Zelfbouw keteltje

Geupdate op 1 juni 2020 in Mijn installatie
18 op 21 maart 2020

Na alle mooie creaties hier gezien te hebben wou ik ook mijn eigen ketel bouwen. Robbert was zo aardig geweest om wat boilers en ander klein materiaal voor een prikkie apart te houden. Ik ben naar hem toe gereden en alles opgehaald en met een hoofd vol met extra kennis (en een fles heerlijke absinth) naar huis gekeerd. Met de informatie van Robbert ben ik op deze ketel gekomen met een thermometer in de kop. Compleet modulair en voor alles te gebruiken. Ik heb zelfs nog een kleine deplagmator gemaakt. Viel nog niet mee om 3 buisje van 12mm in een buis van 35mm te krijgen. De koeler en de grotere boiler zijn ook bijna klaar. Als ze af zijn zal ik ze toevoegen aan dit topic.Op de foto is hij vol aan het stomen met water, om even goed gereinigd te worden.

Originele uploads foto’s:

https://www.stookforum.nl/wp-content/uploads/20200321_165218-756×1008-1.jpg

https://www.stookforum.nl/wp-content/uploads/20200321_165150-756×1008-1.jpg

 
 • Geliked door
 • Nimrax
 • Alchemist
Antwoord
3 op 21 maart 2020

404: Page not found.

Forum Lid
op 21 maart 2020

Verrassend, foto’s zijn van een klein formaat. Wederom snap ik er weer niks van

Crew member
op 9 april 2020

Ik heb het probleem gefixed. Ook geen idee waarom ze niet willen laden.
Originele foto’s die E.J. uploadde zijn wel te openen met de pc.
Leuk ding trouwens!

Forum Lid
op 9 april 2020

Dankjewel nimrax, je bent een topper:)

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 8 april 2020

Om even op een reeds bestaand topic aan te haken:

Ik heb 1,5 week geleden een groter boilervat bij oud ijzer boer gehaald, 15 liter. Flens is gelijk aan flens van mijn andere vat.

Ik koppel de kolom met boutjes vast aan de flens van boilervat. Ik schroef dus door gaatjes in de rand van kolom van boven naar beneden in de gaatjes van de flens boilervat. Best een lastig werkje als ketel gevuld is met voorverwarmde stookwijn.

Ik zie op sommige foto’s van mede hobby-isten dat ze de bouten al vast hebben zitten aan/in de flens van het vat. Kolom komt er dan op en met de moertjes wordt alles vast gemaakt. Lijkt me veel makkelijker.

Mijn vraag: Hoe krijg je de bouten permanent vast aan de flens? De randopening is te krap om een boutje van onder naar boven erdoor te krijgen.

Forum Lid
op 9 april 2020

Ik had een 50 liter boiler waarvan de bouten Engels draad hadden. Ik heb de omgeslagen koperen rand van de ketel die de flens op ze plek houd omhoog gewerkt en andere bouten door de flens gestoken. Flens weer op de boiler en koper rustig terug tikken en klaar.

Maar in jou geval zou ik het anders doen. Wat ik uit jou verhaal begrijp os dat je schroefdraad in je flens hebt zitten. Hier kan je natuurlijk met een beetje loctite of nagellak een draadendje in draaien. Dan heb je wat je wilt als ik je goed begrepen heb.

Forum Lid
op 9 april 2020

Blijft draadeinde met loctite zitten als je de moertjes strak vastdraaid om de kolom dampdicht op de ketel te bevestigen? Lijkt me zo fragiel.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 april 2020

Als je er een goede pakking tussen hebt zoals een siliconen pakking is met de hand strak genoeg bij mijn ketel. En ja, er zijn zeer sterke loctites

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 april 2020

Mooie ketel! Goed gelukt.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 april 2020

Bij mijn ketels heb ik rvs (!) boutjes in de ring gedraaid met wat superlijm. Eerst vleugelmoeren op de boutjes gedraaid! Die mogen ook verzinkt ijzer zijn, want die worden minder nat. Dan de kop afgeslepen en glad gevijld en de vleugelmoeren er af gedraaid. Zo weet je zeker dat je ze er weer op kunt draaien.

Werkt inderdaad veel beter dan steeds met de bouten moeten zoeken naar de gaten. Nog geen problemen mee gehad, en mijn eerste ketel gebruik ik al een paar jaar.

Een ketel die ik kocht had messing boutje rechtopstaand in de rand. Hoe de maker dat gedaan heeft, weet ik niet. Waarschijnlijk eigen constructie, want de deksel pas maar op één manier. Dat is lastig!

Overigens is bij een mooie vlakke ring een pakking amper nodig.

Forum Lid
op 11 april 2020

Ziet er mooi uit👍

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 juni 2020

Mijn keteltje ziet er zo uit. Oude hoge drukpan. Heb natuurlijk wel die hele mooie gezien, hier is dat een Alambic, maar toen ik begon vertelde mijn buurman dat om te beginnen een drukpan goede resultaten brengt. Nu 15 jaar later nog steeds dezelfde pan. Maar de ketel die jij hebt vind ik toch wel super (heb al verschillende dezelfde gezien). Ketel is een waterboiler van Daaldrop?? Wil eens kijken of ik die een kan vinden als we nog een keer in Ned. zijn

Forum Lid
op 1 juni 2020

Inderdaad, is gemaakt van een 10 liter boiler. Alles met knelkoppelingen zodat ik de kolom makkelijk aan kan passen. Op het moment ben ik ook bezig om een kruidenmandje te maken ervoor

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 juni 2020

Forum Lid
op 1 juni 2020

ErikJan ik kan de fotos niet openen. Weet niet waarom??

Forum Lid
op 1 juni 2020

Geen idee. Wacht even op nimrax, die zorgt er even voor dat de foto’s werken

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 juni 2020

Een kleine deplagmator toegevoegd. Stook nu van begin tot eind 90% met deze setup.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 juni 2020

Ziet er goed uit 👍

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren