid die je besteld hebt (de kans bestaat dat het sap door de hoge temperaturen al aan het gisten is) en maak deze nu al schoon.
Zorg ook voor een zeil of iets dergelijks waar de vaten/flessen op kunnen staan zodat je auto/aanhanger na thuiskomst er nog een beetje schoon uit ziet.
Transport van het sap is voor eigen risico en wij betalen geen schade die mogelijk door het vervoer is gebeurt.

Je hoort zodra het sap afgehaald kan worden (wij weten dit pas 1 tot 2 dagen van te voren).
Het blijft dus spannend wanneer dit is en voor ook ons wanneer we deze kunnen ophalen.

Afhaal kan dan echter alleen op deze dag en geen dagen erna omdat het sap is die anders al is vergist.

Zodra ik meer weet hoor je het gelijk.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 11 juli 2018

Jan wat ga ik doen? 50 liter bijbestellen of neem ik jou aandeel over? 

Admin
op 11 juli 2018

Idd wakker gemaakt haha. Ik kreeg hem ook net

Ik wacht nog even. Bestel maar bij hoor. Vorig jaar waren ze uitverkocht dus er is vast wel iemand die het eventueel wel wil hebben.

Zit ik straks de rest van het jaar met Lummel die mij iedere dag komt vertellen hoe lekker zijn vanille ijs smaakt met de kirsch van mijn gemiste sap….

Het is je zeker gegund Lummel, maar als er een kans is dat ik nog mee kan doen dan grijp ik die.

Forum Lid
op 11 juli 2018

we gaan het zien of hij uitverkocht is heb net gemaild dat ik 50 liter extra wil. 

Forum Lid
op 11 juli 2018

Ja hoor ben eigenaar van 100 liter morrelensap. 

 

Morellensap 5 kg (+/- 5 liter)
 
   
€10,00
  
20
€200,00
 
 
 
 
 
 
 
Betaalwijze: Betalen bij afhalen
Opmerkingen: Graag ook een zak gerst voor pils 25 kg
 
Subtotaal (incl. BTW) €200,00
 
 
 
BTW 6% €11,32
 
 
 
Verzendkosten €0,00
 
 
 
 
 
Totaal €200,00
 
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 juli 2018
Forum Lid
op 12 juli 2018

Geen vogel die meer aan je druiven durft te komen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 juli 2018

Hahaha, het moet godverdomme niet gekker worden. Laat het effe op me inwerken. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren