Vandaag een dealtje kunnen sluiten met de plaatselijke lidl van een restant 2l appelsap pakken.
Nu zodra een gistemmer leeg is een keer zoete cider proberen na veel lezen over ciders.
Mijn broertje houdt van Apple bandit en niet van mijn "droge" cider dus dit puzzelt me al het hele najaar. Ik heb een werkwijze bedacht om toch de cider droog te vergisten en dan iets te zoeten.
Mijn idee is:
Mijn standaard cider maken alleen zonder citroen en vlierbloesem. De appelsap pers ik eerst door een ?? Micron waterfilter, hierdoor word hij wat lichter van kleur maar de smaak blijft behouden. Ik vergist het wederom met SN9 omdat het een 12/14 daagse vergisting was en dit erg goed beviel. Dan over naar de bottelemmer en hier de massa aanzoeten met Sorbitol. Sorbitol zoet goed met "niet vergistbare" suikers en geen bijsmaak. Dan daarna de reguliere 8 gram de liter aan kristalsuiker door de massa en bottelen maar. Ben benieuwd.
Ik heb toevallig mijn cider dit weekeinde in mijn kegerator gestopt.
Met mijn lokale homebrew vereniging een gezamelijke inkoop gedaan van appels + huur van een pers. Iedereen kreeg een jerry can met ongeveer 20 liter sap mee naar huis. Veel leden hebben hun 20 liter in kleine batches opgedeeld om te experimenteren; wild laten vergisten, wijn gist, Engelse gist, wat brettanomyces toevoegen, champagne gist etc.
Ik heb zelf mijn sap redelijk recht-toe-recht-aan vergist. Wat Potassium metabisulfiet toegevoegd aan de jerrycan met sap om de wilde gisten uit te schakelen, wat gistvoeding en een zakje Mangrove Jack's M02 Cider gist toegevoegd. Nadat deze volledig was uitvergist naar een fust verplaatst die 3 maanden op kamer temperatuur malolactische fermentatie kon ondergaan en rijpen. Nu naar de kegerator om op druk te komen.
Mocht ik de cider nog steeds iets te wrang zijn is het idee om hem aan te zoeten met wat verse appelsap.
Deze is inmiddels wel binnengekomen.
https://www.stookwinkel.nl/product/mangrove-jacks-lactose-poeder-500-gram/
Project zoete cider is in gang:
- flessen gespoeld.
- cider aangezoet
- bottelen
Ik heb het plan opgevat om zodra mijn fustje met Tonic leeg is deze te vullen met appelsap en gist om zo onder druk te vergisten. Ik zie mensen dat met bier ook doen. Dan staat hij direct onder druk, meteen gecarboniseerd. Ideaal.
Nadeel is dat je gist dat op de bodem ligt er uit moet maar dat gaat gewoon als eerste er uit als je gaat tappen. Dus gewoon koel laten staan, een keer doortappen tot hij niet meer troebel is en je hebt cider van de tap.
De Tonic gaat erg hard, er gaat nu iedere dag bijna een liter doorheen.
Ik gebruik dit 19 liter fustje. Op de regulator kun je zien hoe de drukopbouw verloopt. Loopt het uit de hand kun je het ventiel even openen. Ik zie dat er ook speciale ventielen bestaan waarbij je de maximale druk kunt instellen en dat hij bij te veel wat laat ontsnappen. Leuk projectje weer 🙂

Cider cider cider
daar gaan we weer
Vandaag na een hele tijd (geen tijd/ slecht in het velletje zitten) weer een rum wash gestookt en nu het vat weer gevuld voor een appelcider. Ik ben benieuwd wat eruit komt!
Ter afsluiting op project "Zoette cider" wil ik vermelden dat met 300 gram sorbitol op 21 liter het niet mogelijk maakt om een zoette cider te maken. Mijn broertje, het grootste testpersoon, die ik wilde overtuigen is niet overtuigd. Helaas! Hem, heb ik nu wel blijer kunnen maken met een scheutje vlierbloesemsiroop in zijn glas.
Maar, nu heb ik mijn zinnen na veel lezen op een ciderforum en al iets geprobeerd met bier gezet op het lageren met eikensnippers.
Niet alle cider maar van oorsprong werd een "platte cider" op eikenhouten vaten bewaard wat dus een iets tanige smaak zou moeten geven. Nog steeds word dit gedaan zowel met vaten als snippers dus een nieuw project gaat van start.

Beste Forumleden,
Ik heb een paar keer de zoekbalk gebruikt of ik het antwoord kon vinden, aangezien ik geen 69 pagina's compleet wilde doorspitten, maar kreeg het via de search niet gevonden...
Ik zie iedereen (velen) hier, en op youtube, de cider uit pakken appelsap maken. Dit is volgens mij heul grote kans, gemaakt uit concentraat (?) Waarom wordt dit gedaan? Is dit om de prijs te drukken? Of is het smaakverschil te verwaarlozen? Is dit gemak? Is elk pak appelsap goed, ongeacht merk? Of zijn er toch aan te raden merken?
En waarom wordt als ik ga stoken van wijn, aangeraden om geen aangelengde wijn te gebruiken, maar de -meestal- duurdere wijnen, die niet is aangelengd (niet uit concentraat)
Vragen dus over het concentraat gedeelte, want bij het een kan het wel, en het andere -liever- niet...
Ik heb nu een aantal jaren achter elkaar cider (voor de wederhelft) gebrouwen. Ze heeft helaas mijn APA en gin ook “ontdekt” dus moet ik er tegenaan 😉.
Dit jaar voor het eerst geen cider maar probeer ik een prosecco (ook in 33 cc flesjes)
@stookforum, als ik het goed begrijp, gaat er in je cider, 4 gram suiker in een 33cl flesje, om nagisting op fles te verkrijgen en zo bubbels te krijgen?
Ik heb zelf 0,5L flessen om te bottelen, dus als ik 4 gram ga gebruiken, zou ik veilig moeten zitten ivm evt exploderende flessen?








