zoektocht naar een goede graanjenever

Geupdate op 23 januari 2020 in Recepten
24 op 3 januari 2020

Ik ben nu al een tijdje aan het experimenteren geweest met allerhande recepten in het bereiden van allerlei zoete likeuren, absint, speculaas borrel, wiskey, moonshine en binnekort ook aardappel vodka. Al veel lekkere dingen gemaakt maar de echte uitdaging blijft een goede redelijk neutrale graan alcohol produceren om dat te lageren op een eiken vaatje van 3 liter. Uit mijn ervaringen uit voorgaande brouwsels is gebleken dat ik de kick van de mais wel aardig kan smaken. In mijn toekomstige mengeling zoek ik dan ook naar een aardig aandeel van dit graan. Het zoeken naar een ideaal mengsel van granen vind ik wel moeilijk vooral als het dan gaat over gemout of ongemout. Ik overweeg om een zak gemout rogge aan te schaffen maar dit zou evengoed een zak ongemout kunnen zijn lijkt mij aangezien ik al een zak gerstenmout heb staan.

Het volgende hoofdstuk is de gist aangezien ik al verscheidene ervaringen heb met de gisten van still spirits en sja de smaak is nu niet echt subliem als je met deze strains werkt (voor mijn rum ben ik overgeschakeld op prestige, hopelijk doet hij het beter) Ik kijk al een beetje uit naar de wiskey gisten van fermentis maar die koop je meteen in een zak van 500 gr op brouwland en dan wordt het wel meteen duur…Bakkers gist heb ik hier al veel horen vallen miss is dat wel iets voor een goede graan jenever?

Alle tips over mout of niet en welke gist altijd welkom

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 4 januari 2020

Het graan, gemout / ongemout zal je moeten versuikeren (maischen). Hoe had je dat willen doen, heb je daar spullen voor? Niet dat het heel moeilijk is, maar misschien kun je dit even toelichten?

Verder is roggemout en zeker ongemoute rogge heel lastig te filteren. Ik zou zeggen max 50% en dan is het nog maar afwachten of het geen dikke brij word

Gist neem ik altijd droge bakkersgist. Werkt prima.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 januari 2020

Ik heb al een paar soorten gist geprobeerd en gewoon bakkersgist vind ik veruit het beste.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 januari 2020

Granen jenever kun je op verschillende manieren maken .
net als maken van whiskey is het een van de simpelste dranken te maken .
standaards recepten staan overal wel beschreven veelal moderne maar hieronder een volgens oude ambachtelijke methode .
voor 10 liter
7 kilo roggemeel , 5 kilo tawemeel , gestemout diastatisch 12 kilo . +- 90 liter water
Dit volgens normaal standaard proces maischen . . !
Na maischen voeg je 30 gram gekneusde jeneverbessen en 15 gram sleedoorn toe .
Een gist maak je van tarwemeel ,water , wat jeneverbes en appel .
dit gist maak je tevoren klaar en met tot 5 liter giststarter .
na vrij snelle vergisting .
na gisting meteen afstoken eerste maal volledig , 2 keer met scheiding van voor en naloop .
eventueel kun je ook een 3e stook doen maar dan doe je daar de scheidingen .
afstoken op vloeistof temperatuur van 93 tot max 95 graden . ( gemeten dus in de ketel ! )
brug temperatuur zal dus lager zijn rond max88 gr .

al je geen zelf gemaakte gist hebt kun je een natte bakkersgist gebruiken of een droge .

Je hoeft verder geen toevoegingen te doen alleen ph waarden moeten gehandhaafd .

eventueel kun je ook niet in het beslag de sleedoorn en jeneverbessen doen maar na de overhalen
de drank over jenever bessen , sleedoorn en Curaçao schillen percoleren .
ook dat is een standaard manier van jenever bereiding .

Forum Lid
op 20 januari 2020

dit is voor een 100 liter fermentatie vat Robbert?

 

Forum Lid
op 20 januari 2020

ja dit is voor 10 liter eindproduct. Als je een groot vat van 100 liter hebt kun je dit 1 op 1 over nemen ander moet je even de gewichten delen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 januari 2020

Munckerik, kom er maar in. 😉 Hier zoekt er iemand dus voor Genièvre zijn gading. En dat is voor de specialisten. Dus juiste mout, gist, en omdat hij risico loopt op dichtslippen, rijsthulzen.

Forum Lid
op 4 januari 2020

Munckerik, kom er maar in. 😉 Hier zoekt er iemand dus voor Genièvre zijn gading. En dat is voor de specialisten. Dus juiste mout, gist, en omdat hij risico loopt op dichtslippen, rijsthulzen.

Van william

Rijsthulzen zijn een must! Anders ben je net als ik minimaal 3 maanden zwaar over de zeik en  teleurgesteld .

Crew member
op 4 januari 2020

Munckerik, kom er maar in. 😉 Hier zoekt er iemand dus voor Genièvre zijn gading. En dat is voor de specialisten. Dus juiste mout, gist, en omdat hij risico loopt op dichtslippen, rijsthulzen.

Van william

Ik zou voor distillatiemout Bio en roggemout Bio gaan. Rijsthulzen tijdens het maischen toevoegen om het spoelen te vergemakkelijken. Gist…. bakkersgist kan maar je kunt ook een andere gist gebruiken zoals Vodka of Gin Distillers Yeast van Still Spirits. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 januari 2020

Ik volg! 🙂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 januari 2020

de mouten van bio brouwmaat zijn zeker aan te bevelen . voor een goede jenever kun je ook de tarwe daarbij voegen .
Rijsthulzen zijn i.d.d. handige hulpstof .
je kunt ook schoon stro goed gebruiken bij spoelen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 5 januari 2020

Wat is volgens jullie de meest smaakvole manier van werken. Het extraheren en omzetten van zetmelen in suikers tijdens het maischen en achteraf filteren of heel de boel tesamen fermenteren en nadien die drap in de ketel gooien…

 

Forum Lid
op 5 januari 2020

De heleboel te samen fermenteren . na fermentatie geheel in ketel met achterlaten ( afhevelen )van de gist restanten .
2 x overhalen . en bij de derde overhaal de uitstomende drank via percolator vat met bessen en Curaçao schillen naar opvang beker / vat
Dit geeft volste aroma .

Forum Lid
op 5 januari 2020

als je de boel afheveld naar de ketel moet je dan niet bijna 1/3e troep achterlaten in het gistings vat? je kan toch zomaar niet de dode gistingscellen scheiden van het mout en de granen?

 

Forum Lid
op 5 januari 2020

als het normaal verloopt ligt onderop een grauwe slurrie laag dat laagje laat je achter .
De rest vloeistof en zwevend materiaal kan de ketel in .
deze zijn te zwaar of niet vluchtig genoeg om mee te komen .
Een goed ongerichte ketel doet de rest .

Forum Lid
op 5 januari 2020

ok bedankt Robbert

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 21 januari 2020

Destilatiemout besteld bij munck. Nu nog op jacht naar tarwe en rogge.

Kan trouwens nergens meer op de site de instructie voor het maken van gist alla Robbert terugvinden. Misschien is dat voor nu ook nog een stap te ver. Eerst maar eens meergranen alcohol en jenever maken. met gist van Jan. Beetje sponsoren voor het in de lucht houden van het forum.

Forum Lid
op 21 januari 2020

ook het geduld van een kanarie: gevonden: Link-gist zelf maken.

 

Forum Lid
op 21 januari 2020

@dewitteLinde Dan wordt dan een bakkersgist of fermentis C70 .
Of eventueel een mangrove jack west coast .

Crew member
op 21 januari 2020

Destilatiemout besteld bij munck. Nu nog op jacht naar tarwe en rogge.

 

Van DeWitteLinde

Als het goed is wordt morgen e.e.a. afgeleverd. Roggemout en tarwemout heb ik ook 😉

Forum Lid
op 23 januari 2020

Als ik recept van Robbert goed lees gaat er ongemoute Rogge en tarwe in
Die haal ik bij een molenaar

Crew member
op 23 januari 2020

Ik heb inderdaad enkel mouten en Robbert heeft het zelfs over meel. 

Forum Lid
op 23 januari 2020

Grof gemalen meel gebruiken of fijn geschroot

Crew member
op 23 januari 2020

Maar geen roggemout en tarwemout?

Forum Lid
op 23 januari 2020

Mouten kunnen gebruik uiteraard maar smaak vorming zal anders zijn .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren