Zelf gebrouwen bier tappen, Co2, kegs, etc

Geupdate op 5 januari 2019 in Bieren en wijnen
28 op 24 november 2018

Even een nieuw topic over alles dat met het tappen van zelfgebrouwen bier te maken heeft.

Onderstaande vraag van Lummel uit een ander topic aangehaald, interessant onderwerp.

Jij hebt het helemaal goed voor elkaar, lekker brouwen en stoken de hele dag. Jan ik heb nog een vraag over die tap want ik lees steeds over hergisting van pils en bier. Maar dat hoeft toch niet met die tap? Dat is toch gewoon lageren en dan istie klaar of mis ik wat? 

Dus effe kinderlijk gezegd. Ik koop de tap en CO2, koop bij Erik mout en hop, vergisten, lageren, overpompen in keg en zuipen? 

Van Lummel

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 24 november 2018

Volgens mij heb je gelijk Lummel, ik meen wel dat wanneer je je Keg gevuld hebt je deze enkele dagen onder druk moet laten carboniseren.

Erik, weet jij hier meer van?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 november 2018

Ik heb nog nooit een keg gebruikt, altijd gebotteld maar volgens mij laat je daar geen hergisting in plaatsvinden. De CO2 uit de fles zorgt volgens mij inderdaad voor de carbonisatie. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 november 2018

Even snel gelezen, je vult de keg en zet hem onder druk. Zo is de top direct gevuld met co2 inplaats van zuursof, en zorgt de druk voor een goede afsluiting van je keg. Je laat hem nu enkele dagen of een week staan op 5 a 6 graden, bij die temperatuur neemt het bier de c02 goed op. Daarna is het bier voldoende gecarboniseerd en kun je gaan tappen.

 

Crew member
op 24 november 2018

Las het net ook 😉

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 24 november 2018

Gisteren de eerste Mangrove Jacks tap verzonden, alleen de koelunit is al 43 kilo…. komen de kegs en de tapzuil nog bij. Dat moest dus per pallet. Geen vervoerder die deze pakketjes als parcel aanneemt.

Crew member
op 24 november 2018

Oeps, dat is behoorlijk aan het gewicht. Kun je het niet over meerdere pakketten verdelen?

Lummel zal hem wel zelf komen halen denk ik 🙂

Crew member
op 24 november 2018
Admin
op 24 november 2018

Oeps, dat is behoorlijk aan het gewicht. Kun je het niet over meerdere pakketten verdelen?

Lummel zal hem wel zelf komen halen denk ik 🙂

Van Munckerik

Nee, het is als het ware een complete koelkast. De kegs en de tapzuil zit wel in apparte dozen. Maar de koelkast zelf is dus al 43kg. 10 kg zwaarder dan de Glycol Chiller ?

Admin
op 24 november 2018

Nu ik ook Co2 heb staan kan ik ook eens experimenteren met de Pressure Transfer kit. 

Ik heb de cylinders nu gewoon van Brouwland, maar bij mij om de hoek zit een gassenfabriek die ze ook weer kan vullen. 1 cylinder tap je 400 liter bier mee weg, een vuling zou rond de 15,00 komen. 

Admin
op 24 november 2018

Van Nimrax

Dit lijkt meer op een Conical Fermenter, maar dan op maat gemaakt voor Lummel.

Crew member
op 24 november 2018

Nu ik ook Co2 heb staan kan ik ook eens experimenteren met de Pressure Transfer kit. 

Ik heb de cylinders nu gewoon van Brouwland, maar bij mij om de hoek zit een gassenfabriek die ze ook weer kan vullen. 1 cylinder tap je 400 liter bier mee weg, een vuling zou rond de 15,00 komen. 

Van Stookforum

Daar moet ik ook nog aan beginnen, ik heb die kit maar nog steeds geen CO2. Heeft Brouwland ook die drukverdeler (of hoe heet dat ding)?

 

Edit: Ik zie ze al staan, welke heb jij?

Admin
op 24 november 2018

De verdelers heb ik nog niet, ik kocht de cylinders omdat ik ze wel wil kunnen aanbieden bij de kegerator. De Kegerator beschikt zelf al over een verdeler. Ik heb zelf dus nog een verdeler nodig. Ik denk gewoon voor een simpele te gaan met 1 meter. De Presure Transferkit heeft zijn eigen digitale regelaar. Het gaat er dus alleen om dat je hem op de Presure Transferkit kunt aansluiten. 

Ik vind het een mooi systeem, vooral dat je de fermenter niet omhoog hoeft te zetten om te kunnen bottelen, en dat je zonder contact met zuurstof kunt bottelen. Dat kan dus ook met de wijn.

Forum Lid
op 24 november 2018

Kijk we komen ergens. Helaas halen kan ik niet want er is volgens mij al een schokdemper aan gort door die appels. Eerst naar de garage want hoor in de bocht een geluidje en heb geen zin in ongelukken. Zuip me liever dood dan roadmeat te worden. 

 

Anders kom je hem toch brengen en kan Nimrax filmen terwijl je hem professioneel installeer. Ik kijk wel toe en zorg voor drank. 

Admin
op 24 november 2018

Die past niet in mijn auto ? daar hebben we bezorgdiensten voor. En ik verheug me alweer op je unpacking topic net als toen met de Grainfather en de Chiller ???

Crew member
op 24 november 2018

Ik wacht wel even op jouw eerste ervaringen met de pressure transfer kit 🙂

Kijk ik af hoe het moet. Ik wil straks wel mijn pilsner met de kit bottelen als het kan. Morgen gaat hij de lageringsperiode in.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 november 2018

Ik las ook dat wanneer je je keg afvult en onder druk zet, je de druk vervolgens kan afkoppelen en de keg koud kan laten rusten. Je moet dan enkele dagen later de keg weer even opnieuw op druk brengen omdat het bier de co2 dus opneemt en de druk bovenin de keg dan afneemt. Om te zorgen dat de keg ten alle tijde goed afsluit is het belangrijk de door het bier opgenomen co2 weer aan te vullen.

Leuk om dit onderwerp aan te halen, best wel leerzaam en het lijkt mij heel gaaf om dit ooit ook zelf te gaan doen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 november 2018

Ik ben inmiddels wel bezig met cilinders…. Heb inmiddels 3 kola vaatjes gekocht van 20l… Carboniseer nog niet…. Hevel Mn bier over naar een vaatje.. Doe er de helft van de bottelsuiker bij en laat m nagisten op t vat…. Max 1 bar druk…. Hierna gooi ik m aan mn tap… Werkt goed… En makkelijker dan flessen schonen en vullen… Nadeel is wel de verblijfstijd op t vat 😉

Crew member
op 24 november 2018

Heb je geen last van gist dat meekomt als je tapt wanneer je hergist op fust?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 31 december 2018

Ik brouw al ruime tijd bier en doe dit steeds in vaten (soda kegs).

Na de gisting en lagering hevel ik het bier over naar de kegs en zet ik deze op 2bar Co2 en schud ik met de keg heen en weer tot er geen blupjes meer hoorbaar zijn. Dat is een teken dat er voldoende Co2 in het bier zit. Dan zet ik dit zo nog een dag of 2 weg en je kan beginnen tappen. Er zijn programma’s genoeg om te bereken hoeveel druk er op een keg moet staan.

Je kan zoals Jan zegt de kegs wegzetten als deze op druk staan. Dan kan je het vergelijken met bier in een fles, houdt makkelijk lange tijd goed.

Mijn tapkraan zit in mijn koelkastdeur ingewerkt en de kegs en Co2 cilinder zitten in de koelkast.

Forum Lid
op 4 januari 2019

Goed om te weten dat ik niet de enige ben dus hulp is dichtbij. Alles staat nog in dozen heb domweg geen tijd gehad. Bijna de cave opgeruimd, alle gerst opgemaakt en dan kan ik alles gaan uitpakken.

 

Kreeg ik net de schrik van mijn leven de Grainfather verwarmde niet meer terwijl ik mijn laatste gerst aan het maischen was voor wodka. Achteraf denk ik dat het de beveiliging was want er lag een laagje gerst op de bodem en kon hij zijn warmte.niet  kwijt. Ik denk te fijn geschroot. In ieder geval doet hij het weer pffff. Zag mijn pilsproject alweer aan mijn neus voorbij gaan. In ieder geval ga ik eindelijk de fermenters uitpakken en aansluiten en de bestelling bij Erik doen en dan kan ik dinsdag beginnen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 januari 2019

Heb ik gehuild, ja meerdere keren. Heb ik gevloekt, 1 keer maar wel 4 uur achter elkaar. Maar is dit mooi of is dit mooi?

Ben aan het testen eentje 18 graden die staat verwarmen. Andere 11 is ook aan het verwarmen en andere is aan het koelen naar 4. Overal zit 19 liter water in gelijk een keg. Hoewel had iets meer moeten zijn vanwege verlies.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 5 januari 2019

Dit werkt echt heel mooi. Vandaag ga ik in die van 18 graden 6 kilo suiker met een zakje wodkagist van still proberen op 18 graden. Wilde ik altijd al doen om het verschil te proeven met Turbo en graan.  Had ik allang kunnen doen achteraf maar ja. 

De andere 2 ga ik bier in brouwen.  Grainfather staat al te blinken. Die heeft er ook zin in. Nog een waterfilter en de ingrediënten en we zijn onderweg. 

Crew member
op 5 januari 2019

Wauw Lummel, dat ziet er strak uit. Zelfs als ze op zijn kop staan 🙂

Ben benieuwd naar je bevindingen van de suikerwash op 18ºC.

Let op het kraantje van de fermenter(s) als je ze vult, ik was vandaag lekker aan het vullen en dacht wat duurt het lang voordat er wat meer in komt…… stond het kraantje open. Alles onder de plakzooi en 6 liter wort over de vloer 🙁

Ik heb iets korter gevloekt.

Forum Lid
op 5 januari 2019

Hahaha ja het is wat. Moet nog douchen en naar een verjaardag waar rotzooi wordt geschonken. Dus waarschijnlijk morgen een kater dus vraag me af of ik morgen aan de wodka kan beginnen. Maar we gaan beginnen Erik. Een jaar na dato

Uiterlijk maandag dwing ik mezelf ertoe je site eens uitgebreid te bestuderen en dan kan ik wellicht dinsdag beginnen met 2 fermenters. Die wodka test ben ik ook nieuwsgierig naar. 

Crew member
op 5 januari 2019

Hahaha ja het is wat. Moet nog douchen en naar een verjaardag waar rotzooi wordt geschonken. Dus waarschijnlijk morgen een kater dus vraag me af of ik morgen aan de wodka kan beginnen. Maar we gaan beginnen Erik. Een jaar na dato

Uiterlijk maandag dwing ik mezelf ertoe je site eens uitgebreid te bestuderen en dan kan ik wellicht dinsdag beginnen met 2 fermenters. Die wodka test ben ik ook nieuwsgierig naar. 

Van Lummel

Sterkte vanavond hahaha.

Een jaar na dato…. een goede voorbereiding is het halve werk. Ziet er allemaal heel puik uit. Ben ook erg benieuwd naar je tap, wellicht ooit…… 

Forum Lid
op 5 januari 2019

Die tap blijft voorlopig in de hoek staan. Er is een limiet aan hetgeen het menselijk lichaam aan stress aankan.

Crew member
op 5 januari 2019

Gewoon eerst wat moed indrinken 🙂

Forum Lid
op 5 januari 2019

Kijk, jij bent een echte ondernemer. Had het zelf verzonnen kunnen hebben, maar de credits zijn voor jou. Nou dan gaan we maar naar een verjaardag in de wetenschap dat ik morgen een kater heb.

Nee hoor. zo lekker dat Duitsland en zo goedkoop ook. Donder toch op. Maar we hebben het ermee te doen. Tot morgen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren