Xandors keteltje

Geupdate 7 dagen geleden in Mijn installatie
39 op 13 oktober 2020

Hallo allemaal,

Ik heb afgelopen maand mijn eerste ketel gekocht.

Hooloo elekrisch regelbaar in 3 standen en bubble caps met een inhoud van zo’n 16L

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 13 oktober 2020

 

 

Vandaag maar weer een stookje wagen…

Iedereen allemaal  hardstikke bedankt voor alle informatie die jullie allemaal delen op dit forum.

Daar ben ik al heel veel van opgestoken.. Maar ik heb nog een hele weg te gaan. Ik begin volgende week met meten en alles op te schrijven zodat als ik een vraag heb ik ook alle gegevens die jullie vragen ook kan verstrekken.

Vorige week de eerste keer mijn wash (suiker) gemaakt op de manier met turbo classic 8 en active kool(wat een drab) 7 kilo suiker en wat citroenzuur 25l water.

Resultaat is nu eindelijk neutraal… Na een paar keer stoken merk ik al dat het regelen van de ketel en de temperaturen goed onder controle te houden. Alleen nog wat problemen met de reflux koeler omdat ik maar 1 regelkraantje heb op mijn watertoevoer. Dus nog even prullen zo en als mijn onderdelen binnen zijn zal ik meteen een paar foto’s droppen met de update’s die ik ga maken…. dusssss tot snel….

Goede stook allemaal.

 

Forum Lid
op 14 oktober 2020

 

Mijn kolom heb ik al wacht nog op mijn laatste onderdelen en dan begin ik er ook aan.

Deze opstelling vind ik top je kan er alle wegen mee uit. 

Forum Lid
op 14 oktober 2020

Die ziet er dik uit hoor!! Maar kost het ook meer vermogen met die meerdere bubble caps? Mijn keteltje heeft maar 1800 watt.

Forum Lid
op 14 oktober 2020

1800 watt is voldoende hoor. Ik stook met de T500 boiler van 2000 watt en een vermogen regelaar, en draai die terug tot 50 a 70 %. Ik gebruik ook 4 cups en 4 platen. 

En ja, het ziet er waanzinnig uit als ze in werking zijn. Ik ga voor het gemak er van uit dat zo’n stook gelijk staat aan 3 maal met de dome stoken.

Forum Lid
op 14 oktober 2020

Xandor jij hebt blijkbaar 4 pro camps dat zou overeen komen met 1,5 gewone

ik heb er 4 maar zijn eigenlijk 3 en 1 voor de terugloop.

De hoeveelheid caps per plaat is voor de snelheid en de hoeveelheid boven elkaar voor de zuiverheid van de alcohol.

Als je op smaak wil werken kan je best 3 boven elkaar doen. Heb dit geleerd van DDM. Die heeft er al heel wat ervaring mee

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 14 oktober 2020

WoW dat ziet er wel heel futuristisch uit.

Forum Lid
op 14 oktober 2020

nu al weer aardig opweg…  bijna klaar met stoken..  maar ppeterke ik heb nog 1 kolom maar ik zit op mijn gin bucket te wachten zodat ik de reflux koeler er zussen uit kan halen en dan hopen dat ik hem als een soort pot still kan laten draaien.

 

 

 

Forum Lid
op 14 oktober 2020

Ik zou de kleine reflex koeler er niet tussen uit halen. Ik gebruik deze om het proces opgang te brengen en om een extra goede scheiding van voor en na loop te maken. De gin basket gebruik ik overigens voor de kolom(meer in de ketel).

Forum Lid
op 14 oktober 2020

En hier het onderste kijkglas kan je vullen met kruiden om te stoken op smaak.

 

 

 

Forum Lid
op 14 oktober 2020

RuMo die kleine koeler is een 2″ 5gats en die op de platen kolom staat is 1.5” 3gats en je zult het niet geloven…. en de koppelingen binnen gekomen en ginbucket houder… maar nu ben ik net klaar laatste half uur pfff.

Forum Lid
op 14 oktober 2020

maar als ik de koeler er uit haal dan heb ik toch een soort van potstill en ik bedoel de kolom zonder bubbelplaten

Forum Lid
op 14 oktober 2020

ppererke dat is een mooie kolom.. ook 2” denk ik??

Forum Lid
op 14 oktober 2020

Idd alles in 2″ en die van 500mm buis gevuld met inox ssp en die van 100mm met koper..maar op smaak maak je de 500mm leeg.

Forum Lid
op 14 oktober 2020

Ik heb een Dephlegmator, Reflux, Distilleerder Condensor. 5 Spacers. 8 Buizen koeler.
Onderaan je zichtglas leg je ook een inox strainer ?

Forum Lid
op 14 oktober 2020

ja heb z’n strainer maar ook een echte ginbucket maar die zijn er nog niet…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 oktober 2020

 

zou dit iets zijn als etiket?? ik moet iets…

Forum Lid
op 14 oktober 2020

Mss een nieuwe topic starten over etiketten 🤔🤣

Forum Lid
op 14 oktober 2020

Er zijn een aantal hobbyisten hier die leuke etiketten maken, zoek maar eens bovenin.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 17 oktober 2020

Help een vraag… 

Ik wil toch in de toekomst een whisky maken of iet wat daar op lijkt heeft het dan zin om deze dome te kopen voor mij keteltje? het is maar een klein domepje maar mijn ketel is maar 16 ltr…

Forum Lid
op 17 oktober 2020

Als je in toekomst whiskey wil maken kun je ook zien voor een whisky ketel of een soortgelijke .

Forum Lid
op 17 oktober 2020

scheelt dat dan echt zo veel?

Forum Lid
op 18 oktober 2020

Waar heb je dit gevonden?

Forum Lid
op 18 oktober 2020

@Xandor voor diversiteit in maken van dranken heb je inderdaad ook meerdere type ketel nodig . Dat maakt zeker verschil als je een volle whiskey smaak wil om daar een Whiskey ketel of in ieder geval iets soortgelijks te hebben
De vorm van ketel zorgt voor een flow snelheid en turbulentie wat verzadiging van smaak kan beïnvloeden .
De manier dat een kolom werkt is als het ware een schrapen van deeltjes uit alcohol door condensvorming op verschillende temperatuur lagen .
Scheiding door diverse kookpunten van de diverse stoffen .
Fragmentatie van stoffen.

Voor whiskey (en diverse soortgelijke sterke dranken ) wil je zoveel mogelijk smaakstoffen te samen met alcohol uit het daarvoor gemaakte brouwsel halen .

Forum Lid
op 18 oktober 2020

Dat is vrij duidelijk Robbert..

Forum Lid
op 18 oktober 2020
Forum Lid
op 18 oktober 2020

 

Dus zoiets moet ik kopen?..(heb ik eigenlijk al gedaan)

Forum Lid
7 dagen geleden

Xandor

Ik ben een tijdje geleden bij DDM geweest die is in een whisky club en stook al een tijd whisky en andere likeuren op smaak .Ben daar gaan kijken en gaan proeven . moet zeggen heel interessant.  Dirk heeft een pak ervaring ook beroepsmatig dus daar mss je licht ook eens opsteken en een berichtje doen. Hij heeft me ook gezegd wat ik het best allemaal aanschaf.

Forum Lid
7 dagen geleden

ppeterke ik denk dat ik daar nog te onervaren voor ben pas een maand bezig met stoken. Eerst even het proces stoken onder de knie krijgen (maar alle informatie is  natuurlijk welkom). Ik zal net zoals iedereen onder aan moeten beginnen het is een ambacht van graan met water tot in de fles en ben er al achter dat alles op de smaak invloed heeft. 

Vanaf 2016 ben ik bezig met lezen en verzamelen natuurlijk… Het valt mij op dat iedereen het anders doet?? dat er wel een paar regels zijn maar voor de rest een guide line naar een goed product is (ook bij de grote producenten) bv https://www.youtube.com/watch?v=jv4CZwFSMgk  dit kan ik nooit evenaren (ik denk zelfs niemand niet op dit forum) laat me weten als ik het mis heb kom ik zeker een keer kijken!!!  

Dussss om eerlijk te zeggen wil ik gewoon op mijn bek gaan weer opstaan en verder gaan om zo te leren hoe ik met de middelen die ik heb een voor mij lekker smakend drankje te maken en als dat lukt hebben we allemaal geluk op de BBQ 2021 want dan hoef ik niet alleen jullie drankjes te proeven… 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 oktober 2020

Vol!.. lol met 65% neutrale spirit.

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 18 oktober 2020

GVD… Nu is die kopere dome ook al weer onderweg… Ja Robbert ik heb ook al naar een alambiek zitten kijken…. 

Het valt me op dat het op dit moment in de hobby meer geven als nemen is net zoiets als da devils cut?!! ook zo’n vraagteken waar ik waarschijnlijk snel achter zal komen…

Forum Lid
op 18 oktober 2020

Angels share is deel dat verdampt tijdens rijping via poreuze delen en naden . Vervliegt dus .
the devils cut is het deel van de alcohol wat wordt opgenomen in het hout waarop je rijpt .
Trekt in het hout .

Forum Lid
op 18 oktober 2020

Damn op 2 plaatsen verlies!…

 

Forum Lid
op 18 oktober 2020

Je raakt ondeeeg

Forum Lid
op 18 oktober 2020

Je raakt onderweg in voorloop , naloop , rest wat achterblijft in vat en eventueel in kruiden waarop je trekt alcohol kwijt en dan bij rijping in verdampen en trekken in hout .
Tja hoort er bij.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 18 oktober 2020

even iets heel anders ik heb een rvs vat van 5 ltr kan ik daar veilig mijn alcohol in opslaan van 90%  ?    met expansie enzo?  

 

Forum Lid
op 18 oktober 2020

Neem een goede kuntstof kan ,jarrycan of liever nog glazen fles .

(Druk je tong even tegen rvs en kijk wat je toch proeft . Zeker wanneer het laagwaardig is als 304 . )

Forum Lid
7 dagen geleden

Vaatje van alie…. Ik wilde juist van glas af dat breekt…Wat anders verzinnen…

Forum Lid
7 dagen geleden

Je kunt in plaats van glas ook een goed kuntstof gebruiken .
Kleine en grotere jarrycans zijn te verkrijgen van PET , HDPE, LDPE en PP.
PET alleen voor kortere tijd gebruiken !
Gebruik geen pvc , BPA en ps voor opslag .

Forum Lid
7 dagen geleden

en als ik niks proef bij mijn rvs vat oja het is de voorloop enzo en gaat de schuur in..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren