Zelfbouw vragen

Geupdate op 5 maart 2019 in Mijn installatie
9 op 3 maart 2019

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag, ik wil een liebig koeler gaan bouwen. Maar weet iemand een manier om deze ook los te kunnen maken van de ketel. Was zelf aan het denken aan een knelkoppeling. En verder welke maat T-stuk kan ik het beste gebruiken 15*12*12 of 18*12*12. En wat voor een pomp om water rond te pompen hoeveel L/H.

Groetjes Lex

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 3 maart 2019


Op foto staan 2 oude door mij gebruikte koelers en een opzet stuk van een van mijn kolommen . Ik gebruik punt stuk 1/2 x 15 en wartel 1/2 x 15 om de delen aan elkaar te zetten . met een fiberring.
De kleine oude koeler kan ik ook gebruiken als deel kolom .

Forum Lid
op 3 maart 2019

Best geknutselt robbert!
Zelfs als extra reflux te gebruiken.
Blijf me verbazen over de vele diversiteit aan knutselstukken op het forum

Forum Lid
op 3 maart 2019

Deze koeler gebruik ik al bijna 40 j . meestal gebruik ik de langere omdat ik daarmee verder van de brander afkom .
Het gebruik van een kleine koeler als optioneel deel van kolom doe ik ook al vanaf dat ik van thuis met glas stoken op koper ben over gegaan .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 maart 2019

Simpeler kon ik hem niet maken.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 maart 2019

Ik gebruik lijnkoelers van 22 over 15. Het is een goed idee om op de binnenste pijp een spiraal van installatiedraad te solderen of wat deuken te maken, om een beetje werveling van het koelwater te krijgen. Het begin en einde maak je dan met T-stukken 22x15x15, naar believen soldeer- of knelkoppelingen. Om de koeler te koppen aan de brug of kolom kun je heel goed knelkoppelingen in de juiste maat gebruiken.

Ik heb voor de grap wel eens een koeling van 1 m lang gemaakt, 22 over 15, en die toen gebogen met een buigijzer. Dan heb je niet zo’n lang eind, dat je ergens kwijt moet. Het ging wel, met enig krachtdadig beleid, maar het probleem was toen het evenwicht!

Overigens gebruik ik bij voorkeur mijn luchtspiraal: geen problemen met waterhuishouding.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 4 maart 2019

heb je dan niet dat na verloop van tijd je snelkoppelingen niet meer goed afsluit. ik dacht dat je die altijd maar 1 keer vast kon draaien?

Forum Lid
op 4 maart 2019

er zijn gewoon driedelige koppelingen van messing in de handel, soldeer of fitten.

groeten Jan

Forum Lid
op 4 maart 2019

Valt mee. Als je de eerste keer de koppeling goed strak aandraait, blijft de knelring vastzitten op de pijp. De volgende keren kun je gewoon de koppeling weer vast draaien: vast is vast. Het lekt zelden, hoogstens als er een bochtje of zo in de pijp zit. En dan is het meer een beetje zweet dan groot lek. En dan geef je een extra tikje vast of je doet er wat witte tape omheen.

Het grote voordeel van knelkoppelingen is de flexibiliteit. Alleen overtroffen door de schuifkoppeling van koper-koper-soldeerfittingen, maar bovendien treksterk.

Forum Lid
op 5 maart 2019

In het gehele koel systeem met een aantal koppelingen is er maar 1 die ik vast en los koppel. Deze heb ik een klein beetje ingevet(koperslip) en wordt bij elke stook vast en los gedraaid. Ik heb nog nooit lekkage gehad. Het maken van wervelingen in je koelsysteem lijkt mij een goed idee. Ook zou ik het T,stuk waar het koel water weer uit je koeler gaat niet te dicht bij de verloop sok plaatsen. Het verloop wordt warm en als je spaarzaam met je koelwater om gaat wordt het T,stuk ook warm. Daar door wordt de slang  ook warm en zacht. Geen groot probeel maar liever niet.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren