Wodka maken van graan ( zonder suiker)

Geupdate op 21 juli 2019 in Spirits
208 op 12 juli 2017

Inmiddels heb ik rum gemaakt, Kirsch moet nog blijken of het lukt en het volgende project is Wodka. Maar dan zonder suiker, slechts uit graan. Ik ga dit doen met Still’s wodka gist ( die ik nog moet bestellen) maar heb de rest wel in huis zie foto. Dit is gerst

 
  • Geliked door
  • danny2018
  • dumo
Antwoord
2 op 12 juli 2017

Leuk Lummel, wat je nu gaat doen zijn tevens de beginselen van het maken van Bier en Whisky. Veel succes!

Als dit nu allemaal goed gaat dan heb je zeker een Grainfather nodig 😉

Forum Lid
op 12 juli 2017

Jan wat ik hier in nog geen jaar hebt geleerd is fenomenaal. Zal ik eerst weer eens aan het werk gaan voor ik aan Grainfather ga denken. Zelfs mijn lieve vrouw zei ” die hobby van je kost wel heel veel” Met daarop het echte verwijt natuurlijk, ” zoveel kost ik niet”! 

Maar dat is niet zo moeilijk als je toch altijd liegt als ik vraag ” wat kost dat”.

Admin
op 12 juli 2017

Ik denk dat als je over een jaar gezien alles bij elkaar op telt vrouwen atijd duurder zijn 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 juli 2017

Hoy,

Awel dat ga ik volgen da’s mischien een goed recept om al de kletskes  mout weg te werken, ik heb hier nog vodka gist van de startgistkit liggen.

Grts.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
20 op 12 juli 2017

Zoals ik al eerder zei, dit vraagt om een Grainfather 😉

 

Nog even een tip voor het schroten; je mout klam schroten. Niet nat maar klam. even met een plantenspuit beetje vocht aan toevoegen. Het voordeel is dat de kafjes heel blijven een de meellichamen breken. Je rendement wordt dan hoger. Zorg dat je sparge water (spoelwater) op dezelfde temperatuur is als je maisch prutje en dan langzaam spoelen, zo krijg je de meeste suikers mee.

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

hohoho, ben een amateur. Ik zal eerst de gist bestellen en tegen die tijd zal ik foto’s maken en leer ik gelijk wat mout is, hoe je die klam schroot. Het is me van de week al mondeling al uitgelegd maar doe toch maar even babystapjes. Ik wil het niet verkloten om het daarna nooit meer te doen. 

Admin
op 12 juli 2017

Hoeveel liter inhoud is de allergrootste pan die je in huis hebt?

Crew member
op 12 juli 2017

We zijn allemaal amateurs 😉

 

Maar inderdaad rustig alle stappen doorlopen. Het maischen van graan is nog veel leuker dan kirsch maken, geloof me.

 

Admin
op 12 juli 2017

Erik, jij bent goed thuis in het maken van bier, grofweg gezien neem je 5 kilo geschrote mout als je 25 liter wort wil maken toch? Ik weet het, recepten verschillen uiteraard maar ik wil meedenken met Lummel.

 

Maar voor het maken van wodka wil je een zo hoog mogelijk sg, kun je dan ook 10 kilo gebruiken als je 25 liter mash wil maken? Bij bier is dat natuurlijk niet interessant maar voor wodka lijkt het me prima, zit ik er naast of kan dat prima? 

 

Of heb je dan gewoon vloeistof tekort tijdens het maischen? Je moet natuurlijk water achter de hand houden om te spoelen.

 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Hoeveel liter inhoud is de allergrootste pan die je in huis hebt?

Van Stookforum

Sowieso een weckpan van 25 liter. Die zet ik op een brander ( zo’n spin) en dat moet ik geloof ik anderhalf uur roeren en de temperatuur rond de 65 graden houden. De kersenman had het over 5 kilo gerst vergisten en zou je 6% kunnen halen. 10 kilo natuurlijk meer maar dat heeft hij mij ontraden. 

Dat was stap 1 toch? En daarna een keer of 6 ( of vaker ) spoelen maar dat kan ik nog niet visualiseren. Maar daar help je me vast bij. 

Crew member
op 12 juli 2017

Erik, jij bent goed thuis in het maken van bier, grofweg gezien neem je 5 kilo geschrote mout als je 25 liter wort wil maken toch? Ik weet het, recepten verschillen uiteraard maar ik wil meedenken met Lummel.

 

Maar voor het maken van wodka wil je een zo hoog mogelijk sg, kun je dan ook 10 kilo gebruiken als je 25 liter mash wil maken? Bij bier is dat natuurlijk niet interessant maar voor wodka lijkt het me prima, zit ik er naast of kan dat prima? 

 

Of heb je dan gewoon vloeistof tekort tijdens het maischen? Je moet natuurlijk water achter de hand houden om te spoelen.

 

 

Van Stookforum

Grainfather recepten gaan uit van 23 liter eindvolume. Dan start je met 20,5 liter en dan mag je daar zo’n 6,5 kilo mout aan toevoegen. Dus ja je mag wel meer mout toevoegen maar het vocht moet ook de suikers op kunnen nemen. Na het spoelen, dit zou dan met een 14 liter water zijn, ga je koken. Het mout neemt vocht op en door koken verlies je vocht en dan houd je 23 liter over (als het goed is).

Je kunt het koken overslaan maar met het koken verlies je ook wat vervelende stoffen zoals DMS (dat weer voor koppijn zorgt). Dus ik zou het nog lekker een half uur laten koken.

 

25 kilo mout zou ik in 4 delen maischen.

 

@Lummel, spoelen doe je door de zak uit de vloeistof te halen en boven de ketel het spoelwater over de zak uit te gieten om zo alle suikers op te vangen. Wellicht heb je iets (een grote zeef of zo) waar je de zak op kun leggen om hem uit te spoelen. Het wordt een behoorlijk gewicht met dat water en je spoelt toch al gauw een half uur.

 

De wort is rond de 40 graden extreem gevoelig voor infectie dus snel koelen en hygiënisch werken.

Je gaat nog van een Grainfather houden als je die hebt 😉

Admin
op 12 juli 2017

Bedankt voor deze perfecte uitleg Erik! Vroeg of laat bestelt hij de Grainfather wel hoor, lummel houdt al enorm van zn T500 dus houden van machines is Lummel niet vreemd ?

Crew member
op 12 juli 2017

Mannen houden van speeltje.

 

Ik heb er morgen weer een bij zag ik net in mijn mail 🙂

Crew member
op 12 juli 2017

Ik zie overigens weer een nieuw topic in het verlengde hiervan aankomen….. graanjenever.

 

Admin
op 12 juli 2017

Mannen houden van speeltje.

 

Ik heb er morgen weer een bij zag ik net in mijn mail 🙂

Van Munckerik

Het wordt een steeds mooiere collectie he ☺

Forum Lid
op 12 juli 2017
Ik zie overigens weer een nieuw topic in het verlengde hiervan aankomen….. graanjenever.Van Munckerik

een van deze ga ik beginnen aan n’ een echte graanjenever te maken, dat was een van mijn doelstellingen in het begin ik bij het forum aangesloten was, omdat er meer te vinden was om whiskey te maken ben ik dan maar met het whyskey experiment begonnen ( en zoals beloofd post ik in het forum de resultaten als het afgerond is), om dan over te stappen naar een graan jenever.

 

Ik heb al n’en witte whiskey staan, ik denk dat dat niet zoveel verschilt van n’en graan jenever.

binnen 14 dagen kan ik hem proeven.

Grts. 

Forum Lid
op 12 juli 2017
Bedankt voor deze perfecte uitleg Erik! Vroeg of laat bestelt hij de Grainfather wel hoor, lummel houdt al enorm van zn T500 dus houden van machines is Lummel niet vreemd ?Van Stookforum

Kost tie, wat heb ik al en wat moet ik aanschaffen? Vervangt hij volledig de t500 dan is die overbodig en mag met een korting weg. Eindelijk eens een t500 2e hands en niet bieden, hij is niet te koop totdat ik afscheid kan nemen. Misschien wel nooit. 

Forum Lid
op 12 juli 2017

De boiler kan je er alvast mee vervangen 😉

Forum Lid
op 12 juli 2017

maar je boiler van de T500 kan dan gebruikt worden om spargewater te verwarmen, dusja…

Forum Lid
op 12 juli 2017

Wat een jargon weer allemaal. Is dit nog wel hobby of is het werk? Hahaha. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Ja het is werk Pino belde net, morgen komt tie koffie drinken en melasse afleveren . Om 10 uur  s’ morgens. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Is spargewater het water waarmee gespoeld moet worden. Geloof me ik weet het serieus niet. 

 

Admin
op 12 juli 2017

Ja Spargewater is het hete spoelwater ?

Forum Lid
op 12 juli 2017

een van deze ga ik beginnen aan n’ een echte graanjenever te maken, dat was een van mijn doelstellingen in het begin ik bij het forum aangesloten was, omdat er meer te vinden was om whiskey te maken ben ik dan maar met het whyskey experiment begonnen ( en zoals beloofd post ik in het forum de resultaten als het afgerond is), om dan over te stappen naar een graan jenever.

 

Ik heb al n’en witte whiskey staan, ik denk dat dat niet zoveel verschilt van n’en graan jenever.

binnen 14 dagen kan ik hem proeven.

Grts. 

Van dumo

Dumo, En daar ga ik Betweter gelijk in geven, jenever is niet te zuipen. Graanjenever is er volgens mij niet meer tenzij je je laat adviseren door een slijter en de portemonnee wil trekken.dan zal het er nog wel zijn denk ik. 

 

Ik heb ooit in Tsjechië met een Nederlands echtpaar met de caravan een b-merk jenever zitten zuipen. Ze waren bang dat er in Tsjechië niks te zuipen was denk ik. Was al dronken en ze hebben de tent nog voor me opgezet, maar dat was goor. Ik heb nooit meer jenever willen drinken. 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Dank je Jan, ik dacht het al uit de context te halen. Meer weet ik niet maar daar groei ik vast wel in. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 juli 2017

Het orgineele recept van vodka is van tarwe dit is mij verteld door een echte rus die man help ik met de teelt  van diverse gewassen en in de afstelling van machines . hij is agromist en is thuis wat betreft schimmels en bestrijdings middelen en heeft ook heel wat afgestookt en vertelde mij heel vroeger teelde ze al tarwe om brood te bakken en stookte ze al vodka door de tarwe te laten kiemen en te laten infecteren met de natuurlijke schimmels en het te schroten en te laten vergisten en er vervolgens te stoken .Wodka schrijf je met een v als het boven de 40%is daar onder met een w

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
18 op 12 juli 2017

Ik kan ook heeeeeel goedkoop aan gerst haver en tarwe komen voor een paar dubbeltjes de kilo. Intresse

Admin
op 13 juli 2017

Hier een linkje met graanprijzen per 1000 kilo: http://www.cibusnv.be/?p=graanprijzen

Dit is uiteraard allemaal ongemout 🙂 

Crew member
op 13 juli 2017

Zelf mouten is haast onmogelijk.

 

Admin
op 13 juli 2017

Opzich hoeft dat ook niet, je kunt ongemout mengen met mout. Ik las eens dat 1 kilo mout voldoende enzymen bevat om 10 kilo ongemout om te zetten. Is dit correct?

Forum Lid
op 13 juli 2017

Ik sprak net Pino en volgens hem was het het gemout maar zeker wist hij het ook niet. Ik heb geloof ik een euro de kilo betaald. Kunnen jullie het zien? 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Het ruikt wel verdomde lekker, echt wel!  Dit wordt een top wodka. 

 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Hahahah, nee de geur komt ergens anders vandaan ik ben de alcohol die ik in eerste instantie in het nieuwe vat had gegooid weer aan het stoken in de t500 om weer neutraal te krijgen maar er komt een fantastische geur vanaf. Ik heb nog nooit wat met de t500 geroken. Man man man wat lekker. Misschien toch niet handig om het weer te stoken. De gerst ruikt overigens ook lekker

Admin
op 13 juli 2017

Als je ook eens Whisky wilt maken is dit dezelfde methode, dan kun je whiskymout nemen, hou je van een beetje rooksmaak aan je whisky neem je peated mout. Dan is de mout geëest (gerookt) boven turf. Die smaak komt dan in je whisky. Mout met 5 PPM (Phenol Parts per Million) Is bijna geen rooksmaak 50 PPM is heel veel rooksmaak. Daartussen in kun je heel veel soorten kopen en eventueel mengen. Rijpen op vat en je hebt Whisky.

 

Feitelijk zou jouw toekomstige wodka ook een vat in kunnen en zou je het whisky kunnen noemen. Maar dan heb je een vrij neutrale whisky 🙂

 

Maar dat is weer iets voor een volgend topic 😉

Forum Lid
op 13 juli 2017

Op zich ben ik nooit dol geweest op whiskey en wordt er heel snel dronken van. Dat is wellicht de belangrijkste reden.  Maar ik ben nooit verder gekomen dan Johnny Walker red en black enJack Daniels en nu ik het bedenk wel wat meer maar het heeft me nooit echt kunnen bekoren. Ik heb gewoon een fles red staan voor visite maar zal er niet snel een borrel van nemen.  Ik heb liever wodka maar we gaan het zien. 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Overigens wat die heerlijke geur betreft, ik had gewoon 20 liter stookwijn en 5 liter alcohol uit de ton van 90% in de t500 gegooid. Nog even en dan komt de eerste alcohol en dan ben ik benieuwd of de smaak is terug te vinden. 

 

Forum Lid
op 16 juli 2017

Er staat op de zak malte dus is het gemout mij was het nog niet bij jou thuis opgevallen maar ik had haast en ik had er ook op kunnen kouwen dan proef je het wel is wat zoetig jammer dat we haast hadden.

Forum Lid
op 16 juli 2017

Ja was inderdaad jammer maar je had nog een aardig ritje voor de boeg. Doen we de volgende keer. 

 

Admin
op 26 juli 2017

Hoi lummel, ik las dat je was begonnen met maischen. Houd je ons hier op de hoogte van je wodka projectje?

 

Groetjes uit benidorm ?

Forum Lid
op 27 juli 2017

Hoi Jan, wanneer ben je terug kan niet wachten op te stoken met de helm. Moet nu noodgedwongen een vinometer bij de concurrent halen want die is natuurlijk weer gevallen en nu al onmisbaar. Volgend jaar gaan jullie maar apart op vakantie.

 

Maar goed, nadat ik de Grainfather aan de praat heb gekregen en het maischen veel simpeler was dan ik had verwacht, loopt de gistton als een gek, sterker vannacht is er zelfs een kleine overstroming geweest. Mooie laag schuim erop. 

 

Admin
op 27 juli 2017

Goed man! Ben benieuwd hoe je echte mout wodka smaakt straks  kan niet mislukken hoor! Ik heb de bestelling zo geplaatst dat ik hem ontvang op de dag nadat ik terugkom. Ik verwacht je helm vrijdag de 4e te kunnen verzenden, dan heb je hem zaterdag de 5e in huis. Mocht dat niet lukken laat ik het je weten hoor maar dat komt wel goed denk ik.

 

Vakantie is leuk maar mis mn dagelijkse werk wel hoor. Ben blij als ik weer lekker spulletjes kan opsturen, klinkt raar maar is echt zo ?

 

 

Admin
op 27 juli 2017

Oh ja, gebruik je nu de Still Spirits wodkagist?

Forum Lid
op 27 juli 2017

Goed man! Ben benieuwd hoe je echte mout wodka smaakt straks  kan niet mislukken hoor! Ik heb de bestelling zo geplaatst dat ik hem ontvang op de dag nadat ik terugkom. Ik verwacht je helm vrijdag de 4e te kunnen verzenden, dan heb je hem zaterdag de 5e in huis. Mocht dat niet lukken laat ik het je weten hoor maar dat komt wel goed denk ik.

 

Vakantie is leuk maar mis mn dagelijkse werk wel hoor. Ben blij als ik weer lekker spulletjes kan opsturen, klinkt raar maar is echt zo ?

 

 

Van Stookforum

Kom dan maar snel naar huis jongen. Hahaha tis toch wat. Overigens vond ik dit rubbertje bij het schoonmaken net. Lag in de ketel kan jij het thuisbrengen. 

En andere kant 

 

De metalen dingetjes liggen ter referentie van de grootte. En ja deze was wodka gist van still spirit ik ga zo nog een keer maischen en prestige gist proberen. 

Admin
op 27 juli 2017

Is van je filter, het heet filter sillicone cap. Even kijken waar het op je filter past ?

Forum Lid
op 27 juli 2017

Klopt indaad kan je het op het filter duwen . Deze was door de fabriek al geplaatst dus herkende het niet. Bedankt voor je snelle reactie, ga nu weer 5 kilo gerst malen, 90 minuten op 65 graden houden alleen nu 16 lIter water in de ketel en 16 liter op 65 graden om te spoelen.

 

Ik heb gelukkig in 1 keer de juiste instelling van de schrootmolen te pakken das een gelukje geweest want te fijn geeft een hoop gezeik met spoelen zag ik op filmpjes. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 27 juli 2017

Oh ja, kook je de wort na het spoelen? Je kunt na het spoelen de wort koken zodat je de minste kans loopt op besmetting. Daarnaast kook je het volume in zodat het beter in je vergistingsemmer past en haal je een hoger ABV. Want je verdampt alleen het water, niet de suiker. Daarbij steriliseer je met je kokende wort ook je leidingen en wortkoeler.

Forum Lid
op 27 juli 2017

Dat had ik gisteren niet gedaan bedankt voor de tip. Ik ben nu 5 kilo aan het malen en ga de Grainfather op temperatuur laten komen. Zal zo een paar foto’s maken van het proces. Hierbij alvast het malen

 

Admin
op 27 juli 2017

Nog 1 tip. Vaak kan de zwengel van de molen er af en kun je de boormachine er op zetten. Dat scheelt een hoop callorien verbranden.

Forum Lid
op 27 juli 2017

Voordat ik heb gevonden waar de boormachine ligt heb ik het al gedaan. Valt mee hoor en je moet toch wachten op de temperatuur van de Grainfather tot 65 al gaat tie wel lekker snel. 

 

Crew member
op 27 juli 2017

Nog een tip, schroot je mout klam (dus niet nat). Beetje met een plantenspuit er over en even laten staan. Je rendement gaat dan ook omhoog.

 

Forum Lid
op 24 januari 2019

Beste Munckerik,

Wat is het voordeel als je klam schroot? Behalve dat het minder stuift? Sorry misschien domme vraag maar ben nieuw hiermee.

Crew member
op 24 januari 2019

Miekje, geen domme vraag hoor. Je kafjes blijven beter heel wanneer je klam schroot en die kafjes zorgen weer voor een goed filterbed en een goed filterbed kun je je bostel beter spoelen wat weer leidt tot een beter rendement.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 27 juli 2017

Grainfather op 65 graden en 5 kilo gemalen gerst in de binnenton, ga ik er zo inzetten en roeren tot hij weer op 65 graden is. 

Admin
op 27 juli 2017

Gaat lekker vlot. Pomp je de wort tijdens het maischen ook rond?

Forum Lid
op 27 juli 2017

Filter erop

 

Forum Lid
op 27 juli 2017

En hij draait

Forum Lid
op 27 juli 2017

Ja de pomp staat ook aan. Maar ik had gisteren berekend dat ik op 5 kilo slechts 5 procent ga halen. Zit te denken op deze keer 120 minuten te maischen en dan te meten de sg te meten.  Het toch slechts om de maximale suikers te behalen qua smaak zal dat toch niet van invloed zijn voor wodka? 

 

Forum Lid
op 27 juli 2017

Hoy,

het is misschien gemakkelijker en beter, dat je eerst uwe moutcilinder in de grainfather hangt dan 1/3 van de mout (graan) doet dan roert, dan nog 1/3 terug goed roeren, dan het laatste 3de en terug goed roeren, dat je zeker alles goed nat maakt, en geen klonters krijgt, en als je meer mout gebruikt gaat dat gemakkelijker roeren ook.

grts.

Forum Lid
op 27 juli 2017

Klopt volledig, stukje bij beetje het graan er doorheen roeren anders sta je inderdaad een paar minuten te kutten om het los te krijgen. Niet echt heel erg maar toch, 

Forum Lid
op 27 juli 2017

Bijna 120 minuten verder en de t500 verwarmt nu 16 liter water tot 65 graden om straks over het graan te gieten. Hopelijk loopt het water een beetje door. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juli 2017

Ben nu op advies van Jan de wort aan het koken maar dit wordt interessant. Want ik verwacht dat het graan tijdens het stomen nog meer suikers vrij geeft, althans het water wat nu aan het graan plakt.. zo weten we het

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 27 juli 2017

Dus de stoom gaat nu door de uitgespoelde mout? Wie weet druppelt het nu extra goed na. Geen idee hoor if het uitmaakt. Maar zometeen pomp je de kokendhete wort even door de wortkoeler voordat je het koekwater aanzet. Dan gaan alle eventueel aanwezige organismen dood. Daarna koelwater er op en koelen maar. Werkte het koelen gisteren goed?

Forum Lid
op 27 juli 2017

Goeie tip weer, Dat koelen ging als een tierelier maar kwam toen vanaf 65 graden. Ik ben benieuwd vanaf bijna het kookpunt. Misschien de kraan wat harder. Ook weer een mooie test. We komen er wel. 

 

Admin
op 27 juli 2017

Jij bent straks de Grainfather expert op het forum. Betweter had er wel een maar maar vertelde er niets over. Jij hebt minitieus iedere stap beschreven en daar hebben anderen heel veel aan. Top topic! Zowel deze als het Grainfather assembleren topic!

Forum Lid
op 27 juli 2017

Inmiddels op 100 graden en ik hou hem hier 30 minuten op maar je ruikt nu echt heel erg goed het graan. Lijkt een beetje op Brinta van vroeger. Ik zie dat de stoom nu ook door de laag graan heen trekt. Straks de sg meten of deze hoger ligt als gisteren. Ruikt echt lekker kan niks anders zeggen 

 

Admin
op 27 juli 2017

Brinta van vroeger? Mn zoontje eet het dagelijks ?

Nu tijdens het koken verdamp je veel water. Je volume neemt af en het SG neemt toe. Goede kans dat straks alles in 1 gistvat van 25 liter past!

Laat ff weten straks hoe snel het koelen gaat vanaf 100 graden.

Success!

Forum Lid
op 27 juli 2017
Jij bent straks de Grainfather expert op het forum. Betweter had er wel een maar maar vertelde er niets over. Jij hebt minitieus iedere stap beschreven en daar hebben anderen heel veel aan. Top topic! Zowel deze als het Grainfather assembleren topic!Van Stookforum

Onderschat je eigen tips niet, aan teleurstellingen heeft niemand wat toch? Nog 18 minuten en gooi ik hem even door de wortkoeler en dan gaat het water aan. Ik zal de temp goed in de gaten houden. Ik meld me straks weer. 

Admin
op 27 juli 2017

Mooie hobby he, met een biertje erbij naar een app staren. Af en toe een maisch basket naar boven trekken en een kraantje omzetten en weer verder staren met een biertje er bij ?

Forum Lid
op 27 juli 2017

Gaat perfect het koelen 

Forum Lid
op 27 juli 2017
Forum Lid
op 27 juli 2017

23 graden nu en het gist gaat erdoor. Weer still spiri want deze gaat volgens de meter bijna een procent meer geven dus dat wil ik vergelijken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juli 2017

Nog een handig speeltje, de Thrumometer. Deze plaats je tussen de slang waar je wort het vat in stroomt en je ziet meteen hoe goed of slecht je koelt.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 juli 2017

En nu met de hond naar het bos maar zie mijn tonnetje wodka van gisteren eens lekker gezellig gaan. 

Admin
op 27 juli 2017

Mooi hoor, het koelen is ook keihard gegaan zie ik. Als je terugkomt met de hond staat het te gisten!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 juli 2017

Ik draag Lummel aan, om eens een mooie film te maken voor het stookforum Kanaal.

Forum Lid
op 28 juli 2017

Raymond dat heb ik Nimrax al gevraagd maar hij vraagt op dit moment teveel moonshine, we zitten in de fase dat we even om elkaar  heen draaien, wie beweegt het eerst! En Teuntje maar ongeduldig zijn. Die wil filmster worden en naar Hollywood om te schitteren op het witte doek en zijn pootje in het cement op de walk of fame. 

 

Jan, deze keer ging het traag, ik kwam thuis uit het bos gisteren, niets! Vannacht moest ik pissen, kijken en niets. Ik dacht een besmetting. Maar nu loeit het waterslot of er geen dag van morgen meer is. Geduld dus. 

Crew member
op 30 juli 2017
Raymond dat heb ik Nimrax al gevraagd maar hij vraagt op dit moment teveel moonshine, we zitten in de fase dat we even om elkaar  heen draaien, wie beweegt het eerst! Van Lummel

Ok…okeeyy…water bij de wijn dan maar. Lummel geeft ook geen krimp dus ik zak wel in prijs 😉 Teuntje heeft zijn xxx casting tijdens de BBQ al gedaan (dekte daar een camping teefje tussen de spelende kinderen en na afloop applaus + staande ovatie en ik zie dat wel goed komen)… kuch. 🙂 Video producties liggen momenteel effies stil door griep en memopauze opvliegers. Maar dat die grainfather installatie video update voor de nieuwste type er moet komen is mij wel duidelijk heur… Ow, het is bijna verse gerookte wilde IJsselmeer paling-tijd. Dan fixen we wel wat.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juli 2017

Inmiddels wacht ik nog op de koperen helm en condensor maar heb geen geduld meer. Ik heb nu 15 liter uitgemeten uit de eerste ton die ik met teveel water heb gemaakt en deze staat nu te verwarmen in een schone t500, voor de gelegenheid maar eens goed gedaan. Ik heb berekend dat er 5 % in zou moeten zitten dus ben benieuwd. Over een paar uurtjes weten we het, en de smaak ook natuurlijk. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juli 2017

Speciaal voor de gelegenheid een fles gekocht die qua prijs nooit van graan gemaak kan zijn. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 30 juli 2017

Zo bedoelde joe hem tog? En hoofdpijn? Ik koop never meer van een slijterij. Anyway, Cheers!

Forum Lid
op 30 juli 2017

Deze geef ik ook weg aan volk wat op visite komt en staat te pochen dat de drank zo goedkoop ( en lekker ) is in Duitsland. 

 

Forum Lid
op 30 juli 2017

Oja geen wodka proeverij vandaag. Ik had vandaag mijn kolom schoon gemaakt speciaal voor de wodka maar de temperatuur werd gek, er was niks te sturen, ging alle kanten op, omlaag en omhoog, het apparaat begon opeens allemaal stookwijn te spugen en geen alcohol. Ik zal maar niet zeggen wat dacht want dat is weinig christelijk. 

 

Dus de vraag was, heb ik de kolom niet goed gevuld? Ik had nog een ton stookwijn staan van turbogist en daarvan heb ik 15 liter genomen. Even kijken hoe deze gaat en  staat nu op de juiste temperaturen alcohol te spugen als een gek. Dus ik had de kolom goed gevuld ( wat kan er ook mis gaan met schoonmaken), het was/is waarschijnlijk een combinatie van onvoldoende klaren van de wodka stookwijn en te weinig alcohol. Kortom ongeduld. Wel zwaar kut, nou maar een wijntje. 

 

Forum Lid
op 30 juli 2017

Zowel resterende suikers, gist als koolzuur kunnen dat spuwen bevorderen.

Anti-foaming agent gebruikt? Verhelpt het probleem volledig (bij de T500 noemt het flesje Distilling Conditioner)

Forum Lid
op 30 juli 2017

Ooh, Ok goede tip, niet aan gedacht, ik heb er nog eentje liggen die meekwam met de doos. Kom ik nu niet meer aan toe want de turbogist loopt nog Even door. Jammer. Daar had ik met de helm natuurlijk veel minder last van gehad.  En misschien ook met de Grainfather want die kan je op 1/20ste graad nauwkeurig afstemmen. Maar daar lag vandaag een kilo rosbief in.

 

 

Forum Lid
op 30 juli 2017

Als het schuimt maakt het niet uit welke “kop” erop staat, de ketel kan mogelijks wel verschil maken als je trager stookt.

 

Succes

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 30 juli 2017

Hoe is het afgelopen met de rosbief?

Forum Lid
op 30 juli 2017

De stock was enorm lekker maar had wel al het sap uit vlees gehaald. Maar dat sap is verrukkelijk, de zak was dus niet lek al schrok ik wel even” en morgen maken we een pan groetensoep waar die van oma bij verbleekt. Vlees was trouwens ook lekker maar iets te ver gekookt. We gaan oefenen. Maar de slager is helaas nog 2 weken weg. 

 

Zal jij ook wil zin in hebben, oma’s groentesoep verwacht ik of ben je bij adje patje ” wij bakken in de roomboter” ook geholpen. Trouwens er kan niets op tegen Iberico  onze slager reketn voor Iberico ( heeft tie staan zo’n poot ) € 15,00 per ons. Zal in Benidorm niet veel goedkoper zijn verwacht ik. 

 

Forum Lid
op 31 juli 2017

Ik denk iets te ver en iets te hoge temp, er mag maar heel weinig vocht in de zak zitten.

Alle vlees sappen moeten juist in het vlees blijven voor een optimale smaak.

Forum Lid
op 1 augustus 2017

Klopt maar wel gisteren hele lekkere groentesoep van gemaakt en vandaag van het restant van het vlees een grote pan spaghetti met verse tomaten uit eigen tuin. Heb ik ook wel weer eens zin in. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 31 juli 2017

Vandaag wederom Wodka gestookt, 10 liter stookwijn in de T500 en ik haalde er er inderdaad ruim 5% uit. Maar de smaak, man man man daar kan geen commerciële wodka van rond de € 20,-/ € 25,- tegenop. Echt zo zacht en puur. Oja, we hadden toch de discussie Betweter die zei dat wodka gewoon alcohol met water is. Nou echt niet! 

 

Forum Lid
op 31 juli 2017

Kijk, echt een kenner, goede wodka is moeilijk te vinden, ik had wel wat willen proeven !,

als ik zover ben wil ik het graag van je leren Lummel. 

Hoe heb je gestookt ?

Forum Lid
op 31 juli 2017

@Lummel….

Je bent gewoon een Bourgondiër…..Al het goede des levens… is leuk om je stook/rook/eet escapades te volgen…

Geniet van je sap…

 

Forum Lid
op 31 juli 2017

Kijk, echt een kenner, goede wodka is moeilijk te vinden, ik had wel wat willen proeven !,

als ik zover ben wil ik het graag van je leren Lummel. 

Hoe heb je gestookt ?

Van gompie

Hoi Gompie, 

 

Hoe ik heb gestookt kan je aardig goed lezen, stel je vragen als iets onduidelijk is. Maar ben jij een wodka kenner? Als dat zo is stuur me dan even met een pm je adres dan stuur ik je een borrel op. Wel effe melden als je me een pm stuurt want kijk niet zo vaak op dit mail adres, kom vaker hier op het forum. 

 

John, als je dit leest, het klopte wat je eerder beweerde, de t500 is ook gevoelig voor wat je erin stopt. In dit geval kwam ik met 5% gemeten alcohol slechtst to 89% waar de turbogist met 18/19/20% dus dik 92% doet. Weten we dat ook weer. Alleen de laatste is geen schim van de 5%. Sterker, niet te zuipen! 

Forum Lid
op 31 juli 2017

@Lummel, je maakt mij blij, je hebt PM

Forum Lid
op 31 juli 2017

Mooi, ik kijk morgen lig nu te spacen ( iets teveel wietolie) , met een beetje mazzel heb je hem overmorgen. Plaats je je bevindingen? Oja, stuur hem 89% dus zo uit de t500 dus zel even versunnen. En het is pas de eerste keer hè! Wordt alleen maar beter. 

 

Forum Lid
op 6 februari 2018

@Lummel, wat wordt er juist bedoeld met dat je 5% haalt uit 10 liter?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 31 juli 2017

Ik begrijp niet dat het alc% niet hoger is dan 5%, ik zat met alleen gerst op 9% zonder toevoeging van suiker.

Forum Lid
op 31 juli 2017

Pino ik ben gestopt met dingen af te vragen. In dit geval kan je het wellicht verklaren dat ik teveel water heb gebruikt. Kan je nalezen, dat laat onverlet dat ik bij mijn 2e ton die ik eergisteren heb gemeten ook niet hoger kom dan  7% .

 

Saillant detail, op 7% stond de watermeter stil maar na het meten loopt tie weer. Misschien niet helemaal luchtdicht geweest?? We weten het binnen een paar dagen. Laat het 9 zijn hahaha. Dat begrijp je! 

Forum Lid
op 1 augustus 2017

Of meer graan  er in pleuren , zodra het combine tijd is haal ik mijn granen binnen ga ik het mouten nat malen en zo de ton in kijken wat het wordt de enzymen zetten het zetmeel om dus ik doe het zonder de warmte stappen alleen 50 celcius .

Forum Lid
op 1 augustus 2017

voor mijn whyskey experimenten gebruik ik, 6 – 6,5 kg mout, kun je eens proberen is goed te doen in de grainfather.

Forum Lid
op 1 augustus 2017

Ik denk als je zetmeel wil omzetten naar suikers, zeker de stap van 60 – 65° celcius niet moogt overslagen.

 

Forum Lid
op 1 augustus 2017

voor mijn whyskey experimenten gebruik ik, 6 – 6,5 kg mout, kun je eens proberen is goed te doen in de grainfather.

Van dumo

Ik heb 5 kilo gebruikt volgens een recept uit de Grainfather app. Zo kwam ik precies op 25 liter stookwijn ( de 2e ton die nog staat te gisten) ik zal trouwens zo de sg eens meten want die man waar ik de mout van kocht zei dat je met 4 kilo al ongeveer 6% zou kunnen halen. En hij adviseerde het daarop te houden. 

 

Hoeveel water gebruik je met 6 kilo mout en hoeveel spoelwater. En hoe lang laat je de mout in de Grainfather en op welke temperatuur? 

Forum Lid
op 1 augustus 2017

Ik denk als je zetmeel wil omzetten naar suikers, zeker de stap van 60 – 65° celcius niet moogt overslagen.

 

Van dumo

Ook dat zei die man van wie ik het mout kocht. Als je geen Grainfather heb moet je het minimaal een uur, het liefst anderhalf uur op 64 graden laten staan en roeren en daarna minimaal 4 keer spoelen. Tja toen was de Grainfather zo gekocht hahahah. 

 

Ik zal zo een borrel naar Gompie sturen dan kan hij het verschil proeven tussen alcohol uit de t500 van suikerwash of graan. En dat is groot. laat staan straks met de helm, die ik zaterdag krijg beloofde Jan.

 

Hoe is het trouwens Jan, je mag alweer bijna naar huis, lekker hè, hahahah. 

Crew member
op 1 augustus 2017

Ik gebruik 6,5 kilo in de Grainfather en start met 21,1 liter water. Sparge water is dan 10,6 iter en dan houd ik 23 liter over om te vergisten en haal dan 7,1% ABV.

 

Forum Lid
op 1 augustus 2017

Gooi je ook nog voorloop weg. Ik heb gisteren veiligheidshalve 50 millititer 10% van het totaal apart gehouden maar deze ruikt op zich goed, scherper als de middelloop maar niet slecht. vraag me af of dit echt weggegooid moet worden met graan. 

 

Gompie, je hebt een sample ( 100% middelloop ) dus het zachtste gedeelte. De naloop werd iets scherper maar praktisch niet. Het is dat je ze naast elkaar hebt anders proef je het niet. 

Crew member
op 1 augustus 2017

Ik maak twee batches die ik eerst strip. Beide batches doe bij elkaar en verdun ik naar zo’n 40%. Dan ga ik een de spirit run doen waarvan ik de eerste 100 ml weg gooi. Ik maak cuts en die ga ik daarna blenden tot ik een naar mijn mening lekker resultaat heb en dat gaat op het vat om te laten rijpen.  

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 augustus 2017

Weer wat informatie rijker Ik heb een stiekeme whisky stoker gesproken , ik had gevraagd hoe hij het doet met de bereiden van zijn beslag .hij verwarmt het tot 65 graden en op het laatst vlug op de 85 graden al roerende anderhalf uur en vervolgens laten staan en uitspoelen en ik ga bij hem op bezoek .Monky see monky do dan weet ik het pressies .Hij haalt een % van 12% in het gistvat en gebruikt bakkers gist.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 1 augustus 2017

@Lummel, de helm en koeler staan op de lijst voor vrijdag hoor! Die zou je zaterdag binnen moeten hebben.

 

Ik ben weer terug in Deventer, (vanmorgen nog in de zon aan de koffie in Dijon, wat een gave stad!) maar de leveringen komen vrijdag pas binnen. Dus ik kan op dit moment nog niet veel doen behalve de achterstallige administratie wegwerken. Nu ook eindelijk wat tijd voor de morellen, die nu als wijn toch nog heel lekker is geworden ? 

Forum Lid
op 2 augustus 2017

@Lummel

Ik heb je borrel binnen gekregen en hier mijn persoonlijke test.

In de eerste instantie proefde ik wat gin-achtige smaak, na wat langer te ruiken rook ik de graan smaak, die heel goed waarneembaar is.
De alcohol is heerlijk zuiver van smaak, en zeer zeer zacht.De smaakt blijft lekker lang aanwezig en de is zoetheid perfect.
Na een paar slokken wist ik het zeker, dit smaakt naar oude jenever maar dan zonder de jeneverbessen. Ik zou zin krijgen om er een sigaartje bij te gaan roken.
Al met al een zeer goede borrel maar voor mij is dit geen wodka. 

Qua smaak wel een heel groot verschil met een suiker stook.

Forum Lid
op 2 augustus 2017

Na nog wat nagedacht hebben: als het mijn stook zou zijn, zou ik het nog 1 of 2 x door de T500 halen, wodka is erg neutraal, volgens mij wordt het dan een perfecte wodka.

Crew member
op 2 augustus 2017

Dat je jenever zonder jeneverbessen en kruien proeft is niet zo gek want de basis is bijna gelijk door het gebruik van pils-mout. Het graan voor wodka is meestal rogge.

Wodka wordt na distillatie op houtskool weggezet om zo een neutraal mogelijke alcohol te krijgen. Daarna wordt het gefilterd 

 

Forum Lid
op 2 augustus 2017

Ik snap er niet veel meer van, het item ging toch over “Wodka zonder suiker” ?

Pinodestoker zegt dat het van tarwe gemaakt moet worden, jij van Rogge heel neutraal gemaakt, en Lummel wil het met een pot still verder gaan proberen…. Kan iemand dat uitleggen als ik het verkeerd begrijp ?

Forum Lid
op 2 augustus 2017

@Lummel

Ik heb je borrel binnen gekregen en hier mijn persoonlijke test.

In de eerste instantie proefde ik wat gin-achtige smaak, na wat langer te ruiken rook ik de graan smaak, die heel goed waarneembaar is.
De alcohol is heerlijk zuiver van smaak, en zeer zeer zacht.De smaakt blijft lekker lang aanwezig en de is zoetheid perfect.
Na een paar slokken wist ik het zeker, dit smaakt naar oude jenever maar dan zonder de jeneverbessen. Ik zou zin krijgen om er een sigaartje bij te gaan roken.
Al met al een zeer goede borrel maar voor mij is dit geen wodka. 

Qua smaak wel een heel groot verschil met een suiker stook.

Van gompie

Hoi Gompie, daar heb ik het voor gedaan.

 

Je kende de T500, bent een wodka kenner en je vond de smaak zuiver en zeer zacht. Precies mijn bevindingen en het kan alleen maar beter worden. Of het lijkt op jenever, gin of wodka kan me niet echt boeien. Het zuivere en zachte, daar ging ik voor.

 

Als dit dan Jenever is dan lust ik voor de eerste keer in mijn leven ” Jenever”. 

Forum Lid
op 2 augustus 2017

 

Ik heb begrepen dat je iets pas Jenever mag noemen als het in aanraking geweest is met een jeneverbes (meestal samen met andere kruiden) – en hetzelfde geldt voor Gin. Dus volgens mij hebben we het hier ‘technisch’ gesproken echt wel over Wodka – en het is denk ik een kwestie van smaak hoe ‘neutraal’ je die wilt hebben….

Naar aanleiding van jouw verhaal overweeg ik nu ook een ‘graan-mash’ te maken (maar dan met de ‘boerenfluitjes-maisschen’ methode) en dan door de T500. Ik heb een gistemmer leeg……

Forum Lid
op 2 augustus 2017

Ik heb nog te weinig ervaring met experimenteren, maar als je de T500 tussen bv de 60 en 65 graden laat lopen, dan wordt het alcohol percentage lager, maar komt er dan ook niet meer smaak mee ? 

Crew member
op 2 augustus 2017

Ik snap er niet veel meer van, het item ging toch over “Wodka zonder suiker” ?

Pinodestoker zegt dat het van tarwe gemaakt moet worden, jij van Rogge heel neutraal gemaakt, en Lummel wil het met een pot still verder gaan proberen…. Kan iemand dat uitleggen als ik het verkeerd begrijp ?

Van gompie

Wodka wordt meestal van rogge gemaakt maar dat is geen wet van meden en perzen. Tarwe kan ook of aardappel of…. noem maar op.

Jenever wordt van pilsmout/tarwe gemaakt dus is het goed mogelijk dat je dat proeft (zonder de jeneverbes en kruiden). Zolang die kruiden er niet aan toegevoegd zijn heb je dus wodka.

Forum Lid
op 3 augustus 2017

Ik had nochtans ook voor dat jenever vooral gemaakt wordt van rogge, gerste mout met rogge meel, ik zal nog eens goed op zoektocht moeten gaan in mijn boeken, want ik was van plan met rogge te werken, ik heb al rogge staan vers van het veld.

grts.

Crew member
op 3 augustus 2017

Je hebt gelijk Dumo, jenever is ook meestal rogge en gerst. Foutje van mij.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 augustus 2017

He mannen,

Ik vraag mij eigenlijk al de hele tijd af wat verschil er is tussen,  tussen de vodka die je gaat verkrijgen door te werken zoals in deze topic, en diene witte whiskey dat ik staan heb omdat mijn broer niet graag drank drinkt dat gelagerd geweest is op hout, buiten dat hier gewerkt wordt met tarwe ( of rogge) mout.

Grts

Forum Lid
op 3 augustus 2017

 

Volgens mij mag je whisky pas whisky noemen als het gerijpt is op hout – hoewel de Amerikanen ook ‘corn whisky (mais), rye whisky (rogge) etc maken dat niet in alle gevallen hoeft te rijpen. Jenever en Gin “moet” met jeneverbessen, Wodka hoeft niet te rijpen maar “moet” zo neutraal mogelijk smaken. Veel hangt af van de gistsoort die is gebruikt denk ik (qua smaak dan). Zoveel verschil is er dus feitelijk niet eens, het zit hem in kleine details (graansoort, gistsoort, wel/niet rijpen).

Maar van mij mag je alles gewoon ‘borrel’ noemen en er lekker van genieten…..

Forum Lid
op 3 augustus 2017

Elk land heeft zijn eigen regels, maar gist word bijna nooit bepaald. Zo uit men hoofd enkel calvados wat een natuurlijk gisting moet ondergaan

 

Dit zijn de regels voor ‘Murica

Hier ergens te vinden 

 

Maar ja, wat Dumo ook aangeeft, als er zoveel smaak aan zit is dit een spirit en geen wodka. Anderzijds als het lekker is, maakt de naam niet echt uit

 

Desnoods noem je het een Full body vodka, niemand kan het ontkennen 😉

Forum Lid
op 3 augustus 2017

Ik bedoelde ook dat de soort gist vermoedelijk nogal bepalend is voor de smaakbeleving, niet zozeer omdat dit voorgeschreven is bij een bepaald type drank. 

En voor dumo is het dè kans om een nieuwe naam te introduceren, je kunt m ‘white dog’ noemen (ongerijpte whisky), tarweborrel, klaarwater, verzin maar – als het maar lekker is ?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 3 augustus 2017

@Lummel, je Helm en koeler heb je morgen al in huis, dagje eerder dan verwacht! Staat er al wat klaar om je nieuwe speeltje te testen?

Forum Lid
op 3 augustus 2017

Hoi Jan,  ik zag het en heb net met spoed een ton stookwijn wodka en een ton kirsch overgeheveld. Moet ik net morgenvroeg weg en weet niet hoe laat ik thuis ben. Hopelijk kan ik morgen toch nog even spelen.

 

Moet ik perse thuis zijn om te tekenen of is een briefje op de deur voor de bezorger ook goed dat hij het even in de tuinkast zet. We hebben namelijk net een sterfgeval in de buurt. 

Admin
op 3 augustus 2017

Hoi Lummel,

 

Dat zijn geen fijne berichten, Gecondoleerd! 

 

Je hoeft niet thuis te zijn, als je een briefje ophangt mogen ze het neerzetten waar jij het wilt. je mag ook een briefje ophangen dat het bij de buren bezorgt mag worden.

 

Ik kan mij herinneren dat ze bij jou vrij laat in de middag komen toch?

 

 

Forum Lid
op 3 augustus 2017

Dat soort dingen gebeuren, de man was wel op leeftijd maar toch ging het allemaal snel.

Ik doe gewoon een briefje op de deur en kan hij het gewoon neerzetten. Maar meestal komt hij rond vijven en dan ben ik waarschijnlijk allang weer terug en kan ik zeker nog even een run kirsch draaien. Ik heel benieuwend naar de kirsch.

 

Jij was ook bezig zag ik, ben effe druk maar zal straks ook een foto van mijn kirsch maken, Goed gelukt vind ik zelf qua smaak maar qua opbrengst is het wat minder.  Maar naar de helm op de Grainfather (en opbrengst en % ) ben ik helemaal benieuwd. 

 

 

 

Admin
op 3 augustus 2017

Ik heb idd gisteren een hobby dagje gehouden, wel weer leuk hoor!

Nu geduld tot ik tijd heb voor de spiritrun, maar geen haast hoor. Ik moet alle vakantiekilo’s er weer af werken dus even geen alcohol voorlopig. (alleen proeven, dat mag wel 😉 )

Forum Lid
op 3 augustus 2017

Hoi Lummel,

 

Dat zijn geen fijne berichten, Gecondoleerd! 

 

Je hoeft niet thuis te zijn, als je een briefje ophangt mogen ze het neerzetten waar jij het wilt. je mag ook een briefje ophangen dat het bij de buren bezorgt mag worden.

 

Ik kan mij herinneren dat ze bij jou vrij laat in de middag komen toch?

 

 

Van Stookforum

Pakket wordt tussen 14.00 uur en 18.00 uur afgeleverd dan ben ik vast wel thuis tenzij alles morgen goed gaat. Dan zal ik rond 14.00 wel dronken zijn en ergens lekker zitten te vreten denk ik. Anders lekker kirsch stoken dus de dag al kan niet kapot.

 

Nu weer naar de Grainfater, ideaal dat je hem op kan laten warmen zonder erbij te hoeven staan om het koelwater aan te zetten. Ik heb de temp nu op 80 graden staan, vanuit daar ga ik verhogen op 75% vermogen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 augustus 2017

hehe, werken is leuk hoor ( ssstttt niet echt, er er gaat ook nog eens zoveel vrije tijd in zitten) maar ga nu 30 liter stookwijn ( turbo en 8 kilo suiker) in de Grainfather verstoken om morgen goed de temperatuur en vermogen voor de kirsch en wodka onder knie te hebben.

 

Nu eens goed kijken hoe het allemaal ook al weer precies met de grainfather gaat en of ik weer hogere percentages haal als met de t500. Staat nu te verwarmen. 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 augustus 2017

Gompie, ik hoop dat je dit niet leest want dat zal je zondag vergallen maar ik denk dat je moeder de vrouw even van jetje moet geven want de Wodka uit de Grainfather is echt compleet anders als uit de t500. Kost je geloof ik € 1100,- , grainfather, helm en condensor maar dan heb je wat, en tja voor die prijs geldt: A man’s gotta do what a man’s gotta do

 

Maar je krijgt er geen spijt van! Gewoon even je ogen dicht en laat het over je heen komen. 

Forum Lid
op 6 augustus 2017

Kijk, dat de wodka met helm en alembiek-arm lekkerder is geloof ik onmiddellijk hoor, geniet er van en gefeliciteerd met de aankoop!. Waar ik erg benieuwd naar ben is naar je opbrengst, hoeveel liter haal je uit een ’20-25l batch’ stookwijn?

En dan nog eentje; hoeveel alcohol denk jij dat er in een ‘grainfather’ made stookwijn zit? Ik heb namelijk een ‘boerefluitjes’ methode om te maisschen geprobeerd (nog niet gestookt) en ik denk dat ik niet aan de 4% kom…..

Crew member
op 6 augustus 2017

 

En dan nog eentje; hoeveel alcohol denk jij dat er in een ‘grainfather’ made stookwijn zit? Ik heb namelijk een ‘boerefluitjes’ methode om te maisschen geprobeerd (nog niet gestookt) en ik denk dat ik niet aan de 4% kom…..

Van Polderstoker

 

De opbrengst is o.a. afhankelijk van hoeveel zetmeel er omgezet wordt in vergistbare suikers. Gisteren een “stookwijn” met de Grainfather gemaakt voor een volmout whisky en mijn start SG was 1.060. Met de Tilt kan ik e.e.a. goed volgen en momenteel staat hij op 1.003 ofwel is er 7.88% ABV aanwezig. Hoe e.e.a vergist is ook belangrijk, zorg je voor een goede pH dan zal de gist het enkel beter doen. Ik heb gisteren mijn pH op 5,2 gezet voordat ik starte met de gist toevoeging. Kortom ik haal zo rond de 8% met deze Grainfather stookwijn.

Forum Lid
op 6 augustus 2017

Ik zit ook niet veel hoger dan 5 tot 6 % denk ik. Maar over een paar uurtjes weet ik het. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 augustus 2017

Ben nu uitgebreid aan het proeven, ook in vergelijking met Wolga wodka die ik hier speciaal voor heb gekocht. Ik ben verrast dat Wolga wodka niet chemisch smaakt. Had ik wel een beetje verwacht maar de smaak is erg snel weg. De wodka met graan is gewoon genieten.  

 

Er is een wereld van verschil alleen kan ik het nog niet uitleggen. Behalve dat ik de gekochte wodka iets opdringerig van smaak vind. Smaakt niet naar meer. Maar misschien is dat voor veel mensen maar goed ook. Dat laatste weet ik overigens ook niet want ik ben geen moralist. 

 

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 8 augustus 2017

Ik ben nu ook voorbereidingen aan het treffen om Vodka te gaan stoken en ben begonnen met het mouten van tarwe , eerst een halve dag laten weken in water zodat ze volgezogen zijn vervolgens water afgegoten en uitgespreid over een dik onderlaken en afgedekt met een laken en 2 keer per dag eventjes door rommelen en als het wat droger wordt wat bevochtigen en ik hoop dat ik het goed doe.

Forum Lid
op 8 augustus 2017

ga je de mout drogen of groen gebruiken?

Admin
op 8 augustus 2017

Indienje het groen gaat gebruiken maak je optimaal gebruik van de aanwezibe enzymen. Het drogen in de oven kan ook te hard gaan.

 

Wel leuk om eens te proberen!

Crew member
op 8 augustus 2017

Moet je niet de kiempjes eraf zie te krijgen?

 

Admin
op 8 augustus 2017

Dat doe je normaal na het eesten, dan zijn ze uitgedroogd. Ik weet niet hoe dat bij groenmout gaat. 

 

 

 

 

Admin
op 8 augustus 2017

Pino, zou je je verslagje in dit topic willen zetten?

https://www.stookforum.nl/thread/wat-is-mout-en-wat-is-het-verschil-met-normalegranen/

 

Forum Lid
op 8 augustus 2017

als de kiem groot genoeg is dwz dat de kiem op het punt staat uit de korrel te komen dat kun je zien door aan de bolle kant van de korrel het  open te breken en kan je de kiem zien hij moet dus tegen het kiem stadium aan zitten heb ik gelezen dat is het moment om het te drogen of groen te malen aangezien ik geen zin heb om het te drogen draai ik het door de gehaktmolen en een warmtebehandeling en vervolgens zo gistvat in met worteltjes en al oftewel groen zo als ze het honderden jaren geleden deden in Rusland.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 augustus 2017

Belachelijk, heb een maand geleden wodka gestook van graan in de T500 en gisteren pas kunnen proeven met verse jus. Superlekker, gompie heeft hem ook geproefd en had het over dat ( ondanks de t500) de graansmaak er goed in zat.

Dat klopt, enorm goed. En toch ookheel lekker met jus, neem er nu weer 1. Sterker beter dan ik me kan herinneren met Absoluut en Finlandia of Stolynia en ik heb wat van die merken gezopen! Dus T500 en wodka maken zonder suiker is een goede combinatie. Volgende week weet ik het met de Grainfather al denk ik dat ik de graansmaak ( voor mij althans) er voldoende in heb zitten met de t500, maar wat je niet probeert….

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 september 2017

Ik heb mijn gistvat gemolken alle vergiste tarwe er uit gezeeft en uitgewrongen met een vitrage gordijn met als resultaat 35 liter stookwijn met 12% alc .Het mouten is dus goed verlopen.Nu kan de stookwijn een weekje bezinken.

Admin
op 10 september 2017

Geweldig gedaan Pino!! Hoog alcoholgehalte. Weet je ongeveer hoeveel kilo zelfgemoute granen je hebt gebruikt voor deze 35 liter?

Nu de smaak nog afwachten na de stook! Veel succes!

Forum Lid
op 10 september 2017

Ik weet het niet helemaal zeker 2 10 liter emmers  dat is dus 20 x 0,8=16kg maar wat mij bijstaat had ik 2x 7kg gewogen dus 14kg plus 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 januari 2018

Eindelijk, eindelijk eindelijk heb ik de tijd om wodka gemaakt van graan af te stoken. Ben altijd druk in het najaar. Maar goed, van de zomer ik denk augustus of september 3 vaten met Still Wodkagist samen met ongeveer 18 kilo gerst ( ongeveer 100 minuten grainfather rond 74 graden) vergist en deze +/- 75 liter heb ik in december snel door de Grainfather (met helm) gehaald ( stond dus al 4 maanden met een waterslot te pruttelen). Resultaat 7,5 liter van ongeveer 30%. 

De reflux van de T500 geschroefd, schoongemaakt en op de grainfather gezet en ben nu die 7,5 liter aan het stoken op 95% vermogen en de temp koelwater ligt rond de 53 graden dus ik verwacht 93 tot 94% pure wodka zal straks meten maar heb al wel geproefd. Alsof er een engeltje over je tong pist en dan heb ik het over ruim 90%. Puurder kan niet! 

 

Forum Lid
op 16 januari 2018

Mooi dat het gelukt is met maischen op 74 °C. Het is aan te raden onder de 72 °C te blijven omdat de enzymen dan het meest actief zijn en boven de 72 °C denatureren ze vrij snel.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 1 februari 2018

Inmiddels weer een stap verder en het wordt steeds interessanter. Ik had dus ongeveer 2 weken geleden 6,5 kilo gemout gerst wodka vergist in een 25 liter ton en daarvan 10 liter gestookt met de reflux en 0,75 liter overgehouden rond 90%. Heel erg lekker. 

Maar toen heb ik die zelfde gistton weer aangevuld met 10 liter water en 4 kilo suiker en vanuit deze ton heb ik net weer 10 liter gestookt (het rendement weet ik nog niet want de ketel loopt nog) maar de smaak wel. Hahahaha, wat een verschil.

Nog steeds is de wodka met suiker beter dan 99% van alle wodka’s die ik gezopen heb maar de alcohol wordt beduidend scherper. 

 

 

Forum Lid
op 1 februari 2018

Dat is genieten als je zo’n goed resultaat krijgt, ik heb zelf geen brouwketel maar heb iemand gevonden in de buurt die hem wel heeft.

Nu zat ik te denken om hem rogge te laten brouwen voor wodka, denk jij dat dat een goed plan is ? en wat voor een recept zal ik dan nemen ? Wat zou jij doen…

Leuk om je te volgen met je experimenten.

Forum Lid
op 1 februari 2018

 

Nu zat ik te denken om hem rogge te laten brouwen voor wodka, denk jij dat dat een goed plan is ? en wat voor een recept zal ik dan nemen ? Wat zou jij doen…

 

Van gompie

Een Grainfather kopen en dan heb je ook gelijk honderden recepten van rogge tot gerst en alles wat er tussen zit. Echt dat ding is elke cent waard.

 

Ben overigens nu ook 20 liter turbogist aan het stoken gemaakt afgelopen vrijdag met 8,5 kilo suiker en het blauwe zakje uit Stookwinkel en die alcohol is ook niet slecht. Ruikt en smaakt heel bloemig maar het is alcohol die niet te vergelijken is met graangestookte alcohol. 

 

ik ben het residu van de 10 liter ( graan+ 4kilo suiker) aan het afkoelen tot 30 graden en heb er inmiddels 6 kg suiker bij gegooid en ga ik aanvullen tot 20 liter en deze kiep ik zo de gistton turbogist weer in. Kijken welk alcoholpercentage er gehaald wordt. Gewoon omdat het kan, nut heeft het qua smaak niet verwacht ik. Misschien gaat het gist wel dood of het heeft het genoeg voeding vanuit het graan. Wie zal het zeggen. 

Van de gistton met de combinatie graan en 4 kg suiker stook ik nogmaals 10 liter en 5 liter laat ik liggen en gooi daar weer 6,5 kilo gemaisched graan op. 

 

Kan je het nog volgen? Hahaha, weet het zelf bijna niet meer. 

Forum Lid
op 1 februari 2018

haha…. Lummel.

Ik heb nu zelf ook een leuk vaatje staan . Residu van een suikermash , waar ik mn Bostel van een weizen biertje in heb gekiept. Hierna weer laten gisten met bakkersgist. Vandaag gefilterd, en overgeheveld. Onderin moest ik de bostel bijna er uit hakken  🙂

T weekend ga ik m opstoken , weet alleen nog niet met de LM/VM of met mn Smaakketel. 

Benieuwd of ik nog iets van de hergebruikte granen terug vind 🙂

 

Forum Lid
op 5 februari 2018

Proef mislukt….. Totaal niets meer van granen te ontdekken.

Tsja….. was te proberen.

Gestookt met mn automaat in potstill mode.

Forum Lid
op 5 februari 2018

Oengabunga, ik zal je wat anders vertellen. Je weet dat ik uit gemoute gerst a € 1,- de kilo het zetmeel omzet heb in vergistbare suiker en dat je dan dus graanjenever/wodka/gin/whiskey krijgt god mag weten hoe het allemaal genoemd wordt maar volg je me nog? 

 

Dus heb uit een giston van 25 liter 10 liter gestookt en kwam op 0,75 liter 90% pure graan…. ja wat. Maar nu heb ik bij de overige 15 liter in de ton 4 kilo suiker gegooid en ben dat na ongeveer 7 dagen gaan stoken. Pure teleurstelling het was scherp. Uit totale desinteresse heb ik die weckfles 4 dagen open laten staan. Je weet niet wat je proeft. Heb dus nu mijn 100% pure graanstook ook open gezet. Bizarre toch? Kan je me overigens volgen? 

 

Forum Lid
op 5 februari 2018

Ooenga, ik ga mezelf corrigeren. Gisteren had ik een andere smaakbeleving dan vandaag. Mijn lieve vrouw is sinaasappels aan het persen want heeft ook zin in een wijntje. Anyway ben weer naar de CAVE gegaan maar heb toch maar gekozen voor 100% graan. Toch wel beter al vond ik de suiker niet slecht. Morgen ga ik een blinde proef met mijn vrouw doen, kijken of ik ze morgen weer uit elkaar haal. 

Forum Lid
op 5 februari 2018

Nou …. Bijna t zelfde als het overhalen van je kersen  🙂

Ik heb een erg zoete smaak aan mn stook vandaag . Bijna geen graansmaak. Maar was wel om te proberen . Residu van suiker ° en bierbostel (weizenbier )

Kwam wel veel alcohol .maar superzoet. Heb m nu weggezet . effe laten rusten.

Anders stook ik er neutraal van ..

Was eigenlijk ook wel te voorspellen. Bijna alle suikers zitten in t bier  🙂

welke gerst had je gebruikt ????

 

 

 

Forum Lid
op 5 februari 2018

Ik heb de gerst meegenomen toen ik ook het morellensap voor Jan en mij ging halen vorig jaar. Is de wijkgaerd ind e Betuwe die vent geeft veel workshops en heeft een kleine winkel waar je wat dingen kan kopen maar kennelijk heeft hij ook klanten voor gerst want er stonden zat balen van 25 kg die ik dus ook heb gekocht. Volgens mij was het deze alleen niet in de 25 kg zakken die staan namelijk niet op de site  http://www.dewijkgaard.nl/bierbereiding-ingredienten-mouten-en-vlokken-mouten-op-voorraad_1130/ 

Forum Lid
op 24 januari 2019

“Brouwmaat
Munckerik 0 op 27 juli 2017
Nog een tip, schroot je mout klam (dus niet nat). Beetje met een plantenspuit er over en even laten staan. Je rendement gaat dan ook omhoog.”

“Miekje 0 2 uur geleden
Beste Munckerik,
Wat is het voordeel als je klam schroot? Behalve dat het minder stuift? Sorry misschien domme vraag maar ben nieuw hiermee.”

 

Om te voorkomen dat andere nu hieronder reageren, en Miekje , ons nieuw forumlid , geen antwoord krijgt, heb ik het even naar hier gekopieerd.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren