Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 69 / 71

Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
2 Reacties
ruud1
(@ruud1)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@murmillo 

kijk hier eens, hier bestel ik de standaard prima cider, heel wat goedkoper !!

https://www.drankgigant.nl/magners-apple-cider-57.html


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@ruud1 Het ging ook om de theorie op de website niet om wat te bestellen. We maken immers zelf! Maar thnx 😘


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag een dealtje kunnen sluiten met de plaatselijke lidl van een restant 2l appelsap pakken.

Nu zodra een gistemmer leeg is een keer zoete cider proberen na veel lezen over ciders.

Mijn broertje houdt van Apple bandit en niet van mijn "droge" cider dus dit puzzelt me al het hele najaar. Ik heb een werkwijze bedacht om toch de cider droog te vergisten en dan iets te zoeten.

Mijn idee is:

Mijn standaard cider maken alleen zonder citroen en vlierbloesem. De appelsap pers ik eerst door een ?? Micron waterfilter, hierdoor word hij wat lichter van kleur maar de smaak blijft behouden. Ik vergist het wederom met SN9 omdat het een 12/14 daagse vergisting was en dit erg goed beviel. Dan over naar de bottelemmer en hier de massa aanzoeten met Sorbitol. Sorbitol zoet goed met "niet vergistbare" suikers en geen bijsmaak. Dan daarna de reguliere 8 gram de liter aan kristalsuiker door de massa en bottelen maar. Ben benieuwd. 

 

1642619322-20220117_1647251.jpg

Beantwoorden
14 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 819
@murmillo hoezo filteren eigenlijk? Heeft dat baat bij appelsap uit concentraat? Is toch al vrij helder lijkt me? Sorbitol ben ik ook wel benieuwd naar want houd ook wel van een zoetje in m'n cider, leuk 👍 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@pikketanus dit is meer omdat sorbitol iets verdonkerd. Echter kan ik ook nog kiezen uit lactose, alleen is de sterkte daarvan minder dus moet meer toevoegen. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik graag een keer met mijn filter wil spelen. 🙂

Sorbitol lijkt een goed middel, in de wijn word het sws wel gebruikt. Ik ben heel nieuwsgierig omdat "mark" Mn broertje naast de wodka, wel gecharmeerd is van cider. Ik hoop hem natuurlijk nu ook aan het cideren te krijgen. 

Nu eerst wachten tot de gistvaten leeg zijn. Heb net afgelopen weekend weer Mark zijn vat terug gebracht. "zucht"


Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@pikketanus of Sukrin ipv Sorbitol. Ik heb geen ervaring met beide producten 🙂

Meer info


Beantwoorden
(@sukrin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

New Member
Berichten: 2

@concha zou u contact met ons willen opnemen, wij bij Sukrin zijn benieuwd of u dit geprobeerd heeft en wat uw bevindingen waren. MVG, Sukrin


Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@sukrin Neen, dit heb ik niet geprobeerd.


Beantwoorden
(@sukrin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

New Member
Berichten: 2

@concha Ik heb het even nagevraagd bij onze kwaliteit manager. Dit om te voorkomen dat er hier incorrecte informatie op komt. Doordat hij bevestigd heeft dat dit mogelijk is vraag ik u contact met ons op te nemen op het email adres: klantenservice@sukrin.nl. Deze zijn ingelicht en zullen u door verbinden met mij.  Alvast bedankt, Sukrin Team


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo mazzelaar! Ik wacht wel weer op de XXL week 😒 

Ik heb wel eens een zoetstof(ik weet niet meer welke) in een bestaande cider gegooid als proef. En dat is niet bevallen ik ben toen afgestapt van het idee om met een zoetstof te bottelen. Maar dat was een persoonlijke smaak het paste gewoonweg niet bij elkaar. Ik heb nu wat siroop staan voor als iemand(tot nu toe niemand) wat zoeter wil. Het verwarmen om de bottel vergisting te stop heb ik ook nog steeds in mijn achterhoofd.

Het is overigens wel verstandig om nu al met een cider voorraad voor van de zomer te staren. Ik heb nog 4 kratten staan maar als er 1 leeg kom maak ik weer een nieuwe batch van 3 kratten.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo het is altijd verstandig! Ik krijg nu steeds 0.75l flessen dus heb meer bottelcapiciteit. Jij hebt toen gezoet met een koffie zoeter saccharine volgens mij en dat geeft een smaakje. Sorbitol word in bier en wijn gebruikt en moet geen smaakjes geven. Uiteraard houd ik jullie op de hoogte. 🙂


Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 133

@murmillo Aha, ik ben ongeveer hetzelfde van plan! Het appelsap komt wel van AH. De cider is intussen uitgegist van start SG 1070 (heb beetje suiker toegevoegd) tot SG 990. Dit wordt dus een stevige cider 🙂

Momenteel staat het vat koud om te klaren. Ik vraag me wel af of te lang klaren kwaad kan? Is intussen al bijna een week. Ik heb wel eerst de dode gistcellen afgetapt die al op de bodem lagen.

De sorbitol ligt ook al klaar. Ik heb gelezen dat deze slechts 65% zoetkracht heeft tov kristalsuiker. Hoeveel ben jij van plan toe te voegen?

Welke flessen gebruik je voor deze cider? Want 8 gram/liter bottelsuiker zal toch redelijk wat CO2 produceren?

Zal je een bottelgist toevoegen of is dit totaal niet nodig?


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@moonshiner79 hoi! Ik moet nog beginnen maar heb sinds vandaag een vat leeg en zal morgen met mijn zoon de appelsap gaan vullen in het vat. (Ons gezamenlijk projectje, hij vraagt dan altijd of hij een glaasje appelsap mag)

1070 is een serieuze cider. Bijna appel wijn. Maargoed ook dat kan uiteindelijk.

Wat betreft klaren zou ik dat niet te veel doen. Cider mag best een beetje troebel zijn. Ikzelf; heb een oude gist emmer (noem ik nu bottelemmer) met een bottelkraantje. Ik zet de cider iets hoger en laat het een dag later van de gistemmer in de bottelemmer lopen. Dan is het meestal al helder genoeg. Vanuit daar meng ik eerst sorbitol erdoor tot de gewenste zoetheid, en dan mijn geinverteerde bottelsuiker er door, of vlierbloesemsiroop of welke siroop dan ook. Tijdens deze stap flink roeren en bottelen maar.

Ps bottelgist is absoluut niet nodig bij deze werkwijze. 

Flessen die ik gebruik zijn: bier flessen met beugels zoals grolsch, champagne flessen, bier flessen, en als ik echt alles vol heb, PET flessen welke ik 3,4de vul en voor het sluiten even inknijp tot het vloeistof bijna de rand raakt. 

Succes man


Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 133

@murmillo Hier ook. Mijn zoon is diegene die het appelsap in het vat gegoten heeft. Ik stond er enkel naast om de lege brikken plat te trappen 🙂 

Je zegt ook gewone bierflesjes te gebruiken? Ben je niet bang dat deze zullen springen? Ikzelf hou het liever safe en zal enkel champagneflessen gebruiken met plastieken kurk en muilkorf.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@moonshiner79 zolang je niet boven de 11/12 gram de liter uitkomt valt dat echt mee. Ooit begonnen met 15 gram de liter... dat waren bommen. Als je het niet vertrouwd dan in een curverbak met een badlaken erop. De grolschflessen kunnen sws 12gr de liter aan. Uiteindelijk gaat het ook niet om de druk maar een lekkere cider en 8 a 10 gr de liter is perfect. Bij 12 gr de liter spuit het uit het flesje


Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@murmillo 

heb je wel eens aan hop gedacht 

veel smaken ! Kan mee met de eerste gisting!

 

 


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@haak ja laatst een artikel gelezen van een Nieuw-Zeelandse cider met hop. Staat hier dus ook op de planning na de snippers.


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag tijd, zin, en een vat leeg voor project zoete cider. 🤔 🤔 🤔 

Gestart met 6 liter inkoken, en de rest met de beste hulp die ik kan krijgen in het vat verwerkt.

Een warmteriem erom en tot over 14 dagen.

1645990847-PhotoCollage_1645977485682.jpg

Beantwoorden
3 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

Tussendoor...

1645990882-PhotoCollage_1645990278990.jpg

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo zijn het al weer de XXL weken??

Ik heb net 3 kratten leeg dus ik kan weer een emmer van 25 liter maken. Deze waren van mei vorig jaar en nu heb ik nog 3 kratten van september vorig jaar.

ps. je prik toch wel gaten in de bodem dan zijn de pakken zo leeg.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo zeker! Zoom maar in op de foto.

Dit waren pakken die ik laatst had gescoord. Maar moest nog verwerken.


Beantwoorden
Berichten: 31
(@tedestillaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb toevallig mijn cider dit weekeinde in mijn kegerator gestopt.

Met mijn lokale homebrew vereniging een gezamelijke inkoop gedaan van appels + huur van een pers. Iedereen kreeg een jerry can met ongeveer 20 liter sap mee naar huis. Veel leden hebben hun 20 liter in kleine batches opgedeeld om te experimenteren; wild laten vergisten, wijn gist, Engelse gist, wat brettanomyces toevoegen, champagne gist etc.

Ik heb zelf mijn sap redelijk recht-toe-recht-aan vergist. Wat Potassium metabisulfiet toegevoegd aan de jerrycan met sap om de wilde gisten uit te schakelen, wat gistvoeding en een zakje Mangrove Jack's M02 Cider gist toegevoegd. Nadat deze volledig was uitvergist naar een fust verplaatst die 3 maanden op kamer temperatuur malolactische fermentatie kon ondergaan en rijpen. Nu naar de kegerator om op druk te komen.

Mocht ik de cider nog steeds iets te wrang zijn is het idee om hem aan te zoeten met wat verse appelsap.


Beantwoorden
Berichten: 6801
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 10 jaar geleden

https://mangrovejacks.com/products/cider-enhancer

 

Deze komt ook 


Beantwoorden
5 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@stookforum ik begrijp niet helemaal wat dit is maar het is volgens mij geen appelsap maar meer een smaak versterker.


Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 10 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6801

@rumo het zorgt voor een beter mondgevoel, en je maakt er de Cider zoeter mee zonder dat de zoetheid verloren gaat door vergisting.


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@stookforum klinkt goed maar ik zie niet dat er onvergistbare suikers in zit.


Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 10 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6801

@rumo ik zie het hier inderdaad niet bij de omschrijving staan maar ze hebben het mij wel zo uitgelegd. Als ik meer weet zal ik het posten:-)


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@stookforum zoals jij het beschrijf lijkt het wel op glycerine maar dan met een appel smaak. Hou ons op de hoogte.


Beantwoorden
Berichten: 6801
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 10 jaar geleden
Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Project zoete cider is in gang:

- flessen gespoeld.

- cider aangezoet 

- bottelen 

1649540068-20220408_143957.jpg

Beantwoorden
3 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo waar heb je mee aan gezoet? Appelsap Lidl? Bottelsuiker ? Gist? 😆


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo "sorbitol"


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo lidl appelsap en cl23+sn9.


Beantwoorden
Berichten: 6801
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 10 jaar geleden

Ik heb het plan opgevat om zodra mijn fustje met Tonic leeg is deze te vullen met appelsap en gist om zo onder druk te vergisten. Ik zie mensen dat met bier ook doen. Dan staat hij direct onder druk, meteen gecarboniseerd. Ideaal.

Nadeel is dat je gist dat op de bodem ligt er uit moet maar dat gaat gewoon als eerste er uit als je gaat tappen. Dus gewoon koel laten staan, een keer doortappen tot hij niet meer troebel is en je hebt cider van de tap.

De Tonic gaat erg hard, er gaat nu iedere dag bijna een liter doorheen.  

Ik gebruik dit 19 liter fustje. Op de regulator kun je zien hoe de drukopbouw verloopt. Loopt het uit de hand kun je het ventiel even openen. Ik zie dat er ook speciale ventielen bestaan waarbij je de maximale druk kunt instellen en dat hij bij te veel wat laat ontsnappen. Leuk projectje weer 🙂

 


Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@stookforum hier ben ik erg benieuwd naar en kom uiteraard de informatie bij je ophalen. 😀


Beantwoorden
Haak
Berichten: 600
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Cider cider cider

 

daar gaan we weer


Beantwoorden
15 Reacties
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 10 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6801

@haak  jazeker 🙂 en nu next level 🤣


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@haak hoe mooi is het als je straks een vaatje cider naast je flessen hebt. Scheelt ruimte. Ben alleen benieuwd hoe het werkt en hoelang je het kan bewaren. En kan je aan en af blijven sluiten zonder bederven?


Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 10 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6801

@murmillo aan en afkoppelen heeft geen invloed op houdbaarheid. Ik meen dat een maand of 3 bij bier de standaard is. Zal het eens opzoeken. Denk dat het in de praktijk langer mogeljjk is. Een fles is ook niet na 3 maanden bedorven.

Je kunt de boel gewoon afkoppelen en onder druk wegzetten. Net als dat een cafe volle bierfusten op voorraad heeft kan dat ook met de 19 liter kegs. Het zit volledig vrij van zuurstof onder koolzuur in je keg.

Op het hobbybrouw forum is best veel te vinden over het keggen van bier. Dat zal voor cider niet heel anders zijn.

Volgende week ga ik er mee beginnen en zal er een los topic voor maken.


Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@stookforum 

kun die kegs ook op een andere tap installatie Of zijn daar verbinding stukken voor?

wou de rugby club sponsoren met wat cider 


Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 10 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6801

@haak de kegs werken met ball lock quick disconnects. Dat zijn simpele snelkoppelingen. Je kunt de commerciele bierkoppeling van de slang halen en bevestigen aan een Quick Disconnect en je tapt cider op de normale bierinstallatie.

Andersom kan ook. We hebben ook commerciele koppelingen zodat je thuis een 50 liter vat pils kunt aanslaan 🤣

https://www.stookwinkel.nl/product-categorie/tappen-keg-co2/?orderby=popularity


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@haak ja sorry hoor 🤥 maar ik begin nu aan de batch die ik vorig jaar mei gebotteld hem, dus de hoogste tijd om weer een nieuwe batch te maken. Nog wel met de flessen maar ga wel wat aanpassen deze keer.


Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@rumo 

Een jaar geleden gebotteld 

dat is nog eens zelf discipline!Maar die zullen wel erg lekker zijn

Heb ook nog flesjes van vorig jaar😋Ga straks in de koelkast 

Wat zijn verandering aan je recept?


Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 10 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6801

@haak Je bracht mij net op het idee eens te zoeken naar oude voorraad. Helaas, geen cider meer Kwam wel een Smoked Porter tegen uit 2019, nog gemaakt van Bio Brouwmaat Recept op maat. Die is erg lekker 🙂


Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@stookforum 

zelf discipline lijkt mij ook niet jouw sterkste punt in deze 🤣🤣 mijn ook niet

was het gewoon vergeten ….


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo benieuwd wat er veranderd gaat worden. Als ik weer thuis ben as zondag is het tijd de zoete cider te proeven. @pikketanus heeft ook een flesje als vuurdoop. #op 1 of andere manier staat het me nu al tegen. 

 

@haak ik heb nog 1 krat grapefruit appel cider en 3 kratten vlierbloesemcider, dit is geen discipline maar eerder een overvloed aan cider vorig jaar wat nu een smakelijke vondst in de schuur en kelder is.


Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@murmillo 

zelfheersing is een groot goed… ik zou ze zeker laten staan tot juli….


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@haak dan is er zeker nog wat!....


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo klopt heeft niet zozeer met zelfdiscipline te maken, maar het voordeel van als je al wat jaartjes bezig ben is dat de voorraad constant aangevuld wordt. Het is nu meer een kwestie van ruimte vrij maken.

De verandering waar ik aan denk zijn het lactosepoeder van Jan en het toevoegen van calciumchloride. Maar wat ik zeker niet veranderd is het bottelen met vlierbloesemsiroop.


Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 819

@murmillo t is nu warm, klaar met werk, en de cider staat koud. Geen beter moment om de dorst te blussen/te proeven! 😋


Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 819

Murmillo laten weten dat de cider zeer goed te nassen was, de dorst was geblust😎  straks trek ik de zoete cider open, ben benieuwd naar het mondgevoel vooral.. deze zou met sorbitol zijn gezoet?


Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 64
(@rossieking)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vandaag na een hele tijd (geen tijd/ slecht in het velletje zitten) weer een rum wash gestookt en nu het vat weer gevuld voor een appelcider. Ik ben benieuwd wat eruit komt! 


Beantwoorden
2 Reacties
Rossieking
(@rossieking)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

misschien wel leuk om te laten zien hoe hier de vergisting loopt 😀 het kwam hier pas na 1 dag rustig op gang en op dit moment zakt hij langzaam terug.

 

Heeft iemand nog een tip hoeveel suiker en mee kan in een 330 flesje?

1652520646-80F48EF6-605C-480E-AA45-623D59BA6CF2.png

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 819

@rossieking 9g per liter bottelsuiker geeft fijne bruis vind ik zelf, niet te machtig maar ook niet te zwak. Zou dus op 3g uitkomen. Je zou enkele flesjes bescheiden iets meer kunnen geven om te kijken of je zwaardere bruis lekker vindt. Probeer wel onder de 12g per liter te blijven (maximaal 12÷3= 4g per flesje) in stevige flessen.


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ter afsluiting op project "Zoette cider" wil ik vermelden dat met 300 gram sorbitol op 21 liter het niet mogelijk maakt om een zoette cider te maken. Mijn broertje, het grootste testpersoon, die ik wilde overtuigen is niet overtuigd. Helaas! Hem, heb ik nu wel blijer kunnen maken met een scheutje vlierbloesemsiroop in zijn glas.

Maar, nu heb ik mijn zinnen na veel lezen op een ciderforum en al iets geprobeerd met bier gezet op het lageren met eikensnippers.

Niet alle cider maar van oorsprong werd een "platte cider" op eikenhouten vaten bewaard wat dus een iets tanige smaak zou moeten geven. Nog steeds word dit gedaan zowel met vaten als snippers dus een nieuw project gaat van start. 

Cursus cider maken | Leer verschillende soorten Ciders maken


Beantwoorden
1 Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@murmillo 

indrukwekkend voorraad …


Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 64
(@rossieking)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hier vandaag de boel gebotteld 😀 ben benieuwd hoe hij gaat smaken. 

1654071026-070ACBE4-3B85-467E-99A0-4C120E49DF1C.jpeg

Beantwoorden
2 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rossieking top! welk recept heb je gemaakt?


Beantwoorden
Rossieking
(@rossieking)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

@murmillo 24 liter appelsap en een zakje M02 cidergist. Heeft zo’n anderhalve week staan pruttelen en daarna nog ongeveer anderhalve week staan klaren.


Beantwoorden
theKiD
Berichten: 39
(@thekid)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste Forumleden,

 

Ik heb een paar keer de zoekbalk gebruikt of ik het antwoord kon vinden, aangezien ik geen 69 pagina's compleet wilde doorspitten, maar kreeg het via de search niet gevonden...

Ik zie iedereen (velen) hier, en op youtube, de cider uit pakken appelsap maken. Dit is volgens mij heul grote kans, gemaakt uit concentraat (?) Waarom wordt dit gedaan? Is dit om de prijs te drukken? Of is het smaakverschil te verwaarlozen? Is dit gemak? Is elk pak appelsap goed, ongeacht merk? Of zijn er toch aan te raden merken?

En waarom wordt als ik ga stoken van wijn, aangeraden om geen aangelengde wijn te gebruiken, maar de -meestal- duurdere wijnen, die niet is aangelengd (niet uit concentraat) 

Vragen dus over het concentraat gedeelte, want bij het een kan het wel, en het andere -liever- niet...

 

 

 


Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@thekid ten eerste zijn cider en stookwijn 2 hele verschillende dingen. De wijn die afgeraden wordt om stookwijn van te maken kan heel goed zo gedronken worden en de appelsap voor de cider ook. Alleen als de stookwijn gedistilleerd is heb je een geconcentreerde drank, dus ook de ongewenste stoffen zijn meer aanwezig.

Ik maak cider van appelsap van de LIDL omdat het goedkoop en makkelijk is en ik weet dat het resultaat goed genoeg is. Voor het sap(appel, peer,..) is het wel belangrijk dat er voorderest geen toevoegingen in zitten, dat er later water aan toegevoegd is is dan niet zo belangrijk. Cider van vers fruit gaat ook prima maar is veel meer werk en ik heb niet zoveel vers fruit.

De cider is een leuk drankje wat ik erbij maak naast het stoken van allerlei andere dranken.


Beantwoorden
theKiD
(@thekid)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 39

@rumo 

Thnx! Ik had al zo een vermoeden dat het meer het gemak was, maar was toch nieuwsgierig..


Beantwoorden
Berichten: 25
(@arjen)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb nu een aantal jaren achter elkaar cider (voor de wederhelft) gebrouwen. Ze heeft helaas mijn APA en gin ook “ontdekt” dus moet ik er tegenaan 😉.

Dit jaar voor het eerst geen cider maar probeer ik een prosecco (ook in 33 cc flesjes)


Beantwoorden
6 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@arjen 

welk recept heb jij voor die prosecco gebruikt?


Beantwoorden
(@arjen)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@haak ik heb een droge witte gemaakt van het druivenconcentraat van stookwinkel en de kitzinger reinhefe gist, ook van stookwinkel. Deze zou mooi droog moeten uitvergisten. Als deze helemaal uitvergist is dan meng ik het met ongeveer 8-9 gram suiker per liter bottelsuiker en dan gaat het in de fles voor navergisting (voor de bubbels)


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@arjen Aah dat is een cider van druiven

https://www.ah.nl/producten/product/wi377724/ah-druivensap

daar moet het ook wel mee lukken.


Beantwoorden
(@arjen)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@rumo @haak nee haak vroeg naar mijn recept voor prosecco. Die is van druiven. De cider maakte ik meestal met Mangrove Jack pakketten. Die vind ik behoorlijk goed. Die maken hun concentraat niet door verwarming maar door bevriezing.


Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@arjen 

6 a 8 gram suiker.. dan mag je wel sterke flessen gebruiken 


Beantwoorden
(@arjen)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@haak Ik bottel het in blanke bierflesjes met een kroonkurk er op. De hoeveelheid suiker die ik bij bier gebruik varieert van 5 (sommige ales) tot 10 (Belgische en Weizen). Dat wil prima.

 


Beantwoorden
theKiD
Berichten: 39
(@thekid)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@stookforum, als ik het goed begrijp, gaat er in je cider, 4 gram suiker in een 33cl flesje, om nagisting op fles te verkrijgen en zo bubbels te krijgen? 

Ik heb zelf 0,5L flessen om te bottelen, dus als ik 4 gram ga gebruiken, zou ik veilig moeten zitten ivm evt exploderende flessen? 

 

 


Beantwoorden
3 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@thekid 

ja dan zit je veilig

maar altijd iets over de flessen heen leggen 

mocht je een zwakke fles hebben


Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 819

@thekid ligt ook wat aan stevigheid vd flessen, ik gebruik de grolsch beugeltjes (450ml) omdat ik ze vertrouw met 4g bottelsuiker, druk is dan vergelijkbaar met wat er normaal in gezeten heeft, maar denk dat zelfs dan nog marge is (met gemak 4,5g per flesje). Vertrouw je het niet, zet dan je flesjes in een lekbak met een doek er tussen en erover. Mocht er een klappen beschadigen de scherven de andere flessen niet. Lekbak zal de vloeistof opvangen, scheelt dweilwerk😉


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@thekid ik doe het als volgt: na het gisten hevel ik de “platte” cider over naar mijn bottelemmer. Dan doe ik 8/9/10 gram de liter in een steelpannetje met een beetje water zodat het oplost. Dit roer ik dan door de “platte” cider. Dan vul ik zowel Grolsch 0.45l en 0.75l flessen. Dit gaat altijd goed.

ik heb het getest met Grolsch 0.45l flesjes en 13 gram suiker. Dit ging ook goed maar bij het ploppen van de beugels was mijn flesje daarna een fontijn. 🤣 🤣 😀 


Beantwoorden
Pagina 69 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?