Zwart bezinksel in stookketel na wassen en herstoken

Geupdate op 10 juli 2020 in Stookforum
7 op 9 juli 2020

Een tweetal heb ik door een slechte smaak in de alcohol hem eens moeten wassen en herstoken. Dit doe ik met 1 deel alcohol en 4 delen water. Maar telkens had ik achteraf een donker bruin/zwart bezinksel in mijn stookketel. Is dit normaal en zijn dit eventueel afvalstoffen van resterende gist en moet ik mij daar zorgen over maken. Gisteren heb ik naar mijn mening een goed smakende alcohol proberen nog wat te verbeteren door hem ook op dezelfde manier te wassen en herstoken maar ook nu had ik een zwart bezinksel . Of zou deze toch nog iets van gist bevat hebben. Maar als ik alcohol verdun tot 40 % en herstook om het alcoholpercentage te verhogen dan heb ik geen bezinksel?

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 9 juli 2020

Ik zou mijn ketel is met azijn of citroenzuur schoonmaken.
Zwarte bezinksel uit “schone” alcohol klinkt niet logisch.

Forum Lid
op 9 juli 2020

Wat heb je überhaupt vergist is mijn eerste vraag. 

Tweede is waar je het bezinksel hebt gevonden.

 

Als het het eindproduct is moet je het koelgedeelte of de gehele ketel schoonmaken zoals BadKarma ook aangeeft.

 

Forum Lid
op 9 juli 2020

Je heb het over wassen . Hoe heb je dat gedaan ? Heb je actief kool gebruikt ? Dat kan residuen achter laten. . Heb je een soda gebruikt . Ook dit kan met een zuur erbij zorgen voor een aanslag ( denk aan patinee ) Hele ketel zuren en daarna goed spoelen . De alcohol kun je verdunnen tot iets onder 50% en opnieuw overhalen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 juli 2020

 Zoals altijd 25 liter stookwijn gemaakt met 5 kg suiker, 120 gram bakkersgist, 10 gram gistvoedingszout, 10 gram citroenzuur.
Helemaal laten uitgisten, overhevelen en stoken.
Maar het probleem is niet dat ik het zwart bezinksel heb bij het stoken, want normaal heb ik daar nooit problemen mee, maar enkel bij het opnieuw overhalen van de alcohol verdunt in water.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 juli 2020

oei sorry 100 gram bakkersgist ipv 120 gram.

Forum Lid
op 9 juli 2020

De receptuur is prima . Daar zal het niet aan liggen . Het zwart bezinksel is vreemd . Het lijkt toch iets van loskomende resten in ketel of koeler wat mee komt Spoelen met een zuur en daarna met helder water en vaatwas reiniger .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 juli 2020

Zit er ergens ijzer in je systeem?

Ijzer is een bruikbaar materiaal in een ketel en kolom en koelspiraal, maar naar mijn ervaring geeft het inderdaad een zwarte aanslag. Dat is iets anders dan een zwarte neerslag in de ketel, maar misschien heeft het er mee te maken.

Zwart met soms een beetje zilverschijn, alsof het grafiet was, dat had ik vaak.

 

Bruinzwart, zie ik bij herlezing. Ach, als ik een heldere ruwstook ga fijnstoken, blijft er vaak een troebele, vuilkeurige spoeling over. Ik maak me daar geen zorgen over: ik gooi die toch weg ergens in mijn tuin (na afkoelen!).

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren