Wodka maken van graan ( zonder suiker)

Geupdate op 21 juli 2019 in Spirits
208 op 12 juli 2017

Inmiddels heb ik rum gemaakt, Kirsch moet nog blijken of het lukt en het volgende project is Wodka. Maar dan zonder suiker, slechts uit graan. Ik ga dit doen met Still’s wodka gist ( die ik nog moet bestellen) maar heb de rest wel in huis zie foto. Dit is gerst

 
  • Geliked door
  • danny2018
  • dumo
Antwoord
2 op 12 juli 2017

Leuk Lummel, wat je nu gaat doen zijn tevens de beginselen van het maken van Bier en Whisky. Veel succes!

Als dit nu allemaal goed gaat dan heb je zeker een Grainfather nodig 😉

Forum Lid
op 12 juli 2017

Jan wat ik hier in nog geen jaar hebt geleerd is fenomenaal. Zal ik eerst weer eens aan het werk gaan voor ik aan Grainfather ga denken. Zelfs mijn lieve vrouw zei ” die hobby van je kost wel heel veel” Met daarop het echte verwijt natuurlijk, ” zoveel kost ik niet”! 

Maar dat is niet zo moeilijk als je toch altijd liegt als ik vraag ” wat kost dat”.

Admin
op 12 juli 2017

Ik denk dat als je over een jaar gezien alles bij elkaar op telt vrouwen atijd duurder zijn 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 juli 2017

Hoy,

Awel dat ga ik volgen da’s mischien een goed recept om al de kletskes  mout weg te werken, ik heb hier nog vodka gist van de startgistkit liggen.

Grts.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
20 op 12 juli 2017

Zoals ik al eerder zei, dit vraagt om een Grainfather 😉

 

Nog even een tip voor het schroten; je mout klam schroten. Niet nat maar klam. even met een plantenspuit beetje vocht aan toevoegen. Het voordeel is dat de kafjes heel blijven een de meellichamen breken. Je rendement wordt dan hoger. Zorg dat je sparge water (spoelwater) op dezelfde temperatuur is als je maisch prutje en dan langzaam spoelen, zo krijg je de meeste suikers mee.

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

hohoho, ben een amateur. Ik zal eerst de gist bestellen en tegen die tijd zal ik foto’s maken en leer ik gelijk wat mout is, hoe je die klam schroot. Het is me van de week al mondeling al uitgelegd maar doe toch maar even babystapjes. Ik wil het niet verkloten om het daarna nooit meer te doen. 

Admin
op 12 juli 2017

Hoeveel liter inhoud is de allergrootste pan die je in huis hebt?

Crew member
op 12 juli 2017

We zijn allemaal amateurs 😉

 

Maar inderdaad rustig alle stappen doorlopen. Het maischen van graan is nog veel leuker dan kirsch maken, geloof me.

 

Admin
op 12 juli 2017

Erik, jij bent goed thuis in het maken van bier, grofweg gezien neem je 5 kilo geschrote mout als je 25 liter wort wil maken toch? Ik weet het, recepten verschillen uiteraard maar ik wil meedenken met Lummel.

 

Maar voor het maken van wodka wil je een zo hoog mogelijk sg, kun je dan ook 10 kilo gebruiken als je 25 liter mash wil maken? Bij bier is dat natuurlijk niet interessant maar voor wodka lijkt het me prima, zit ik er naast of kan dat prima? 

 

Of heb je dan gewoon vloeistof tekort tijdens het maischen? Je moet natuurlijk water achter de hand houden om te spoelen.

 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Hoeveel liter inhoud is de allergrootste pan die je in huis hebt?

Van Stookforum

Sowieso een weckpan van 25 liter. Die zet ik op een brander ( zo’n spin) en dat moet ik geloof ik anderhalf uur roeren en de temperatuur rond de 65 graden houden. De kersenman had het over 5 kilo gerst vergisten en zou je 6% kunnen halen. 10 kilo natuurlijk meer maar dat heeft hij mij ontraden. 

Dat was stap 1 toch? En daarna een keer of 6 ( of vaker ) spoelen maar dat kan ik nog niet visualiseren. Maar daar help je me vast bij. 

Crew member
op 12 juli 2017

Erik, jij bent goed thuis in het maken van bier, grofweg gezien neem je 5 kilo geschrote mout als je 25 liter wort wil maken toch? Ik weet het, recepten verschillen uiteraard maar ik wil meedenken met Lummel.

 

Maar voor het maken van wodka wil je een zo hoog mogelijk sg, kun je dan ook 10 kilo gebruiken als je 25 liter mash wil maken? Bij bier is dat natuurlijk niet interessant maar voor wodka lijkt het me prima, zit ik er naast of kan dat prima? 

 

Of heb je dan gewoon vloeistof tekort tijdens het maischen? Je moet natuurlijk water achter de hand houden om te spoelen.

 

 

Van Stookforum

Grainfather recepten gaan uit van 23 liter eindvolume. Dan start je met 20,5 liter en dan mag je daar zo’n 6,5 kilo mout aan toevoegen. Dus ja je mag wel meer mout toevoegen maar het vocht moet ook de suikers op kunnen nemen. Na het spoelen, dit zou dan met een 14 liter water zijn, ga je koken. Het mout neemt vocht op en door koken verlies je vocht en dan houd je 23 liter over (als het goed is).

Je kunt het koken overslaan maar met het koken verlies je ook wat vervelende stoffen zoals DMS (dat weer voor koppijn zorgt). Dus ik zou het nog lekker een half uur laten koken.

 

25 kilo mout zou ik in 4 delen maischen.

 

@Lummel, spoelen doe je door de zak uit de vloeistof te halen en boven de ketel het spoelwater over de zak uit te gieten om zo alle suikers op te vangen. Wellicht heb je iets (een grote zeef of zo) waar je de zak op kun leggen om hem uit te spoelen. Het wordt een behoorlijk gewicht met dat water en je spoelt toch al gauw een half uur.

 

De wort is rond de 40 graden extreem gevoelig voor infectie dus snel koelen en hygiënisch werken.

Je gaat nog van een Grainfather houden als je die hebt 😉

Admin
op 12 juli 2017

Bedankt voor deze perfecte uitleg Erik! Vroeg of laat bestelt hij de Grainfather wel hoor, lummel houdt al enorm van zn T500 dus houden van machines is Lummel niet vreemd ?

Crew member
op 12 juli 2017

Mannen houden van speeltje.

 

Ik heb er morgen weer een bij zag ik net in mijn mail 🙂

Crew member
op 12 juli 2017

Ik zie overigens weer een nieuw topic in het verlengde hiervan aankomen….. graanjenever.

 

Admin
op 12 juli 2017

Mannen houden van speeltje.

 

Ik heb er morgen weer een bij zag ik net in mijn mail 🙂

Van Munckerik

Het wordt een steeds mooiere collectie he ☺

Forum Lid
op 12 juli 2017
Ik zie overigens weer een nieuw topic in het verlengde hiervan aankomen….. graanjenever.Van Munckerik

een van deze ga ik beginnen aan n’ een echte graanjenever te maken, dat was een van mijn doelstellingen in het begin ik bij het forum aangesloten was, omdat er meer te vinden was om whiskey te maken ben ik dan maar met het whyskey experiment begonnen ( en zoals beloofd post ik in het forum de resultaten als het afgerond is), om dan over te stappen naar een graan jenever.

 

Ik heb al n’en witte whiskey staan, ik denk dat dat niet zoveel verschilt van n’en graan jenever.

binnen 14 dagen kan ik hem proeven.

Grts. 

Forum Lid
op 12 juli 2017
Bedankt voor deze perfecte uitleg Erik! Vroeg of laat bestelt hij de Grainfather wel hoor, lummel houdt al enorm van zn T500 dus houden van machines is Lummel niet vreemd ?Van Stookforum

Kost tie, wat heb ik al en wat moet ik aanschaffen? Vervangt hij volledig de t500 dan is die overbodig en mag met een korting weg. Eindelijk eens een t500 2e hands en niet bieden, hij is niet te koop totdat ik afscheid kan nemen. Misschien wel nooit. 

Forum Lid
op 12 juli 2017

De boiler kan je er alvast mee vervangen 😉

Forum Lid
op 12 juli 2017

maar je boiler van de T500 kan dan gebruikt worden om spargewater te verwarmen, dusja…

Forum Lid
op 12 juli 2017

Wat een jargon weer allemaal. Is dit nog wel hobby of is het werk? Hahaha. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Ja het is werk Pino belde net, morgen komt tie koffie drinken en melasse afleveren . Om 10 uur  s’ morgens. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Is spargewater het water waarmee gespoeld moet worden. Geloof me ik weet het serieus niet. 

 

Admin
op 12 juli 2017

Ja Spargewater is het hete spoelwater ?

Forum Lid
op 12 juli 2017

een van deze ga ik beginnen aan n’ een echte graanjenever te maken, dat was een van mijn doelstellingen in het begin ik bij het forum aangesloten was, omdat er meer te vinden was om whiskey te maken ben ik dan maar met het whyskey experiment begonnen ( en zoals beloofd post ik in het forum de resultaten als het afgerond is), om dan over te stappen naar een graan jenever.

 

Ik heb al n’en witte whiskey staan, ik denk dat dat niet zoveel verschilt van n’en graan jenever.

binnen 14 dagen kan ik hem proeven.

Grts. 

Van dumo

Dumo, En daar ga ik Betweter gelijk in geven, jenever is niet te zuipen. Graanjenever is er volgens mij niet meer tenzij je je laat adviseren door een slijter en de portemonnee wil trekken.dan zal het er nog wel zijn denk ik. 

 

Ik heb ooit in Tsjechië met een Nederlands echtpaar met de caravan een b-merk jenever zitten zuipen. Ze waren bang dat er in Tsjechië niks te zuipen was denk ik. Was al dronken en ze hebben de tent nog voor me opgezet, maar dat was goor. Ik heb nooit meer jenever willen drinken. 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Dank je Jan, ik dacht het al uit de context te halen. Meer weet ik niet maar daar groei ik vast wel in. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 juli 2017

Het orgineele recept van vodka is van tarwe dit is mij verteld door een echte rus die man help ik met de teelt  van diverse gewassen en in de afstelling van machines . hij is agromist en is thuis wat betreft schimmels en bestrijdings middelen en heeft ook heel wat afgestookt en vertelde mij heel vroeger teelde ze al tarwe om brood te bakken en stookte ze al vodka door de tarwe te laten kiemen en te laten infecteren met de natuurlijke schimmels en het te schroten en te laten vergisten en er vervolgens te stoken .Wodka schrijf je met een v als het boven de 40%is daar onder met een w

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
18 op 12 juli 2017

Ik kan ook heeeeeel goedkoop aan gerst haver en tarwe komen voor een paar dubbeltjes de kilo. Intresse

Admin
op 13 juli 2017

Hier een linkje met graanprijzen per 1000 kilo: http://www.cibusnv.be/?p=graanprijzen

Dit is uiteraard allemaal ongemout 🙂 

Crew member
op 13 juli 2017

Zelf mouten is haast onmogelijk.

 

Admin
op 13 juli 2017

Opzich hoeft dat ook niet, je kunt ongemout mengen met mout. Ik las eens dat 1 kilo mout voldoende enzymen bevat om 10 kilo ongemout om te zetten. Is dit correct?

Forum Lid
op 13 juli 2017

Ik sprak net Pino en volgens hem was het het gemout maar zeker wist hij het ook niet. Ik heb geloof ik een euro de kilo betaald. Kunnen jullie het zien? 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Het ruikt wel verdomde lekker, echt wel!  Dit wordt een top wodka. 

 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Hahahah, nee de geur komt ergens anders vandaan ik ben de alcohol die ik in eerste instantie in het nieuwe vat had gegooid weer aan het stoken in de t500 om weer neutraal te krijgen maar er komt een fantastische geur vanaf. Ik heb nog nooit wat met de t500 geroken. Man man man wat lekker. Misschien toch niet handig om het weer te stoken. De gerst ruikt overigens ook lekker

Admin
op 13 juli 2017

Als je ook eens Whisky wilt maken is dit dezelfde methode, dan kun je whiskymout nemen, hou je van een beetje rooksmaak aan je whisky neem je peated mout. Dan is de mout geëest (gerookt) boven turf. Die smaak komt dan in je whisky. Mout met 5 PPM (Phenol Parts per Million) Is bijna geen rooksmaak 50 PPM is heel veel rooksmaak. Daartussen in kun je heel veel soorten kopen en eventueel mengen. Rijpen op vat en je hebt Whisky.

 

Feitelijk zou jouw toekomstige wodka ook een vat in kunnen en zou je het whisky kunnen noemen. Maar dan heb je een vrij neutrale whisky 🙂

 

Maar dat is weer iets voor een volgend topic 😉

Forum Lid
op 13 juli 2017

Op zich ben ik nooit dol geweest op whiskey en wordt er heel snel dronken van. Dat is wellicht de belangrijkste reden.  Maar ik ben nooit verder gekomen dan Johnny Walker red en black enJack Daniels en nu ik het bedenk wel wat meer maar het heeft me nooit echt kunnen bekoren. Ik heb gewoon een fles red staan voor visite maar zal er niet snel een borrel van nemen.  Ik heb liever wodka maar we gaan het zien. 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Overigens wat die heerlijke geur betreft, ik had gewoon 20 liter stookwijn en 5 liter alcohol uit de ton van 90% in de t500 gegooid. Nog even en dan komt de eerste alcohol en dan ben ik benieuwd of de smaak is terug te vinden. 

 

Forum Lid
op 16 juli 2017

Er staat op de zak malte dus is het gemout mij was het nog niet bij jou thuis opgevallen maar ik had haast en ik had er ook op kunnen kouwen dan proef je het wel is wat zoetig jammer dat we haast hadden.

Forum Lid
op 16 juli 2017

Ja was inderdaad jammer maar je had nog een aardig ritje voor de boeg. Doen we de volgende keer. 

 

Admin
op 26 juli 2017

Hoi lummel, ik las dat je was begonnen met maischen. Houd je ons hier op de hoogte van je wodka projectje?

 

Groetjes uit benidorm ?

Forum Lid
op 27 juli 2017

Hoi Jan, wanneer ben je terug kan niet wachten op te stoken met de helm. Moet nu noodgedwongen een vinometer bij de concurrent halen want die is natuurlijk weer gevallen en nu al onmisbaar. Volgend jaar gaan jullie maar apart op vakantie.

 

Maar goed, nadat ik de Grainfather aan de praat heb gekregen en het maischen veel simpeler was dan ik had verwacht, loopt de gistton als een gek, sterker vannacht is er zelfs een kleine overstroming geweest. Mooie laag schuim erop. 

 

Admin
op 27 juli 2017

Goed man! Ben benieuwd hoe je echte mout wodka smaakt straks  kan niet mislukken hoor! Ik heb de bestelling zo geplaatst dat ik hem ontvang op de dag nadat ik terugkom. Ik verwacht je helm vrijdag de 4e te kunnen verzenden, dan heb je hem zaterdag de 5e in huis. Mocht dat niet lukken laat ik het je weten hoor maar dat komt wel goed denk ik.

 

Vakantie is leuk maar mis mn dagelijkse werk wel hoor. Ben blij als ik weer lekker spulletjes kan opsturen, klinkt raar maar is echt zo ?

 

 

Admin
op 27 juli 2017

Oh ja, gebruik je nu de Still Spirits wodkagist?

Forum Lid
op 27 juli 2017

Goed man! Ben benieuwd hoe je echte mout wodka smaakt straks  kan niet mislukken hoor! Ik heb de bestelling zo geplaatst dat ik hem ontvang op de dag nadat ik terugkom. Ik verwacht je helm vrijdag de 4e te kunnen verzenden, dan heb je hem zaterdag de 5e in huis. Mocht dat niet lukken laat ik het je weten hoor maar dat komt wel goed denk ik.

 

Vakantie is leuk maar mis mn dagelijkse werk wel hoor. Ben blij als ik weer lekker spulletjes kan opsturen, klinkt raar maar is echt zo ?

 

 

Van Stookforum

Kom dan maar snel naar huis jongen. Hahaha tis toch wat. Overigens vond ik dit rubbertje bij het schoonmaken net. Lag in de ketel kan jij het thuisbrengen. 

En andere kant 

 

De metalen dingetjes liggen ter referentie van de grootte. En ja deze was wodka gist van still spirit ik ga zo nog een keer maischen en prestige gist proberen. 

Admin
op 27 juli 2017

Is van je filter, het heet filter sillicone cap. Even kijken waar het op je filter past ?

Forum Lid
op 27 juli 2017

Klopt indaad kan je het op het filter duwen . Deze was door de fabriek al geplaatst dus herkende het niet. Bedankt voor je snelle reactie, ga nu weer 5 kilo gerst malen, 90 minuten op 65 graden houden alleen nu 16 lIter water in de ketel en 16 liter op 65 graden om te spoelen.

 

Ik heb gelukkig in 1 keer de juiste instelling van de schrootmolen te pakken das een gelukje geweest want te fijn geeft een hoop gezeik met spoelen zag ik op filmpjes. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 27 juli 2017

Oh ja, kook je de wort na het spoelen? Je kunt na het spoelen de wort koken zodat je de minste kans loopt op besmetting. Daarnaast kook je het volume in zodat het beter in je vergistingsemmer past en haal je een hoger ABV. Want je verdampt alleen het water, niet de suiker. Daarbij steriliseer je met je kokende wort ook je leidingen en wortkoeler.

Forum Lid
op 27 juli 2017

Dat had ik gisteren niet gedaan bedankt voor de tip. Ik ben nu 5 kilo aan het malen en ga de Grainfather op temperatuur laten komen. Zal zo een paar foto’s maken van het proces. Hierbij alvast het malen

 

Admin
op 27 juli 2017

Nog 1 tip. Vaak kan de zwengel van de molen er af en kun je de boormachine er op zetten. Dat scheelt een hoop callorien verbranden.

Forum Lid
op 27 juli 2017

Voordat ik heb gevonden waar de boormachine ligt heb ik het al gedaan. Valt mee hoor en je moet toch wachten op de temperatuur van de Grainfather tot 65 al gaat tie wel lekker snel. 

 

Crew member
op 27 juli 2017

Nog een tip, schroot je mout klam (dus niet nat). Beetje met een plantenspuit er over en even laten staan. Je rendement gaat dan ook omhoog.

 

Forum Lid
op 24 januari 2019

Beste Munckerik,

Wat is het voordeel als je klam schroot? Behalve dat het minder stuift? Sorry misschien domme vraag maar ben nieuw hiermee.

Crew member
op 24 januari 2019

Miekje, geen domme vraag hoor. Je kafjes blijven beter heel wanneer je klam schroot en die kafjes zorgen weer voor een goed filterbed en een goed filterbed kun je je bostel beter spoelen wat weer leidt tot een beter rendement.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 27 juli 2017

Grainfather op 65 graden en 5 kilo gemalen gerst in de binnenton, ga ik er zo inzetten en roeren tot hij weer op 65 graden is. 

Admin
op 27 juli 2017

Gaat lekker vlot. Pomp je de wort tijdens het maischen ook rond?

Forum Lid
op 27 juli 2017

Filter erop

 

Forum Lid
op 27 juli 2017

En hij draait

Forum Lid
op 27 juli 2017

Ja de pomp staat ook aan. Maar ik had gisteren berekend dat ik op 5 kilo slechts 5 procent ga halen. Zit te denken op deze keer 120 minuten te maischen en dan te meten de sg te meten.  Het toch slechts om de maximale suikers te behalen qua smaak zal dat toch niet van invloed zijn voor wodka? 

 

Forum Lid
op 27 juli 2017

Hoy,

het is misschien gemakkelijker en beter, dat je eerst uwe moutcilinder in de grainfather hangt dan 1/3 van de mout (graan) doet dan roert, dan nog 1/3 terug goed roeren, dan het laatste 3de en terug goed roeren, dat je zeker alles goed nat maakt, en geen klonters krijgt, en als je meer mout gebruikt gaat dat gemakkelijker roeren ook.

grts.

Forum Lid
op 27 juli 2017

Klopt volledig, stukje bij beetje het graan er doorheen roeren anders sta je inderdaad een paar minuten te kutten om het los te krijgen. Niet echt heel erg maar toch, 

Forum Lid
op 27 juli 2017

Bijna 120 minuten verder en de t500 verwarmt nu 16 liter water tot 65 graden om straks over het graan te gieten. Hopelijk loopt het water een beetje door. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juli 2017

Ben nu op advies van Jan de wort aan het koken maar dit wordt interessant. Want ik verwacht dat het graan tijdens het stomen nog meer suikers vrij geeft, althans het water wat nu aan het graan plakt.. zo weten we het

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 27 juli 2017

Dus de stoom gaat nu door de uitgespoelde mout? Wie weet druppelt het nu extra goed na. Geen idee hoor if het uitmaakt. Maar zometeen pomp je de kokendhete wort even door de wortkoeler voordat je het koekwater aanzet. Dan gaan alle eventueel aanwezige organismen dood. Daarna koelwater er op en koelen maar. Werkte het koelen gisteren goed?

Forum Lid
op 27 juli 2017

Goeie tip weer, Dat koelen ging als een tierelier maar kwam toen vanaf 65 graden. Ik ben benieuwd vanaf bijna het kookpunt. Misschien de kraan wat harder. Ook weer een mooie test. We komen er wel. 

 

Admin
op 27 juli 2017

Jij bent straks de Grainfather expert op het forum. Betweter had er wel een maar maar vertelde er niets over. Jij hebt minitieus iedere stap beschreven en daar hebben anderen heel veel aan. Top topic! Zowel deze als het Grainfather assembleren topic!

Forum Lid
op 27 juli 2017

Inmiddels op 100 graden en ik hou hem hier 30 minuten op maar je ruikt nu echt heel erg goed het graan. Lijkt een beetje op Brinta van vroeger. Ik zie dat de stoom nu ook door de laag graan heen trekt. Straks de sg meten of deze hoger ligt als gisteren. Ruikt echt lekker kan niks anders zeggen 

 

Admin
op 27 juli 2017

Brinta van vroeger? Mn zoontje eet het dagelijks ?

Nu tijdens het koken verdamp je veel water. Je volume neemt af en het SG neemt toe. Goede kans dat straks alles in 1 gistvat van 25 liter past!

Laat ff weten straks hoe snel het koelen gaat vanaf 100 graden.

Success!

Forum Lid
op 27 juli 2017
Jij bent straks de Grainfather expert op het forum. Betweter had er wel een maar maar vertelde er niets over. Jij hebt minitieus iedere stap beschreven en daar hebben anderen heel veel aan. Top topic! Zowel deze als het Grainfather assembleren topic!Van Stookforum

Onderschat je eigen tips niet, aan teleurstellingen heeft niemand wat toch? Nog 18 minuten en gooi ik hem even door de wortkoeler en dan gaat het water aan. Ik zal de temp goed in de gaten houden. Ik meld me straks weer. 

Admin
op 27 juli 2017

Mooie hobby he, met een biertje erbij naar een app staren. Af en toe een maisch basket naar boven trekken en een kraantje omzetten en weer verder staren met een biertje er bij ?

Forum Lid