Zoals beloofd: mijn raketwerper aka FAGOT

Geupdate op 18 november 2019 in Mijn installatie
30 op 28 augustus 2019

Beste iedereen,

Zoals al aangegeven in het item ‘Laboratorium glaswerk te koop’ zou ik mijn nieuwe installatie met jullie delen.

Ik ben dus overgegaan van glaswerk naar een volledig RVS 304/316 installatie en kan deze als Bokakob kolom inzetten (hoge vol % alcohol) of als pot-still destillatie. Configuratie is te veranderen door de tri-clamp verbindingen. Ik heb nog wat kleine aanpassingen in petto, die zal ik ook met jullie delen.

Jullie zien een 20 liter vat met element gestookt via een triac (niet zichtbaar). Daar bovenop een 60 kolom van 2 inch diameter eventueel te vullen met koperen matjes. Daarboven een kijkglas om te kijken wat de reflux doet.

Boven het kijkglas zit een rectificatie unit.

Is heel simpel: de reflux komt van bovenaf, in het midden van de unit kan de reflux de onderste kolom in lopen, maar een deel zal via de wand van de unit omlaag komen. Hierin zit een ring die een deel van de reflux opvangt en deze ring loopt weer over in de kolom. Met de naaldafsluiter aan de rechterkant van de rectificatie unit bepaal ik de hoeveelheid product (druppelsgewijs voor hoogste percentage want dan is de refluxverhouding heel hoog). Het product gaat via de naaldafsluiter naar een kleine koeler zodat het product rond de 20C de koeler verlaat. Ideaal om de SG te meten.

Maar goed, de damp gaat dus langs de rectificatie unit en komt in contact met de terugkomende gecondenseerd product. Boven de rectificatie unit zit een temperatuur unit. Hier kan ik aan beide kanten een sensor plaatsen, een naaldsensor of een dikkere PT100 met female schroefdop.

Boven de temperatuur unit zit een 8 pijps condensor en daarboven een 30 cm lange kolom zodat eventuele dampen nog iets kunnen condenseren (is eigenlijk niet nodig, maar maakt de raketwerper aka FAGOT indrukwekkender 😉

Bovenop zit een verkeerde uitlaat (deze is eigenlijk voor de potstill mode).

En in potstill opstelling:

Er komen nog de nodige aanpassingen, maar dit is het eerste begin van deze bij Ome Ali bestelde onderdelen die bij de douane geen problemen hebben gegeven (geen invoer, btw of andere ellende). Maar, alles is wel in losse onderdelen besteld. Ook heb ik nog de nodige tri-clamps, siliconen ringen, teflon ringen en ander gerei besteld en gekregen. Ook ozon generator, refractometer en wat koperwerk om een parrot te maken (gewoon omdat het mooi is…..)

Als er vragen zijn dan hoor ik het graag.

Morgen haal ik nog een grote weckketel voor de whiskeymash in te maken en er komt nog een groter vat (30 liter omdat ik werk met 25 liter vergistemmers) en mijn zwager gaat voor een klein (10 liter) keteltje (potstill/alambic) voor wat experimenteerwerk.

Gr. Erwin

 
  • Geliked door
Antwoord
7 op 28 augustus 2019

Ik zit nog even te wachten op de flenskoppeling (tri-clamp) die op de ketel moet en dan laat ik snel weten hoe de opstelling werkt qua performance.

Gr. Erwin

Forum Lid
op 28 augustus 2019

Mooi spul zeg!! Ziet er ontzettend strak uit! Prachtig

Crew member
op 28 augustus 2019

Prachtige reportage, mooi spul! Compliment!!

Forum Lid
op 28 augustus 2019

Ik snap er eigenlijk niks van, je neemt alcohol af onder de dephlegmator ???

en de bovenste pijp staat alleen mooi ?

Als ik het niet fout heb dan gaat dit zeker niet werken..

 

Forum Lid
op 28 augustus 2019

Wat voor een onderdeel zit nu aan de klem, een spiraal of die 8 pijps condenser ( dephlegmator )

Forum Lid
op 28 augustus 2019

De damp gaat door de kolom, door het kijkglas, door de rectificatie unit, door de temperatuur unit, in de condensor, alles loopt terug (100% reflux) als vloeistof en komt in aanraking met de opstijgende damp. Het condensaat gaat door de temperatuur unit naar onderen en komt daar in de refractie unit terecht. Hetgeen in het midden van de opstelling stroomt/druppelt valt gewoon door de kolom naar onderen.

Echter, de gecondenseerde alcohol die langs de pijpwand naar onderen loopt komt in de recrificatie unit een opvang (ringvormig, zie foto) tegen. Zolang de naald afsluiter dicht staat vult die ring zich en loopt de vloeistof over de rand naar het midden de installatie en valt dan naar onderen de kolom in. 100% reflux.

Dit doe je zo’n 10 minuten totdat er een equilibrium (evenwicht) in de installatie ontstaat.

En dan ga je met de naaldafsluiter spelen totdat er een klein stroompje/druppelsgewijs warme, hoog % alcohol langs de afsluiter komt en verder afkoelt via die kleine koeler aan de zij-kant.

Stel je tapt 1 druppel per seconde af terwijl er 10 druppels overlopen en naar onder de kolom in gaan, dan heb je een refluxverhouding van factor 10.

Het voordeel is dat je door de naaldafsluiter verder open of dicht te zetten je zelf bepaald hoe hoog je alcohol % wordt.

Dit is een zogenaamd Bokabob ontwerp en is dus alleen geschikt voor sugarwash en hoog % alcohol resultaat/doel.

In de standaard potstill mode, de laatste foto, heb je een hele lage reflux (beetje condensatie in de kolom) en dus veel lager % maar je rectificeert dus niet de smaak en geur eruit.

Multifunctionele opstelling die makkelijk aan te passen is.

En die kolom bovenop de buiscondensor is niet nodig aangezien alles condenseert en niks verder opstijgt. Maar, deze onstallatie moet wel open zijn van boven, want stel ik heb de naaldafsluiter dicht en boven op de koeler zou ik het dichtmaken, dan krijg je een gigantische druk (als het fout gaat met je koeler) en dan is FAGOT opeens een raketwerper die over het dak gaat of wellicht zelfs de ketel laat klappen.

Forum Lid
op 28 augustus 2019

Heel mooi, ik vind het leuk om zulke verslagen te volgen, en ben ook benieuwd naar je resultaat straks, ik welke regio zit jij ?

 

Forum Lid
op 28 augustus 2019

Zuid Limburg, regio Sittard-Geleen-Born

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 29 augustus 2019

Wow! Da’s geen faggot die “FAGOT” van jou zeg.  Prachtig stukje engineering.

Mag ik vragen wat je totale opstelling zo ongeveer gekost heeft?

Forum Lid
op 29 augustus 2019

In totaal zo’n eur 220,- aan directe kosten. Verzendkosten in totaal zo’n Eur 75,-

Het kon goedkoper maar dan had ik een volledige installatie in 1 keer moeten bestellen en nog wat losse onderdelen. Maar zo’n volledige installatie langs de douane krijgen………

Maar goed, wellicht in de toekomst komt deze nog erbij

€ 132,75 | 2018 NEW copper bubble Distillation column with 4 sections for distiller Glass column
https://s.click.aliexpress.com/e/o7VXMKfq

Forum Lid
op 30 augustus 2019

Ik heb deze kolom met bubbelplaten  https://nl.aliexpress.com/item/32917721094.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dI939Fk

Hier wordt gebruik gemaakt van 4 RVS draadeinden en het geheel is wat sterker uitgevoerd, heb je wel nodig wand het word wel wat zwaar vooral met het koelwater er in. Het is overigens waanzinnig om hem in werking te zien.

Forum Lid
op 30 augustus 2019

Hoi RuMo,

Die komt in de toekomst ook nog eens in mijn lijstje!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 augustus 2019

Thx voor de info XLR8. 

Zeggen en schrijven 300€ voor dié opstelling… Dat lijkt me een koopje.  Ik ga jouw bouw-topics nog eens héél grondig doorlezen.  Ik had er tussendoor al wel naar gekeken, maar zonder het eindresultaat gezien te hebben – en jouw gedetailleerde uitleg hier – kon ik het me allemaal niet zo goed voorstellen. 

Forum Lid
op 29 augustus 2019

Als je een lijst wilt van de onderdelen (met Ome Ali links) dan mail maar even op [email protected] . Dan stuur ik die naar je door!

Gr. Erwin

P.S. Prijs is wel zonder vat, die gebruik ik al jaren met glazen kolom, koelers etc etc. Dat staat dus allemaal te koop.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 29 augustus 2019

Misschien is het beter om hier de links naar de onderdelen te plaatsen

Forum Lid
op 29 augustus 2019

Zal ik morgen plaatsen!

Admin
op 30 augustus 2019

Ik lees overigens steeds Bokabob,  maar het moet Bokakob zijn. Ik had het in je eerste post aangepast omdat ik dacht dat het per ongeluk ging. 

Fantastisch ding, behalve wat je er mee kan vind ik het echt een juweel!

Forum Lid
op 1 september 2019

Misschien destilleren ze gewoon water en blijven ze BOB 🤣🤣🤣🤣

Forum Lid
op 2 september 2019

Bij de prijs komen nog best veel niet benoemde zaken als:

Kolomvulling
Siliconen seals
Klemmen
Slangen / connectors
Pijp isolatie

enz…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 2 september 2019
Forum Lid
op 3 september 2019

Wat bedoel je bij de naaldafsluiter  met: naald vervangen door rvs? Ik ben namelijk niet zo tevreden over mijn afsluiters, deze sluiten niet helemaal af.

https://nl.aliexpress.com/item/32996286335.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6a544c4dkLdddN

Forum Lid
op 11 september 2019

@XLR8

Hoeveel ml/uur haal jij hier mee en bij hoeveel Watt ?

Forum Lid
op 11 september 2019

Wat bedoel je bij de naaldafsluiter  met: naald vervangen door rvs? Ik ben namelijk niet zo tevreden over mijn afsluiters, deze sluiten niet helemaal af.

 

Van RuMo

In het begin monteerde ik mijn naaldafsluiter aan ingang koelwater en deze sloot ook niet af , maar heb dit nu aangesloten bij uitgang en is nu perfect af te sluiten

Forum Lid
op 11 september 2019

Mijn naaldafsluiter zit aan de afvoer van de produktzijde, dus hier staat geen druk op en bij de koelwater kant wel. Daar kan het dus problemen geven.

Forum Lid
op 11 september 2019

@gompie:

Met de nieuwe FAGOT stook ik op 80% van 2400 watt en tap dan met een straaltje af (net niet druppelen, maar ook geen flinke straal). Bij de tweede stook (10 liter 94% met 9 liter water) heb ik 9.x liter overgehaald van 93/94% in 5 uurtjes tijd. Dat zijn ongeveer 10 druppels per seconde (0.5 ml per sec).

Je hebt met een Bokakob design namelijk een mooie reflux nodig want die bepaalt de hoogte van je %. Ga je te zwak stoken, dan bijna geen reflux en schiet de temperatuur omhoog en percentage omlaag.

Forum Lid
op 11 september 2019

Wow, zeer goed resultaat, geslaagd ontwerp dus…

Goed idee om olijfvat als ketel te gebruiken, nooit aan gedacht, heb je voor het element gewoon een gat geboord en het element erin gezet ?

Forum Lid
op 11 september 2019

Het werkt top.

Olijfolie vat was vroeger aan een andere prijs, zou nu gaan voor een bietfust van 20 of meer liter.

Gatenboor gebruikt, element van brouwland is voorzien van pakkingen. Werkt top (al >15 jaar).

Forum Lid
op 12 september 2019

Ik had ook eerst het idee om het kraantje aan de uitgang te monteren, maar ik dacht later als het water in de koeler warm wordt en uit gaat zetten dan kan de druk niet weg. Ik heb nu een kraantje van RVS besteld in plaats van kunststof.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 november 2019

Goedemorgen,
Ik heb een vraagje is de kleine koeler nodig in de kolom opstelling?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 november 2019

De kleine koeler direct boven op je kolom heb je mijn inziens nodig(als je deze bedoeld). Deze zorgt voor een soort koude barrière. In het begin glippen daar alleen de meest makkelijk te verdampen stoffen langs, zoals methanol. Daarna laat je hem wat minder(of niet) koelen en dan kan de ethanol er door komen. Op het laatst kan je hem weer wat laten koelen zodat de moeilijk te verdampen stoffen achter blijven, zoals water en olieachtige stoffen. Hij zorg dat er een soort reflex verdamping ontstaat, en wordt dan ook wel reflexkoeler genoemd. In mijn doorzichtige kolom met 4 bubbel platen is dit proces goed te zien. Je ziet dan de moeilijk te verdampen stoffen terug naar beneden druipen. (dit is maar een simpele uitleg van dat kleine koelertje).

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren