nieuwe ketel
was in de aanbieding en wilde het gewoon proberen, weet er verder nog niks van of over, morgen maar eens gaan koken en over een maand weten we meer
@spirit-steve nu afwachten wat die gaat doen met stoken, denk dat het wel goed komt want er zit een holle ruimte in waar je smaak makers of koper in kan doen
@spirit-steve vandaag een 2e overhaal gedaan van een vorige stook en hij werkt prima behoud veel smaak
deze ketel van het zelfde merk bevalt me prima vandaar het probeersel met de andere nieuwe, zijn beiden 30 liter wat voor mij ruim voldoende is
@robbert klopt en prima keteltjes voor het geld, niet te vergelijken met een koperen ketel, wat smaak betreft. geeft een vlakkere smaak vind ik
@rinus55 het is een hobby ketel voor een nette prijs .
Het is betreft kwaliteit zelfde als ketels als de still spirit t500 maar met de vavor ben je wat veelzijdiger met wat je er mee kunt maken . en hij is voordeliger .
Nee het is geen koper maar voor een RVS ketel in die prijsklasse waar voor je geld .
@robbert klopt wat je zegt, je kan er werkelijk alles mee maar een 2e stook doe ik toch liever op mijn koperen ketel met bol er op, de vevor knalt het alc% met een 2e stook omhoog maar de smaak is dan vrijwel helemaal weg, je kan het wel in 1 stook doen op de vevor en die is prima als je voor middelmatig gaat, maar dat is niet wat ik wens. ketel haalt zelf alle afval en gifftige stoffen er uit als je het doet volgens de handleiding
@rinus55 ik heb hier met een " collega" stoker die zo een ding had wat geëxperimenteerd met de vavor. (Helaas is hij gestopt met de hobby. ) Maar de vavor is toch veel veelzijdiger dan verwacht. ( Het is niet de ketel maar vaardigheid van de man erachter die de drank maakt. )
Enige op te merken is dat de klemmen wat licht uitgevoerd zijn . Maar ik heb ook de t500 en grainfather uitgebreid geprobeerd en ik kan met een gerust hart zeggen dat ik de vavor meer het geld waard vond dan de 2 andere over gehypte ketels .
@robbert van die klemmen klopt, op de nieuwe van mij zitten beteren dan de eerste vevor ketel, op de foto kun je het een beetje zien, ik probeer gewoon van alles uit en vul de kolom boven op met koper sponzen en balletjes die ook voor een aquarium worden gebruikt en dat werkt prima voor een neutrale alco, manko vind ik zelf dat de temperatuur snel oploopt maar dat gaat ook steeds beter, zet gewoon het vuur zeer laag als die boven de 40 komt, dan kan je hem aardig op de 80 graden houden wat belangrijk is voor de werking
@rumo nee, dat doe ik gewoon in emmers, mijn klimaat kast is voor 4 emmers gemaakt en staal heeft ook een smaak, ontluchter staat er even op zodat ik hem compleet in elkaar had
@rinus55 temperatuur beheer is altijd lastiger met rvs . Dat neemt snel warmte op en wil niet snel temperen .
Een koel spiraal op deksel leggen of anders vochtig katoen .
@rinus55 ik heb zo'n 70 liter ketel en heb de reflux van de T500 wat aangepast dat die dmv een plaatje op de triclamp past. Werkt fantastisch.
@odevie zo handig ben ik niet al is mijn nieuwgierigheid wel gewekt
dit jaar komt er niks meer bij anders moet ik bij de ketels slapen hahahaha
Een heel mooie ketel rinus,
de mijne is deze, moest nog eventjes gewacht hebben om te kopen , maar ja wie weet een volgende , al naar gelang mijn ervaringen die ik eerst moet opdoen....
@mau met deze ben ik ook begonnen en toen ik de basis een beetje snapte heb ik eerst een koperen ketel gekocht en later die eerste vevor, waar ik zeer tevreden mee ben, die 2e vevor is nu een 2e stook aan het doen en tot nu toe ook tevreden, geduldig wachten op een aanbieding van vevor op hun site , de laatst koste slechts 74 euro in de aanbieding
idd een heel goede koop rinus , zal deze site goed i,n de gaten houden...
heb ergens een demofilm gezien op het net , en het bovenste ventiel gebruikte die man om de eerste , lees meeste, methanol weg te laten stomen.
@mau dat klopt helemaal, als je het helemaal doet zoals de gebruiksaanwijzing zegt is het kant en klaar wat je er uit haalt. Dat ventiel moet je 1 x gebruiken en die een aan de zijkant doe ik iedere 10 min en dan haal je alle methanol er uit, dat vang ik op en gooi ik weg
@rinus55 dit is geen daf maar een bmw ,een luxe en naar ik alles heb bekeken dat onder mijn ogen kwam van vevor zijn deze voordelige ketels werkelijk de max!
@mau mocht je er een willen aanschaffen dan zou ik die een nemen met die zijtoeter er op, daar kan je heel veel mee en je kan er kruiden en dergelijke in kwijt en hij verwijdert zelf alle methanol. en kom er net achter dat je bij alie ook een passende reflux kan kopen, moet ik nog ff sparen en het vrouwtje lief aankijken hahahaha
@rinus55 klopt niet helemaal wat je zegt betreft verwijderen van methanol.
Ondanks de lagere damp temperatuur waardoor je ook gewoon met een simpeler potstill het grootste deel van methanol kunt afvangen raak je nooit zomaar in dergelijke ketel alle methanol kwijt.
Ook door binding e.d. zal wanneer je een product uit b.v. steenvruchten gedestilleerd tijdens gehele run traces van methanol terug vinden.
De ketel waarover je het hebt is te primitief om zonder verder andere toegepast methoden en vaardigheden over te zeggen dat het alle methanol ermee verwijderd !
Je zal zeker wanneer je een product verwerkt waarin hoog methanol aanwezig zou kunnen zijn zoals bijv abrikoos en Pruim de stook manier daarop moeten aanpassen!
@robbert dat is dan een dingentje om rekening mee te houden, is dat met alles waar pitten in zitten? ik zal eens googelen voor een lijstje met dergelijken steenvruchten
wel fout van de fabrikant die dit wel claimt
@rinus55 de meeste vruchten met een harde schil behalve de kers zijn verantwoordelijk voor een deel methyl
Alle pitten bevatten cyanide ! Daarom ook alrijd zoveel mogelijk pitten verwijderen.
Maar maak je niet gelijk zorgen . Er zijn heksen jachten genoeg geweest. De hoeveelheid methyl aanwezig bij pruimen of abrikozen stook zou betekenen dan je ruim 2 liter ineens achterover moet slaan wil het de toelaatbare tolerantie overschrijden.
Betreft cyanide 52 appel pitten of 12 abrikoos of 5 ,kersen pitten moeten tegelijkertijd hun cyanide afgeven wil het gevaar geven . Dus ook een echte Amaretto zal pas na 2, 5 liter wanneer ineens achterover geslagen gezondheids problemen geven. ( Pitten moeten kapot zijn willen ze cyanide afgeven)
M.a.w. als je normaal met gezond verstand werkt hoef je je helemaal geen zorgen te maken.
Zoveel mogelijk pitten heel houden of verwijderen. . En wanneer je fruit vergist en stookt zoals bijvoorbeeld pruimen en abrikozen even een voor stook doen op 65 graden waarbij je een groot deel afvangt in voorloop.
Zie ook :
@rinus55 de meeste vruchten met een harde schil behalve de kers zijn verantwoordelijk voor een deel methyl
Alle pitten bevatten cyanide ! Daarom ook alrijd zoveel mogelijk pitten verwijderen.
Maar maak je niet gelijk zorgen . Er zijn heksen jachten genoeg geweest. De hoeveelheid methyl aanwezig bij pruimen of abrikozen stook zou betekenen dan je ruim 2 liter ineens achterover moet slaan wil het de toelaatbare tolerantie overschrijden.
Betreft cyanide 52 appel pitten of 12 abrikoos of 5 ,kersen pitten moeten tegelijkertijd hun cyanide afgeven wil het gevaar geven . Dus ook een echte Amaretto zal pas na 2, 5 liter wanneer ineens achterover geslagen gezondheids problemen geven. ( Pitten moeten kapot zijn willen ze cyanide afgeven)
M.a.w. als je normaal met gezond verstand werkt hoef je je helemaal geen zorgen te maken.
Zoveel mogelijk pitten heel houden of verwijderen. . En wanneer je fruit vergist en stookt zoals bijvoorbeeld pruimen en abrikozen even een voor stook doen op 65 graden waarbij je een groot deel afvangt in voorloop.
Zie ook :
@robbert duidelijk verhaal en goed te begrijpen, en ik met me max 2 borreltjes op een avond zit veilig, 2 liter dan loopt volgens mij je lever van zelf weg 🙄
bedankt voorde nuttige info
@mau schrijf je in voor hun nieuwsbrief dan houden ze je op de hoogte van de aanbiedingen
@rinus55 heb ik juist gedaan rinus er staat nog een keteltje van 93€30 maar dan ben ik beter af met wat ik heb. zoals reeds gezegd , eerst oefenen, veel oefenen in de edele kunst van het distilleren.
ik heb mijn schriftje al boordevol tips en aanwijzingen ,en een ander klein schriftje met wat recepten van likeur.
@mau gewoon door sparen en geduld hebben en een goede kopen waar je meer aan hebt, en daar kan je ook op leren, mijn ervaring is dat iedere ketel zijn eigen ding heeft, en dat moet je gaan aanvoelen en vooral goed luisteren naar robbert, ik lees werkelijk alles van hem en heb zo heel veel geleerd. en onthoud niet alles lukt gelijk maar dat komt van zelf.
opschrijven van hoe je iets maakt vergeet ik nog wel eens en dat is niet handig
de nagel op de kop rinus, doe ik ook, moet ook wel eens diep in de ogen van de vrouw kijken hoor en zeker alles opschrijven , als je tram 7 gepasseerd bent heb je wel eens last van je geheugen , niet dat je iets vergeet hoor , maar je denkt er gewoon niet aan 😀
@mau ik hoef niet diep in haar ogen te kijken, weekendje weg is voldoende hahahha
mijn geheugen heeft een tic gehad met mijn laatste hartinfarct, was een zware maar we lopen nog vrolijk rond dus kan erger 😀
@rinus55 Hi Rinus, ik heb een T500 en ben net begonnen. Eerste Sugarwash gehad en tweede staat te borrelen. Nu spulletjes aan het kopen voor een Mash. Ondertussen ook een mooie Alquitara gevonden voor 250 euro. Als ik het goed begrijp zou ik hier mooie dingen mee kunnen maken.
@spirit-steve een prachtige ketel, en idd hier kan je erg veel mee maken, kijk de filmpjes van robbert maar, rustig stoken en je krijgt volle smaken
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten



