Ervaringen met Alcotec 48 turbogist + carbon

Geupdate op 30 december 2019 in Stookforum
105 op 25 december 2018

Het is voordeel is dat je dan geen vloeibare kool hoeft toe te voegen.Het is tevens goedkoper,en het word niet zo n smeerboel

gr Soepkoppe.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 25 december 2018

Waarom zou je kool gebruiken ? kool is een correctie middel .
Wanneer een vergisting goed is en uit goede producten bestaat zijn correctie middelen niet nodig .
enige kool wat ik gebruik is aan binnenkant
van vat wanneer ik deze brand voor Whiskey’s.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 25 december 2018

We beginnen allemaal met Alcotec, kost geen drol en de meeste haken daarna af. Blauw zakje stookwinkel en je bent van het gezeik af. Maar blijf maar gezellig klote met Alcotec het forum leeft er wel door op. Dat dan weer wel hahaha. 

Forum Lid
op 25 december 2018

als alcotec zelf al kool toevoegingen doet weten ze zelf vast al wat hun gist voor kwaliteit geeft .

Forum Lid
op 25 december 2018

Maar voor we gaan katten, snel is het wel maar niet om te drinken. Om te leren idiaal. Maar hier hoeft niets meer geleerd te worden alles is al gedaan.  Althans turbo wie het nou nog verkloot…

Forum Lid
op 25 december 2018

Ik heb deze vraag niet zomaar gesteld ,en ben ook zeker niet van plan om met alcotec door te gaan,als er een beter alternatief is.Volgens mij moet ik dit zelf gaan ondervinden.Ik vraag hier duidelijk naar mensen die dit zelf hebben uitgeprobeerd,en niets anders.

Misschien heb ik binnenkort de mogelijkheid om het een en ander ,in een lab uit te laten zoeken.Dan weten we het zeker.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 25 december 2018

En wat denk jij in een lab te vinden? Goede smaak misschien?

Als je pinda’s betaalt krijg je apen. Heb ik geen lab voor nodig. 

Forum Lid
op 25 december 2018

Geef aub eens een ander alternatief voor alcotec.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 25 december 2018

Ik heb geen idee Soepkoppe. 

Forum Lid
op 25 december 2018

Dan moet ik het zelf gaan uitproberen.Je moet begrijpen dat ik een beginnend stoker ben.Ik kom weliswaar al 15 jr in het  oostblok ,en heb daar ook veel illigale stokerijen bezocht.Ben ook daar nauwelijks slecht geweest van hun drank ,alleen die van mij smaakt ,lang niet zo scherp .Ik heb ook van een halve liter nog geen hoofdpijn gehad.

 Ik  probeer wel altijd het resultaat te verbeteren.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 26 december 2018

Ik ben zelf ook begonnen met alcotec, om mee te leren een beste gist. Lekker snel en veel %%. Ik denk dat je jezelf de vraag eerst moet stellen:
Wat wil ik maken?
En hoe snel wil ik het maken.

Ben je ongeduldig dan heb je turbo’s nodig, maar boet je in op kwaliteit. Turbo’s geven niet altijd het beste resultaat, zijn soms zelfs even snel als fruitgisten. Ligt ook aan de hoeveelheid die je toevoegd.

Ga ik graan stoken?
Ga ik melasse stoken?
Ga ik suikerwater stoken?
Ga ik fruit stoken?

Allen willen andere gisten vanwege suikerstructuren, zuurtegraad, etc.

Met graan stoken kan je goed af met whisky gisten en/of bier gisten.
Mijn laatste whisky heb ik gedaan met een tripel gist van bulldog. Als je sneller wilt dan kan een speciale whisky gist van stookwinkel.nl je helpen, dit ook als je niet heel goed kan maischen en nog zetmelen in het beslag hebt.

Ga je melasse stoken, dan heb je hier een speciale gist voor de de moeilijke suikerstructuur af kan breken. En heb je gist met gistvoeding nodig omdat in alleen suiker niet genoeg voedsel zit.

Voor suikerwater, wat ik zelf niet stook, zijn allemaal verschillende turbo’s te verkrijgen bij stookwinkel. Je hebt er nu 1 geprobeerd, bevalt je niet, probeer een ander.

Voor fruit moet je jezelf ook de vraag stellen wat voor fruit je gaat stoken. Druiven hebben weer andere gisten nodig dan steenfruit en appels.
Druiven kan je goed af met wijngisten.
Steenfruit met schnaps en fruit gisten.

Appels met cider gisten, schnaps gisten en zelfs met wijn gisten. Mijn laatste batch appels was best zuur dus heb ik een wijngist gebruikt die goed tegen een zure omgeving kon. Vergisting duurde wel 4 weken maar het resultaat was geweldig.

Mijn advies, zoek eerst goed uit wat je wilt en ga dan stookwinkel.nl, biobrouwmaat, brouwinkel en brouwland is af struinen op zoek naar de gisten die het best binnen jouw wensen passen, maak er een lijst van en ga +/- geven per gist tot je degene hebt die je wilt.

1 specifiek alternatief kan ik je niet geven. Dit is een persoonlijke zoektocht, die je zelf zal moeten ervaren

Forum Lid
op 26 december 2018

Mag ik je danken voor je waardevolle bijdrage,hier heb ik echt wat aan.

gr Soepkoppe.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 25 december 2018

Zelf nooit begonnen met alcotec lummel . ( wel geprobeerd net als vele anderen )
Wij maakten zelf gist dat paste aan het product die we moesten maken .
Die zakjes bestonden toen niet.
Maar Er zijn tien tallen commerciële soorten van gist .Soepkoppe
van hele neutrale tot hele specifieke .
van diverse kwaliteiten .
Wanneer je een drank voor ogen hebt kun je
daarvoor de daarvoor gemaakte soort gist verkrijgen .
Lees je goed in en gewoon proberen wat je bevalt .

Forum Lid
op 25 december 2018

Duidelijk,bedankt voor jullie antwoorden.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 25 december 2018

Ik ben ook begonnen met Alcotec, logisch ze beloven snel alcohol en zijn goedkoop. Dat is hun businessmodel. Niks mis meer, perfect. Maar het is wel de onderkant van de markt als je voor smaak gaat. 

Kwaliteit kost iets meer in prijs, en iets meer geduld. Gewoon vergisten op kamertemperatuur en niet opjagen. Maar als je dat op kan brengen….

 

tja, en dan natuurlijk de jongens die het zonder turobo kunnen. Daarvoor is bbq 2019 toch? 

Forum Lid
op 25 december 2018

Ik gebruik het alleen voor neutraal,in de T-500.Ik ga eens een aantal merken uitproberen.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 25 december 2018

Lummel Er werd al ver voor de turbo er was vergist . Je heb het steeds over een bbq wat houd dat in en waar is dat ?

Forum Lid
op 25 december 2018

Heb je dat gemist Robbert. Jan heeft er al 2 georganiseerd  met groot succes, kan je vinden op het forum. Zelfs Lummelientje en ik staan op dr foto. Mag jij raden wie wie is. Heb je ook een verzetje tijdens de kerstdagen en ik godverdomme ook, (nee niet jou)

 

Lummelientje komt as we speak net de cave binnen om te zeuren of we een verdwaald schaap moeten opnemen in de herberg. Wat moet ik dan godverdomme zeggen? Nee rot op? 

 

Zal we weer braaf doen godver. Ach is mijn accountant dus vooruit maar. Wat we zo onder een wijntje bespreken hoeft hij niet te berekenen zullen we maar zeggen

Forum Lid
op 25 december 2018

Ik denk dat dat een topic is wat ik dan heb overgeslagen . Ik zal eens kijken .

Forum Lid
op 25 december 2018

Even gekeken op bbq . ik vermoed dat jij dan die met dat snelle kapsel bent .
Zag er wel gezellig uit daar .
Is alleen 178 km van hier en ook snachts weer terug .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 25 december 2018

Ook ik ben begonnen met de alcotec gisten. Toen nog met een snelkookpan opstelling. Nu ij in het bezit ben van een T-500 van StillSpirits, heb ik ook eens de turbo gist van hun geprobeerd. En moet zeggen dat ik geen andere meer ga gebruiken. Hier de link ervan.
https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-urea-8-turbogist/
8 kilo suiker en de classic 8 turbo gist hebben mij iedere keer een stookwijn van 19% opgeleverd. Ben er zelf zeer tevreden over.

Forum Lid
op 25 december 2018

We zullen het proberen,dank je wel.

gr Soepkoppe

Forum Lid
op 26 december 2018

ik heb zowat alle turbogisten geprobeerd . Dit in combinatie met actieve kool in gistvat, nadien filteren over nogmaals actieve kool en vervolgens nog eens met de ozongenerator. Conclusie , er is geen enkele turbo gist die ok is als je voor kwaliteit gaat. Tegenwoordig gebruik ik gewone bakkergist , neem je tijd en laat voldoende uitgisten. Deze kwaliteit is met geen andere turbogist te behalen. Stoken vraagt tijd en geduld , hier bekom je kwaliteit mee.

Forum Lid
op 26 december 2018

Dit is niet zomaar voor een beginneling weggelegd.Het zal een heel proces zijn.Dank je voor je bijdrage.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 26 december 2018

Ik deel Markel zijn ervaring .
Ik maak gewoon ouderwets mijn eigen gist als ik snel wil gebruik ik bakkersgist .
Altijd goede vergisting daarmee en ik hoef nooit te corrigeren na distillatie of in gistvat .
met bakkersgist of eigengemaakt gist in goed gistmilieu haal ik zelfde hoeveelheid alcohol uit zelfde suikerhoeveelheid als al uit die commerciële turbo gisten. enige verschil is volume water . dus iets groter gistvat nodig .

Forum Lid
op 26 december 2018

ik was 40 j geleden beginneling .
Even inlezen . misschien even bij iemand in de buurt even meekijken ( wat ik ieder beginner eigenlijk zou adviseren ) en de rest komt vanzelf .
in mijn begin was niets anders dan eigen gist of uit bakkerijen .
Een glasopstelling of een zelfbouw ketel.
Het is niet moeilijker of omslachtiger .
Gewoon tijd nemen .
proberen .
Goed boekje erbij.
En de rest komt vanzelf.

Forum Lid
op 26 december 2018

Dank je Robbert,we zullen het ervaren.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 26 december 2018

maak een stookwijn van 10 % alcohol. 18 gr/liter suiker = 1% alcohol. Dus voor 10 liter los je 1,8 kg suiker op in water ,voeg het sap van 1 citroen toe en een halve liter fruitsap zonder bewaarmiddelen. Als het suikerwater onder 25 °C is voeg je 15 gr bakkergist toe. Laat 3 a 4 weken staan bij een 22 °C en je hebt de perfecte stookwijn.

Forum Lid
op 26 december 2018

zo als Markel het zet zo simpel is het .

i.p.v. fruitsap kun je ook hand gekookte rijst of handje gekookte erwten gebruiken .

(wanneer zelf gist maakt uit meel en yoghurt of meel en wat gefermenteerde fruit / groente . Is water , suiker , beetje citroensap water en de gist enige wat nodig is voor neutrale alcohol .)

Forum Lid
op 31 december 2018
Ik maak gewoon ouderwets mijn eigen gistVan Robbert

Hoe doe jij dat dan?

Crew member
op 1 januari 2019

Op dit forum zijn meerdere methodes gepost door Robbert. Moet je maar even kijken of je die kan vinden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 december 2018

Het valt me echt wel op dat de turbogisten van Alcotec hier niet geliefd zijn. Ik heb enige tijd geleden de Turbo Pure 48 en Turbo carbon 48 een keer met elkaar vergeleken bij een gewone suiker-wash en merkte na de striprun geen verschil tussen beide kwaliteiten alcohol. Er was bij beide een intensieve nabewerking nodig (ozon en actieve kool) om er een fatsoenlijke neutraal na fijnstook van te maken. Ben nu bezig om de Pure 48 met de hier alom geprezen Still Spirits Classic 8 met mekaar te vergelijken weliswaar met een glucose-wash…Staan nu te gisten. Ik dacht dat Alcotec en Still Sprits van dezelfde fabriek kwamen dus verwacht geen wonderbaarlijke verschillen…We zien wel…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 27 december 2018

Volledig eens met de ervaringen die men hier heeft. De meeste mensen willen snel alcohol, veel alcohol, goed smakende alcohol, en stoken met een alembic. En dat ook nog eens snel. Fout, dat kan niet. Met een alembic kun je geen neutrale alcohol stoken. Wel smaakrijke alcohol, maar dan moet je geen turbo gist nemen.

Wil je per se een neutrale alcohol maken, en vlot, dan is turbo gist wel eventueel een optie. Maar: Geen alcotec 48 nemen, geen 8 kilo suiker vergisten maar 6 kilo. Still spirits heeft geloof ik een aantal goede turbo’s. Ik gebruik zelf wel eens “Double snake vodka” Hier gaat 6 kilo suiker bij. Is met een week uitgegist, en daarna nog klaren. Met een zakje klaringsmiddel duurt dit 24 uur. 

Let op: Dit stook ik met een gevulde kolom van 1.3 meter met SPP vulling. Deze stook duurt vrij lang. Deze alcohol is niet scherp en is zonder kool of welke bewerking dan ook te gebruiken. Dit dient dan wel als basis voor likeuren of als basis voor een jonge jenever. Als vodka kun je het ook wel drinken, maar beter is het als basis voor iets anders wat je wil maken. Met een T500 weet ik niet of dat ook kan binnen redelijke stook tijd. 

Met bakkersgist zijn prima resultaten te halen (lees betere) kijk voor inspiratie ook eens in mijn paardenvoer whisky topic. Wil je een lekkere neutraal drinken, dan neem je GEEN turbo gist.

 

Forum Lid
op 29 december 2018

Ik heb ook een kolom waar ik het azeotroop uit krijg, zelfs na een goede scheiding van voor en naloop bleef de smaak bij alcotec48 niet scherp. Een lepel actieve kool en een uurtje ozon later was het oke voor likeuren etc.

 

Ik had nog een kilo verpakking bij Jan gehaald van een ander merk (geen idee meer welke) maar dat was al een stuk beter. Ik ga denk aankomende zomer eens overstappen op bakkergist.

Forum Lid
op 31 december 2018

Ben van plan om ook een ozonapparaat aan te schaffen.Hoeveel liter in hoeveel tijd moet je ioniseren.Ik neem aan dat het percentage ook nog wat uitmaakt in de tijd?

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 31 december 2018

Tijd hangt af van vermogen ozon apparaat en hoeveelheid vervuiling / bijsmaak
ze zijn te krijgen vanaf 0,0003mg ph tot 400 gr ph .
een app van 2 l per min met 200 mg/ hr
kan volstaan .
Je hoeft geen zwembad te ontsmetten maar enkel liters .
Gezien de half life van ozon ( beetje temp afhankelijk ) tussen 20 en 30 min is krijg je al snel verzadiging van ozon .
na Beluchten een half uur laten ademen voor afbraak van de ozon .
hierna op smaak zien of nog langer belucht moet .
Gebruik GEEN ozon tijdens vergisten .
ozon dood gist .

Forum Lid
op 31 december 2018
De meeste mensen willen snel alcohol, veel alcohol, goed smakende alcohol, en stoken met een alembicVan monoblock

Zijn die turbogisten dan wel goed te doen als je het door een t500 condenser laat gaan in plaats van een alambiek?

Ik heb turbogist 8 van still spirits liggen en nog niet gebruikt, normaal gebruik ik een zakje champagnegist of dergelijke.

Crew member
op 31 december 2018

Turbo 8 van Still Spirits is prima, een 4-sterren gist. De Pure Yeast van Still Spirits is een alweer een stuk beter namelijk 5 sterren. Gebruik je de Pure Yeast met 6 kilo glucose/dextrose dan is het helemaal top. Bij de Turbo 8 van SS gebruik(te) ik wel altijd vloeibare kool.

Forum Lid
op 31 december 2018
Bij de Turbo 8 van SS gebruik(te) ik wel altijd vloeibare kool.Van Munckerik

En die vloeibare kool wordt dan na het distilleren en verdunnen gebruikt?

Crew member
op 31 december 2018

Voor zover ik weet, alleen in de stookwijn toevoegen.
Tijdens distilleren kun je het wel langs een actieve koolfilter laten lopen.
Correct me if i’m wrong.

 

Crew member
op 31 december 2018

Klopt helemaal Nim. Gewoon toevoegen bij de vergistende stookwijn, uiteindelijk zakt het ook netjes naar de bodem.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 31 december 2018

Ik ben nieuw op dit forum, en ik heb een paar weken geleden een 25 literfles gevuld met suikerwater (7,5 kg suiker) en alcotec 48 turbogist. Het is nu uitgegist en het sg is nu 995. De fles staat nu een paar dagen koel. Ik denk dat ik eerst alles moet laten bezinken, overhevelen en nog maals laten bezinken. Als het dan redelijk helder is, kan ik volgens mij gaan stoken. Als ik ga stoken, zonder dat de vloeistof helder is, zou de kool de smaak en geurstoffen weer vrijgeven, met een slechtere smaak tot gevolg. Ik begrijp uit de reacties dat de kwaliteit van de alcohol te wensen overlaat, maar ik ga het gewoon proberen. @soepkoppe, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

 

Crew member
op 31 december 2018

Als alles geklaard is ook goed de CO2 eruit roeren kooksteentjes en eventueel een distillers conditioner gebruiken.

Forum Lid
op 31 december 2018

En de alcohol is mits voldoende nabehandeling prima in orde te krijgen hoor. (ozon/actieve kool)

Forum Lid
op 31 december 2018

Karel,ik heb de eerste vergisting zonder vloeibare koolstof gedaan.De smaak was vrij scherp.De rest heb ik met vloeibare koolstof van still spirits gedaan.Deze was al een stuk zachter.Het moet nog beter kunnen,dus wil ik een ozongenrator kopen,en hiermee aan de slag. Ik heb natuurlijk wel klaringsmiddel gebruikt. Volgens mij gaat het helemaal goedkomen met alcotec 48 turbo carbon. klaren en ioniseren.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 1 januari 2019

Toch even kijken wat in proces fout is gegaan .
hetzij in basis recept , hetzij bij distillatie.

na distillatie zou alcohol met scheiden van voorloop En naloop helder en schoon moeten zijn . Klaar voor gebruik !

actief kool , klaring correcties en ook ozon als correctie gebruik zou bij simpel distillaat van suiker wash niet nodig moeten zijn.

een suiker wash is water, suiker , gist en gistvoeding .

Actief kool ??? waarom ?
Een goede vergisting en goed product is dit overbodig .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 januari 2019

Dat een heel performante gist meer foezels produceert is heel logisch maar wat ik me afvraag hoe het procentueel zit ten opzichte van de ethanol? Ik vind er niets over op google. Mocht er iemand een link daarrond weten? 

Forum Lid
op 18 januari 2019

Wanneer gist in goed milieu zijn klusje doet Is grootste percentage wat hij uitscheid ethanol co2 en kleinere hoeveelheden andere stoffen . Zodra gist zwaarder belast word gaat hij ook meer voedingen gebruiken die meer afbraak resten geven . wordt de vervuiling hoger neemt hjj die weer op wat weer meer concentreert. de ethanol uitstoot wordt minder . het gist raakt als het waren aan de diaree .
Het zal dus moeilijk zijn om er getalen aan te hangen om dat er continu spraken is van verandering in cyclus .
In principe maakt een simpele enkelvoudige gist dezelfde hoeveelheid alcohol uit suiker als een “performance” gist . Het enige is dat de performance gist zelf beter resistent is tegen zijn eigen afval . ( eigenlijk valt ethanol ook onder afval van het zich voeden )
Dus verlaag je concentratie afval door beter milieu werkt gist beter .
Een goed vers gist in goed milieu zorgt voor schonere vergisting met minder diverse vervuiling uitscheiding.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 30 januari 2019

Soepkoppe vroeg mij af of je nu al Alcotec 48 Carbon hebt gebruikt en wat je ervaringen dan nu zijn in combinatie met de T500

Forum Lid
op 3 april 2019

Heb helaas nog niet besteld.Is lastig aan te komen.Jan kan het niet leveren. De concurent heeft het niet op voorraad.Dus nog even geduld.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 3 april 2019

Ja balen man de concurrent laat steken vallen met zijn inkoop en voorraad beleid en dat kost hem geld

Forum Lid
op 3 april 2019

Bovendien heeft hij zijn totale logistiek niet op orde gezien de lange levertijden bij bestelling

Forum Lid
op 3 april 2019

Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om bij de concurent te bestellen. Ik gun het Jan liever.

Forum Lid
op 3 april 2019

Mooi moment om tussendoor een experiment te doen met zelf gist maken .

Forum Lid
op 4 april 2019

Ik heb eens het vergelijk gemaakt met,turbo gist,die had ik van Nimrax om eens te proberen,ik heb toen een vat met turbo en een vat met natte bakkersgist gebruikt bij de druiven.turbo was mischien 3 dagen sneller en halve liter meer opbrengst op 80 ltr mash,dus zo groot is het verschil niet.het heeft ook te maken met themp.suiker etc.dus ik hou mij aan wild vergisten of bakkersgist.moet er wel bij zeggen ik heb veel geduld.

Forum Lid
op 4 april 2019

Dat geduld en tijd heb ik niet.Bovendien zit de freule te zeiken over de gist lucht,zelfs als ie in de bijbouw staat. Ik was bovendien heel benieuwd of er al iemand was die de Alcotec -48- turbogist met carbon al heeft geprobeerd.Tot nu toe helaas niemand.

Forum Lid
op 4 april 2019

Ja maar geduld is wel belangrijk bij het stoken,doe net als meer leden sluit een slang aan op je waterslot en leid daardoor de gistlucht naar buiten.vrouwtje klaagd niet meer.

Forum Lid
op 4 april 2019

Ik heb al een koolstoffilter gemaakt die boven op het waterslot past.Vo;gens mij heeft ze liever niet dat ik stook.Ik ruik dan nl niets tot weinig.Zonder dit koolfilter is het niet een aangename geur.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 4 april 2019

bij boten en jachten en caravan shops kun je geurfilters kopen voor vuilwater tanks .
met een stukje 1/2 ” slang zet je deze op dop / deksel gist ton en problemen voorbij.
Wanneer je inverte suikers i.p.v. gewoon suiker vergist Is er aanzienlijk minder stank.
Ook minder gist onder druk zetten en vers gist gebruiken en zorgen voor een goed gist milieu heb je ook veel minder last van minder geur .

Geef een vergisting de tijd ! hastige spoed is zelden goed .

Forum Lid
op 4 april 2019

Heb wel eens 400 ltr binnen gehad staan te vergisten,was zelf over het vat gegaan pers van een paar duizen naar de klote maar Adriana doet niet moeilijk,die laat Chris zijn gangetje gaan.tof vrouwtje.👍

Forum Lid
op 5 april 2019

Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om bij de concurent te bestellen. Ik gun het Jan liever.

Van Soepkoppe

Ik ook hoor. En Jan is niet duur met zijn gist zag ik laats. Maar alcotec is wel heel goedkoop in vergelijking met still. Jammer dat Jan deze niet heeft want iedereen begint ermee. Logisch want als je nog niks weet kies je niet gelijk voor het duurste. En alcotec werkt voor snelle alcohol. Maar wel scherp ik vind het niet lekker. 

Forum Lid
op 5 april 2019

Dacht toch even kijken in stookwinkel. Still whiskey gist 3,89. Koopje. Hoewel ik eigenlijk geen tijd heb ga ik er toch maar 5 bestellen voor die prijs. Moet toch eens vaker in stookwinkel kijken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 10 juni 2019

Ikzelf heb de Alcotec 48 carbon al gebruikt (heb nog een paar zakjes liggen indien je wil testen ). ik ben gematigd positief.

Niet alle suiker was vergist , denk dat je met een kilo minder suiker een beter resultaat behaald. 2 maal overgeheveld om te klaren en dit weekend mijn neutraal gestookt voor mijn gin . Met mijn T500 zat ik aan 4liter van 94 % , en smaakte redelijk neutraal geen vreemde bijsmaak of geuren. 

Niet wauw maar ook  niet slecht , heb al erger meegemaakt.

Forum Lid
op 10 juni 2019

Dank je voor je reactie,dit klink niet slecht.94% is een beter resultaat dan gemiddeld 92%. Ben inmiddels bezig met de vergisting van suiker met de carbon alcotec 48.Ik ben benieuwd .

g Soepkoppe.

Forum Lid
op 10 juni 2019

Soepkoppe, het blijft maar een indicatie? Die meters zijn geijkt op 20 graden. Beetje warmer doet het plassertje groeien maar denk dat het nog steeds 92% is. Al komt er een periode tijdens de stook, ik meen de 2e liter dat je wel degelijk 94% kunt meten. Maar niet over de hele batch tenzij ik wat mis.

Forum Lid
op 10 juni 2019

@ Lummel 

je hebt gelijk hoor , het is een indicatie . Zoals je zegt elke meter is geijkt op 20 graden . 2 dagen nadien  zei mijn meter nog steeds bijna 93 tegen mij . Zuivere alcohol trekt vocht uit de lucht ( hebben ze mij ooit wijsgemaakt ) daarom dat 100% zuiver niet bestaat.

Anyway ben nu van mijn Gin aan het drinken , en die smaakt lekkerrr  zonder vreemde nasmaak. ( ik drink puur zonder tonic btw verdunt tot 42%)

proost

Crew member
op 12 juni 2019
Forum Lid
op 12 juni 2019

Wanneer je hoog percentage alcohol hebt kun je deze daarom beste verwarmen tot 55-60 graden dan meteen afsluiten . . De lucht koelt af en trekt vacuüm . Dan verdampt niets en heeft buitenlucht geen invloed meer .

Forum Lid
op 13 juni 2019

Ik zou nog even terug komen.Fermentatie bijna teneinde sg 990 7 dagen laten gisten.Volgens mij is ie uitgegist. er komen geen belletjes uit de vloeistof. 

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 15 juni 2019

Het resultaat mag er zijn. Stooktijd 3 uren en een kwartier. 93 % .Temperatuur v/h koelwater continu tussen de 57 en 59 gr. Geioniseerd.Geen scherpe lucht te ruiken zoals bij de alcotec zonder carbon.Deze gist ga ik vaker gebruiken.

Gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 15 juni 2019

Hoeveel suiker heb je gebruikt ? Geinverteerd of niet ?

Forum Lid
op 15 juni 2019

8 kg kristalsuiker v/d Lidl. Niet geinverteerd.Ben van plan om ook eens dextrose te gebruiken.Die ze ook voor varkens gebruiken.

gr Soepkoppe.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 juni 2019

Heb nu sinds zaterdag 3 vaten staan met Alcotec 48 carbon waarvan 2 vaten met 8 kg kristalsuiker en 1 vat met 8 kg invertsuiker. Ben benieuwd wat het afgestookte resultaat zal zijn. Het borrelt vrolijk en wat ik tijdens de vergisting al merk is dat het veel minder scherp ruikt. En ben benieuwd of er nog verschil is tussen de kristalsuiker en de invertsuiker

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 juni 2019

Soepkoppe heb jij de boel voor het stoken nog geklaard met klaringsmiddel?

Forum Lid
op 19 juni 2019

Ja, met alcotec 24 turbo klar.Was een klein beetje troebel.De stank is duidelijk minder.De vergisting gaat ook sneller,zal ook met het warmere weer verband houden.

gr Soepkoppe.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 juni 2019

Pas op met dit warme weer dat de gist niet te warm wordt .
Veel gisten kunnen bij 28 gr gaan stressen .
Bij 30 graden sterven ook sneller gist cellen af .
Te snel werkende gist geeft meer bij product .
En het is beter op een continue temperatuur te gisten .
grote schommelingen tussen dag en nacht temperaturen kunnen ook gist doen stil vallen .

Forum Lid
op 19 juni 2019

Dank je wel voor je reactie, was net op tijd om de isolatie er af te halen temp in de buurt v/d 30 gr. Staan in de schuur met ong 13-18 gr .

gr Soepkoppe.

Forum Lid
op 19 juni 2019

tussen 18 tot 23 graden is voor meeste gisten de beste werkings temperaturen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 oktober 2019

De alcohol gemaakt van alcotec met 48 carbon is niet slecht en heb hem gebruikt als basis om een ouzo te maken. Het resultaat is super mijn ouzo smaakt direct na distillatie en verdunning met water en toevoeging van een beetje suiker al perfect. Ben benieuwd als hij een tijd heeft kunnen rijpen

Forum Lid
op 3 oktober 2019

Ik ben deze ronde eens uitgegaan van turbogist. drinkbaar resultaat heb je gelijk. koppijn tabee. met filteren koolstof en ozon versla je de slijter om de hoek. in 5 dagen heb je je dosis voor meerdere dagen binnen.  Dat is de kracht van turbo gist.

Forum Lid
op 3 oktober 2019

Maar als je een drank kan maken door een gist te gebruiken waarbij correcties zoals met koolstof filters , ozon , natrium bicarbonaat strippen , caustic soda niet nodig zijn ?
En je sowieso beter kwaliteit maakt dan de commercie dranken bij de slijter waarom dan een turbo gebruiken ?
Een goed product heeft geen correcties nodig !

(Als een producent een gist verkoopt met carbon / koolstof betekent toch dat het product zelf al geen hoge kwaliteit heeft .)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 oktober 2019

Je hebt volkomen gelijk Robbert, mijn experiment ging erom de uitersten in kaart te  brengen.

Haastige spoed…. in dit geval dus ook

maar zelfs met  turbogist kun je een top wodka maken

 

Forum Lid
op 3 oktober 2019

Ik weet niet waarmee je vergelijkt betreft wodka en hoeveel extra handelingen er zijn verricht om de smaak te sturen .
Ik heb diverse gisten tussen door in 40j
Geprobeerd maar van de industriële gemaakte gisten zijn er maar weinig die de ouderwetse kwaliteit geven . Zeker niet die turbo’s
maar goed tegenwoordig zijn mensen die een senseo ook top kwaliteit noemen .

sorry ik ben op manier van de oude ambacht het distilleren bij gebracht .
waar smaak kwaliteit en belevenissen van de drank boven aanstaan .
Dus niet het snelle hoeveelheden maken voor een alcohol buzz.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 25 oktober 2019

Oke, ook maar eens een vraag hier plaatsen, dat wordt volgens mij de eerste nadat ik ruim een jaar geleden in de voorstel-rubriek gepost had. Sinds die tijd bezig geweest met mijn toen gekochte 15-liter whisky ketel, maar nu dankzij de kortingsactie van Jan ook de T500 besteld.

Reden daarvoor is dat ik een zo neutraal mogelijke opbrengst wil hebben als basis voor dingen als gin, ouzo, het macereren van Limoncello enzovoort.

Bij de T500 heb ik, jawel, de Still Spirits Classic 8 turbo gist, de vloeibare kool en de Turboclear gekocht. Niet direct over me heen vallen, is een bewuste keuze geweest ondanks (of dankzij?) al het leeswerk hier op het forum. Die stook gaat namelijk een referentiepunt voor mij zijn.

Daarna wil ik naar “het andere uiterste” als ik het even zo mag noemen, en dat is het gebruik van de Bruggeman instant gist (ruim voorradig hier als ingredient voor het dagelijks gebakken brood) en het zelfstandig laten klaren door middel van het andere ingredient “geduld” (in mindere mate aanwezig….).

Vragen zijn nu:

  • Hoeveel suiker gebruik ik voor een wash van 25 liter met Bruggemans gist?
  • Hoeveel gist gebruik ik hierbij?
  • Moet er nog gistvoeding bij en hoeveel (Di-ammoniumfosfaat ook voorradig)?

Gebruik van hydrometer voor vaststellen SG en dergelijke is bekend en op mijn telefoon heb ik een app voor allerlei berekeningen

 

Forum Lid
op 25 oktober 2019

Voor beste resultaat altijd een goed ruim gist milieu is altijd belangrijk .
op 25 l
5,5 kg suiker
8- 12 gr citroenzuur
8- 14 gr gistvoeding .
60-70 gr gist voor optimale start .
temp 18- 23 gr
hogere temp gaat sneller lager trager maar komt niet kwaliteit ten goede .
( je kunt ook meer suiker gebruiken maar dan ook meer water gebruiken )

een goed verlopen vergisting kun je zodra gisting over is afhevelen en overhalen .
Dagen klaren is niet nodig . je loopt meer kans op aantasting van zwavelwaterstof bij lang staan of beginnende zure bindingen
Een normaal werkende ketel brand niet aan en heeft geen moeite met een simpel beslag te verwerken tot helder alcohol .

Forum Lid
op 25 oktober 2019

Dank je wel Robbert voor je duidelijke antwoord. Dit zou dus ongeveer een SG van 1.084 en een ABV van ongeveer 13% moeten geven. Ik ben benieuwd….

Nog een aanvullende vraag: Ik heb vroeger toen ik regelmatig wijn maakte, dikwijls nadat de gisting minder hevig werd wat geinverteerde suiker toegevoegd (ongeveer 500 gr op 25 liter), waarmee ik het alcoholpercentage met een goede wijngist kon doortrekken naar een 17 a 18%. Ik heb op het forum dit nog nergens terug gevonden. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben met het maken van een suiker-wash?

Forum Lid
op 25 oktober 2019

Er zijn diverse wijn gisten te koop of te maken waarmee dat zeker kan. Met bakkers gist kom je niet zo hoog tenzij je de bakkersgist tevoren zelf iets manipuleert door ” doorkweken ”

Het is sowieso verstandig om de suiker voor vergisten grotendeels te inverteren .

Forum Lid
op 25 oktober 2019

Hmmm, dat doorkweken klinkt interessant… Ik maak ook kaas en heb zelf wel blauwschimmel doorgekweekt… Zijn er ergens topics over het doorkweken van gist?

En idd inverteer ik meestal de suiker, ik heb dat alleen voor Odin’s roggebrood whiskey die nu staat te gisten niet gedaan. Die staat na 6 dagen nog lekker door te pruttelen.

Forum Lid
op 25 oktober 2019

Ik heb diverse dingen in verleden over gist geplaatst .
Inverteren geeft betere vergisting dus ook betere kwaliteit product ..

( sorry dat odin kneierij vind ik tijd verknoeien )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 28 december 2019

Als ik het hier goed begrepen heb is die Alcotec Turbo gist ook bij een T500 Reflux kolom geen goed idee. Ik dacht dat met die kolom de ethanol geen smaakstoffen meer meenam uit de sugarwash.

 
Forum Lid
op 29 december 2019

Als je drank wil maken om te hijsen en schoonmoeder topless op tafel laten dansen dan kun je prima alcotec gebruiken .
Wil je drank met smaak en kwaliteit kun je beter wat anders kiezen dan die alcotec .T500 is niet anders dan andere hobby ketels dus zal absoluut geen verschil maken .

Forum Lid
op 29 december 2019

Heb mijn schoonmoeder nooit gekend, maar toch heb ik het gedacht, dat je geen fan bent van alcotec, of dat je een prachtige schoonmoeder voor ogen hebt. Maar ik ben het met je eens, haastige spoed is bij onze hobby nooit goed. Beter een extra fermentatievat er bij zetten, als je bang bent tekort te komen. Heb de reflux kolom dan ook alleen voor ontsmettingalcohol en alcoholbrander. (Geur is niet sterk) De turbogisten zijn leuk voor neutraal, als je met zeer sterke stoffen gaat macereren, maar als je met gewone Gist hebt gewerkt, herken je het verschil. Uiteraard naast elkaar in smaaktest, zonder extra toevoegingen. Maar van een kennis, weet ik, turbo Gist versus een gewone Gist is , een goede limoncello tegenover een geweldige limoncello. Als je turbogist geheel laat uitgisten, sterft hij vaak aan alcoholvergiftiging in plaats van “honger”. En dat geeft vaak een smaakverschil. (Afwijking)

Forum Lid
op 29 december 2019

wat voor gist je ook gebruikt uit 1 kilo suiker krijg je max 510 Gr alcohol .
of je nu alcotec turbo gebruikt of bakkers gist ..
Enige verschil is de een sterft wat sneller af in vervuiling . geef je voldoende vloeistof : suiker verhouding maakt het niets uit .
het is alleen kwestie van minder of meer volume kunnen gebruiken . dus heeft iemand last van haastigheid en hebberigheid en een kleine ketel dan gebruik je turbo .
is er geen haast en is er ruimte bereik je precies de zelfde hoeveelheid alcohol uit de suikers met een basis gist.
gist moet zijn afval kwijt . heeft het veel te verwerken heeft het meer afval . is het een krap milieu is er ook een vicieuze cirkel .
of het gist stikt in de vervuiling of het gist is resistent tegen zijn eigen rotzooi en maak smerige alcohol .dat doen niet gemanipuleerde gisten .
Turbo gisten is inderdaad voor wat mengen en roeren met suiker alcohol wanneer het niet zo zeer om kwaliteit gaat maar om snel en goedkoop iets ” drinkbaars” te hebben .
Een fijnproever of kenner zal met liefde meer tijd nemen en geven om
Een zachtere granen of fruit alcohol te maken .
Ja voor de dames drinkers zouden zeker te zeggen het verschil tussen een redelijke en een geweldige limonchello . 😂😂
maar ook voor een mannen drank als campari ,Benedictine of absinth geld een goed bereide alcohol maakt de drank tot een goden drank .

( Mijn schoonmoeder was niet echt een schoonheid dus uit voorzorg nooit aan de drank gezet . Mijn schoonvader dronk nogal . hij zag het niet zo helder Ik begrijp nu waarom 😂😂😂)

Forum Lid
op 29 december 2019

🙂

Forum Lid
op 30 december 2019

’t Gaat me echt niet om de hoge opbrengst per liter wash. Ik ben alleen maar bezorgd over bijsmaken. De gist hoeft dus niet te sterven door vergiftiging en krijgt plaats (60 liter vat) en tijd. De bedoeling was zo neutraal mogelijke ethanol te leren produceren. Als beginneling wil ik er eerst limoncello, opgelegde kriekjes enz mee maken.
Daarna schaf ik me wel een gewone condensor aan of bouw ik er zelf één om dan smaken toe te laten. Maar dus eerst wou ik een neutrale ethanol als vergelijkingspunt.

 
Forum Lid
op 30 december 2019

Ik heb nu een aantal vergistingen gedaan met Alcotec en Still Spirits, zowel met gewone suiker als met dextrose. Ik maakte batches van 18 liter met 5,5 kg suiker en de juiste voorgeschreven hoeveelheid turbogist. In de regel is dit na 1 week vergist (bij 21°C) en na 1 extra week geklaard (bij 13°C). Onder deze omstandigheden is er nauwelijks of geen verschil tussen de gisten en tussen de suikersoort. Na de ruwstook merk je nog steeds de aanwezigheid van zwavelwaterstofgas (geur van rotte eieren) en ethylacetaat(en aanverwante esters). Ik behandel de alcohol dan met ozon, voeg actieve kool toe die ik laat bezinken (1 week) decanteer en stook onder toevoeging van wat bicarbonaat de fijnstook. Deze alcohol is meestal dan bijna perfect geur- en smaakloos. Ik bewaar deze dan in flessen waar de stop gewoon op ligt ipv afsluiten en na enkele weken is ieder spoor van geur verdwenen. Perfect voor likeuren…

Forum Lid
op 30 december 2019

Het fijt dat je moet na corrigeren betekent dat naast te veel extra werk en tijdsverspilling er toch iets schort aan de stookwijn .
Sowieso de zwavelwaterstof zou je al aan het denken moeten zetten dat er iets fout is .
Een goede stookwijn zou al na eerste overhaal nagenoeg neutraal moeten zijn .
een goed product heeft geen nacorrecties nodig .
Elke nacorrectie betekent verlies en ook residu

Forum Lid
op 30 december 2019

Inderdaad. Maar ik was wel verbaasd dat de zo geprezen Still Spirits even ‘slecht’ presteerde als goedkope Alcotec.Ik veronderstel dat de afgestorven gist tijdens het klaren al begint te rotten. Anderzijds, verwacht ik  met bakkersgist ongeveer hetzelfde. Persoonlijk maken de extra handelingen me niet echt uit, als ik maar een goed eindproduct krijg…(en ja, een deftige opbrengst telt mee)

Forum Lid
op 30 december 2019

Crispi, heb je na de vergisting de stookwijn op de gist laten klaren? Dat zou een oorzaak kunnen zijn van de genoemde bijproducten.

Forum Lid
op 30 december 2019

Still spirits heeft waarschijnlijk leuke aanbiedingen en beloofde marges op hun producten .
Zeer goede marketing heet dat .
maar met andere woorden ;
” Een Groede verkoper kan met veel overtuiging aan onwetende ouwde ezels voor renpaarden verkopen .”

Waarom zou je ook lang klaren . het is geen bier dat je maakt .
En meteen na vergisting een stookwijn koelen is niet verstandig omdat door koelen hou je CO2 langer vast . voor bier handig maar niet voor distilleren want je wil geen schuimvorming uiteindelijk
een goede ketel kan troebelheid verwerken .
kan een ketel dat niet moet je hem aanpassen of vervangen voor iets waar wel mee te werken is .
Een goede vergisting en goed product zal niet binnen enkele dagen bedorven zijn of last hebben van zwavelwaterstof .
Maar je moet altijd zo snel mogelijk na vergisten je vers product verwerken want er zijn sowieso bindingen en oxidatie processen gaande .
Extra handeling is niet nodig en ook al denk je met al die nacorrecties zo veel verbetering te hebben je kwaliteit blijft altijd achter op een normaal goed product en juiste werkwijze vooraf .

Forum Lid
op 30 december 2019

Ik heb bijna altijd gewerkt met een boka kolom. Dat gaf bij een reflux ratio van 1:10 mooie neutrale alcohol van 96%. Ik werkte als volgd: Ik zette de kraan volledig open en ving alles op. Dan regelde ik de kraan tot ik nog 1/10 opving. Ik kon ook de kraan openlaten en dan is er nauwelijks reflux en veel smaak  Eigenlijk kan je vele kanten uit met zo een kolom. Het is maar hoe je hem af regelt. Nu wil ik nog een thumper maken om die te vullen met fruitpulp en zo wat extra smaken te krijgen.

Forum Lid
op 30 december 2019

voor met een secondair / doubler / thumper te werken wel zorgen voor goede druk ontlasting / veiligheids ventiel .
(De pulp gaat in de hooftketel en de wijn in de secondair . )

Forum Lid
op 30 december 2019

Mijn ketel is niet geschikt voor pulp te stoken omdat het verwarmingselement van onder zit. De ketel kan zeker 10 bar druk aan (gewezen warmwaterboiler) dus ik hoef me geen zorgen te maken. 

Forum Lid
op 30 december 2019

Crispi, heb je na de vergisting de stookwijn op de gist laten klaren? Dat zou een oorzaak kunnen zijn van de genoemde bijproducten.

Van Alchemist

Ik dacht dat dat de normale manier van werken was? Als de gisting na een goede  week stopt, zet ik het gistingsvat koel (kelder) bij zo’n 13 °C en laat rustig bezinken… Ik denk niet dat iemand onmiddellijk na de gisting al eens een keer decanteert…

Forum Lid
op 30 december 2019

Na gisting hevel je over naar distillerapparaat en stook je het . of je hevelt het van de gist af over wanneer je het een paar dagen laat staan .
Het is geen Bier brouwen !
nooit gelijk koud zetten . je moet de CO2 kwijt . bij koelen houd de stookwijn langer de CO2 vast .
Bij een goed werkende ketel hoef je niet dagen te klaren . een goed werkende ketel kun je ook pulp in verwerken dus een nog niet heldere vloeistof mag geen probleem wezen .
(Bier zet je koud . daarbij wil je CO2 en zo klaar mogelijk . Maken van bier en wijn is een heel andere sport )

Forum Lid
op 30 december 2019

Ikzelf hevel over na de vergisting als ik niet meteen kan gaan stoken, wel moet ik hierbij opmerken dat mijn temperatuur hoger is dan bij jou. De reden is dat als je een tijdje wacht op kamertemperatuur de dode gistcellen gaan ontbinden en zwavelachtige componenten naar voren zouden komen. 

Robbert z’n opmerking over de CO2 deel ik, uit ervaring heb ik gezien dat de ketel gaat spuwen, is me zelfs bij hem thuis gebeurd. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren