wonderlijk bezinksel

Geupdate op 12 januari 2019 in Bier, Wijn en overige dranken
20 op 1 januari 2019

Alsnog de beste wensen iedereen voor 2019!
Net een dag in het nieuwe jaar en bijna 10 dagen in de primaire van mijn American Stout heb ik het bezinksel uit de Conical Fermenter afgetapt.
Dit was op zijn minst een bijzondere ervaring….
Ik heb wel eerder bier gemaakt in plastic emmers en na het hevelen bleef het bezinksel achter in toch min of mee vloeibare vorm. Dit zal iedereen wel bekend voor komen.

Toen ik de klep open deed om het bezinksel op te vangen in een lege pindakaas pot, gebeurde er helemaal niets. Na drie keer de klep op en neer te hebben bewogen werd en een bruine massa zichtbaar in de slang naar de pot. Deze kwam alleen verder naar buiten door herhaaldelijk de klep op en neer te bewegen.
Dit leek toch bijna op poepen na twee dagen oliebollen eten schoot mij door het hoofd.

Na een derde van de pot op deze manier met de bruine massa te hebben gevuld kwam er uiteindelijk een vloeibaarder variant van het bezinksel. Hiervan heb ik ook nog maar wat opgevangen in extra potjes.
Deze vloeistof was ook bruining en niet zo donker van kleur als ik bij een American Stout had verwacht. 

Het viel mij ook op dat het SG wat mijn Tilt doorgeeft aan e google-sheet al vier dagen op de 1.021/1.020 blijft hangen terwijl het waterslot nog wel activiteit heeft. Ook nu na het aftappen wordt er weer druk opgebouwd in het waterslot.

Een foto heb ik bijgevoegd, heeft iemand zoiets ook eerder gezien of meegemaakt? 

Groeten
Henk Westra

 

 
  • Geliked door
Antwoord
14 op 1 januari 2019

Ook de beste wensen nog Henk.

Welke gist heb je gebruikt? De mangrove Jack’s M42 New World Strong Ale Yeast?

Forum Lid
op 1 januari 2019

De Safale US-05 is er in gegaan

Brouwmaat
op 1 januari 2019

Bij de conical fermenter tap je het onderste van je vat af en dat is altijd het dikste. Bij de M42 is het haast niet af te tappen zo dik is het. Ga je straks cold crashen dan krijg je het nog moeilijker afgetapt. Niets aan de hand, normaal verschijnsel bij sommige gisten.

Vwb de Tilt, hoeveel gist heb je toegevoegd aan hoeveel liter van welk SG?

Forum Lid
op 1 januari 2019

11,5 gram aan 20 liter bij 1.065

Brouwmaat
op 1 januari 2019

Kan een beetje weinig zijn bij dit SG. In een stout zitten veel donkere moutsoorten en deze maken een vergisting ook al een stuk moeilijker. 

Ik weet niet op welke temperatuur e.e.a. nu staat te vergisten maar omdat er al meer dan 50% vergist is kun je de temperatuur gelijdelijk met 1º per dag verhogen tot 25ºC.

Forum Lid
op 1 januari 2019

Hij staat nu op 23 graden op de controller van de fermenter, de Tilt geeft 22,2 – 22,8 aan. 

Brouwmaat
op 1 januari 2019

De Tilt wijkt volgens mij bij iedereen af van wat de controller aangeeft. Bij jou valt het nog mee 🙂

Bij mij gaf de controller 4ºC aan terwijl de Tilt -3,7ºC aangaf. Gewoon even op laten lopen tot 25ºC (op de controller). Kan zijn dat er nog maar slechts weinig punten of zelf helemaal niets meer af gaat. 

Forum Lid
op 1 januari 2019

Dank je, maar je zou toch zeggen dat er nog steeds wat gebeurt als er na het aftappen weer druk op wordt gebouwd in het waterslot en er dus nog bubbels zijn.
Over watersloten gesproken, heb jij ook ervaring met het digitale waterslot van Plaato?
Ik ben benieuwd of die meerwaarde heeft boven een Tilt.

Admin
op 1 januari 2019

De dikke prut had ik ook hoor 😉 dat waren vooral bezonken hop deeltjes. Bij de 2e vergisting heb ik de hop spider gebruikt en had ik er geen last meer van.

Brouwmaat
op 1 januari 2019

Er gebeurt ook nog steeds wat en dat zal ook nog wel even doorgaan maar echt veel verder zakken zal het niet. Met het verhogen van de temperatuur kun je nog wat extra verwachten maar ik gok dat je niet lager gaat komen dan een 1.018. Je hebt nu afgerond 6,3% alcohol.

Ik heb geen ervaring met de Plaato, zie er ook niet echt de meerwaarde van. Ben tevreden met de Tilt ook al wijkt de temperatuur af. De temperatuur van de fermenter wordt in het schuine gedeelte gemeten en de Tilt drijft boven in dus afwijking is normaal denk ik.

Wel heb ik een terugslagventieltje geplaatst voor het waterslot zodat je bij aftappen geen O2 via het waterslot aanzuigt.

Forum Lid
op 1 januari 2019

Ik heb de afgetapte potjes in de koelkast gezet, zal morgen wat bier van boven het bezinksel op mijn refractometer doen en kijken dat daar uit komt.

Heb eergister toevallig ook twee van de Plaato ventieltjes gekocht, leek mij ook wel een nette oplossing. 

Brouwmaat
op 1 januari 2019

Meten met de refractometer, houd wel rekening met een correctiefactor.

 

Jan, ik had bij de Porter hopzakjes gebruikt maar toch een hele dikke gistkoek. Bij de Bavarian Lager M76 had ik de hop pellets zonder zakjes gebruikt en juist hele dunne gist op de bodem.

Van de US-05 zou ik niet verwachten dat deze een dikke koek vormt maar i.c.m. eiwitten en moutdeeltjes kan alles. Ieder vergisting verloopt anders.

Forum Lid
op 2 januari 2019

De refractometer geeft 1.039 aan, dat is wel een verschil
Welke correctie factor en waarop pas ik die toe?
Ik heb gelezen van een correctie factor tussen de 1,03 en 1,05 bij een refractometer, als ik de 1,039 deel door 1,03 kom ik op 1,008

Forum Lid
op 2 januari 2019

En net even de SG dobber in een maatglas gedaan met bier wat ik had afgetapt met het bezinksel (even een nacht en dag laten rusten in de koelkast uiteraard),  geeft 1,021 aan. De Tilt is dus aardig correct.
En kan de refractormeter nu in de kliko? Ik had hem geijkt op ons laboratorium met demi water op precies 1,000

Brouwmaat
op 2 januari 2019

Haha nee hoor de refractometer hoeft niet in de kliko. Je kunt met de refractometer heel goed metingen verrichten wanneer je aan het brouwen bent. Zo kun je het SG meten voor je gaat koken en na je hebt gekookt. Mocht je voor de vergisting nog iets bij willen sturen dan kun je dat met de refractometer heel goed aflezen. Voordeel is dat een druppel kokende wort heel snel afgekoeld is en je ook niet steeds monsters van zo’n 100 ml hoeft te nemen en af te koelen.

Zodra de vergisting is gestart heb je niets meer aan de waardes van de refractometer tenzij je een correctiefactor toepast in je berekeningen. Hier vind je tal van calculators waaronder de refractometer calculator.

https://www.brewersfriend.com/stats/

 

Tilt is vrij nauwkeurig vwb de SG waardes, enkel de temperatuur wijkt wat af.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 8 januari 2019

Vandaag heb ik voor de vierde keer in 7 dagen weer bezinksel afgetapt.
En weer kwam er vandaag een vast substantie als eerste heeeeel langzaam naar buiten waarne er pas weer vloeistof kwam.
Is dit nog steeds normaal te noemen?
De eerste keer dat ik af ging tappen zat het bier 10 dagen in de fermenter. Je zou toch denken dat de meeste vaste stoffen na twee à drie keer aftappen wel weg zouden zijn?

Brouwmaat
op 8 januari 2019

Ja hoor is nog steeds normaal. Bij zo’n dikke gistkoek is het straks ook lastig schoonmaken weet ik uit ervaring, zeker als je een cold crash uitvoert. Heel de dual valve uit elkaar halen om alles goed schoon te maken. Voordeel van zo’n dikke gistkoek is dat het straks ook lekker aan de bodem van je flesjes blijft plakken 😉 

Forum Lid
op 8 januari 2019

dat laatste is inderdaad niet verkeerd  😀

Forum Lid
op 12 januari 2019

Nog een vraag over cold crash, dat doe je om alle stoffen die nog in suspensie zijn in je beer te laten bezinken. Dus inclusief het nog resterende gist in de vloeistof.
Dat is toch nadelig voor het nagisten op de fles? Het overgrote deel van de gist is dan ook uit suspensie.

Is cold crashen dan niet meer iets voor lagers in plaats van ales?

 

 

Brouwmaat
op 12 januari 2019

Dat doe je inderdaad om alles te laten neerslaan. Het kan nadelig zijn voor je hergisten  op fles (niet nagisten) maar dat is afhankelijk van de tijd dat je een cold crash uitvoert. Doorgaans is dat maar een paar dagen tot een week. Als je bang bent dat er geen of niet voldoende gist aanwezig zal zijn voor je hergisting kun je een bottelgist overwegen zoals https://bio-brouwmaat.nl/product/fermentis-safale-f-2/ 

Het is niet iets typisch voor lagers. Ook het lageren is niet iets typisch voor lagers, dat kun je ook voor Ales toepassen. Wanneer je ervoor kiezst om het bier te lageren, hevel dan het bier over naar een ander vat (geldt niet voor een CCT) en koel het. De voordelen van lageren zijn: er lost door de koeling meer CO2 op in je bier, je raakt diacetyl kwijt (veroorzaker van nare smaakjes), het verhoogt de schuimstabiliteit en je bier wordt er helder door. De temperatuur van het lageren bepaalt de tijd ervan. Dit kan variëren van ruim een week tot 3 a 4 weken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren