Witte wijndruiven concentraat ervaringen mogen hier

Geupdate op 4 september 2020 in Spirits
77 op 23 juli 2020

In dit topic mogen ervaringen en resultaten gepost worden.
De jerrycans zijn verstuurd, dit topic is open….
Heel veel succes iedereen!

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 24 juli 2020

Dan zal ik vast beginnen, ik heb het tenslotte het eerst ontvangen 😁

Het doel was van 5 liter extract 25 liter wijn te maken. Maar ik had nog lek restanten van het vullen van de jerrycans en heb nu van 5,5 liter extract 25 liter gemaakt. Dit samen met een zakje Champagnegist in de fermenter. Start SG is 1087

Ik wil hier een mouserende wijn van maken. Als suiker voor hergisting in de fles zal ik weer extract gebruiken. De fransen doen dit bij de Champagne productie ook en noemen dit liqueur de Tirage.

Ik heb 60 Champagne flesjes van 3,75 CL met 29mm kroonkurk besteld. Als er iets Prosecco achtigs uitkomt is mijn vrouw al meer dan tevreen! 

 

Bij het calibreren van de temperatuur ging wat mis. Uncalibrated is de juiste temp.

 

 

 

Forum Lid
op 28 juli 2020

Ga je ook dégorgement oftewel gist uit de fles halen net als bij champagne?

Heb ik wel al een paar x gedaan. Met champagne bier.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 juli 2020

Zojuist afgehaald, natuurlijk al een pipetje geproeft… het is echt topspul, voor een wijn past champagnegist hier zeer goed bij dat proef ik al, maar ik ga nog genoeg experimenteren met giststammen wat er nog lekker bij gaat passen.
Eerste 25L ton stookwijn met 5L concentraat wordt gemaakt, kort daar op volgt een 5L fles voor wijn. De wijn wil ik aanzoeten met concentraat om er een soort dessertwijn van te maken.
Omdat ik aanleng met water van Ph van 7.5 tot 8 (en er in theorie zuiver water Ph 7 uitgedampt is) zal ik misschien nog iets aanzuren, maar als het niet nodig is laat ik het.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 25 juli 2020

@Jan; zegt jouw Tilt ook iets over de zuurgraad? Ik krijg al kleurverschil onder de 2

Admin
op 25 juli 2020

Nee daar zegt de Tilt niks over, heeft iemand die het extract heeft een metertje bij de hand?

Forum Lid
op 25 juli 2020

Ph zal van concentraat tussen 3,5 en 4,5 zitten .met toe voegen van water kom ne dus hoger uit .ligt aanzuren is verstandig .
Hou er wel rekening mee dat tijdens vergisten 0,2 a 0,3 verloop zal zijn .

Forum Lid
op 25 juli 2020

3,8 is t minimum van t p.H. papier hier en dat gaf ie aan. Meter is even bij iemand anders nu.

Forum Lid
op 25 juli 2020

Was dat onverdund of het concentraat ? in aanvang vergistingen beter dat niet niet lager zou wezen .

Forum Lid
op 25 juli 2020

Onverdund, vanwege wat andere dingen op de planning zal dit pas een week of 2 starten.

Forum Lid
op 25 juli 2020

Dus zo uit de canister

Forum Lid
op 25 juli 2020

Aha. Dan zal het verdunnen met water het ph iets omhoog helpen .
Heel goed 👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 25 juli 2020

Een vat met 27L met SG 1.067 gemaakt, trapsgewijs aangezuurd tot Ph 4.5 – 4.7 met wat wijnsteen- en appelzuur. Wat di-ammonium fosfaat toegevoegd en 2u laten rusten…
Het vat heeft een lekkend kraantje (ondanks test met water) en ben m’n pot vaseline kwijt.Heb nog nooit echt vaseline hoeven gebruiken, meestal stopt het druppen na een dag of 3 vanzelf met een verlies van half litertje, maar had nu geen zin om te wachten en te zoeken.
Dus heb gewoon 4,5L in 5L fles getapt en de overige 22,5 in een 26L tonnetje over gegoten.
M’n toverdoos der gisten eens open getrokken opzoek naar champagnegist. Ik kwam er naast een enkele nieuwe nog een stel tegen die ondergesneeuwd waren, met vervaldatum eind 2017😂 ach who cares, niet geschoten is altijd mis, al grappend dat het niet veel uit zal halen. Zakje geschud, klinkt los, dus vast oké. Ik pleur er gewoon 2 zakjes (10g) op voor de zekerheid…
Er zit enkel gist in het zakje (lees; geen gistvoeding of vitamines etc) dus geen ramp als het niet aanslaat, in dat geval heb ik nog een back-up zakje (houdtbaar tot 2022) dat er probleemloos achterna kan.
Maar wat schetst mijn verbazing nou, het slaat nog steeds aan! De 5L fles heeft een mooi randje met belletjes, en zoals ik van deze powergist gewent ben is opstart vaak “traag”. Ik zie aan de fles dat het goed is, de gistkorreltjes stijgen en dalen als een lavalamp😌
De vaten staan nu nog open, maar om 00:00 gaan de deksels er op en kijk ik morgen hoe het er voor staat

Forum Lid
op 25 juli 2020

Goed bezig . Pikketanus
Sg van 1067 us mooie start 4,7 is iets hoog .mag iets zuurder .
Betere Ester vorming en iets minder kans op infectie’s van buiten af wanneer ph wat lager is .

Forum Lid
op 25 juli 2020

Hoe zuur raad je ong aan? 3.5 tot 4?

Forum Lid
op 26 juli 2020

3,9 – 4,2

Forum Lid
op 26 juli 2020

Ph verlaagd naar 4 met weer wat appel- en wijnsteenzuur.

Forum Lid
op 26 juli 2020

Gist is toch mooi gestart trouwens, lekker aan het bruizen nu! En dat 3 jaar na dato… het bewijs dat champagne gist een echte killer blijft👌

Admin
op 26 juli 2020

Top! Hier ook in 2 dagen van 1087 naar 1070. Staat heel kalm en tevreden te borrelen.

Forum Lid
op 26 juli 2020

Kalm? Haha hier enkel de opstart, zoals altijd. Na sluiting van gistvat heb ik 3 kwartier later de eerste blub gespot. De volgende na 25 min, daarop 17 min en daarop steeds 5 min eerder…. nu borreld het slotje elke 2,5 seconde, wat op 4,5L wijn toch wel ruig is.
Met 25L mash gist het meestal een blupje per seconde met zo’n zelfde slotje, en omgerekend is dit net wat trager dan de 4.5L. Dus kalm niet echt te noemen… dan ook 10 gram gist gebruikt ipv 5, maar nog steeds, 3 jaar over datum.
Ik blijf verbijsterd dat het zo goed aanslaat, maar kan moeilijk mis gaan met deze kwaliteit druivenconcentraat👍
Was me zeker een ritje Deventer waard

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 26 juli 2020

maakt het wat uit of je citroenzuur of wijnsteenzuur of appelzuur gebruikt?

 

Forum Lid
op 26 juli 2020

Je kunt ze alle 3 gebruiken maar wijnsteenzuur is het best passende

Forum Lid
op 26 juli 2020

Er zijn meerdere zuren die je kunt gebruiken hoor, maar ik maak gebruik van deze omdat ik ze heb liggen en weet dat ze van nature ook aanwezig zijn in druiven, en dus vrij goed benaderd wat het sap was vóór de concentratie.
Citroenzuur heb ik laten liggen, want dat gebruik ik liever voor schoonmaak en inverteren van suikers dan aanzuren van mash.
Ik meen dat de esters die bij citroenzuur en alcohol ontstaan ‘citraten’ zijn, en dat niet perse de meest gewilde esters zijn…
Wijnsteen is altijd safe iig. Waarom dan niet alleen wijnsteen? Ik vermoed dat er nog genoeg in t concentraat aanwezig is. Te veel van 1 soort zuur lijkt me een eentonige wijn te geven, maar of daar wat van waar is? Pure speculatie van mijn kant😉

Forum Lid
op 26 juli 2020

bedankt voor de info

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 juli 2020

Mijn bejaarde moeder heeft het cannetje ontdekt. Gisteravond medicijnen weggespoeld met druivensap vermengd met zuiver water uit de airstill….. en ik zag net een injectiespuitje volgezogen worden en over de kwark heen.
….die can is Nim kwijt!

Admin
op 26 juli 2020

Haha dat soort spul moet je ook verstoppen. Hier hebben ze ook nog nooit zulke lekkere ranja gedronken. Met bubbelwater, kinderchampagne 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 juli 2020

Dit is een van m’n favoriete goedkopere wijntjes (althans uit jaar 2015) 🙂
Het is een edelwijn (edele rotting) waardoor de suikers geconcentreerd zijn. Hierdoor kan de gist maar tot procentje of 9 komen. Zeer zoet en vol, mooi in balans ook…
Dit was ook de wijn die als eerst in me opkwam na het proeven van het concentraat. Vandaar dat ik een zoete dessertwijn wil maken ermee.

Forum Lid
op 28 juli 2020

Beerenauslese… top wijn.

Forum Lid
op 28 juli 2020

In Duitsland leren kennen als “Engelen pis” 😃 een neefje van een maat werkte op een wijngaard bij diens oma, en kwam op de parking van de festivalcamping in de late uren ineens terug uit de camper met een fles zoete witte wijn “engelen pis”… ik dacht het zal wel, dus flesje ging rond en iedereen vond hem geweldig, dus ook aan de mond gezet, en meteen verliefd😂 flesje was gauw leeg. Toen werd er gezegt dat het een speciale wijn was omdat de gaard er maar een hele kleine oplage van maakte, en dat flesje normaliter voor +€700,- over de toog ging…
Als je van zoete wijn houdt, is zulke het topje van de ijsberg wat mij betreft. Natuurlijk zijn er vele andere mooie dessertwijnen…

Betreffende flesje van de foto heb je voor een tientje, 375ml. Dat is ongeveer €30 per liter, wat heel schappelijk is. Maar heb gemerkt dat de 2016er al anders in smaak is. Seizoen kan veel uitmaken..
Vanaf €50,- worden ze wat complexer al

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 juli 2020


Dit wordt het.

Forum Lid
op 26 juli 2020

Druiven wijnbrand kun je perfecte likeuren mee maken ..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 26 juli 2020

Omdat ik een Champagne achtige ga maken wil ik ook voor het eerst een malolactische omzetting van appelzuren naar melkzuur gaan doen.

Dit gebeurt bij witte wijnen zelden en bij rode wijnen vrijwel altijd. Champagne is hier een uitzondering op. Als de alcoholsche vergisting voorbij is gaan de melkzuur bacterien erbij.

Deze zetten de harde appelzuren om in het mildere melkzuur en zorgt voor een zachtere aangename smaak. Tenminste, dat is de bedoeling 😁

Forum Lid
op 27 juli 2020

Lekker hoor! Benieuwt naar die malo, heb een (wijn, niet werk)collega die vaak malo toepast op witte. Ik ben niet gek van z’n wijnen, maar heeft meerdere oorzaken haha😅 maar goed uitgevoerd, en met goede grondstoffen moet daar wel iets aardigs uitkomen 🙂
De mijne heb ik wat koeler gezet, het schuim stond vrijwel tegen het waterslotje en wat warmer in het begin zorgt voor mooie start. In de kelder is het ook nog stabieler qua temperatuur, voor de champagnegist een aangenaam klimaat. Ligt tussen de 16 en 18,5°C, kabbelt het dus rustig verder🤙🏼

Admin
op 27 juli 2020

Hier in de Conical fermenter op 20 graden continue, bubbelt heerlijk stabiel. Ruikt naar verwachting heerlijk naar wittewijn uit het slotje.

Vandaag nog 50 liter aan een stokerijtje verkocht dat naast Whisky ook een wat anders wil gaan proberen 🙂 hoop op het forum veel leuks hierover terug te lezen.

Forum Lid
op 28 juli 2020

Ga je de gist op fles in de bodem houden of ga je de halzen ook bevriezen? Dat zou wel gaaf zijn

Admin
op 28 juli 2020

Ik weet niet goed hoe ik dat moet doen. Ik heb geen stiktof voor handen. Ik zie filmpjes van mensen die het zonder bevriezing kunnen. Ik gebruik 29mm kroonkurken ipv champagnekurken en ik denk dat ik die snelle slag wel kan. Daar ben ik vrij zeker van.

Ik wil ipv bottelsuiker het druivenextract gebruiken als liqueur dd Tirage. Maar hoeveel is de vraag. Daar ben ik nog niet over uit.

Ik gebruik in mijn bier 6 gram suiker per liter. Dat mag bij mijn Champagne het dubbele zijn. Nu moet ik nog gaan rekenen hoeveel extract ik straks op 25 litet nog moet toevoegen.

Forum Lid
op 28 juli 2020

Vloeibaar stikstof is een beetje lastig ja…
Aha, je gaat de gist afspuiten door de dop heel even te lichten?

Met 12g/L bottelsuiker en extract met brix 80%….
12÷80×100= 15ml/L = 375ml op 25L?

Forum Lid
op 28 juli 2020

Vloeibare stikstof temperaturen zijn naar mijn weten niet nodig bij degorgeren, dat past niet echt bij zo een traditionele methode. Mocht zout water en de vriezer onvoldoende zijn dan kan ik droogijs en alcohol aanraden. Dit vereist overigens wel extra veiligheidsmaatregelen, want in tegenstelling tot stikstof verdampt koude ethanol niet bij contact met de huid en dus moet contact absoluut vermijd worden.

Forum Lid
op 28 juli 2020

Nice, er zijn gelukkig dus meer wegen die naar Rome leiden👍

Admin
op 28 juli 2020

Mijn doel is vooral om het simpel te houden. Ik zit meer in om de zooi die ik heb van 60 flesjes 😅

Forum Lid
op 28 juli 2020

Je hebt geen stikstof nodig. Gebruik 1 kg zout op 1 liter water. Oplossen en 24 uur in de vriezer. Zorgen dat je flessen zo koud mogelijk zijn. een nacht buiten in de vrieskou bijvoorbeeld. Daarna de flessen op zijn kop in het pekelwater, en daarna gaan met die banaan. Normaal gebruik je onder de 29 mm kroonkurk een klein plastic cupje. Hierin verzameld de gist zich. https://www.braumarkt.com/onderdopje-v-kroonkurk-29-mm-champagnefles-25-st

 

Forum Lid
op 29 juli 2020

Mijn doel is vooral om het simpel te houden. Ik zit meer in om de zooi die ik heb van 60 flesjes 😅

Van Stookforum

De prop er uit laten schieten in een vat van 60 liter wat je op zijn kant legt. blijft de zooi redelijk beperkt. Er zijn speciale openers voor, betje jammer dat ze er zovel geld voor vragen. https://www.brouwland.com/en/our-products/winemaking/corkers/bottle-openers-and-accessories/d/disgorging-tool-manual

Admin
op 29 juli 2020

Ik denk dat ik het zonder speciale opener af kan. Ik kan nog even oefenen 🙂 wat sapjes vergisten en dan oefenen. Ik denk dat als je de slag te pakken hebt dat het reuze meevalt. Ik heb nog 70 ciders staan, daar kan ik het alvast eens mee proberen.

Eerst eens gaten boren in een houten plaat zodat ik de flessen met de hals naar beneden kan richten en ze zo makkelijk dagelijks een kwartslag kan gaan draaien 🙂

Forum Lid
op 29 juli 2020

Ik heb het ook zonder speciale openen gedaan. Dat is behelpen, maar het gaat

Aan een plank was ik ook begonnen, tot dat mijn 7 gatenzaag het begaf. Moet eens een speedboor kopen.

Forum Lid
op 29 juli 2020

Vandaag nog even vlug om een speedboor geweest en natuurlijk de gaten geboord. Een plankje eronder dat ik hem in verschillende standen schuin kan zetten.

Admin
op 29 juli 2020

LimonLoo, dat is idd precies wat ik voor ogen heb 😁

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 juli 2020

Je kunt na gisting creëeren door als gisting bijna ten einde is de drank af te hevelem em sg met b.v. druivensuiker op 1006 te brengen dan bottelen .
Nagisting in de fles geeft bubbels .

Admin
op 28 juli 2020

Ik wil hiervoor ook het druivenxtract gebruiken. Maar nadat het uitgegist is ga ik eerst een malo doen, daarna de liqueur de tirage en dan flessen vullen.

Ik heb nog een rekje nodig om ze schuin of ondersteboven te kunnen laten hergisten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juli 2020

er gaat wat gebeuren dit weekend ik bekom weer 5 x 30 l vaten en die worden dit weekend gevuld dus er staat wat op de planning

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 juli 2020

Gaat het bij jullie ook zo snel?

Forum Lid
op 30 juli 2020

Kouder zetten en vertragen die fermentatie .
Te snel gisten geeft minder aroma .
Estervorming is nodig .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juli 2020

Lang leve de kistkasten,

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juli 2020

In de conical fermenter strak op 20 graden, in een week nu van 1087 naar 1044. Gaat heel relaxed en bubbelt nog rustig door. Benieuwd of de Champagnegist hem helemaal droog vergist.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 31 juli 2020

hallo dat witte druiven extr. steekt in het vergistingsvat en niet zo maar 1 maar een speciaal uit rsv

Forum Lid
op 31 juli 2020

Mooi vaatje om in te vergisten.

Forum Lid
op 31 juli 2020

ja andre mooi en duur maar ik wou dit hebben maarja ????

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 31 juli 2020

Buiten is het hier vandaag 36°C geweest… Temperatuur in de kelder is opgelopen tot 19°C, wat toch zeer stabiel is. Sinds het 5L vatje in de kelder staat is het hier minimaal 17,6°C geweest, tegenover maximaal 18,5°C. Vandaag dus een “uitschieter” naar 19°C, maar met 1,5°C verschil is dat nog steeds heel strak. Gisting gaat dan ook heel stabiel wat langzamer met de tijd. Verloopt dus heel goed👍
Ook het tonnetje in de schuur doet haar ding, en bruist er nog lustig op los. Temperatuur is hier wat wisselvalliger met max 28°C en minimaal 16,5°C omgevings temperatuur, al hebben de vaten die hier staan daar minder last van vanwege het grotere volume (en dus beter buffer). Deze zal wat eerder uit gegist zijn, en is dan ook om te verstoken. Dat gaat mooi als gepland binnen m’n vakantie zijn verwacht ik😌

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 augustus 2020

Heeft iemand er al droge witte wijn van gemaakt? En zo ja, hoe was het resultaat?

Ik moet nog even wachten tot ik mijn vaatje in NL op kan halen, dus ik kan eerst rustig alle ervaringen afwachten 😁.

Forum Lid
op 1 augustus 2020

Ik heb deze druiven sap concentraat nog niet geprobeerd van Jan .
Maar ik gebruik al diverse decennia dit soort producten . Zowel prive en ook via andere ooit professionele weg daar ervaring mee.
Voor wat ik begrepen heb os het een goede kwaliteit .
Een goed resultaat zal in vele varianten van gebruik zeker komen .
Een goede gist en verwerkings plan / stappen plan zal zeker mooie resultaten leveren .
Van wijn tot brandewijn en als basis alcohol voor likeuren .
Gist , p.h. gecontroleerde gistings en tijd van gisting en er is veel mogelijk

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 augustus 2020

Ik ben er morgen even, zal stiekem boven de gist een beetje aftappen en proberen. Ik kan al vrij vlot inschatten hoe de uiteindelijke smaak zal worden. Te jong bier is ook weinig aan maar bij het bottelen weet ik al wel of het goede gaat worden 🙂

Forum Lid
op 2 augustus 2020

Zojuist afgeheveld; Ik heb mijn beoogde 8 à 9% al behaald. En de buurvrouw vind ‘m nu al lekker. Best benieuwd wat jij, als connaisseur, van jouw wijntje vind.

Admin
op 2 augustus 2020

Mooie kleur!

Ik ben van 1087 naar 1029 gegaan. Hij bubbelt nog kalmpjes door. Met mijn fermenter kan ik boven de gist wat aftappen. De snaak is goed. Al moet ik wel door de zoetheid heenprikken want in mijn beleving is hij nog steeds veel te zoet. Dat klopt ook wel met SG 1029. De geur is in ieder geval erg ok!

Morgen ga ik een klein weekje weg. Als ik terugkom verwacht ik wel dat de alcoholische gisting klaar is, dan mag de malo erbij.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 augustus 2020

SG van het vat in de schuur is gedaald naar 1.000 sinds vandaag (op 9 dagen tijd), Dat houdt in zo’n 8,8% alcohol. Een klein procentje per dag dus, wat vrij normaal is voor een hoofdgisting. Het bruizen is dan ook niet meer hoor- en zichtbaar. De nagisting zal nog een week duren, minstens. Ik ga uit van 16 dagen totaal en een eind SG van ca 0.995. De geur is echt zoals een witte wijn. Fris, fruitig en aangenaam zuurtje👍
In de kelder gaat het nog steeds geleidelijk door, dus ga het SG nog nog niet meten. Verwacht over een dag of 3 dat dit vatje ook kalmer wordt, en zal dan SG pas meten.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 augustus 2020

Zojuist 2,5 liter van het druivenconcentraat aangelengd tot 13 liter. Soortelijk gewicht zit nu op 1060 of 1062 (lastig te zien op de dobber). 
wil na uitgisten twee distillatie rondes ‘potstill’ uitvoeren. Distillaat wil ik vervolgens of op ca 65% of op ca 43% op Frans eikenhout (Licht getoast) snippers wegzetten. 
Ben erg benieuwd naar het resultaat en hou jullie op de hoogte!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 6 augustus 2020

Gisteren begonnen aan de verwerking van 5 liter druiven concentraat. Aangelengd tot 25 liter met een SG van 1059. Met suiker aangevuld tot een SG van 1074. Vervolgens sulfiet toegevoegd om de eventuele wilde gist te elimineren. Daarna granulaat en bentoniet toegevoegd om de boel te klaren.

Vandaag overgeheveld en in een schone mandfles gedaan. Daarna wat metingen gedaan. SG was al bekend 1074, PH 4 en 4 gr / L zuur. Aangezuurd tot 8 gr/L met melkzuur. ( helaas had ik geen wijnsteenzuur)  Gist gehydrateerd met gistvoeding en aan de most toegevoegd.

Nu maar wachten op het grote wonder. Fermentatie

Forum Lid
op 24 augustus 2020

De eerste dag heb ik mijn gistkast op 20 graden gezet, de volgende dag was de vergisting op gang gekomen en heb ik de temperatuur terug gebracht naar 17 graden. Vervolgens 3x om de dag gistvoeding toegevoegd. Na 18 dagen stond het waterslot stil. Overgeheveld aar een schone mandfles. SG is nu 992 en de PH 3,3. Het zuur kan ik helaas niet meten. temperatuur terug gebracht naar 15 graden. Ik ga nu tot vrijdag iedere dag roeren.

Forum Lid
op 24 augustus 2020

Niet roeren ! 

Als er nog levende gistcellen zijn ga je met roeren zuurstof in brengen en gaan gistcellen knop vormen en kans op uitstoot van meer azijn zuur .

Zeker omdat je extra voeding hebt toegevoegd .

Uiteindelijk gist leeft niet op suikers .

En gaat door voeding dus aan werk en gaat aan ” diarree ” / vervuilen 

Ga je het Stoken of een wijn van maken ? 

Wacht niet te lang met verwerken .

De aanwezige alcohol en ook zuren gaan esters vormen wat ook acetaten kunnen zijn .

 

 

 

Forum Lid
op 24 augustus 2020

Ik volg de adviezen op van mijn vader, een ervaren wijnmaker.Het roeren noemt hij Batonneren (rond husselen) houdt het bezinksel van gistcellen na alcoholische gisting in contact met de wijn. Zo krijgen de wijnen een mooier, ronder en romiger mondgevoel.

Ik wil een liter of 5 bottelen voor wijn en de rest stoken.

De meeste gist is reeds verwijderd door het overhevelen. Eind van de week bottelen. De rest laat ik met rust tot ik ga stoken.

Forum Lid
op 25 augustus 2020

Het gebeurt inderdaad meer in de wijnmakerij voor een versnelde verestering .
In wijn wil men ook wel gebruik maken van acetaten en azijnzuren in smaakvorming.
Maar wijn maken is wat anders dan een stookwijn !
Je gaat namelijk delen bij Destileren concentreren .
Ook de esters en acetaten .
Vervelend is dat dit zijn alcohol en zuren bindingen dus zullen acetaten
Met alcohol makkelijker meekomen en dus ook te hoog in het eindproduct aanwezig zijn .
Daarom is na vergisten keuze welke kant je op gaat wijn of stookwijn .
Dat is ook de reden dat wanneer je wijnen uit winkel gaat gebruiken voor alcohol of likeurmaken vaak mislukte / alcoholen met bijsmaken ontstaan .
Wijn , stookwijn , brandewijn ,. Likeur maken zijn verschillende ” sporten ”

Forum Lid
op 25 augustus 2020

Bedankt voor de uitleg. Ik ga een deel overhevelen voor wijn en de rest met rust laten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 augustus 2020

Mijn wijn is inmiddels gedaald naar SG 0.999. PH 4. 12 gram malocid opgelost in wat most en deze na een half uur toegevoegd en gemengd zonder depot af te tappen. Nu in de gaten houden wat deze gaat doen met de PH. 3 dagen geleden kon ik nog vrij heldere most aftappen boven de gist, vandaag zit hier al gist in. Hij is dus al begonnen met klaren. Malo kan lang duren, ik denk dat hij nog een paar weekjes in de fermenter blijft. Deze staat perfect strak afgeregeld op 20 graden in de Conical Fermenter die nu voor het eerst sinds tijden even geen bier bevat 🙂

De smaak toen er nog geen gistdeeltjes in zaten is echt verrassend goed! Ik denk dat dit een topper gaat worden.

Forum Lid
op 16 augustus 2020

Grappig, er werd door sommigen gemeld dat de vaatjes melasse bol stonden na een paar dagen. Ik kom net thuis na 2 weken Ardennen en de melasse vaatjes zijn nog prima. Alleen de vaatjes met druivensap stonden bol 🤔. Verder niks gebeurd gelukkig. Ik had ze zelf nog niet open gehad, morgen ze maar echt aan het gisten zetten in de klimaatkast…

Forum Lid
op 17 augustus 2020

De vaatjes druivenconcentraat stonden bij mij laatst ook bol, zal binnenkort toch een gistvat moeten leegmaken.

Admin
op 17 augustus 2020

Zelfs mijn fles vloeibare Croma stond bol met dit weer. Ik zet dat normaal nooit in de koelkast, nu wel. 

Forum Lid
op 17 augustus 2020

Hmm, gezien de belletjes langs de bovenkant van de vloeistof had ik toch de indruk dat er wat in werking was. Maar, vanmorgen een gistingsvat gepakt en aan de slag gegaan. Uitgekomen op 24 liter met een SG van 1070 (hoger dan ik verwachtte) en met wat citroenzuur (bij gebrek aan ander) op Ph 4 gebracht. 14 gram DAP toegevoegd en daarna de Mangrove Jack’s CL23. Na een uurtje de eerste blups, daarna de klimaatkast in die staat afgesteld op 22-24C. En nu maar wachten….

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 augustus 2020

Eergisteren was het waterslot uit geblupt (8 dagen staan vergisten). Meting sg van 990 (gestart op ca 1060/1062).  Vervolgens de stookwijn over geheveld om de ruwstook uit te voeren, ca 12,5 liter. Uiteindelijk met ruwstook gestopt bij restalcohol van een 5%. Heb nu ca. 2,5 a 3 liter van een 32% gereed voor de fijnstook. Vond het een mooie opbrengst. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 september 2020

Test

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 september 2020

Er zijn wat topics corrupt, aanpassen, reageren en opslaan gaat moeizaam. Dit is helaas 1 van die topics…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren