Meldingen
Alles wissen

Eerste keer whisky

Pagina 1 / 2

tom182
Berichten: 53
Topic starter
(@tom182)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Gisteren voor de eerste keer een wort gemaakt om whisky te gaan stoken in een koperen alambiek.
Gewoon gestart met een grote pan en 5 kg Pale ale gerstemout. 17 liter water toegevoegd en hetvolgende schema aangehouden:
30 minuten op 55 graden eiwitrust (brander eronder tot 55 graden en daarna laten staan)
60 minuten op 65 graden B amylase
30 minuten op 72 graden A amylase
Wat opviel was dat na de eitwitrust de ph waarde vrij hoog was, deze heb ik met melkzuur voordat ik naar 65 graden ging bijgesteld tot ergens rond de 5,5.

Na de laatste maischstap heb ik met een lepel wat vloeistof uit de pan gehaald en een paar druppeltjes jodiumtinctuur erin gedruppeld. De vloeistof verkleurde niet dus alle zetmeel was er wel uit, maar dat mag je ook eigenlijk wel verwachten na 2 uur 🙂

Na het maischen heb ik alles overgedaan in een gistemmer waar ik een brew-in-a-bag zak had gehangen. Deze zak opgehangen aan de dakbalken en gespoeld met 4 liter water van 80 graden. Daarna laten uitdruppelen en afkoelen. Ook daarna heb ik de ph weer bijgesteld. Brabants kraanwater bevat tamelijk veel bicarbonaat denk ik, en het mout was niet zuur. Dus de ph waarde die normaal daalt tijdens het maischen daalde niet echt veel.

Uiteindelijk afgekoeld nog een klein beetje DAP voor de zekerheid door het mengsel gedaan en met een garde flink lucht erin geklopt. Daarna het gist erover gestrooid en even laten hydrateren, toen doorgeroerd en deksel en waterslot erop. Na een paar uur begon het waterslot al wat te borrelen en de volgende ochtend pruttelt hij non stop. Temperatuur in de emmer is rond de 26 graden.

Ik besefte me wel dat ik na de maischstap van 72 graden nog had kunnen / moeten doorverwarmen tot 75 a 80 graden om de enzymen te laten stoppen. Is dit nog een issue? Ik weet dat het de-activeren van de enzymen zorgt voor een meer heldere vloeistof, wat vooral voor bier natuurlijk fijn is, maar voor whisky niet echt uitmaakt. Zijn er nog andere voor- / nadelen aan het overslaan van die laatste verwarmingsstap voor whisky?

Over een week of 2 a 3 wil ik gaan stoken. In 2x de ruwstook en 1x fijnstook. Ik merkte bij het poetsen van de alambiek na een paar rumstookjes dat er een gele, wasachtige aanslag op de binnenkant van ketel zit. Steeds als ik hem goed uitpoets en droogwrijf met een doek, zie ik een gele waas op de poetsdoek. Het lijkt een wasachtige aanslag die als hij goed warm is en ik wrijf erover een beetje gaat korrelen. Maar het is vrij lastig weg te krijgen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Hier nog wat sfeerbeelden van de kookmiddag 🙂 erg leuk om te doen.
Resultaat is trouwens ongeveer 20 liter wort met een SG van 1.065

 


Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
60 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182 wanneer je niet de 80 gr stap doet blijven er inderdaad nog actieve enzymen.  Nu is het niet alleen de alfa en bèta maar ook een aantal aan coenzymes. Deze kunnen zeker nog invloed hebben op smaak vorming en ook gist werking. Ook helpt het in aminozuren . Nee het kan absoluut geen kwaad het is juist beneficiair aan gistings proces . Minder uitstoot van " vuile " stoffen door het gist. 

Warm jou stookketel op gevuld met een verdunning van HCL  . Daarna goed Spoelen .


Beantwoorden
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@robbert HCl is zoutzuur toch? Is dat, zelfs verdund, niet erg aggressief? Reageert dat niet rechtstreeks met het koper?


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182 klopt het is zoutzuur maar je gebruikt het verdunt naar 12 % . Dat kun je probleemloos gebruiken  als je het maar meteen naspoelt. 

Je kunt zoutzuur ook neutraliseren met natrium hydroxide  of  natriumchloride. Maar in principe is goed spoelen voldoende.


Beantwoorden
tom182
Berichten: 53
Topic starter
(@tom182)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Ik probeerde eigenlijk de foto's direct in beeld te krijgen, maar dat was wat gehannes.

 

1748686595-whisky.jpg

Beantwoorden
tom182
Berichten: 53
Topic starter
(@tom182)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Ok, leuk intermezzo: de mash heeft staan gisten vanaf vrijdagavond en is eigenlijk maandag al gestopt (het is nu woensdag). Het weekend ging het waterslot als een gek, maandag niet meer.
De SG is gedaald van 1.065 naar 1.015 (sinds maandag en nu dus nog) en de ph waarde is rond de 3,8
Er zijn dus nog restsuikers en de pH is te laag. Wat nu?


Beantwoorden
8 Reacties
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

En hij ruikt verder gewoon prima, dus ik bedoel dan, kan ik hem het beste gewoon stoken nu, want een daling in SG van 50 komt ongeveer overeen met 6,75% of zou het nog zin hebben om de ph wat te verhogen en nog wat gist toe te voegen om nog iets door te laten gisten?
Ik weet niet precies wat voor gist het is: Unibrew Whisky Gist 40 gram Droge korrelgist om whisky mee te maken. Gebruik: Gist oplossen in 10X het gewicht steriel water of wort. Vervolgens laten rusten voor 15-30 minuten. Daarna voorzichtig roeren en laten vergisten. Vergistingstemperatuur: 20-32 ºC


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182 wanneer iets staat te gisten ook al is het traag NOOIT in roeren  !

40 gram unibrew is op 20 - 25 liter eigen echt het minimale.  Het is een vergelijkbare met bakkersgist.

Wacht nog een weekje af  . Er is vast nog gisting gaande .  Heb je dat wel op juiste manier gecontroleerd?

Waterslot is GEEN indicator slechts een stank afsluiter.  Dat bij flinke gisting door grote hoeveelheid co2 druk staat te borrelen. 

Groot dom ingeburgerd misverstand waterslot als controle voor gisting aan te zien !!

 


Beantwoorden
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@robbert Ik heb de SG waarde op maandag en op woensdag gemeten en beiden keren kwam daar ogenschijnlijk exact dezelfde waarde uit: 1.015 dus daaruit concludeerde ik dat er zo goed als niks gebeurt, maar misschien idd heel langzaam.
Ik heb er veel minder dan 40 gram gist in gedaan, maar 15 gram denk ik. Zou ik er nog wat extra gist bij moeten strooien? Of gewoon lekker laten staan en volgende week stoken?


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182 niet nog eens bijvoegen . Afwachten en als er geen verandering is na 5 dagen stoken


Beantwoorden
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@robbert Bedankt! Op die droge gisten staat heel vaak zoiets als 5 a 10 gram per 10 liter wort, op deze ook. Maar ik lees her en der dat jouw richtlijn 3 a 4 gram per liter is. Wat 30 a 40 gram per 10 liter wort is. Waarom zit die dosering op de verpakkingen zo laag dan? Ik kan me voorstellen dat ze ook gewoon liever meer gist verkopen 😆


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182 als je ervan uitgaat dat af fabriek de verpakkingen van standaard gist voor 1000 liter is dan kom je op minder gist per liter dan bij bijvoorbeeld 100 liter.  

Met standaard vers gist gebruik 1500 gram per 1000 liter terwijl je bij 25 liter 200 gram gebruikt.

Bij standaard droog gist gebruik je 750 gram per 1000 liter en 70 tot 100 gram op 25 liter. 

Als ze 1 kilo met standaard verbruik dus in kleinere verpakkingen doen en gewoon verhouding voor 100 of 1000 liter overnemen. Kom je op minimale pitch uit . Fabrikanten denken niet in 10 of 20 liter.

Pitchen heeft ook te maken met goed en snel starten.  Snel door zuurstof heengaan zodat de gist overgaat in ethyl produceren. Immers bij zuurstof rijk water vormen ze knop en delen maar maken ze weinig alcohol en veel zuur.

Het gaat dus niet alleen om alcohol produceren maar ook om cellen getallen. Delen  , zuurstof verbruik , uitstoot van zuur.  


Beantwoorden
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@robbert Interessant. Daar ga ik de volgende keren zeker rekening mee houden. Kwalitatief goede gist (voor het doel) en voldoende toevoegen! Bedankt voor de uitleg.


Beantwoorden
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@tom182 Volgens mij is het een lineair probleem, dus twee keer zoveel gist werkt twee keer zo snel,  behalve dan zoals we bij het vak Economie hebben geleerd: het steeds weer verdubbelen van de hoeveelheid arbeiders in een bepaalde fabriek verdubbelt alleen in het begin de productie steeds, want later beginnen ze elkaar in de weg te lopen enzo. Zelfde geldt voor gist denk ik. Overigens probeer ik zelf de schuimproductie ook onder controle te houden, zodat de boel niet overstroomt. Maar experimenteer gerust, heb ik ook gedaan! Ik gebruik ongeveer 3 zakjes broodgist per 1,5 liter, althans wat er van over is, want ik hergebruik mijn gistresten steeds. Ik bedoel eigenlijk te zeggen dat ik gebruik wat het geworden is, want dat is inmiddels natuurlijk veel meer! Bij het bottelen stop ik zodra er van die bruine gistsmurrie mee komt en gebruik de rest voor de volgende lading. Overigens maken ze daar Marmite van...


Beantwoorden
tom182
Berichten: 53
Topic starter
(@tom182)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Maandje later; tijd voor een kleine update. Laten we het samenvatten met het feit dat ik weer veel geleerd heb 🙂

Het maischen zoals ik hierboven beschreef was prima gegaan, maar daarna moet ik de volgende keer schoner werken denk ik (leerpuntje 1). Er ontstond uiteindelijk een klein wit laagje op de wash, een soort droog vliesje bij een SG van 1015 en de SG waarde zakte daarna ook niet meer. Het geheel rook wat zurig maar niet onaangenaam. Dit was de befaamde kaam denk ik, wat soms bewust gecreëerd wordt, begreep ik, dus het leek me geen probleem. Witte laagje verwijderd en eea gewoon gestookt.

Leerpuntje 2: wees geduldig, blijf van die gistemmer af. Niet steeds kijken, niet steeds die SG meter erin duwen 🙂

3e Leerpuntje: meer volume maken. Er bleef een laag drab in de gistemmer achter van zo'n 2 á 3 liter. Die eindigde niet in de ketel. Ketel is 15 liter, 70% vol is 10,5 liter dus ik moet zorgen dat ik zo'n 22 liter overhoud na achterlaten van de drab. Totaal dus mikken op 25 liter mash.
Doordat de vergisting niet zolang was doorgegaan en ik minder volume had om te stoken eindigde ik na 2 ruwstoken met 3 liter van 35%. Ik ben daarbij niet helemaal tot het naadje gegaan, maar heb de overhaal gestopt op zo'n 20%. Uit een vorige stook had ik al gemerkt dat hij daarna ook heel hard naar beneden gaat, dus ik dacht daar niet veel volume te verliezen, maar wel de viezigheid achter te laten. Het resultaat rook granig, licht zurig, niet verkeerd.

Maargoed 3 liter stoken in een alambiek van 15 liter voor de spiritrun is veel te weinig. Die ketel moet veel voller om effectief en optimaal te werken. 4e leerpuntje is dan denk ik dat ik de ruwstook van de 1e batch moet bewaren, een nieuwe batch moet gaan starten en met die ruwstook erbij wel een fijnstook kan starten. Nu had ik uit 1 batch 3 liter van 35%, maar met meer mash en een betere vergisting zou ik daar toch 4 a 4,5 liter uit moeten kunnen halen. ( 22l * 8% en 90% rendement bij de eerste stook). Dat is nog steeds weinig voor een 15 liter alambiek. Maar 8 a 9 liter uit 2 batches is een prima vulling denk ik.

Maargoed, daar stond ik dan met m'n 3 liter van 35% ongeduldig als ik ben. Ik wilde weten hoe mijn eerste whisky zou worden. Kan ik een whisky maken? Omdat ik zelf al vond dat het met de vergisting en de hoeveelheid een beetje mis was gegaan, wilde ik niet een nieuwe batch maken om hieraan toe te voegen. Dan wilde ik liever helemaal van voren af aan beginnen en het écht goed aanpakken. Maar ik wilde ook iets stoken nu...
In de schuur zag ik nog wat oude flessen trapistbier, abdijbier een 0,7l quadrupel, allemaal donker, zwaar bier voor een verjaardag gekregen waar ik eigenlijk helemaal niet van hou. Jullie voelen hem al aankomen, die heb ik bij mijn resultaat uit de ruwstook gedaan. Sorry 🙂
Ik heb het voor mezelf nog wel goedgepraat met het feit dat ik hier op het forum regelmatig samenstellingen van de stort zag obv pale ale en een klein deel special B mout. Dus ik dacht, dat lijkt er wel een beetje op. Zit ook niet zo gek veel hop in die bieren en ik had natuurlijk al 3 liter zonder hop. Bij elkaar had ik toen (iets verdund met water voor voldoende volume) ongeveer 7 liter en daarmee heb ik de fijnstook gedaan. 

Het maken van de cuts is lastig. Het ruikt allemaal niet naar whisky. Het ruikt ook niet perse heel lekker, dus wanneer is het dan goed? Enige wat ik heel goed ruik aan het begin is een hele sterke zoetzurige, chemische fruitgeur. Klein beetje aceton achtig in het begin maar daarna ruikt het best lekker. Die geur verdwijnt langzaam en is op een gegeven moment weg. Ik denk dat dat de head is en het punt waarop ik ben gaan verzamelen. Ik heb heel rustig gestookt omdat ik een vorige keer merkte dat de ketel best oploopt richting de 100 graden, wat in mijn ogen erg hoog is. Ik wilde dus langzaam starten om niet te hoog te eindigen. Ik merkte dat tijdens de heart de temperatuur op de meter rond de 85 graden vrij lang blijft hangen en heel langzaam oploopt. Rond de 90 graden was denk ik het gros van de heart al geweest en begon het percentage alcohol te zakken richting de 50%. Ik meende ook vreemde geurtjes te ontdekken en het rook gewoon niet meer zo lekker. Ik ben toen gestopt, ook omdat de temp opliep tot 95 graden. Dat zou niet moeten.
Ik ben geëindigd met 700 ml alcohol van 65%. 

En inderdaad, in de fles op de foto zit niet meer helemaal 700 ml, want (ja ongeduldig) ik ben wat gaan experimenteren met hout en ultrasoonreiniger nadat ik het stooksel eerst een weekje met rust heb gelaten (schouderklopje). Als jullie het leuk vinden kan ik dat experiment ook nog wel een keer beschrijven.

 

1751796955-wittehond.jpg

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 677
(@rinus55)
Prominent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Je zegt het zelf al, blijf van die emmer af, verstoort het proces alleen maar en verhoogt de kans op bederf.

En met proberen leer je het meeste, cuts maken vind ik ook lastig maar je bent in ieder geval lekker en goed bezig

hoe smaakt je bier/wiskey mix eigenlijk?


Beantwoorden
tom182
Berichten: 53
Topic starter
(@tom182)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Het grappige is dat ook al heb ik er wat flessen donker bier doorheen gedaan, ik in de drank na de fijnstook nog steeds de ruwstook herken met dat licht zurige. Hij ruikt verder granig, een beetje naar brood en er komt een lichte gras-achtige geur doorheen, waarschijnlijk van de hop uit de biertjes. Hij smaakt helemaal niet scherp en heeft een afdronk die licht bitter is en doet denken aan drop en anijs. Ik vermoed dat dat de invloed is van de donkere mouten uit de bieren. En ik moet zeggen, daar ben ik, net als in het bier zelf niet zo'n fan van 😆 

Omdat ik graag snel wil kunnen inschatten hoe een whisky zou smaken die ik maak, heb ik een ultrasone reiniger op de kop getikt om met temperatuur en trillingen de drank snel te verouderen. Het zou jammer zijn als ik 3 jaar zou moeten wachten om erachter te komen dat ik al 3 jaar bocht aan het stoken ben 😉

Ik heb in de stookwinkel die West Kin Look medium toasted eikensnippers gekocht en die heb ik gebruikt om eens 100 ml te bewerken in de ultrasoon reiniger.
Poging 1 was een paar snippers in een potje met 100 ml drank. Binnen no time was de drank heel donker. Het rook heerlijk: zoet, karamel achtig of honing. Een warme zoete geur met een iets van sinaasappelschil. Hij smaakte zacht, zoet, kruidig maar door dat droppige wel wat zwaar. Kerstmis schiet door mijn hoofd, als je dan begrijpt wat ik bedoel. Het hout was wel echt overkill, leek niet echt op een whisky. (Wat het ook niet echt is.)

2e Poging heb ik wat minder hout gebruikt. Sterker nog, 1 klein snippertje van dezelfde zak. En zelf dan verkleurt de drank nog steeds behoorlijk. Qua geur wel wat zoetigs van karamel, maar niet dat sinaasappel zware van kerstmis meer. Het droppige komt hier nu iets minder naar voren, hij is iets scherper, maar heeft wel meer weg van whisky. Deze bevalt me beter.

De invloed van het hout is wel echt gigantisch. Mijn vrouw zei bij het proeven: hij lijkt heel erg op de rum die je laatst had gemaakt en dat klopt, want daar had ik dezelfde houtsnippers voor gebruikt. Ze zijn heel erg aanwezig.

Volgende keer gaat het een echte whisky worden. Als iemand nog tips heeft voor zijn favoriete recept qua stort samenstelling hoor ik het graag!

 

 

1751825836-2xhout.jpg

Beantwoorden
tom182
Berichten: 53
Topic starter
(@tom182)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Oh ja, en als er iemand goede tips heeft voor hout om te rijpen. Die zijn ook welkom.


Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 289
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Tom,

@Alchemist heeft veel topics waar hij een moutstort uitprobeert. Vaak na overleg met @Robbert. Zou daar eens in snuffelen voor een voorstel stort.


Beantwoorden
1 Beantwoorden
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@kevin haha, ja dat zag ik in de 70 pagina's tellende thread 'het moge dan geen whisky heten'. Daar zag ik vaak Pale Ale icm Special B of chocolade mout. En vooral ook heel veel Islay achtige varianten. Ik zou het zelf denk ik meer in de richting van een Dalwinnie oid zoeken.


Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10761
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zonde om kunstmatige veroudering toe te passen.  Het werkt deels maar je proeft het meteen als je een beetje geoefende smaak hebt dat het kunstmatig geknutseld is   .

Nee je zal niet whiskey smaak proeven bij het maken van scheiding voor , ziel en naloop..immers bij whiskey komt smaak door rijping op hout.  Oxideren van smaakstoffen door het ademen en reageren en binden op looizuren en zuurstof tannines maakt de smaak in tijd. 

Dalwhinnie is inderdaad anders dan Islay  niet alleen in stort  ,  beslag maken maar ook in manier van destilleren.   Je zal nooit Exact dalwhinnie kunnen namaken maar het is zeker wel te benaderen. 

Kruidig ,heide achtige zachte whiskey is makkelijker dan een Zware turf rook vast te houden. 

het eesten van de mout is ook minder bewerkelijk voor een dergelijke whiskey . En je hebt kleiner pallet aan mout typen nodig.

 

 

 

 


Beantwoorden
2 Reacties
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@robbert welke samenstelling van mouten zou ik aan moeten houden voor een dergelijke whisky? Dan ga ik die met alle lessen die ik geleerd heb maken en dan met rust laten 🙂


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182 voor Dalwhinnie achtige drank  gebruik je gerstemouten  . Een stort ban groen mout een caramel en een light peated mout .


Beantwoorden
tom182
Berichten: 53
Topic starter
(@tom182)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Dan denk ik voor het volgende experiment om een Dalwhinnie achtige stijl whisky te maken aan ongeveer de volgende ingrediënten:

Onderdeel Hoeveelheid
Pale Malt 4.0 kg
Caramelmout 0.5 kg
Light Peated Malt 0.5 kg
Maischwater 17 liter
Spoelwater 15 liter
Totale water 32 liter
Verwachte OG ~1.065

Ik heb uiteindelijk 22 liter wash nodig om in 2x 11 liter te kunnen stoken in een 15 liter alambiek.
Ik gebruik dan bij het maischen 32 liter water omdat ik verwacht dat 5 liter water wordt opgenomen door de 5 kg mouten. En ik verwacht nog eens 5 liter te verliezen door verdamping tijdens het proces en een laag drab die in de vergistingsemmer achterblijft die niet de ketel ingaat.

Is bovenstaande een realistische inschatting?


Beantwoorden
6 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@tom182 Volgens mij mis ik een aandeel groenmout?


Beantwoorden
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@kevin Ik dacht dat pale malt hetzelfde was als groenmout, maar ik zie nu dat groenmout niet gedroogd is. Dan zou ik de Pale Malt moeten vervangen door groenmout, maar als dat niet gedroogd is, is het zwaarder, dus zal ik heel wat meer kg nodig hebben?


Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@tom182 of zelf gerst mouten. Dan kun je met de gewenste kilo's droge gerst beginnen, deze mouten en niet eesten.


Beantwoorden
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@kevin Ja, dat zou mooi zijn. Ik heb ook al met veel interesse de thread gelezen op dit forum over zelf gist maken. Ik ben alleen echt nog een beginner, die de basis onder de knie wil krijgen. Dus zelf mouten, eventueel eesten, gist kweken etc lijkt mee heel gaaf, maar voor nu een brug te ver denk ik. Ik zag wel dat Unibrew waar ik toevallig niet ver vandaan woon en die veel verschillende soorten mout heeft, geen groenmout verkoopt. Is natuurlijk ook vers en daarom lastiger te bewaren en dus minder makkelijk verkrijgbaar.


Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@tom182 

@Robbert Heb jij nog een lumineus idee om de smaak van groenmout te benaderen met een andere mout of moutmengsel?


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182 pale ale mout is dan misschien een optie


Beantwoorden
tom182
Berichten: 53
Topic starter
(@tom182)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden
Onderdeel Hoeveelheid
Pale Ale Malt 5.0 kg
Caramelmout 0.5 kg
Light Peated Malt  0.5 kg
Maischwater 17 liter
Spoelwater 15 liter
Totale water 32 liter
Verwachte OG ~1.065

Zijn dit dan realistische hoeveelheden?
Ik weet dat de richtlijn 3,2 liter water per kg is. Ik heb nu 6 kg mout, dus dat is ongeveer 19 liter water. Maar is dat alleen het maischwater? Exclusief spoelwater? En als ik meer mout toevoeg aan het recept wordt er ook weer meer water opgenomen door het mout.
Ik worstel een beetje met de hoeveelheden van alles om uiteindelijk op 22 liter stookvolume te komen met een SG waarde van ongeveer 1.065 (met achterlaten van een liter of 2 aan gistdrab). 
Zijn hier handige vuistregels voor?


Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182  als je spoelt kom je uit op 3,8 a 4 liter per kilo.

Je verhouding is ook niet helemaal goed 3,5  : 1,5 : 1 zou ik eerder doen mits de caramel niet te donker is .


Beantwoorden
tom182
Berichten: 53
Topic starter
(@tom182)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Bedankt voor de reacties, wordt gewaardeerd!

Ok, dan zit ik misschien zo wel een eind in de richting:

Onderdeel Hoeveelheid
Pale Ale Malt 3.5 kg
Caramelmout 1.5 kg
Light Peated Malt  0.5 kg
Maischwater 19 liter
Spoelwater 11 liter
Totaal water 30 liter

Uitgangspunt is dan een Caramelmout van rond de 50 EBC schat ik in?

Ik ga nu dan uit van 19 liter maischwater en 11 liter spoelwater, dus 30 liter waarvan 6 wordt opgenomen door de mout. Dus een totale wort van 24 liter. Kan er 2 liter drab achterblijven na vergisten en heb ik zo'n 22 liter voor 2x vulling van de alambiek.

'Helaas' nu eerst vakantietijd, dus dat gaat halverwege augustus worden 🙂


Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182 50 EBC is te zwaar  .  15 -20 EBC.

2 liter drap is wel heel veel. 


Beantwoorden
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@robbert Ik had gerekend met een laagje van 2,5 a 3 cm op de bodem van de gistemmer met een diameter van 31 cm. Maar je hebt gelijk, dat is natuurlijk vooral gist en restjes mout, dat ligt ín het water en gaat niet ten koste ván het water 🙂


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182 als je met water hoeveelgeid niet uitkomt kun je altijd het beslag inkoken  .  Ook als jou SG wat laag blijkt kun je dit verhogen door inkoken.


Beantwoorden
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@robbert Dan ga ik het zo proberen:

Onderdeel Hoeveelheid
Pale Ale Malt 3.5 kg
Caramelmout
Chateau Cara Blond® 16- 24 EBC 
1.5 kg
Light Peated Malt
Chateau Whiskymout 3 EBC Peated (5 - 10 PPM) 
0.5 kg
Maischwater 19 liter
Spoelwater 10 liter
Totaal water 29 liter

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182  ik weet niet hoe de smaakpaletten van de verschillende merken winkel mouten zijn .( Ik maak van oudsher zelf ) Maar in principe zou dat van jou in de goede richting zitten. 

Gebruik een melkzure gist en overhalen op koper.  Rijpen eerst Eiken ( whiskey )vat enkele maanden en daarna op oloroso vat / sherry vat na rijpen . 


Beantwoorden
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@robbert De smaakpaletten van het mout ga ik ondervinden, met het overhalen op koper gaat ook wel goedkomen. Maar tussen neus en lippen door zeg je daar: 'melkzure gist'. En dan denk ik aan melkzuurbacteriën, maar dat is geen gist. Bedoel je dan een soort co-fermentatie met een mix van Saccharomyces (alcohol) en Lactobacillus (zuur)?

Ik heb met veel interesse je topic over het zelf maken van gist zitten lezen, maar ook daar vroeg ik me af als je start met bloem en yoghurt (waar je volgens mij heel veel lactobacillus vandaan haalt) hoe je dan aan de gisten komt die het suiker gaan omzetten in alcohol ipv in melkzuur.

Ik ben een beetje huiverig om het zelf maken van gist nu al als extra variabele in het proces te introduceren. Liever maak ik het nog niet te complex. Ik had gedacht aan de Fermentis M1 of Mangrove Jack's West Coast, waarbij deze laatste ook in schappelijke hoeveelheden te koop is. Maar dan mis ik het melkzuur. En het lijkt me dat als je met melkzuur gist, het gist ook wel tegen een lager ph moet kunnen?


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182 voor Dalwhinnie achtige whiskey zou lallemant philly sour dat is een melkzure gist kunnen gebruikt . ( Je kunt ook met karnemelk een gist opkweken)  Maar als je op safe wil is de fermentis  gr2  of red star dady een optie.


Beantwoorden
tom182
Berichten: 53
Topic starter
(@tom182)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Ok, dan gaat het de Wildbrew Philly Sour van Lallemand worden voor het gist.

Heeft iemand nog adressen om aan goed eiken te komen? Whisky vat, (oloroso) sherry vat?


Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@tom182 een echt oloroso vat gaat je niet lukken. Als je een echte vind ben je rond de €35000, -- daarvoor kwijt. 

Voor een goed vat kun je proberen bij Jan van de stookwinkel . Of: 

Vicard Cooperage (SA)

184 Rue Haute de Crouin

16100 Cognac

FRANKRIJK

Telefoon: 05 45 82 02 58

contact@groupe-vicard.com

Em anders!

Tonnellerie Loureiro -

66 Rte de Bellefont,

17520 Saint-Eugène, France


Beantwoorden
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@robbert ja een Oloroso vat zit er niet in. Bedankt voor de adressen, daar ga ik zeker gebruik van maken als ik de kunst wat meer onder de knie heb. Voor nu wil ik eea op een mandfles met een prop watten in de hals laten staan en daar wat blokjes hout in doen.


Beantwoorden
Berichten: 3
(@sven-aardappel)
New Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

ik ben nieuw hier en heb een vraag.

ik ben bekend met het stoken van wodka (dit is geen hogere whiskunde)

nou wil ik met mijn vader een whiskey gaan maken en die laten rijpen in een 30L vat.

wij willen hierin fruit verwerken (Peren en rozijnen).

moet dit in de Mash erbij en zo jah wat zijn de verhoudingen om uiteindelijk op een eind product te komen van +/- 30 Liter

 

ik ben in het bezit van een grote destilleer pan en vaten waar grote hoeveelheden in kunnen gisten / vermenteren.

 

met vriendelijke groet,

Sven


Beantwoorden
6 Reacties
tom182
(@tom182)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 53

@sven-aardappel ik heb zelf geen ervaring met fruit in de whisky mash. Maar een vat van 30L is fors. Om 30 liter whisky over te houden, heb je het afhankelijk van hoe hoog je rendement is over 300 a 400 liter beslag.


Beantwoorden
(@sven-aardappel)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

New Member
Berichten: 3

@tom182 dat is mogelijk ik heb grote 220L vaten. hoop dat er iemand is die mij hier verder mee kan helpen, aangezien het iets is voor als mijn vader met pensioen gaat over een paar jaar.


Beantwoorden
(@sven-aardappel)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

New Member
Berichten: 3

@tom182 ben er ondertussen al achter dat het fruit pas toegevoegd moet worden tijden het vermentatie proces. nu moet ik alleen nog de verhoudingen zien te weten voor de juiste hoeveelheid zodat ik +/- 30 liter overhoudt.


Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@sven-aardappel 

Formeel gezien mag een whisky enkel uit graanalcohol bestaan volgens mij. Geen fruit. Met fruit krijg je een eau de vie, uiteraard ook mogelijk om te laten rijpen op eikenvat.


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@sven-aardappel whiskey bestaat uitsluitend uit granen.   Vodka uit granen, aardappelen of knollen.

Je kunt inderdaad ook dranken maken van combinatie van fruit en granen .  Er zijn arak en ratafia  dranken op deze manier.

Verhouding hangt van jou suikers in fruit en graan beslag af . 


Beantwoorden
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@robbert Ik maak de laatste tijd cider van appeldiksap en een keer hadden ze geen puur appel-diksap, maar zat er wat 'zomerfruit' bij in. Helaas proefde je dat in de cider en het deed me denken aan die goedkope vruchtenwijnen van Siebrand. Het komt wel op, later op de avond, maar toch. Gezien Sven een grote hoeveelheid wil gaan maken, zou ik toch uitkijken...


Beantwoorden
tom182
Berichten: 53
Topic starter
(@tom182)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

De Dalwhinnie achtige whiskey met lallemand philly sour gist moet nog even wachten tot na de vakantie in Canada. (Ook geen straf). Ik heb hier echter een Canadian Rye whisky gedronken, wat een verrassing! Dat rook alleen al fantastisch. Dat gaat zeker mijn 2e experiment worden: een rogge whisky. Als iemand daarvoor een favoriet recept heeft, hoor ik het graag!

 

1753549335-IMG_20250724_1340362.jpg

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?