Wodka maken van graan ( zonder suiker)

Geupdate op 21 juli 2019 in Spirits
9 op 3 september 2018

vraagje ik wil tarwe gebruiken i.p,v mijn suikerwash voor vodka,
maar ik kom er niet uit.
Mij word mout aangeraden,maar welke want overal staat bij voor bier en whiskey,,,,,,niet voor vodka.
ik gebruik Still Spirits Vodka Yeast erbij,

???

Forum Lid
op 3 september 2018

Gewoon gerstemout voor pils of bio via brouwmaat krijg je precies wat je nodig hebt in plaats van 25kg. zakken.

En de wodkagist van Still is echt goed.

 

Voor pils zou ik gaan voor Brouwmaat want dat luistert nauwer maar heb nog steeds geen tap. Kan geen bestelling plaatsen bij brouwmaat terwijl ik al maanden wil. De grondstoffen voor pils zijn er eindelijk maar zonder tap, druk,  geen pils. 

Jan????

Admin
op 3 september 2018

Balen Lummel, ik heb voor de tap geen oplossing momenteel. Anders eens vragen op het hobbybrouwforum. Fermenters zijn er in overvloed ?

Forum Lid
op 3 september 2018

Yo thanks?

Forum Lid
op 3 september 2018

Owja nog wel even deze vraag.
Hoe bekijk ik het aantal kg’s dat ik nodig heb?
Dus normaal was het 8 kg suiker in 20 a 25 liter en hoeveel mout komt daarvoor in de plaats?

Forum Lid
op 3 september 2018

Dat is mooie Deentju en daar gaat Erik je alles over vertellen. Maar gebruikelijk is een kilo of 4 tot 6 geloof ik. Alleen ga ik dat weer anders doen.

 

Ik ga met appelsap mout vergisten op een bestaand gistbed en twijfel over 2 tot 3 kilo per keer op 25 liter sap waarvan de originele suikers al zijn vergist. Weet alleen het alcoholpercentage niet wat je met 2 of 3 kilo kan bereiken. Erik weet het en anders kom ik er ook proefondervindelijk achter en zal het posten.

 

Ik heb het geprobeerd met teveel mout maar vond ik niet lekker, teveel jenever. Hou ik niet van, anderen weer wel, maar suiker is zo scherp, niet te zuipen. Althans als je het verschil geproefd hebt. Het is nog steeds 10 keer beter dan de winkel. 

Forum Lid
op 3 september 2018

Ja vanwege die smaak met veel suiker etc,wil ik dus even wat anders proberen.
Want ik heb het al op goeie kwaliteit maar daar gebeurt wel het nodige voor,maar ik weet dat het beter kan maar hahahah inderdaad nog steeds beter dan de winkel voor de meeste soorten.
Dus ik wil nu eens zien hoe de smaak verschilt met mout.
Maar die mout kan die er nou zo bij in of moet ik die even nat maken/stampen of koken voordat die in de mash gaat ?

Forum Lid
op 3 september 2018
Dus ik wil nu eens zien hoe de smaak verschilt met mout. Maar die mout kan die er nou zo bij in of moet ik die even nat maken/stampen of koken voordat die in de mash gaat ?Van Deentju

Oh God Deentju. Dit kan ik niet beantwoorden ben ook maar een amateur. Je gaat zeker verder geholpen worden. 

 

Forum Lid
op 3 september 2018

Hahah na ik ben altijd anders gewend te stoken dus op dit gebied heb ik nu indd even wat informatie nodig?

Forum Lid
op 4 september 2018

Lummel , nog altijd geen tap ? Jij als bierliefhebber.

De meeste thuisbrouwers hebben een lindr.

Ik heb er afgelopen zaterdag mee mogen werken . een 2 kraans tap , met 2 zelfgemaakte biertjes op fust ( de wegwerp fusten van Kroon )

https://www.biertap-shop.nl/biertap-systemen-compleet

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
24 op 3 september 2018

Dane, de mout moet je schroten en maischen. Heb je daar al op gezocht? Bij het maischen verhit je de geschrote mout in water gedurende een bepaalde tijd op verschillende temperaturen. De enzymen in de mout kunnen zo het zetmeel in de mout omzetten in vergistbare suikers. Dit is het makkelijkste als je in het bezit bent van een bierbrouwketel zoals de Grainfather, daar kun je zo,n maischschema helemaal vooraf op instellen.

Met pannen op het vuur kan ook hoor, maar is wel wat bewerkelijker ?

 

Forum Lid
op 3 september 2018

Duidelijk…na die grainfather moet nog even wachten,heb even andere onkosten momenteel.
Maar goed ik weet wat me te doen staat dus ik zal er mee bezig.
Wel iets meer bewerking dan ik dacht trouwens.
Bedankt voor de uitleg ?.

Crew member
op 3 september 2018

Wanneer je met mout Wodka wilt maken kun je diverse moutsoorten met een hoog diastatisch vermogen gebruiken zoals pilsmout bijvoorbeeld. Wodka is heel neutraal dus mout met smaakjes daar heb je niets aan. Kijk hier eens: https://bio-brouwmaat.nl/product/distillatiemout-bio-25-37-ebc/ 

Dit is een speciale distillatiemout waarbij je een hogere vergistingsgraad bereikt.

 

Mout eerst schroten, daarna een uur maischen op 65 graden in een liter of 20. Spoelen met 12 to 14 liter (doorspoelen tot je 25 liter hebt). Dan snel afkoelen tot ergens tussen de 25º en 30º, gist erbij en helemaal uit laten gisten. Op 25 liter kun je 6 a 7 kilo mout gebruiken.

Forum Lid
op 3 september 2018

Balen…ik heb net op brouwland gerstemout weyermann vienna 6-9 ebc besteld.
Hoop dat die ook goed genoeg is dan?
Maar volgende keer sowieso brouwmaat

Crew member
op 3 september 2018

De te verwachten opbrengst van Vienna is minder.

Forum Lid
op 3 september 2018

Ja dan weet ik dat voor de volgende keer,dus we zien wel even hoeveel eruit komt.
Gaat me meer even om de smaak/geur etc ?

Crew member
op 3 september 2018

Smaak en geur zal zeker beter zijn dan wanneer je kristalsuiker gebruikt. Succes met het maischen en laat ons je bevindingen weten. Mocht je (specifieke) vragen hebben dan horen we het wel. 

Forum Lid
op 3 september 2018

Ja is goed,aangezien ik met de gisttijd zit zal ik later deze maand laten weten hoe het heeft uitgepakt.
En als ik nog vragen heb dan laat ik van me horen?

Forum Lid
op 4 september 2018

Toch 1 vräagje ??‍🙂 Het schroten,ik weet wat de bedoeling is….maar heeft iemand daar nog een makkelijke manier voor om dat te doen ?

Crew member
op 4 september 2018

Ja die heb ik, een schrootmolen 😉

(of je koopt het geschroot en vacuum verpakt)

Forum Lid
op 4 september 2018

Ja leuk kaar krijg morgen al mout binnen,weet ik dat voor volgende keer.
Dus hoe ik dat een beetje goed kan schroten met huis tuin en keuken spul.
In de blender??

Crew member
op 4 september 2018

Een blender maakt alles te fijn. Wanneer je gaat maischen doe je dat met minder water dan je wilt eindigen. Het spoelen is erg belangrijk omdat je dan al de suikers uit je mout spoelt. Die suikers wil je hebben want die laat je vergisten. De kafjes van het mout moeten bij het schroten (zoveel mogelijk) heel blijven of minstens grof. Je breekt enkel de lichaampjes van de moutkorrels.

Je kunt het in de blender doen maar doe het met kleine hoeveelheden en doe het kort!

Forum Lid
op 4 september 2018

Ja met die blender snap ik,was ook niet heel serieus maar zag et als optie ?‍♂️.
Maar die kafjes moeten er wel bij blijven?… ook in het brouwsel?

Crew member
op 4 september 2018

De kafjes kun je het best niet mee vergisten. Je kunt voor het maischen de BIAB  (bres in a bag) methode gebruiken wanneer je geen brouwketel met filter e.d. hebt. Je hebt daar wel een (speciale) kookzak voor nodig https://www.stookwinkel.nl/?s=kookzak&post_type=product

Wanneer je alles in je brouwsel (wort) laat zitten krijg je een hele dikke koek met troep onder in je vat en dat wordt moeilijker om af te hevelen. Tevens vergroot je de kans op ongewenste stoffen die gevormd kunnen worden tijdens de vergisting.

Forum Lid
op 4 september 2018

Ja duidelijk.
Maar mijn plan was om te schroten en dan zorgen dat je die kafjes enzo al zo weinig mogelijk meeneemt in het maischen.
En dan nog eens filteren desnoods en dan gisten.
Goede aanpak ?

Crew member
op 4 september 2018

Nee je moet alles wat geschroot is maischen. Na het maischen ga je spoelen terwijl je de bostel uit je wort hebt gehaald. Dat kan wanneer je alles in een kookzak hebt gedaan of wanneer je het middels een filterplaat gaat filteren of zoals bv in een Grainfather, je trekt dan de moutkorf omhoog. 

 

Daarna proberen zo snel mogelijk alles af laten koelen (liefst geforceerd met een koelspiraal of counterflow koeler). Wort van < 40º is erg gevoelig voor besmetting.

Dan pas gist erbij en laten vergisten.

Forum Lid
op 4 september 2018

Bedankt voor alle uitleg tot nu toe?.
Want er was nog veel info die ik miste,ik zal er mee bezig en ik laat van me horen.

Crew member
op 4 september 2018

Geen probleem graag gedaan, wanneer er iets niet duidelijk is gewoon vragen.

Forum Lid
op 4 september 2018

Ik snap niets van dit filmpje, waarom is deze mout kant en klaar en hoeft het zetmeel niet omgezet te worden naar suiker ?

https://www.youtube.com/watch?v=8lb7txZ4NGY

 

Forum Lid
op 4 september 2018

Ja nu snap ik het ook niet meer,want zoals dit filmpje wou ik het ook wat doen.
Want die andere manier is meer voor bier etc bedoeld.
Dus kan ik ondanks dat ik het grappig bedoelde wel alles in de blender gooien en na de rest van zelf sprekend.
???

Admin
op 4 september 2018

Hoi Dane,

Dit filmpje heb ik lang geleden gemaakt. Ik kan je verzekeren dat het werkt, maar ik zou het vandaag de dag anders aanpakken. Je kunt het gerust doen hoor! Maar als ik hetzelfde recept vandaag opnieuw zou maken zou ik het wel schroten en maischen.

 

Maar nogmaals, het werkt wel! Dus als je de juiste gereedschappen nog niet hebt kun je het gerust op deze manier doen.

Admin
op 4 september 2018

Het zetmeel wordt hier wel degelijk omgezet naar suiker, het duurt alleen wat langer. De enzymen zitten er in en worden dus zelfs tijdens het vergisten nog omgezet. Niet ideaal natuurlijk, maar bij gebrek aan gereedschap wel functioneel 🙂

Forum Lid
op 4 september 2018

Is goed bedankt voor de uitleg ?

Crew member
op 4 september 2018

Jan had jij geen gist waar al amylase in zat gebruikt?

De StillSpirits Distillers Whisky gist bevat namelijk amylase.

Admin
op 4 september 2018

Klopt, dat was toendertijd Whiskygist van Prestige. Maar beide merken bevatten amylase. Toch zou dat niet eens zoveel uit hoeven te maken omdat de mout voldoende enzymen van zichzelf bevat. 

Ik las laatst een stuk waar in stond dat enzymen uiteindelijk altijd doen wat ze moeten doen, alleen dat het bij bepaalde temperaturen gewoon veel sneller gaat. Mijn methode uit dat filmpje werkte dus gewoon langzamer maar het werkte prima. Ik denk dus dat zelfs tijdens de vergisting nog suikers werden aangemaakt door de enzymen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 4 september 2018

@lummel, zoek voor een tap op soda keg, of op tapclean.nl.

Forum Lid
op 4 september 2018

:Stookforum

Nu snap ik het, alleen 8% -12% alcohol ga je toch niet halen neem ik aan ?

Admin
op 4 september 2018

:Stookforum

Nu snap ik het, alleen 8% -12% alcohol ga je toch niet halen neem ik aan ?

Van gompie

Jawel hoor, ik heb zelfs 11% gehaald. Het is maar net hoeveel mout je gebruikt. In verhouding had ik dus minder vloeistof over. Daarbij is de gemalen mout tijdens de vergsiting gewoon blijven zitten en is er optimaal gebruik gemaakt van de aanwezige suikers.

Forum Lid
op 4 september 2018

Weer wat geleerd, bedankt Jan…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 februari 2019

Hoy,

zoals in het begin van deze topic gezegd heb ik de zaterdag van al mijn moutrestjes van mijn bier en whiskey n’en graan vodca gemaakt, met de gist van mijn startpakket die was van 2016 denk ik, is nu mooi aan het gisten, dus de gist was nog goed.

Ik heb hem gemaakt met de grainfather, 22 liter water er in, 8 kg mout in de cilinder, spoelen met 12 liter water, ik had 26 liter over, sg van de mout 1070, ik heb er wel 2 kg suiker bij gedaan.

ben benieuwt wat het gaat worden

grts.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 februari 2019

Is er hier iemand die met de grainfather meer dan 8 kg mout gebruikt heeft, ik heb met 8 kg geen problemen gehad, ik zou de volgende keer met 9 kg willen proberen om te zien of ik het sg gehalte hoger krijg met mout.

grts.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 12 februari 2019

Ik zit eigenlijk al n’en hele tijd met een vraag in mijn hoofd, van in het begin van deze topic eigenlijk, ze spreken van n’en graan vodka, wat is eigenlijk het verschil tussen n’en witte whyskey en n’en graan vodka buiten de gist dan, en voor whyskey gebruik je whyskey mout .

Grts.

 

Crew member
op 12 februari 2019

Er is weinig verschil tussen. Whisky kun je van iedere diastatische moutsoort maken, de “bekende” whisky mouten zijn peated en hebben dus een rooksmaak. Er zijn vele whisky’s die niet rokerig zijn. Voor Ierse whiskey’s is peated eerder uitzondering dan regel (ik ken enkel Connemara). Wodka is zeer neutraal van smaak en wordt meerdere keren overgehaald.

Wanneer je van jouw restantjes mout een wodka wilt maken zul je hem vaker over moeten halen om op die manier de rooksmaak kwijt te raken en zo een neutrale alcohol te krijgen.

Forum Lid
op 12 februari 2019

Ik ga misschien een beetje ver in mijn bedenkingen, maar als n’en vodka neutraal van smaak moet zijn, waarom gebruiken ze gewoon dan genen suikerwash.

of is vodka misschien ontstaan in een land waar ze genen suiker voorhanden hadden??

Grts.

 

Crew member
op 12 februari 2019

De eerste wodka werd gemaakt van druivenmost. Dit was nog voor het destilleren en het was meer een stookwijn. Later, toen het destilleren zijn intrede deed, gingen ze andere grondstoffen gebruiken, suiker, graansoorten en aardappel. Kenmerkend is het filtreren over actieve houtskool dit om een zo zuiver mogelijke drank te maken. Vaak overhalen en goed filteren dan maakt het ook niet meer uit wat de basis van de wodka was.

Forum Lid
op 12 februari 2019

Ik zit eigenlijk al n’en hele tijd met een vraag in mijn hoofd, van in het begin van deze topic eigenlijk, ze spreken van n’en graan vodka, wat is eigenlijk het verschil tussen n’en witte whyskey en n’en graan vodka buiten de gist dan, en voor whyskey gebruik je whyskey mout .

Grts.

 

Van dumo

Het verschil zit in stoken, bij whisky stook je twee keer in een potstill en ga je voor een eindproduct van 60-70%.

 

Bij Wodka gebruik je een kolom en door heel zuiver te stoken probeer je een (zo goed als) smaakloze alcohol te krijgen die je verdunt om te drinken.

 

 

Forum Lid
op 12 februari 2019

Ik zit eigenlijk al n’en hele tijd met een vraag in mijn hoofd, van in het begin van deze topic eigenlijk, ze spreken van n’en graan vodka, wat is eigenlijk het verschil tussen n’en witte whyskey en n’en graan vodka buiten de gist dan, en voor whyskey gebruik je whyskey mout .

Grts.

 

Van dumo

Het verschil zit in stoken, bij whisky stook je twee keer in een potstill en ga je voor een eindproduct van 60-70%.

 

Bij Wodka gebruik je een kolom en door heel zuiver te stoken probeer je een (zo goed als) smaakloze alcohol te krijgen die je verdunt om te drinken.

Voor whisky zul je ook een gist willen die wat smaak/geur maakt, bij wodka zo min mogelijk.

 

Forum Lid
op 12 februari 2019

Ik denk dat ik er dan n’en graan aux de vie van ga maken, en 1 liter van die alcohol whiskey.

ik ga er de graansmaak niet van weg stoken, als ik een bepaald % van deze aux de vie meng met neutrale alcohol, kan ik zo ook wel n’en vodka maken met een licht smaakje aan.

Misschien heb ik wel een soort van genever, in de kolom van mijn koperen keteltje kruiden hangen bij de tweede of derde stook,  ik weet wel dat genever van meel gemaakt wordt maar toch.

 

Forum Lid
op 12 februari 2019

een graan vodka is een vodka deels of geheel gemaakt uit mout dat kan zijn van gerst, tarwe ,haver ,rogge , gierst of deels aardappel. deze word vergist en 3 tot soms 5 x overgehaald tot een zo schoon mogelijk alcohol met percentage hoger dan 78 % en hierna word vodka gezuiverd over grof houtskool van naaldhout . hierna Op sterkte gebracht met regenwater .
Meeste vodka’s werden van oud her gemaakt uit gierst , knollen , aardappel geheel zonder of met maar een klein deel gemout graan.
Whiskey word daarentegen juist gestookt op behoud van zoveel mogelijk smaak .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 juli 2019

Vorige weekend heb ik een mash gemaakt van graan, ik had hier nog een halve zak van 25kg liggen dat op moest. Begin SG1085 deze is nu uitgegist tot SG0999. Ik heb in totaal 20liter, nu nog een dag of 2 koud wegzetten en dan overhevelen naar de ketel en afstoken.

Zou ik hem 2x door de kolom laten gaan of 1x en dan filteren met kool?

Forum Lid
op 21 juli 2019

Beter meerdere keren door kolom dan door kool filter . Een goede vodka wordt 3 tot 5 maal overgehaald .
( kool maakt schoon maar laat ook residu aan alcohol . )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren