Zwavel stress!

Geupdate op 4 augustus 2019 in Stooktips
26 op 14 juli 2019

Gisteren een rondleidin(kje) gehad bij onze Friese stokerij. Was leuk om eens bij een prof rond te kijken, totdat de stress toesloeg bij mijn betere helft. Zonder koper schijnen we pure zwavel te drinken….

Omdat ik een smartstill gebruik, hebben we nu dus stress in de tent. Mijn sprits ruiken goed, smaken goed, maar uiteraard zie ik hier een uitdaging om de smartstill te verbouwen. Iemand dat al eerder gedaan? 

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 14 juli 2019

Ik gebruik een ketel van aluminium,mijn koelpijp is van koper,nergens last van,in Roemenie stoken ze met de zelfde ketel als ik,en daar is de koelpijp ook van aluminium,dus zwavel?er word ook gestookt met rvs.ketels,dus zwavel? het zal wel niet zo’n vaart lopen ik drink mijn zelf gestookt vergif al 16 jr.mijn lever en nieren zijn nog in top conditie.

Forum Lid
op 14 juli 2019

Dank je Chris, dat vermoedde ik al…..

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 juli 2019

@Willempy, kun je iets meer context aan je bericht toevoegen? Wat werd er zoal verteld?

Forum Lid
op 14 juli 2019

Er werd verteld dat zonder koper, de spirit zwavel zou bevatten. Dat zou weer leiden tot blindheid. Dus koper zal altijd nodig zijn om te voorkomen dat er gezondheidsproblemen ontstaan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 14 juli 2019

Dat koper beneficiair is is al jaren geleden aangetoond .
Klopt dat er op verschillende plaatsen in het proces van likeur maken zwavel in verschillende vormen en bindingen voorkomt .
zwavel , zwavelwaterstof , zwavelzuur , zwaveldioxide .

Heeft de distilleerderij erbij verteld dat ook de hoeveelheid zwavel afhangt van het te verwerken product ? de producten gebruikt ?
Heeft de distilleerderij verteld dat organische zwavel ( Sulfa ) ook een mineraal is dat het menselijkheid lichaam nodig heeft en dus in kleine hoeveelheiden in lichaam niet schadelijk is ?
is er ook verteld om welke hoeveelheid zwavel per ton voorkomt/ vrijkomt bij de productie van likeur ?
Een distilleerderij moet aan zeer strenge eisen voldoen en zullen binnen allerlei toleranties moeten blijven .
De hoeveelheden die we thuis maken zelfs in ketels van RVS , Aluminium , keramiek of ijzer zijn daarom eigenlijk te verwaarlozen ..

De distilleerderij zal trouwens ook niet zeggen ” ga lekker thuis met koper stoken ” maar eerder proberen de hobby stoker met allerlei argumenten angstig maken voor eigen productie .

Als je een handje rozijnen aan je kind geeft dan zit daar meer zwavel op dan jij thuis met jou smartstill in paar jaar zal doorgeven aan jou drank .

Mocht Je nu toch niet gerust zijn ?
Neem paar knel ringen en doe die in kanaal van de smartstill MAAR . maak de koperen ringen ook regelmatig schoon . koper oxide is slechter voor jou dan zwavel .
😉

Forum Lid
op 14 juli 2019

Zo’n beetje wat Robbert zegt. Zwavel is een belangrijk element in eiwitten en komt dus in de levende natuur overal voor. Gelukkig maar. Het blauwzwarte randje dat je soms in een ei ziet is ijzersulfide.

Wat niet wegneemt dat sommige verbindingen schadelijk of giftig zijn. Maar het hele verhaal maakt op mij de indruk van bangmakerij, en het lijkt verdacht veel op het oude verhaal over methanol. Dat is inmiddels ook ontzenuwd.

De grondstoffen waar wij (althans ikzelf) stookwijn of stookbier van maken, kun je gewoon eten zonder er ziek van te worden. Gist zet voornamelijk de zetmelen en suikers om in alcohol. Van alles wat de gist nog aan bijproducten maakt, is ethanol in de gemaakte dosis nog wel het meest giftig. En als je een beetje oplet met het stoken, concentreer je voornamelijk die ethanol en gooi je de rest weg als voor- of naloop of als spoeling.

Koper in het stijgende pad van de damp en geen koper in het dalende pad wordt algemeen geadviseerd. Op grond van diverse onderzoeken, niet op grond van taboes of sprookjes.

En je niet elke dag klemzuipen, natuurlijk!

Forum Lid
op 14 juli 2019

Is dat klemzuipen dan ook al gevaarlijk?😂😂😂ik denk dat ik maar met stoken stop als er zoveel gevaarlijke kanten aan zitten🤔zwavel explosie ethanol klemzuipen kater,vrouw kwaad bij overmatig zuipen van trappen vallen,is een gevaarlijke hobby🙄

Forum Lid
op 14 juli 2019

Fietsen is gezond Chris ! maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat TEVEEL fietsen maak impotent en meer kans op prostaat ontstekingen .
Dus doe wat lekker is maar alles met maten .

de tandarts heeft gezegd ” pas op ! alles wat lekker is is slecht voor je tanden ”
Dus seks en masturberen kun je ook beter vergeten .😃😃😃😃😃

Forum Lid
op 14 juli 2019

Dus stoken in laboratoria glas is zowat nog het enige gezonde? Ik heb enkel alleen nog suiker wash gestookt als newbie en zelfs daarin proefde ik een duidelijke voorloopt. Bah gwn.  Ik maak me tot zover Nog een zorgen om zwavel of wat dan ook. Goed proeven en blijven nadenken is volgens mij de beste remedie.

Forum Lid
op 14 juli 2019

Ik drink meestal met maten,hou niet zo van alleen drinken,en waarom zou ik fietsen heb een auto,en bij de tandarts kom ik niet,kunstgebit.😂😂😂en sex doen we alleen niet met maten🙄

Forum Lid
op 15 juli 2019

Dus stoken in laboratoriumglas is zowat nog het enige gezonde? Ik heb enkel alleen nog suiker wash gestookt als newbie en zelfs daarin proefde ik een duidelijke voorloopt. Bah gwn.  Ik maak me tot zover Nog een zorgen om zwavel of wat dan ook. Goed proeven en blijven nadenken is volgens mij de beste remedie.

Van Murmillo

Laboratoriumglas is neutraal, nog neutraler dan rvs. De grap is, dat koper in het stijgende pad de smaak verbetert vergeleken met zonder koper stoken. Een koperen cent of wat kopersnippers of koperspons helpt al veel. Het is niet helemaal duidelijk waarom dat is, maar het werkt wel.

Inderdaad: blijven proeven en nadenken!

 

Forum Lid
op 15 juli 2019

Een beetje simpel misschien in uitleg maar koper oxideert o.a. aan vocht , zuren , zouten , acetaten . Bij het passeren van de damp die deze stoffen bevatten ontstaan dus oxiden o.a. CuO en Cu2O .
Tijdens het ontstaan worden dus passerende stoffen “gebruikt” uit de damp voor de chemische reactie maar ook de nieuwe ontstane stoffen maken weer bindingen met weer andere passerende stoffen .
Het is dus een soort filter proces op basis van scheikundige bindingen en uiteenvallen van stoffen .

Forum Lid
op 15 juli 2019

Duidelijke uitleg! Dat van die bangmakerij voelde inderdaad zo, en ook een beetje klok/klepel. Inmiddels de tip gevonden om wat (gereinigd) installatie(koper)draad in de leiding van de smartstill te duwen. Dat wordt een leuk experiment voor na de vakantie.

Forum Lid
op 15 juli 2019

Waarom krijg ik van moonshine geen hoofdpijn,en van de rotzooi uit de winkel wel,dat moet je de volgende keer als je een stokerij bezoekt eens vragen,

Forum Lid
op 15 juli 2019

kleurstoffen , smaakversterkers , stabilisators .
O.a. Om te zorgen dat suikers opgelost blijven en niet uitkristalliseren worden ook stabilisators gebruikt .

Forum Lid
op 15 juli 2019

Nou met alle E nummers is bij mij “als gevoelig mannetje” de toilet de beste vriend. Ben benieuwd als ik straks mijn bourbon en gin heb hoe dat gaat.

Forum Lid
op 15 juli 2019

Denk goed,en als je vaak de wc moet bezoeken uien regelen de stoelgang,en kanneel stopt ook.

Crew member
op 15 juli 2019

Nog groene bananen verstoppen, als ze zwart worden laxeren ze.
Zit wel zwavel in banaan…maar ook stofjes die je hersenen een plezier doen.
Wel slecht van die distilleerderij om te doen of een hobbyist vergif maakt.
Willempy, Robbert heeft ons weer gerustgesteld. Thankx man!

Forum Lid
op 15 juli 2019

Als mensen gewoon denken om hygiëne aan hun ketels en normale producten gebruiken .
Niet kliko sooi en kadavers gebruiken .
Geen synthetisch troep gebruiken of met onbekende herkomst !
Is er niets om druk over te maken .
Gewoon nuchter nadenken blijven .
Niet belachelijke ” spookverhalen “en “mythe” gelijk aannemen .
Overheden en producenten zullen deze altijd in leven houden zodat ze weinig concurrentie of financieel nadeel hebben .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 15 juli 2019

Kleine toevoeging omtrent het Smartstill verhaal. Ik heb hier zelf ook over nagedacht en een aantal bronnen leveren wat interessante ideeën.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00450.x

Hier bijvoorbeeld wordt gekeken naar de invloed van de plaatsing van het koper op de reductie van zwavelhoudende componenten. Na het lezen van dit stukje is mijn voorkeur om de Smartstill vol te proppen met koperen zadels (of fittingen) in de vloeistof.

Wel suggereert dit artikel dat je het koper een paar keer moet gebruiken voordat het actief wordt.

Zwavelhoudende componenten zijn geen pure zwavel, het is dus niet alsof je drinkt uit een van de poelen uit de onderwereld. Dimethyl trisulfide wordt aangehaald als een van degene die je het meeste merkt qua smaak en reuk.  Dit spul heb ik vroeger bij het destilleren van van 2-propanol gebruikt als entrainer (breken van de azeotroop en niet zo spannend voor dit verhaal). De   geur die je associeert ermee (en smaak) heeft van grasachtig, knoflookachtig tot brusselse spruitjes. Proef je niks geks in je drankjes dan zal de hoeveelheid echt meevallen. 

Forum Lid
op 15 juli 2019

Veel drank word verkocht met karamel,voor de kleur en smaak.maar daar moet ook stabilisater in zo dat de caramel niet naar de bodem zakt.dat noemen ze ook nog wisky.dus koppijn.

Forum Lid
op 15 juli 2019

Klopt, regelgeving technisch mogen stokerijen in Schotland dat als toevoeging doen, op Islay is de enige die dat doet Bowmore (foei!), op de flessen staat dat vermeld als E150 Farbstoffe Karamell

E150 Karamel, Suikerkleur

Bereiding/oorsprong:
Complex mengsel van bruine kleurstoffen, gevormd door het droog verhitten van suiker in aanwezigheid van base (E150a), ammonia (E150c), base en sulfiet (E150b) of ammonia en sulfiet (E150d).
Forum Lid
op 15 juli 2019

Het gebruik van koper is zeker beneficiair ! maar het niet gebruiken geeft bij normale omstandigheden geen nadelen ten gevolge van gezondheid .
zwavel komt in diverse vormen voor en ook diverse bindingen .
inderdaad wanneer je iets proeft kunnen diverse oorzaken zijn .
Zwavelzuur , zwavelwaterstof ,Dimethyl trisulfide aanwezigheid zijn inderdaad meest voorkomende .Wanneer de drank niet meer drinkbaar is zijn de normen nog ruim onder veilig .
Het heeft geen zin om er een heksen jacht van te maken .

Forum Lid
op 15 juli 2019

Daar sluit ik me helemaal bij aan, heksenjachten zijn sowieso ietwat gedateerd.

Vraag is ook wie de rondleiding gegeven heeft, op Islay heb ik een tweetal gidsen gehad die dingen vertelden die niet geheel kloppen (heb een achtergrond in chemische technologie en weet wat dingetjes over soortgelijke processen). Als het iemand is geweest die zelf doet stoken vind ik het een beetje vreemd.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 augustus 2019

Kijkend dat koper voordeel heeft, waar kun je het beste koper gebruiken in een RvS opstelling. Ik zat aan de volgende 2 opties te denken:
1. Koper in de kolom, nadeel hoger alcohol percentage maar wel alles als gas door de koper mesh
2. Koper na de bocht, voordeel lager alcohol percentage maar niet alles als gas er door heen.
Vraag is dus eigenlijk, om te werken moet de alcohol als gas zijn blootgesteld aan het koper of mag het ook als vloeistof.(wanneer als vloeistof kun je de drank dan ook gewoon over koper gieten 🤔).

Forum Lid
op 4 augustus 2019

Het gaat niet om het koper maar om de oxidatie van koper .
een hele opstelling mag van koper zijn maar brug ( bocht ) en koeler moet rein zijn . deze mogen geen oxides bevatten .
De plaats waar het oxideren beneficiair werkt aan de distillatie is het deel waar de damp langs strijkt richting de brug . Dus dat is deel van ketel boven vloeistof niveau , kolom of helm . tot het punt dat damp ” drempel ” naar brug overgaat .
Een koeler en brug van koper word ook wel vertint aan binnenzijde .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren